Professori: rinnakkaisvaluutta ehkä ainut ratkaisu kotimaisten yritysten kriisiin

Kansainvälisen finanssikriisin ennustanut professori Steve Keen toteaa tuoreessa haastattelussa menettäneensä uskonsa demokraattiseen muutokseen. Hänen mukaansa talouskriiseiltä voikin suojautua äänestämistä tehokkaammin rinnakkaisvaluuttojen avulla.

Keen muistuttaa haastattelussaan, että nykyinen velkarahajärjestelmä (1, 2) on luotu sellaiseksi, että se johtaa väistämättä aina uusiin holtittomasti paisuvan korkotaakan synnyttämiin talousromahduksiin. Eliitti ei kuitenkaan edes yritä korjata nykyistä järjestelmää.

Monien muiden kriittisten taloustutkijoiden tavoin Keen on menettänyt uskonsa poliittiseen järjestelmään ja siihen, että rahajärjestelmä voitaisiin parantaa parlamentaarisesti. Kansan on luotava siis oma vaihtoehtoinen talousjärjestelmänsä.

Keen kertoo, että käytännössä tie kohti parempaa yhteiskuntaa alkaisi uuden rinnakkaisvaluutan luomisesta. Rinnakkaisvaluutan ei tulisi kuitenkaan perustua velkaan, koska muuten uusi valuutta synnyttäisi pian nyky-yhteiskunnasta tutun jaottelun pankkioligarkkeihin ja korko-orjiin.

Käytännössä velaton raha tarkoittaisi sitä, että rinnakkaisvaluuttaa liikkeellelaskevat ”pankit” eivät rahoittaisi yrityksiä lainoilla vaan ostamalla niiden osakkeita vanhan teollisuuspankkiperiaatteen mukaisesti. Näin pankkitoiminta menettäisi parasiittimaisen luonteensa ja pankit pakotettaisiin jakamaan yritystoimintaan liittyvät riskit.

Keenin mukaan velaton rinnakkaisvaluutta voisi toimia niin ruohonjuuritasolla kuin laajemmalla valtakunnallisella tasolla.

Ruohonjuuritason rinnakkaisvaluuttajärjestelmä on jo monille tuttu aikapankkiyhteisöistä: esimerkiksi sähkömies ja putkimies voivat remontoida toistensa asunnot ilman, että näiden tarvitsisi maksaa toisilleen palkkaa euroissa.

Keen kuitenkin toteaa, että rinnakkaisvaluuttaa tulisi pyrkiä käyttämään myös paljon kunnianhimoisempiin ja yhteiskunnallisesti merkityksellisiin projekteihin, kuten tieteellisen tutkimuksen rahoittamiseen ja infrastruktuurihankkeisiin. Keen itse aikoo konsultoida Australiassa kunnianhimoista rinnakkaisvaluuttajärjestelmää rakentavaa yritystä.

economists-feature

Uusi raha suunnattava kotimaisille yrittäjille eikä ulkomaalaisille keinottelijoille

Kuten esimerkiksi Britannian finanssivalvonnan entinen johtaja Adair Turner on todennut, nykyään länsimaissa reilusti yli 80 prosenttia uudesta rahasta suunnataan todellisten yritysten sijaan pörssi- ja kiinteistökeinotteluun.

Keenin mukaan paikallisten yrittäjien suurin ongelma onkin, etteivät pankit tahdo rahoittaa heidän toimintaansa. Pankit tukevat mieluummin monikansallisia suuryrityksiä sekä kansantalouden kannalta ainoastaan haitallisia arvopaperiuhkapelejä.

Pankkien lisäksi myös valtio potkii yrittäjiä päähän. Keen syyttää länsimaisia hallituksia ”typerästä” budjettikuri- ja leikkauspolitiikasta, joka syö kansalaisten ostovoimaa ja kurjistaa näin entisestään yrittäjien tilannetta. Rahaa ei ole tarpeeksi kierrossa, minkä vuoksi yrittäminen ei ole kannattavaa.

Koska suuria pankkeja ja hallituksia ei Keenin mielestä voi demokraattisesti nykytilanteessa parantaa, tulisi yrittäjien tukeutua siis rinnakkaisvaluuttoihin. Vahva ja laaja rinnakkaisvaluuttajärjestelmä takaisi kuluttajille ostovoimaa ja yrityksille voittoja myös silloin, kun perinteisten pankkien rahahanat olisivat kiinni.

Keen on puhunut aiemminkin kotimaisen yrittäjyyden ja tuotannon puolesta sekä kritisoinut ankarasti teollisuuden ulkoistamista halpatuotantomaihin.

Keen toteaa haastattelussa, että kotimaisen tuotannon tukeminen on äärimmäisen tärkeää muun muassa siksi, että se on ainut tapa taata taloudellinen itsenäisyys. Rahajärjestelmän kansallistaminen on turhaa, jos valtaosa tuotteista on ostettava ulkomailta.

Jos esimerkiksi Suomi kansallistaisi nyt rahajärjestelmänsä ja keskuspankki alkaisi elvyttää taloutta laskemalla liikkeelle velatonta rahaa, tulisi valuuttamme arvo romahtamaan, koska kotimainen tuotanto on ajettu alas. Uusi raha karkaisi ulkomaille ja sen arvo olisi pian murto-osa entisestä.

Keenin mielestä itsenäisyyttä havittelevien maiden on siis paitsi kansallistettava rahajärjestelmänsä myös tuotava teollisuus takaisin kotimaahan.

Koska korruptoituneet hallitukset eivät suostu uudistuksiin, on kansalaisten otettava oikeus omiin käsiinsä ja luotava velattomia rinnakkaisvaluuttoja, joilla kotimaista tuotantoa alettaisiin tukea – ensin paikallistasolla ja lopulta valtakunnallisella tasolla.

 

Lue myös:

Allekirjoita kansalaisaloite pankkijärjestelmän korjaavasta rahauudistuksesta
Taistelu koronkiskontaa vastaan 1, 2, 3

2 kommenttia

  1. Tässäpä taas yksi syy siihen miksi valtarakenteiden huipulla olevat tahot käyttävät runsaasti rahaa, energiaa ja vaikutusvaltaa väestöjen tyhmänä ja kiireisenä pitämiseen. Vasemmiston hyödylliset idiootit toimivat tässä ”negatiivisessa kansanvalistustyössä” korvaamattomina apureina. Vasemmisto levittää tehokkaasti loogista maalaisjärkistä ajattelukykyä tuhoavia oppejaan kasvatus- ja opetuslaitoksissa ja tietenkin medioissa. Niinpä kansa ei ymmärrä velkavetoisen raha- ja talousjärjestelmän toimintaa ja ryntää hulluna pankkien velkatiskeille orjuuttamaan itsensä.

    Plusääni(13)Miinusääni(0)
  2. Erinomainen artikkeli, joka pitäsi saada mahdollisimman monien luettaville!

    Plusääni(13)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat