Pudota painoa kookosöljyn avulla

Monet kysyvät minulta, “Millainen vaikutus kookosöljyllä on? tai “Kuinka sitä tulisi nauttia?” ja “Miksi se ei toiminut minulla?” Haluat pudottaa painoa, kiinteytyä, olla energinen ja hyvinvoiva. Haluat karistaa esteet tieltäsi ja tehdä vapaasti mitä haluat. Olet kuullut, että kookosöljystä on apua, mutta kokeiltuasi et huomannut muutosta. Tai joku ystävistäsi on kokeillut, eikä hänkään huomannut minkäänlaista muutosta. Tai et huomaa muutosta ja epäilet että mitään ei ole tapahtunut.

Kirjoituksen tarkoitus on selventää tiettyjä asioita.

Haluan kertoa kuinka itse käytän sitä, ja miksi se useimmiten toimii minulla (tai ei toimi). Esitän teorian miksi se toimii tai ei toimi painonpudotuksessa, tai millainen piristävä vaikutus sillä on mielialaan, sekä kuinka sitä tulisi nauttia ja millaisia vaikutuksia on odotettavissa. Kookosöljy on ainut toimiva dieettijippo jonka tiedän.
Ei, en ole lääkäri. Jos lääkärisi mielestä sinun ei tule syödä kookosöljyä, älä syö. Kerron vain henkilökohtaisesta kokemuksesta yli viiden vuoden ajalta. Mainitut neuvot ovat toimineet omalla kohdallani, ja kyseessä on näkemykseni siitä, miksi tietyt jutut joko toimivat tai eivät toimi tietyillä ihmisillä. Artikkelissa käsittelen asiaa perusteellisesti, mutta perusasioiden ymmärtäminen riittää pudottamaan painoa ja parantamaan hyvinvointia.

Entä jos en pidä mausta?

Sitten artikkeli ei ole sinua varten. Jos pääset inhon yli, jatka lukemista. Jos et ole edes valmis sietämään “outoa makua”, artikkelista ei ole apua.

Mitä tapahtuu kun syön kookosöljyä?

Syön kookosöljyni sellaisenaan. Kookosöljyä voi nauttia monella tapaa. Itse kuitenkin vain lusikoin sitä suuhuni. Se on ensimmäinen asia mitä teen aamulla, ja nautin sen tyhjään vatsaan. Olen parannellut reseptiä yrityksen ja erehdyksen kautta. Syön vain kookosöljyä, jonka etiketissä lukee “kylmäpuristettu”. Jos etiketissä lukee “puristimella puristettu” tai siinä ei lue mitään, en osta sitä. Termeillä, kuten “neitsytlaatu”, tai kuvilla palmupuista ei ole merkitystä.

Kun syön kookosöljyä, oloni on kuin olisin pilvessä. Luit aivan oikein.

Oloni on onnellinen ja positiivinen, olen energinen ja tuntuu kuin voisin juosta maratonin. Ihoni tuntuu lämpimältä. Jos ulkona on kylmä, efektistä on hyötyä. Aivoni ovat äärimmäisen keskittyneisyyden tilassa. Pystyn keskittymään tehtävään erittäin tehokkaasti, voin esimerkiksi lukea pitkiä asiatekstejä tai artikkeleita. Voin tarkentaa juuri tiettyyn kohtaan, ja voin sulkea muun maailman ulkopuolelle. Syön kookosöljyä ensisijassa tämän takia, mutta painonpudotus (hallinta) on yksi syistä. Nämä asiat kuitenkin liittyvät läheisesti toisiinsa. Jos teet kaiken kuten neuvon, tunnet kuinka mielesi kirkastuu ja painosi joko laskee tai se pysyy hallinnassa, riippuen lähtötilanteestasi. Monet eivät saavuta näitä, mutta jos he olisivat tehneet kaiken oikein, niitä on lähes mahdotonta olla saavuttamatta. Siirrytään siis siihen kuinka homma hoituu.

Kuinka homma toimii

Elimistöllä on aineenvaihduntajärjestelmä. Aineenvaihduntasi toimii koko ajan. Yksinkertaisesti selitettynä, aineenvaihdunnan ansiosta keho ja aivot voivat hyödyntää resurssit energiana. Resursseilla tarkoitan ravintoa. Ruoka on kuitenkin monipuolista ja monimutkaista, jotain mihin monet meistä on perehdytetty viime vuosikymmenellä paleoruokavalion, gluteenittoman ruokavalion ja vähähiilihydraattisen ruokavalion myötä. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Elimistölle ruoka on monista osista koostuva kompleksi, ja se suosii tiettyjä ravintoaineita enemmän kuin toisia.

Pointtini: keho ja aivot tarvitsevat energiaa, ja aineenvaihdunta muuttaa ruoan energiaksi. Jotta ymmärrät kuinka kookosöljy toimii, tulee ymmärtää tämä periaate.

Jos lopetat hiilihydraattien syönnin kolmeksi päiväksi, elimistösi alkaa todennäköisesti tuottaa ketoneita. Siirryt ketoosiin. Voit testata oletko ketoosissa testaamalla ketoositikulla. Ketoosi on aineenvaihdunnan tila. Keho pyrkii aina ruokkimaan kehoa ja aivoja helpoimmalla mahdollisella energianlähteellä. Yleensä tällä tarkoitetaan hiilihydraatteja.

Oletko ikinä ollut illallisella, ja olisit halunnut lähteä pois sillä työkaverisi jutut ovat äärimmäisen tylsiä? Tai oletko koskaan ollut huonoilla treffeillä? Ennen kuin lähdit ulos, saatoit vannoa itsellesi “En aio juoda tänään”. Kohta onkin myöhä, ja kello on enemmän kuin milloin olet yleensä ulkona (tai hereillä). Päätät ottaa oluen tai lasillisen viiniä. Selitys kuuluu; työkaverisi on ärsyttävä, deittisi oli aivan kauhea. Tarvitsit juoman, jotta selviäisit illasta.

Pitää paikkansa.

Se mitä varsinaisesti teit, vaihdoit energianlähteen helpompaan. Elimistö asettaa alkoholin aina hiilihydraattien edelle. Alkoholi palaa ensimmäisenä. Kun juot lasillisen viiniä tai oluen, elimistösi saa uutta energiaa ja energianlähteen joka palaa ensin. Elimistösi ei enää polta hiilihydraatteja vaan alkaa polttaa viinaa. Näin energiatasot nousevat nopeasti (ja myöhemmin laskevat nopeasti, ja todennäköisesti podet krapulaa). Mitä muuta elimistössäsi tapahtuu? Alkoholi palaa ennen hiilihydraatteja. Syöt pastaa, kuuntelet Tinder-deitin horinoita kissoistaan. Elimistösi pyrkii muuttamaan pastan energiaksi. Kun alkoholi imeytyy verenkiertoon, pastan imeytyminen lakkaa ja elimistö varastoi energian rasvaksi.

Lihot, koska alkoholi syrjäyttää hiilihydraatit (ja luulit että kyse on kaloreista?)

Elimistösi rakastaa hiilihydraatteja. Artikkelin tarkoituksena ei ole hyökätä hiilihydraatteja (tai viinaa) vastaan. Syön itsekin hiilihydraatteja, ja juon viinaa. Joidenkin hedelmien hiilihydraatit eivät sovi minulle. Mutta jokainen on yksilö, eikä yhtä oikeaa ratkaisua ole olemassa. Elimistösi rakastaa hiilihydraatteja. Se rakastaa muuttaa hiilihydraatin glukoosiksi, jota aivot hyödyntävät energiana. Voit tehdä muutoksen. Voit vaihtaa vaihdetta. Olet kehosi herra.

Normaalisti nauttisit lasin viiniä, mutta se ei ole tarkoitus. Toinen vaihtoehto on olla kolme päivää ilman hiilihydraatteja. Näin elimistösi siirtyy ketoosiin. Ketoosi tarkoittaa, että elimistösi aineenvaihduntajärjestelmä huomaa, ettei hiilihydraatteja ole tarjolla, joten se muuttaa rasvaa energiaksi. Rasva on erittäin vakaa energianlähde, paljon vakaampi kuin hiilihydraatit. Rasvaa syödessä verensokeri ei koskaan pääse romahtamaan. Aivosi rakastavat sitä. Lisäksi elimistö alkaa muuttamaan rasvaa energiaksi. Jos sinulla on ongelmia painosi kanssa, todennäköisesti ylimääräinen rasva alkaa palaa, eli toisinsanoen painosi laskee.

Pidän tietyistä asioista ketoosissa, mutta en kaikista. Ketoosissa mielesi on kirkkaampi (kuulopuheiden ja henkilökohtaisen kokemuksen perusteella). On syytä ottaa huomioon, että ketoosia on tutkittu vain vähän, mutta nykytiedon mukaan tila on turvallinen ja terveellinen. Suosittelen lukemaan Scientific American –lehden kirjoituksen jotta saat paremman käsityksen konseptista. Eräs vähähiilihydraattisella ruokavaliolla oleva ystäväni totesi: “kun olin vähähiilihydraattisella, oloni oli niin mahtava, mieleni oli selkeä!” Kannattaa lukea vähähiilihydraattista ruokavaliota käsitteleviä foorumeita. Olo on kuvatunlainen, kun aivot toimivat rasvan voimalla.

Pyrin selittämään asiat yksinkertaisesti ja maallikkotermein, ja kerron siten kuin ne toimivat minulla. Ketoosi siis tarkoittaa, että elimistö polttaa rasvaa. Ketoosissa keskittyminen on helpompaa, ja sen tulisi edesauttaa painon putoamista. Koska hiilihydraattia ei ole saatavilla, elimistösi ei enää himoitse sokeria, ja ruokahalusi pienenee huomattavasti. Suurin osa ketoosia kokeilevista on ihmeissään siitä, kuinka vähäinen heidän ruokahalunsa on. Aina on ollut painonvartijoita, kalorinlaskentaa, ja aina on täytynyt hillitä itsensä kun tarjoilija kysyy maistuuko jälkiruoka. Yhtäkkiä nälkä pysyy kurissa kuin itsestään. Kannattaa lukea vähähiilihydraattista ruokavaliota käsitteleviä foorumeita, sillä ilmiö on yleinen.

Mikä ketoosissa sitten mättää? No, joillain ihmisillä, ei mikään. Toisilla taas esiintyy ratkaisemattomia haasteita. Itse kärsin unettomuudesta. Syödessäsi vähemmän hiilihydraatteja, nukut vähemmän mutta unen laatu on parempi. Kaikesta huolimatta, tarvitset unta joka tapauksessa. Kun olen ketoosissa, olen valveilla koko yön valmiina tekemään punnerruksia ja lyömään vastustajat köysiin. Ketoosi vie monilta halut (myös minulta). Syitä ei ole juuri tutkittu, mutta pikaisen haun perusteella ongelmaa on yritetty ratkaista muuttamalla ruokavaliota. Ketoosin saavuttaminen on helppoa, ja se tekee painonhallinnasta helppoa. Yksi haaste on myös se, että hiilihydraatit ovat hyväksi ruoansulatukselle. Vatsa tarvitsee bakteereja, erityisesti prebiootteja.

Ketoosi voi aiheuttaa muitakin ongelmia kuin unettomuutta ja laskea seksuaaliviettiä. Nykyaikana sen ylläpito voi olla vaikeaa. Elämme yhteiskunnassa, jossa hiilihydraatit ovat osa jokaisen ravintolan ruokalistaa. Jos syöt hiilihydraatteja, ketoosi katkeaa muutamassa minuutissa. Muista, elimistö rakastaa niitä. Ruokavalio sisältää myös runsaasti lihaa, mikä voi tulla kalliiksi, ja erittäin vähän kuituja (prebiootit) suolistolle. Ehkäpä haluat olla vegaani? Kirjoitan myös heitä silmällä pitäen!

Sillä hetkellä kun siirryt ketosiin ja tunnet kuinka kehosi hoikistuu (nesteet poistuvat), ja olet “pilvessä” siitä kun aivosi ravitsevat itseään ketoneilla, melkeinpä haluat että se toimii.

Aloin lukemaan lähes kaikista mahdollisista tavoista joilla ketonit auttavat painonpudotuksessa, ja millainen mieltä selkeyttävä vaikutus niillä on. Väliaikainen paasto on yksi tapa, jossa pidät pidempiä taukoja aterioiden välillä. Voit esimerkiksi syödä yhden aterian päivässä, tai voit syödä aterioita vain puolen päivän ja iltapäiväviiden välillä.
Entäs se aikaväli jonka olet luonnostaan antanut itsellesi? Tiedämme, että ketoosin saavuttamisessa kestää 3-5 päivää.

Entä jos voisimme vaikuttaa siihen?

Tässä vaiheessa kookosöljy astuu kuvioihin

En aio haastaa lääketieteellistä yhteisöä; esitän vai asian niinkuin itse näen. Voit mittauttaa verensokerisi, ja voit ostaa ketoositikun ja testata asian itse. Voit tehdä omia kokeiluja. Paino ja olotila päivän päätteeksi kertoo paljon.

Uskon että amerikkalaisen ruokavalion suurin yksittäinen ongelma on aamiainen. Jo pitkän aikaa aamiainen on tarkoittanut hiilihydraattitankkausta. Kaiken takana on jonkinlainen logiikka, joskin virheellinen sellainen. Idea on siinä, että kun heräät, keho ja aivot saavat energiaa niiden suosimasta lähteestä. Ruokavalio on ollut helppo markkinoida ihmisille. Ja joidenkin kohdalla se saattaa toimia. Mutta tätä tehdessä emme tue ideoita, jotka tukevat mielen selkeyttä ja painonpudotusta.

Kun menet illalla nukkumaan, olet koko yön syömättä. Kun heräät aamulla, on kulunut noin 10 – 12 tuntia viimeisestä ateriasta. Muista, elimistösi hinkuu energiaa, joten kun nouset ylös, ulkoilutat koiriasi, ja alat ajatella, kehosi tarvitsee energiaa. Mutta etuna on se, että elimistö on yrittänyt etsiä hiilihydraatteja yli 10 tuntia eikä hiilihydraatteja ole vieläkään saatavilla. Näin ollen keho pyrkii sopeutumaan tilaan, jossa se pudottaa painoa. Jos syöt banaanin, prosessi keskeytyy.

Ratkaisu on siis välttää hiilihydraatteja aamupalalla ja myös lounaalla. Pidä taukoa hiilihydraateista, anna jäljellä olevien hiilihydraattien palaa loppuun ja korvaa rasvalla. Täysi ketoosi saavutetaan kolmen päivän kuluttua. Jos syöt hiilihydraatteja päivällisellä, homma menee pieleen.

Kookosöljy auttaa. Uskon, että kookosöljy pakottaa elimistön ketoosiin, jos annat sille tilaisuuden. Kuinka se on mahdollista?

Kun heräät, syö vain kookosöljyä, tai kookosöljyä ja vähän proteiinia (ei kannata ahmaista kolmea pihviä, sillä keho voi muuttaa ylimääräisen proteiinin hiilihydraatiksi). Lounaalla kannattaa nauttia enemmän proteiinia ja hieman enemmän kookosöljyä. Kun teet näin, tunnet muutoksen.

30 minuutin sisällä tunnet energisen nosteen, positiivisen tunteen, ja keskittymiskykysi on äärimmäisen hyvä. Aivosi käyttävät ketoneita ravinnoksi. Tunnet kuinka ihosi lämpenee. Kehosi polttaa rasvaa. Oletko viluissasi koska idiootti työkaverisi huudattaa tuuletinta yötä päivää? Ei hätää, et palele enää.

Kookosöljy pakottaa elimistön ketoosiin, sillä aineenvaihdunta priorisoi kookosöljyn kuten se tekisi alkoholille. Vaikutus on mieletön. Tämä tarkoittaa, että keho polttaa rasvaa koko ajan. Keskittymiskyky ja energiatasot ovat huipussaan. Kookosöljyssä on keskipitkiä rasvahappoja. Ne ovat koko homman ydin. Sen sijaan että olisit kolme kokonaista päivää ilman hiilihydraatteja, olet 17 tuntia ilman, ja syöt sitten hiilihydraatteja.

Eli mitä ihmiset tekevät väärin?

Koska kookosöljyä markkinoidaan superfoodina, suuri osa ihmisistä uskoo, että sitä voi käyttää mihin tahansa. Haluatko käyttää kookosöljyä keksien leivonnassa? Onnistuu kyllä. Haluatko lisätä sitä puuroon tai nauttia perunoiden kanssa? Onnistuu. En aio kertoa ihmisille mikä toimii juuri heille, mutta todennäköisesti et saavuta täyttä tehoa.
Usein ihmiset tekevät juuri näin. He lisäävät sitä ruokaan, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja. Jos huomioimme tässä esitetyt pointit, se ei todennäköisesti ole oikea lähestymistapa. Jo vuosien ajan olen saanut hyvin ristiriitaisia vastauksia niiltä, jotka ovat nauttineet kookosöljyä. Osa sanoo, että “se ei auttanut mitään, eivätkä he huomanneet mitään vaikutusta”. Monet muut ovat sanoneet, että “se paransi keskittymiskykyä ja antoi energiaa”. Havaitsin, että nielemistapa vaikutti siihen kuinka se vaikutti. Ne, jotka eivät tunteneet mitään, söivät sitä hiilihydraattien, kuten kaurapuuron tai leivän, kanssa. He käyttivät sitä voin korvikkeena. He vaihtoivat rasvan rasvaan.

Kookosöljyä olisi pitänyt nauttia erillään muista tai pienen proteiinimäärän kera, jotta hiilihydraattivarastot ehtyisivät ja keho vaipuisi ketoosiin. Kun heräät, olet hyvässä tilanteessa. Et ole syönyt mitään. Vaikka monet tankkaavat tällöin hiilihydraatteja, se ei ole välttämättä paras vaihtoehto. Sen sijaan voit pitää hiilihydraattipaastoa ja syödä kookosöljyä, jotta saavutat termogeenisen, rasvaa polttavan tilan.

Miltä päivän ruokavalion tulisi näyttää?

8.00: 1 ruokalusikallinen kookosöljyä
10.00: 2 kananmunaa, jotka on keitetty tai paistettu kookosöljyssä. Jos mahdollista, jätä tämä ateria kokonaan väliin).
11.00: 1 ruokalusikallinen kookosöljyä
Keskipäivä: proteiinia (kanaa, pihviä, kananmunia, sikaa tai mereneläviä), vihanneksia.
17.00: proteiinia (kanaa, pihviä, kananmunia, sikaa tai mereneläviä), tärkkelystä (jamssi, peruna, riisi), vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä.
Iltapala: tärkkelystä, jotta nukahdat (eli syöt pienen perunan tai hieman puuroa jotta saat unen päästä kiinni).
Kello viiden aterialla täydennät hiilihydraattivarastosi, jolloin ketoosin tulisi katketa. Saavutat kuitenkin lyhytkestoisen ketoosin hyödyt.

Hyödyt?

1) Paino putoaa (keho käyttää rasvaa energianlähteenä).
2) Selkeämpi mieli (aivot rakastavat ketoneita)
3) Pienempi ruokahalu. Tämä on koko jutun juoni. Sokeripitoisten aterioiden välttäminen ei ole ongelma, sillä kun elimistössäsi on ketoneita, et kaipaa sokeria. Verensokerisi heilahtelee vähemmän ja rasvaa varastoituu vähemmän sekä syöt automaattisesti vähemmän kaloreita.

Voinko silti syödä aamupalalla myös hiilihydraatteja?

Voit tehdä kuten haluat. Mutta muista, että kun syöt hiilihydraatteja, kehosi käyttää hiilihydraatteja ensisijaisena energianlähteenä. Tämä sopii vallan mainiosti, kyse on tietenkin siitä mitä haet. Toisinaan paistan perunat kookosöljyssä, maku on aivan loistava.

Olen kuullut että jotkut juovat kahvia

Pitää paikkansa. Olen usein toiminut näin. Kahvista ei saa oikeaa energiaa. En aio käsitellä aihetta sen syvällisemmin, sillä osalla on jyrkkiä mielipiteitä asiasta. Kahvia voi kyllä nauttia. Jos saat nukutuksi yöllä etkä kärsi ahdistuksesta päivällä, sen juomisessa ei ole mitään ongelmaa.

Kookosöljy on paljon parempi, aidon energian lähde. Sen energia tulee suoraan luonnosta. Aineenvaihduntajärjestelmä rakastaa sitä. Kahvista ei voi edes puhua samassa sarjassa. Kookosöljy on vakaa energianlähde. Jos juot kahvia, ja haluat juoda sitä edelleen, siitä vain. Mutta muista juoda kahvisi mustana, ilman lisättyä sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita.

On myös syytä muistaa, että kookosöljystä saa oikeasti energiaa. Asiaan ei tule suhtautua vähätellen.

Kuinka ruokavalio sopii yhteen urheilun kanssa?

Kookosöljy on kuin luotu antamaan lisätehoa treeneihin. Energiatasosi ovat korkeammat kuin koskaan aiemmin, ja keskittymiskykysi on veitsenterävä. Monet kannattavat hiilihydraattien nauttimista ennen treeniä, mutta mielestäni kyseessä ei ole oikea lähestymistapa. Suurin osa kehonrakentajista syö rasvaa ja proteiinia ennen harjoittelua, ja hiilihydraatteja vasta harjoittelun jälkeen. Hiilihydraatit täydentävät lihasten glykogeenivarastot, joten ne paranevat nopeammin (ja lihaksesi voivat kasvaa, jos se on tavoitteena). Kun nautit hiilihydraatteja ennen treeniä, keho käyttää niitä polttoaineena. Kun hiilihydraattivarastot kuluvat loppuun, niin käy myös voimillesi. Kookosöljy ei kulu loppuun.

Entäs vatsa?

Kookosöljy voi tyhjentää suolesi. Se on paitsi antibakteerinen yhdiste myös rasvahappoöljy. Joskus joudun menemään vessaan lyhyellä varoitusajalla. Toisinaan taas en. Jos olen nauttinut edellisenä iltana olutta ja sipsuja, on todennäköistä että joudun käymään vessassa kerran tai kaksi. Lisäksi, kun syöt kookosöljyä, et syö mitään kuitupitoista, ja uloste voi olla löysempää. Totean jälleen kerran: en ole lääkäri, ja jos sinulla on muita sairauksia tai epäilet että sinulla on muita sairauksia, käy lääkärillä.

Onko harjoittelu välttämätöntä?

Harjoittelusta on aina hyötyä, mutta se ei ole välttämätöntä. Harjoittelu nopeuttaa prosessia, mutta ei kannata treenata liikaa. Varsinkaan, jos sinulla ei ole aiempaa treenitaustaa. Jos et ole treenannut aikoihin, voit tehdä 30 haarahyppyä, lankuttaa 10 sekunttia, ja tehdä 10 kyykkyä. Pidä minuutin tauko. Aloita alusta. Näinkin yksinkertainen harjoitus sopii hyvin yhteen ketoosin kanssa.

 

Lähde: Truthkings

Lue myös:

Neljä syytä rakastua kookosöljyyn
Kookosöljy – 10 todistettua terveysetua

1 kommentti

 1. Itse asiassa ylipainon syystä ja ylipainon hoitamisesta ei tiedetä mitään. Valaiseva artikkeli täällä:

  https://wattsupwiththat.com/2016/12/17/modern-scientific-controversies-part-4-the-obesity-epidemic/

  Ylipainoa on liki mahdoton selättää pitkäaikaisesti vähentämällä syömistä ja lisäämällä liikkumista. Näistä toki on hyötyä yleisen hyvinvoinnin kannalta, mutta itse ylipainoa on mahdoton niin selättää. Laihdutettaessa elimistö itse alkaa taistella laihtumista vastaan, ja liki säännönmukaisesti paino palautuu entiselle tai liki entiselle tasolle.

  On havaittu, että geenit ja geenien aktiivisuusaste vaikuttavat siihen, miten lihava ihminen on. On epäilty periytyviä geenimutaatioita, jopa virusinfektioita (rokotukset?).

  Yllä olevassa linkissä tuodaan esiin asia, joka voisi olla ratkaiseva ylipainoasiassa. Ominaisuudet eivät periydy yksin geenien välityksellä vaan myös ns. epigeneettisen periytymisen (ks. tästä Wikipedia artikkeli) välityksellä. Epigeneettinen periytyminen vaikuttaa geenien ulkopuolella vaikuttaen geenien aktivoitumista ja passivoitumista. Siksi esim. saman perimän omaavat kaksoset voivat olla ulkoasultaan kovastikin erilaisia ja esimerkiksi eripainoisia. On havaittu, että näihin epigeneettisiin tekijöihin voidaan vaikuttaa mm. ravinnolla. Kuitenkaan asiasta ei ole olemassa paljonkaan tietoa.

  Syömisen vähentäminen ja liikunnan lisääminen ei siis ole varsinainen ratkaisu ylipaino-ongelmaan. Ongelma on ihmisen perimän laadussa, ei ainoastaan itse geeneissä vaan myös geenien aktiviteettia säätelevissä geenien ulkopuolisissa tekijöissä, joista ei vielä ole paljon tietoa. Kuitenkin alkaa olla selvää, että hankitutkin ominaisuudet periytyvät (epigeneettinen periytyminen).

  Kirjoitin tämän neuvoakseni rajuja liikunta- ja paastokuureja suunnitteleville, että ponnistelut ovat turhia. Liikunta on hyvä, samoin ravinnon laadun tarkkailu, ja niiden avulla hyvinvointi ja tarmo lisääntyvät, mutta ylipaino-ongelmaa ne eivät poista.

  Plusääni(1)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat