Kookosöljy – 10 todistettua terveysetua

Kookosöljy on yksi niistä muutamista ruoka-aineista, joista voidaan käyttää nimitystä ”superruoka”. Ainutlaatuisen rasvahappojakauman vuoksi sillä on monia terveys-vaikutuksia. Kookosöljy kiihdyttää rasvanpolttoa, parantaa aivojen toimintakykyä sekä tarjoaa muita uskomattomia hyötyvaikutuksia. Alla on mainittu kymmenen keskeisintä terveysetua, minkä paikkansapitävyys on varmistettu ihmiskokein.

 

1. Kookosöljyn rasvahappojakauma on ainutlaatuinen ja sillä on voimakkaita lääkinnällisiä ominaisuuksia

Kookosöljyä on paheksuttu aiemmin sen sisältämän tyydyttyneen rasvan vuoksi. Itse asiassa kookosöljy on yksi runsaimmin tyydyttynyttä rasvaa sisältävistä elintarvikkeista. Rasvahapoista 90 % on tyydyttyneitä. (1)

Uusimmat tiedot osoittavat tyydyttyneiden rasvojen olevan harmittomia. Monet mittavat tutkimukset, joihin on osallistunut satojatuhansia ihmisiä, ovat osoittaneet väitteen ”suonet tukkivista” rasvoista myytiksi. (2)

Lisäksi, kookosöljy ei sisällä juustoissa ja pihveissä esiintyviä, ei-niin-hyvälaatuisia tyydyttyneitä rasvoja.

Kookosöljy sisältää ns. keskipitkäketjuisia rasvahappoja.

Suurin osa syödyn ruoan rasvahapoista on pitkäketjuisia, mutta kookosöljyn keskipitkien rasvahappojen aineenvaihdunta etenee toisenlaisella tavalla.

Ne siirtyvät suoraan ruoansulatuskanavasta maksaan. Maksa hyödyntää ne nopeana energianlähteenä, tai muuttaa ns. ketoaineiksi, millä voi olla terapeuttisia vaikutuksia aivosairauksiin, kuten epilepsiaan ja Alzheimerin tautiin.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Yhteenveto: Kookosöljy sisältää paljon keskipitkäketjuisia triglyseridejä, mitä elimistön aineenvaihdunta käsittelee eri tavoin. Niillä voi olla terapeuttisia vaikutuksia useisiin eri aivosairauksiin.[/box]

 

2. Populaatiot, joiden ruokavaliossa on paljon kookosta, ovat maailman terveimpien joukossa

Kookos on ”eksoottista” ruokaa länsimaissa, lähinnä terveystietoiset ihmiset syövät sitä.

Kuitenkin toisaalla maailmassa kookospähkinät ovat kuuluneet päivittäiseen ruokavalioon sukupolvien ajan.

Paras esimerkki lienee Tyynen valtameren keskellä sijaitsevan Tokelau-saaren väestö. Yli 60 % heidän päivittäisestä kalorinsaannista tulee kookospähkinöiden tyydyttyneestä rasvasta. Heidän ruokavalionsa sisältää eniten tyydyttynyttä rasvaa, verrattuna muun maailman ruokailutottumuksiin. Heistä useimmat ovat erinomaisessa kunnossa, eikä heillä juurikaan esiinny sydänsairauksia. (3)

Toinen esimerkki on Kitava-saaren väestö. He syövät paljon kookosta ja ovat terveitä. (4)

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Yhteenveto: Maailmassa on ihmisryhmiä, joiden päivittäinen ruokavalio on sisältää huomattavan määrän kookosta. He ovat syöneet näin useiden sukupolvien ajan.[/box]

 

3. Kookosöljy voi nostaa energiankulutustasi, mikä edistää rasvanpolttoa

Ylipaino on tällä hetkellä yksi maailman suurimmista ongelmista.

Osa ihmisistä ajattelee ylipainon johtuvan vain liiallisesta kalorinsaannista. Toiset (kuten minä) ajattelevat kalorien lähteillä olevan yhtä tärkeä rooli.

Itse asiassa erilaiset ruoat vaikuttavat elimistöömme ja hormoneihimme monilla tavoilla. Tässä mielessä kalori EI ole aina kalori.

Kookosöljyn keskipitkäketjuiset triglyseridit (Medium Chain Triglyseride, MCT) voivat nostaa energiankulutusta, verrattuna samaan kalorimäärään, mikä saadaan pitkäketjuisista rasvoista.
(5, 6)

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että nauttimalla 15-30 grammaa keskipitkäketjuisia rasvoja päivässä, energiankulutus kasvoi 5 %, mikä tarkoittaa noin 120 kilokaloria päivässä. (7)

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Yhteenveto: Kookosöljyn keskipitkäketjuisten triglyseridien on havaittu nostavan päivittäistä energiankulutusta jopa 5 %, mikä voi johtaa painon putoamiseen pitkällä tähtäimellä[/box]

 


4. Kookosöljyn lauriinihappo voi tappaa bakteereja, viruksia ja sieniä, sekä auttaa torjumaan infektiot

Lähes puolet kookosöljyn rasvahapoista on lauriinihappoa, missä on 12 hiiliatomia.

Kun entsyymit käsittelevät kookosöljyn rasvoja, lauriinihaposta muodostuu sen monoglyseridiä, monolauriinia.

Sekä lauriinihappo että monolauriini voivat tuhota haitallisia patogeeneja, kuten bakteereja, viruksia tai sieniä. (8)

Mainittujen ainesosien on havaittu tappavan Staphylococcus Aureus -bakteereja (erittäin vaarallinen patogeeni), sekä Candida Albicans -hiivasieniä, mikä on yleisin hiivatulehduksen aiheuttaja ihmisillä. (9, 10)

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Yhteenveto: Kookosöljyn rasvahapot ja niiden hajoamistuotteet voivat tappaa haitallisia patogeeneja sekä mahdollisesti ehkäistä infektioiden syntymistä.[/box]

 

5. Kookosöljy voi hillitä näläntunnetta, minkä ansiosta syöt vaistonvaraisesti vähemmän

Eräs kookosöljyn mielenkiintoinen piirre on kyky hillitä näläntunnetta.

Ominaisuus voi liittyä siihen, kuinka aineenvaihdunta käsittelee rasvahappoja, sillä ketoaineet vähentävät näläntunnetta. (11)

Yhdessä tutkimuksessa kuudelle terveelle miehelle annettiin vaihtelevia määriä keskipitkä- ja pitkäketjuisia triglyseridejä.

Miehet, jotka söivät eniten keskipitkäketjuisia rasvoja, söivät päivän aikana keskimäärin 256 kaloria vähemmän kuin verrokit. (12)

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että 14 terveestä miehestä eniten keskipitkäketjuisia rasvoja aamupalalla syöneet söivät huomattavasti vähemmän kaloreita lounaalla. (13)

Tutkimusten otanta oli pieni ja ne kestivät vain lyhyen aikaa. Jos tutkimuksessa havaitut vaikutukset pysyvät pitkällä aikavälillä, ne voivat vaikuttaa dramaattisesti elopainoon useiden vuosien aikajänteellä.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Yhteenveto: Kookosöljyn rasvahapot voivat hillitä ruokahalua, mikä voi vaikuttaa suotuisasti painoon pitkällä aikavälillä.[/box]

 

6. Kookosöljyn rasvahapot muuttuvat elimistössä ketoneiksi, mikä voi vähentää kohtausten määrää

Niin kutsutun ketogeenisen dieetin (vähän hiilihydraatteja, paljon rasvaa) mahdollisuuksia on tutkittu useiden eri sairauksien hoidossa.

Parhaiten tunnettu sovellus lienee ruokavalion hyödyntäminen lääkeresistentin epilepsian hoidossa lapsilla. (14)

Ruokavalioon kuuluu erittäin vähän hiilihydraatteja ja paljon rasvaa, millä saadaan aikaan veren ketoainepitoisuuden nousu.

Jostain syystä tällainen ruokavalio vähentää huomattavasti epilepsiakohtausten määrää lapsilla, jopa niillä, joiden sairautta ei ole voitu hoitaa menestyksekkäästi lääkkeiden avulla.

Koska kookosöljyn keskipitkäketjuiset triglyseridit siirtyvän maksaan ja muuttuvat ketoaineiksi, niitä käytetään usein epilepsiapotilailla ketoosi-tilan saavuttamiseen. Ruokavalio pitää sisällään hieman enemmän hiilihydraatteja. (15, 16)

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Yhteenveto: Kookosöljyn keskipitkäketjuiset triglyseridit kohottavat ketoaineiden pitoisuutta veressä, mikä vähentää kohtausten määrää epilepsiaa sairastavilla lapsilla.[/box]

 

7. Kookosöljy voi parantaa kolesteroliarvoja ja laskea sydänsairausriskiä

Kookosöljy sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja. Toisin kuin aiemmin luultiin, ne eivät huononna veren kolesteroliprofiilia.

Tyydyttyneet rasvat kohottavat HDL-kolesteroliarvoa (hyvänlaatuinen kolesteroli), ja muuttavat LDL-kolesterolin hyvänlaatuiseksi alatyypiksi. (17, 18)

Eräässä tutkimuksessa kookosöljyä verrattiin soijaöljyyn. Tutkimukseen osallistui 40 naista. Kookosöljy laski kokonais- ja LDL-kolesteroliarvoja, kohottaen samalla HDL-kolesterolin määrää, toisin kuin soijaöljy. (19)

Myös rottakokeet ovat osoittaneet kookosöljyn vähentävän veren triglyseridipitoisuutta, kokonais- ja LDL-kolesterolia, nostavan HDL-kolesterolia, sekä parantavat veren hyytymistekijöitä ja antioksidanttien toimintaa. (20, 21)

Kardiovaskulaaristen riskitekijöiden pienenemisen tulisi teoriassa johtaa pienempään sydänsairausriskiin pitkällä ajanjaksolla.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Yhteenveto: Sekä ihmis- että rottakokeet ovat osoittaneet, että kookosöljy pienentää sydänsairausriskiä parantamalla veren kokonais-, HDL- ja LDL-kolesteroliarvoja.[/box]

 

8. Kookosöljy voi suojata hiuksia vaurioitumiselta, kosteuttaa ihoa ja toimia aurinkorasvan tavoin

Kookosöljyllä on lukuisia erilaisia käyttötarkoituksia. Osa ei liity millään tavalla syömiseen.

Monet käyttävät sitä kauneudenhoidossa, kookosöljyä voidaan käyttää ihon ja hiusten terveyden parantamisessa sekä ulkonäön ehostamisessa.

Tutkittaessa kuivasta ihosta kärsiviä henkilöitä, kookosöljyn havaittiin kosteuttavan ihoa ja nostavan ihon lipidipitoisuutta. (22)

Kookosöljy voi suojata hiuksia vaurioita. Tutkimuksessa havaittiin kookosöljyn toimivan myös aurinkorasvana; se heijasti jopa 20 % iholle osuvasta UV-säteilystä. (23, 24)

Kookosöljyä voi käyttää myös suuveden tavoin. Purskuttelemalla öljyä (oil pulling) voit tappaa suussa eläviä haitallisia bakteereja, parantaa hampaiden terveyttä ja vähentää pahanhajuista hengitystä. (25, 26, 27)

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Yhteenveto: Kookosöljyä voidaan myös käyttää paikallisesti. Tutkimukset osoittavat sen tehon ihon kosteuttajana ja hiusten suojaamisessa vaurioilta. Sitä voidaan myös käyttää suuvetenä tai kevyempänä versiona aurinkorasvasta.[/box]

 

9. Kookosöljyn rasvahapot tehostavat aivojen toimintaa Alzheimer-potilailla

Alzheimerin tauti on kaikkein yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Sitä esiintyy pääasiassa vanhuksilla.

Alzheimer-potilaiden aivojen kyky hyödyntää glukoosia energiantuotannossa on heikentynyt tietyissä aivojen osissa.

Aivot voivat käyttää ketoaineita energiantuotannossa. Tutkivat ovat arvelleet ketonien toimivan vaihtoehtoisena energianlähteenä toimintahäiriöisille soluille, mikä lievittää Alzheimerin taudin oireita. (28)

Vuoden 2006 tutkimuksessa havaittiin keskipitkäketjuisten triglyseridien parantaneen aivojen toimintaa välittömästi nauttimisen jälkeen niillä potilailla, jotka kärsivät Alzheimerin lievemmistä muodoista. (29)

Toiset tutkimukset tukevat mainittuja väitteitä. Keskipitkäketjuisia triglyseridejä tutkitaan intensiivisesti potentiaalisena apuna Alzheimerin taudin hoidossa. (30, 31)

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Yhteenveto: Tutkimukset osoittavat, että kookosöljyn rasvahapot voivat kohottaa ketoaineiden pitoisuutta veressä, minkä ansiosta Alzheimer-potilaiden aivosolut saavat energiaa ja oireet lievittyvät.[/box]

 

10. Kookosöljy voi auttaa polttamaan rasvaa, erityisesti vatsaonteloon kertynyttä vaarallista rasvaa

Koska kookosöljy voi hillitä ruokahalua ja edistää rasvan palamista, se voi myös auttaa painonpudotuksessa.

Kookosöljy on erityisen tehokas vatsarasvan vähentämisessä. Vatsarasva kertyy vatsaonteloon ja sisäelinten ympärille.

Vatsaonteloon kertynyt rasva on kaikkein haitallisinta terveydelle. Vatsaonteloon kertyneen rasvan ja monien länsimaissa esiintyvien tautien välillä on havaittu yhteys.

Vyötärönympärys on helppo mitata, ympärysmitta antaa viitteitä vatsaonteloon kertyneen rasvan määrästä.

Tutkimukseen osallistui 40 keskivartalolihavuudesta kärsinyttä naista. Heille annettiin 30 ml kookosöljyä päivässä, 12 viikon ajan. Ajanjaksolla sekä vyötärönympärys että painoindeksi putosivat huomattavasti. (19)

Toisessa tutkimuksessa 20 ylipainoisen miehen vyötärönympärys kaventui 2,68 cm sen jälkeen, kun heille annettiin 30 ml kookosöljyä päivässä, 4 viikon ajan. (32)

Luku ei välttämättä näytä vaikuttavalta, mutta ota huomioon, etteivät kokeeseen osallistuneet henkilöt lisänneet liikuntaa tai rajoittaneet kalorien saantia. Heidän vatsaontelorasvan määrä laski vain lisäämällä kookosöljyä ruokavalioon.

11. Vielä jotain muuta?

Jos haluat ostaa kookosöljyä, Amazon-verkkokaupassa on laajat valikoimat, sisältäen tuhansia asiakasarvioita, joita on hauska lukea läpi.

Jos haluat nauttia kaikista artikkelissa mainituista terveyseduista, tuotteen tulee olla luonnonmukaisesti valmistettua neitsytkookosöljyä. EI käsiteltyjä valmisteita.

 

Waking Times

Lue myös:
Paheksuttu kookosöljy tappaa syövän ja parantaa Alzheimerin taudin
Kookosöljy ja Alzheimerin tauti: rasvaton dieetti ja kolesterolilääkkeet osa ongelmaa?
Neljä syytä rakastua kookosöljyyn
Kookosöljy auttaa keskushermostosairauksiin
Kookosöljy palautti muistin

10 kommenttia

 1. Kyllä kookosöljy tosiaan on tehokasta. Olen käytännössä todennut, että sen runsas nauttiminen estää flunssaa. Kookosöljyn tulee olla kylmäpuristettua luomulaatua.

  Plusääni(23)Miinusääni(1)
  1. Kookosmaito tehdään kookoksen hedelmälihasta ja vedestä. Se sisältää yleensä yli puolet vettä ja lisäksi siihen lisätään yleensä useita lisäaineita. Eli luonnollisempaa ja paljon enemmän tehoaineita sisältävää on kookosöljy.

   Plusääni(11)Miinusääni(2)
 2. Ketoaineita syntyy jos ihminen ei saa hiilihydraatteja. Tämä aika oleellinen seikka tuolta puuttuu. Eli pitäisi karpata. Lisäksi osa tutkimuksista on sitä mieltä että kookos nostaa rasva arvoja. Etenkin trigly, jota kookoksessa on. Triglyt eivät saa olla korkealla.

  Plusääni(1)Miinusääni(6)
 3. Tieteellinen näyttö kookosöljyn hyvistä vaikutuksista on Orreveteläisen mukaan heikko, sillä ihmisillä tehtyjä tutkimuksia on hyvin vähän.

  Plusääni(1)Miinusääni(3)
 4. Tieteellinen näyttö monista luonnon tuotteista on vajaata, koska niitä ei voi patentoida ja koska monet ovat paljon tehokkaampia/turvallisempia kuin kemian tuotteet. Sitten pitää ottaa huomioon se, että valtaosa tieteellisestä tutkimuksesta ei ole objektiivista. Taustalla on monia poliittisia ja taloudellisia tekijöitä jotka tekee tutkimuksista enemmän tai vähemmän epätieteellisiä.

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
 5. Tieteellinen näyttö monista luonnon tuotteista puuttuu tai on vajaata, koska niitä ei voi patentoida ja koska monet ovat paljon tehokkaampia/turvallisempia kuin kemian tuotteet. Sitten pitää ottaa huomioon se, että valtaosa tieteellisestä tutkimuksesta ei ole objektiivista. Taustalla on monia poliittisia ja taloudellisia tekijöitä jotka tekee tutkimuksista enemmän tai vähemmän epätieteellisiä.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 6. Tahtoisin tietää vain kookossokerista,jota käytän mm leivontaan ja vähän muuhunkin. Onko se ihan yhtä terveellistä ja tehty samasta kookosöljystä. Minulle ei nimittäin sovellu tavallinen valkoinen sokeri,kun olen ruokavaliolla reumasta. Pystyn käyttämään vain tätä kookossokeria ja steviaa.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat