Rasva ei lihota

Lihottaako rasvan syönti? Kaupanhyllyt ovat pullollaan vähärasvaisia ja rasvattomia tuotteita, joten monen kuluttajat taitavat uskoa näin. Tuoreet todisteet kuitenkin osoittavat, että meille on valehdeltu. Rasvan syöminen ei lihota tai aiheuta sairauksia yhtään sen enempää kuin kanan syöminen muuttaa linnuksi.

 

Tri Mark Hymanin mukaan prosessoidut hiilihydraatit lihottavat ja tekevät sairaaksi. Hän on lääkäri, joka auttoi presidentti Clintonia toipumaan ohitusleikkauksesta. Hän osoittaa British Journal of Medicine –lehdessä julkaistuun katsaukseen, joka murtaa myytin rasvasta lihottavana ja sydänsairauksien aiheuttajana. Tutkijat havaitsivat, että tyydyttyneen rasvan määrän vähentäminen ruokavaliossa voi laskea kokonaiskolesterolia, mutta tosiasiassa hyvänlaatuisen LDL-kolesterolin määrä laskee, ei huonolaatuisen.

Tri Hyman kannattaa myös tyydyttyneen rasvan nauttimista. Toinen tutkimuksista hylkäsi idean, jonka mukaan rasvan vähentäminen ruokavaliosta edistäisi sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä. Tutkijat laativat yhteenvedon todisteista, jotka liittyivät ravintoperäisen tyydyttyneen rasvan ja kohonneen sepelvaltimotaudin riskin, sydänkohtauksen ja verenkiertoelimistön sairauksien väliseen riskiin. He havaitsivat, ettei ollut merkittävää näyttöä sen puolesta, että ravintoperäisellä, tyydyttyneellä rasvalla olisi yhteys kohonneeseen sydän- ja verisuonisairauksien tai sepelvaltimotaudin riskiin.

Yksi rasvan ominaispiirteistä on sen kyky saada ihmiset tuntemaan itsensä kylläisiksi ja täysiksi syötyään normaalikokoisen aterian. Kun rasvaa kuluttaa vähemmän, pyrimme saavuttamaan kylläisyyden tunteen syömällä enemmän tärkkelyspitoista ja sokerista ruokaa. Mutta koska nämä eivät aiheuta samanlaista tunnetta kuin rasvat, lopputuloksena syömme jopa enemmän tärkkelystä ja sokereita, mikä voi johtaa huomattavaan painonnousuun.

Mielenkiintoista kyllä, Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan suurimmalla osalla ihmisistä, jotka ovat saaneet sydänkohtauksen, veren kolesterolitasot ovat normaalit. Mutta tyypin 2 diabetes on vallitseva tässä kohortissa, todennäköisesti sen seurauksena että syömme niin paljon prosessoituja hiilihydraatteja.

“Amerikkalaiset joutuivat osallisiksi suurimpaan kontrolloimattomaan kokeeseen historian aikana”, kertoo ravitsemusasiantuntija Kris Gunnars, viitaten faktaan että meitä on neuvottu yli neljän vuosikymmenen ajan välttämään tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia, vaikka mikään todiste ei tukenut näkemystä.

Gunnars huomauttaa, että koe ei päättynyt hyvin ja kärsimme vieläkin sen seurauksista lihavuusepidemian muodossa, mikä alkoi lähes välittömästi sen jälkeen kun ohjeistettiin käyttämään vähärasvaisia tuotteita. Tämän jälkeen alkoi diabetesepidemia. Vaikka näiden välillä vallitsee vain korrelaatio, näyttää siltä että vähärasvaisuus on saanut ihmiset hylkäämään terveelliset täysruoat, kuten voin, lihan ja kananmunat, korvaten ne prosessoiduilla ruoilla, joissa on suuria määriä käsiteltyjä hiilihydraatteja ja joiden ravitsemuksellinen arvo on vähäinen.

Muutamat suuret tutkimukset viime vuosilta eivät ole osoittaneet minkäänlaista etua vähärasvaisesta ruokavaliosta. “Huolimatta näiden tutkimusten surkeista tuloksista, monet ravitsemusneuvojat kautta maailman suosittelevat edelleen vähärasvaisia tuotteita” Gunnars kertoo.

Tri Weston Price tiesi tämän kaiken jo 1930-luvulla. Hän oli hammaslääkäri, joka etsi ratkaisua hammasmätään tutkimalla eri puolilla maailmaa elävien alkuperäisväestöjen ruokavaliota. Hän havaitsi että voi ja muut tyydyttyneet rasvat olivat yleisiä erittäin terveiden populaatioiden ruokavalioissa. Kun voi ja muut tyydyttyneet rasvat muodostivat keskeisen osan ruokavaliosta, lapsista kasvoi rotevia, vahvoja eikä heillä esiintynyt hammasmätää.

The Weston Price säätiön ravintosuositukset julkaistiin vuonna 2000, ennenkuin luonnonlääkintä otti tuulta siipiensä alle. Heidän suosituksensa heijastuvat monista tämän päivän terveysaiheisista kirjoituksista.

Weston Price säätiön ohjenuora rasvan käyttöä varten: Käytä vain perinteisiä rasvoja ja öljyjä, mukaanlukien voita ja eläinrasvoja, extraneitsytoliiviöljyä, öljypuristimella puristettua seesami- ja pellavaöljyä ja trooppisia öljyjä – kookos- ja palmuöljyä.

Mitä rasvoja tri Hyman suosittelee syötävän? Tässä lista:

 • Avokadot
 • Pähkinät, mukaanlukien saksanpähkinät, mantelit, pekaanipähkinät, mutta ei maapähkinät
 • Kurpitsan-, seesamin-, chian ja hampun siemenet
 • Rasvaisia kaloja, kuten sardiineja, makrilleja, sillejä ja villilohta
 • Extraneitsytoliiviöljyä
 • Ruoholla ruokittuja, ekologisesti kasvatettujen eläinten tuotteita
 • Tyydyttynyttä rasvaa kuten extraneitsytkookosöljyä

 

Alkuperäinen artikkeli

Lue myös:

Näitä rasvoja syömällä laihdut
Rasvat ovat elintärkeitä terveydelle – ne eivät lihota eivätkä aiheuta sydänsairauksia
Rasvapitoinen ruokavalio on parempi vaihtoehto diabeetikoille

1 kommentti

 1. Kulta keittiöHana UlosvedettäVäLlä suihkulla sanoo:

  todella hyvä … Olen todella kuin blogiisi.

  Todella hyödyllistä tietoa.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat