Ravintolisät Crohnin tautiin

1,4 miljoonalle Crohnin taudista tai ulseratiivisesta koliitista – mikä on samankaltainen tulehduksellinen suolistosairaus – kärsivän oireet voivat aiheuttaa stressiä, kipua ja heikentää toimintakykyä, mikä vaikuttaa päivittäiseen elämään. Sairastapausten määrä kasvaa jatkuvasti, ainakin Crohn’s and Colitis Foundation of America –säätiön mukaan vuosittain diagnosoidaan 70 000 uutta tapausta.

Kuinka Crohnin tauti vaikuttaa?

Toisin kuin ulseratiivinen koliitti, joka rajoittuu paksusuoleen, Crohnin tauti voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan osassa suun ja peräaukon väliltä. Kaikkein yleisin se on ohutsuolessa, aiheuttaen tulehdusta ja haavaumia, jotka voivat pahimmassa tapauksessa laajentua virtsarakkoon tai jopa ihon pintaan. Myös silmät ja nivelet voivat tulehtua. Komplikaatioina voi ilmetä aliravitsemusta, suolitukoksia ja paksusuolensyöpää.

Crohnin taudin oireita ovat voimakas vatsakipu, ripuli, aterioinnin jälkeiset krampit, heikentynyt ruokahalu, kuume, painon lasku ja anemia. Tavanomainen lääketiede ei tunne parannuskeinoa Crohnin tautiin, mutta toisaalta tavanomainen lääketiede hoitaa oireita reseptilääkkeillä, kuten mesalatsiinilla, kortikosteroideilla, immunosuppressiiveilla ja antibiooteilla – ja kaikilla lääkkeillä on tietysti sivuvaikutuksensa, joiden vakavuus voi olla mitä tahansa lievän ja hengenvaarallisen väliltä.

Onneksi on olemassa ravinteita, jotka voivat lievittää oireita, edistää paranemista sekä ehkäistä uusiutumista ja oireilua.

D-vitamiini – ”aurinkovitamiini” – auttaa Crohniin ilman sivuvaikutuksia

D-vitamiini – jonka monet tutkijat uskovat suojaavan syövältä, sydäntaudilta ja infektioilta – osoittaa lupaavia merkkejä Crohnin taudin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Montrealin McGillin yliopiston tutkimus, joka julkaistiin 2010 Journal of Biological Chemistry –lehdessä, tutkijat vahvistivat että Crohnin tautia esiintyy enemmän pohjoisilla leveysasteilla, ja esittivät teorian että auringonvalon tuottamalla D-vitamiinilla on suojaava vaikutus.

Tutkijat havaitsivat, että tiettyjen D-vitamiinireseptorigeenien mutaatiot ovat yhteydessä alttiuteen sairastua Crohnin tautiin ja ulseratiiviseen koliittiin, minkä vuoksi he päättelivät, että D-vitamiinin puutostila voi altistaa tulehduksellisille suolistosairauksille. Tutkijaryhmä oli toiveikas potentiaalisen lääkkeen – D-vitamiinilisän – suhteen, joka on helposti saatava ja jota myydään käsikauppatavarana, ja joka voi avata uuden oven hoitoihin.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen tutkimus, joka painottaa riittävän D-vitamiinin saannin tärkeyttä Crohn-potilaille. Vuonna 2010 tehdyn ja American College of Gastroenterology –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan D-vitamiinin puutostila altistaa tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavat osteoporoosille.

Probiootit auttavat ylläpitämään ruoansulatuskanavan bakteeritasapainoa

Koska tutkijat uskovat, että Crohnin tauti johtuu suolistobakteerien immuunisäätelyn häiriöistä. Probiootit – elävät bakteerit, jotka ovat samankaltaisia kuin ihmisen ruoansulatuskanavan hyvät bakteerit – ovat ilmeinen valinta, jolla saavutetaan terve tasapainotila ja pidetään haitalliset patogeenit kurissa.

Kun tutkijat alkoivat tutkia probioottien vaikutuksia Crohn-potilailla, he havaitsivat että probiootit voivat auttaa pitämään taudin oireettomana. Osa bakteereista toimii paremmin kuin toiset; University of Maryland Medical Centerin (UMMC) mukaan Saccharomyces boulardia sisältävät probiootit ovat erityisen tehokkaita vähentämään ripulia.

Vuonna 2008 British Journal of Clinical Pharmacology –lehdessä julkaistussa tiedekatsauksessa tutkijat raportoivat, että kun s. boulardia annetaan yhdessä mesalatsiinin kanssa, yhdistelmä piti taudin oireettomana paremmin kuin pelkkä mesalatsiini.

Sinkki edistää suoliston parantumista, ehkäisee ”suolen vuotoa” ja estää uusiutumisen

Sinkki on voimakas antioksidantti, jolla on keskeinen rooli haavojen parantumisessa. UMMC:n mukaan tämä välttämätön mineraali voi edistää Crohnin tautia sairastavan suolistosolujen uusiutumista.

Mutta sinkki voi tehdä muutakin kuin auttaa soluja uusiutumaan.

Crohn-potilaat ovat alttiita suoliston läpäisevyydelle eli ”vuotavalle suolelle” – mikä voi laukaista oireet. Vuonna 2001 Inflammatory Bowel Diseases –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Crohn-potilaille, jotka olivat olleet remissiossa vähintään kolmen kuukauden ajan, mutta joiden suoliston läpäisevyys oli kasvanut ainakin kahteen otteeseen kahta kuukautta aiemmin, annettiin sinkkilisää kolmesti päivässä kahdeksan viikon ajan.

Tutkijat havaitsivat, että sinkki vähensi potilaiden laktuloosin ja mannitolin suhdetta, mikä on sairauden indikaattori. Kymmenellä osallistujalla kahdentatoista suoliston läpäisevyys pysyi normaalina; yksitoista kahdestatoista vältti uusiutumisen kokonaan – jolloin tutkijat päättelivät, että sinkkilisä voi ratkaista ”vuotavan suolen” ongelman oireettomilla Crohn-potilailla ja auttaa pitämään oireet loitolla.

Olibaani: hyväksi havaittu muinainen Ayurveda-rohto

Boswellia serrataa, joka tunnetaan myös salaiolibaanina, arvostetaan ayurvedassa sen tulehdusta lievittävän vaikutuksen vuoksi. Nykytutkijat ovat huomanneet, että sen aktiiviset ainesosat, boswellihapot, toimivat estämällä tulehdussytokiineja. Ja toisin kuin steroidit, ne tekevät sen ilman sivuvaikutuksia. UMMC on samaa mieltä ja pitää olibaania turvallisena ja hyvin siedettynä.

European Journal of Medical Research –lehdessä 2008 julkaistussa katsauksessa tutkijat sanoivat olibaanin tehoavan Crohnin tautiin yhtä hyvin kuin sekä sulfasalatsiini että mesalatsiini.

D-vitamiinia, probiootteja, sinkkiä ja olibaania tulee tietenkin käyttää luotettavien ja asioista tietävien hoitohenkilöiden valvonnassa, erityisesti jos kärsit vakavasta sairaudesta, kuten tulehduksellisesta suolistosairaudesta.

Elämäntapa- ja ruokavaliomuutokset auttavat suojaamaan Crohnin taudilta

Vaikka perimä vaikuttaa siihen sairastutko tulehdukselliseen suolistotautiin, myös ympäristömyrkyt voivat vaikuttaa. Voit tehdä tietoisia valintoja, joilla vähennät riskiä sairastua Crohnin tautiin.

Asiantuntijoiden mukaan vähäinen liikunta, tupakointi, riittämätön auringonvalo ja tyydyttyneillä rasvoilla kyllästetyt prosessoidut ruoat voivat altistaa tulehduksellisille suolistosairauksille, kuten muillekin kroonisille sairauksille.

Ensisijainen ja paras tapa suojautua tulehduksellisilta suolistosairauksilta on syödä antioksidanttipitoisia, runsaskuituisia ruokia, kuten tuoreita, torjunta-aineettomai luomuhedelmiä ja -vihanneksia, liikkua riittävästi, ja välttää prosessoitua ruokaa, tyydyttynyttä rasvaa, tupakointia ja sokeria.

 

Alkuperäinen artikkeli lähteineen: NaturalHealth365

Lue myös:

Crohnin taudin todelliset syyt ja luonnolliset hoitomenetelmät
Crohnin taudin lääkkeetön hoito
Otsoniterapia colitis ulcerosan ja Crohnin taudin hoidossa

3 kommenttia

 1. Tyydyttyneen rasvan välttäminen on huono ohje. Sen sijaan tulisi välttää käsiteltyjä monityydyttämättömiä rasvoja kuten margariinia ja kasviöljyjä, joita ei ole kylmäpuristettu. Ko. rasvoissa on aivan liikaa omega 6 -rasvoja omega 3 -rasvojen puuttuessa kokonaan. Ne juuri saavat aikaan elimistössä tulehdusta, mitä pitäisi välttää.
  Lisäksi sisäisesti nautittu savi hoitaa tehokkaasti tulehduksia suolistossa. Se myös sitoo itseensä vahingollisia bakteereja, viruksia, hiivasieniä ja loisia kuljettaen niitä ulostuksen mukana pois suolistosta.

  Plusääni(11)Miinusääni(0)
 2. Pekka mistä savesta puhut?

  Kiinnostuin itsekin.

  Mistä hankit ja millä hinnoin?

  Annostelu?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Parasta savea suolistolle on kalsiumbentoniitti-savi. Yhdysvalloissa se tunnetaan nimellä ”Living Clay”. Suomessa sama savi on nimeltään ”Power Clay”. Sitä nautitaan kukkurallinen teelusikka sekoitettuna noin 1 dl vettä (ravista voimakkaasti sekoituspullossa) 1 – 3 kertaa päivässä. Hinta on 19 euron paikkeilla. Maahantuoja on Suomen Happituote. Tässä yksi jälleenmyyjä:

   http://luontaiscenter.fi/Savijauhe-Power-Clay-200g

   Pyydä esite mukaan, siinä on paljon tietoa.

   Plusääni(2)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat