Sienijauhe yhdistetty sydänterveyshyötyihin
Experimental Biology 2017 -tapahtumassa esiteltyjen tulosten mukaan herkkusieni- tai siitakesienijauhe saattaa suojata verisuonia runsasrasvaisen ruokavalion rapauttavalta vaikutukselta.
Sienet tunnetaan vastustuskykyä parantavasta vaikutuksesta kuten myös käytöstä ahdistuksen hoidossa ja syöpää ehkäisevistä ominaisuuksistaan.
Sieniä on käytetty lääkerohtoina satojen vuosien ajan ja hiljattain myös yhä useammin osana terveellistä ruokavaliota. Sienet sisältävät vähän natriumia, ja ne ovat hyviä kuidun, bioaktiivisten yhdisteiden, seleenin, kaliumin ja D-vitamiinin lähteitä. Näistä jokainen edistää sydänterveyttä tulehdusta lievittävän ja antiaterogeenisen vaikutuksen kautta. Vaikka eri sienten vaikutusta seerumin lipidiprofiileihin on tutkittu, muutamissa tutkimuksissa on havaittu syötävien sienten vaikutus aterogeneesiin.
Jean Mayer Human Nutrition Research Center on Aging –keskuksen tutkijat Tuftsin yliopistosta raportoivat, että laboratoriohiirillä joita ruokittiin sienijauheilla lihoivat vähemmän verrattuna eläimiin, joille annettiin samaa rasvapitoista ruokaa ilman sienijauhetta.
”Vähäisestä painonnoususta huolimatta EchoMRI-kehonkoostumusanalyysi paljasti, että rasvaton massa ei muuttunut läheskään yhtä paljon mitä rasvamassa, mikä viittaa siihen, että sienillä voi olla positiivinen vaikutus rasva-aineenvaihduntaan ja rasvaprofiiliin,” tutkijat kirjoittavat abstraktissa, joka julkaistiin FASEB-julkaisussa.
Sienet
Kuluttajien mielenkiinto sieniä ja niiden potentiaalisia terveysetuja kohtaan on kasvanut viime vuosina. Lakkakääpää, pakuria, siitaketta, koppelokääpää ja muita myydään enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja maailmanlaajuisesti myynti oli 18 miljardia dollaria vuonna 2014 (verrattuna 6 miljardiin dollariin vuonna 1999).
SPINS-tulokset osoittavat, että tuotteiden, joiden pääainesosana käytetään eri sieniä, myynti on kasvanut. Lakkakääpä nousi 91 % 52 viikon ajanjaksolla, joka päättyi syyskuun 4. 2016, kun vertailukohtana oli aiemmat 52 viikkoa. Vakuuttavaa kasvua on kerrottu myös pakurista (jopa 46 %), kiinanloisikasta (jopa 46 %) ja siitakkeesta (jopa 26 %).
”Vaikka useiden erityyppisten sienten vaikutusta seerumin rasvaprofiiliin on tutkittu, [vain] muutamassa tutkimuksessa syötävillä sienillä on havaittu aterogeneettinen vaikutus,” kertoo Tuftsin tutkija abstraktissa.
Tutkimuksen yksityiskohdat
L-ergotioneiinia eristettiin ensimmäisen kerran torajyvästä (Claviceps purpurea) vuonna 1909. Sitä on luonnostaan pieniä määriä ravinnonlähteissä kuten sienissä, joissain mustien ja punaisten papujen (Phaseolus vulgaris) ja viljojen lajikkeissa.
Ihmisen elimistössä on oma siirtäjäproteiininsa molekyylille, joka on voimakas antioksidantti.
Laboratoriohiiret jaettiin yhteen viidestä ryhmästä: vähärasvainen kontrolliryhmä (4 % rasvaa); runsasrasvainen kontrolliryhmä (8 % rasvaa); runsasrasvainen ruokavalio sekä herkkusienijauhetta; runsasrasvainen ruokavalio sekä siitakesienijauhetta; tai ”kontrolliseos”, joka vastasi keskimääräiseltä ravintosisällöltään sienijauhetta.
16 viikkoa kestäneen ruokinnan jälkeen tulokset osoittivat, että molempien sieniryhmien eläinten paino nousi vähemmän verrattuna muihin ravintoryhmiin. Paino nousi vähemmän siitakeryhmässä verrattuna herkkusieniryhmään.
Lisäanalyysit osoittivat, että ainoastaan siitakejauhetta syöneillä hiirillä oli huomattavasti vähemmän aorttaleesioita verrattuna runsasrasvaiseen kontrolliryhmään ja kontrolliseokseen.
”Nämä tulokset antavat lisätukea näkemykselle, että korkeat pitoisuudet bioaktiivisia yhdisteitä kuten ergotioneiinia, [siitakesienen] vahvaa antioksidanttia, ehkäisevät ravinnon sisältämän rasvan aiheuttamaa valtimonkovettumatautia, tulehduksellista valtimosairautta,” tutkijat kirjoittivat.
Lähde: Preventdisease.com
Lue myös:
Immuunijärjestelmää vahvistavia ja syöpää estäviä sieniä
Kuusi syöpää ehkäisevää lääkinnällistä sientä
Lakkakääpä torjuu syöpää ja vaarallisia mikro-organismeja
Tutkimukset: taikasienillä erittäin tehokas vaikutus mielenhäiriöihin
Pakurikääpä ja syöpä
Kiinanloisikka – moneen vaivaan