Taikasienet nollaavat aivokytkennät, joiden tiedetään aiheuttavan masennusta

Pitkälle edenneestä syövästä ja ahdistuksesta kärsivä potilas voi parantaa mielialaansa nauttimalla psilosybiiniä, joka on luontainen ”taikasienissä” esiintyvä psykedeelinen yhdiste. Nyt tutkijat ovat osoittaneet, että se lievittää masennuksen oireita usean viikon ajan kun aivot on ”nollattu” hoidoilla.

Psilosybiinisienet on yksi viidestä vahvasta psykedeelistä, joilla voi hoitaa mielenterveyshäiriöitä ja muuttaa ihmisen tietoisuutta. Niitä on tutkittu jo kauan tajuntaa laajentavan vaikutuksensa vuoksi. Vuonna 2006 Johns Hopkins -yliopistolla tutkittiin varsinkin psilosybiinia ja havaittiin että kolmasosa kaikista ilmoitetuista osallistujista koki, että kokemus oli yksi merkittävimmistä henkisistä kokemuksista heidän elämänsä aikana, ja yli kaksi kolmasosaa ilmoitti että se pääsi viiden merkittävimmän hengellisen kokemuksen joukkoon. Kaksi kuukautta tutkimuksen jälkeen 79 % osallistujista ilmoitti voivansa paremmin tai olevansa tyytyväisempiä. Ystävät, sukulaiset ja työkaverit vahvistavat asian.

”Poliittinen ja kulttuurillinen paine pakotti lopettamaan nämä tutkimukset 1970-luvulla,” sanoo lääketieteen tohtori Charles S. Grob. Nyt ne nousevat suurempaan suosioon kuin koskaan aikaisemmin.

Uudet tulokset tulevat tutkimuksesta, jossa Imperial College Londonin tutkijat hoitivat masennusta sairastavia potilaita, joille tavanomaisesta hoidosta ei ollut apua.

Tänään Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat kuvailivat kuinka potilaat kertoivat hyötyvaikutusten kestäneen jopa viisi viikkoa hoidon jälkeen. He uskovat, että psykedeelinen yhdiste kykenee resetoimaan tehokkaasti aivojen kytkennät, joilla tiedetään olevan rooli masennuksessa.

Verrattaessa kuvia potilaiden aivoista ennen ja yksi päivä hoidon jälkeen paljastaa muutoksia aivoaktiivisuudessa, joka oli yhteydessä havaittavaan ja pysyvään masennusoireiden lievittymiseen.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka kokeellisen hoitomuodon alustavat tulokset ovat kiehtovia, niiden todistusvoimaa rajoittaa pieni näytekoko sekä kontrolliryhmän – kuten plaseboryhmän – puute.

Tutkimusta johtanut yliopiston psykedeelitutkimuksen johtaja tri Robin Carhart-Harris sanoi: ”Olemme ensimmäistä kertaa osoittaneet, että psilosybiinillä hoidettujen masentuneiden ihmisten aivojen aktiivisuudessa tapahtuu selkeitä muutoksia samalla kun tavanomaiset hoidot eivät tehoa.”

”Useat potilaistamme kuvailivat oloaan ’nollaantuneeksi’ hoidon jälkeen ja käyttivät usein tietokonemaisia vertauskuvia. Esimerkiksi yksi sanoi tunteneensa kuin hänen aivonsa olisivat ’eheytyneet’ kuten tietokoneen kovalevy, ja toinen sanoi tunteneensa ’uudelleenkäynnistyneensä’. Psilosybiini saattaa antaa näille yksilöille tilapäisen ’tehostartin’, jota he tarvitsevat murtautuakseen ulos masennustiloistaan, ja nämä kuvantamistulokset tukevat alustavasti ’nollaus’analogiaa. Vastaavanlaisia vaikutuksia aivoihin on nähny elektrokonvulsioterapialla.”

Suurin piirtein viimeisen vuosikymmenen aikana on suoritettu lukuisia kliinisiä tutkimuksia, joissa on tarkasteltu psykedeelien turvallisuutta ja tehoa potilailla, joilla on sairaus kuten masennus tai addiktioita, lupaavin tuloksin.

Lehden tuoreessa tutkimuksessa 20 potilaalle, joilla oli sairauden hoitoon vastaamaton muoto, annettiin kaksi annosta psilosybiiniä (10 mg ja 25 mg), toinen annos viikko ensimmäisen jälkeen.

Näistä yhdeksälletoista tehtiin alustava aivokuvantaminen, ja toinen kuvaus päivä suuren annoksen hoitokerran jälkeen. Carhart-Harris ja ryhmä käytti kahta yleisintä aivokuvantamismenetelmää mitatakseen muutoksia aivoverenkierrossa aivojen alueiden välisessä vuoropuhelussa, potilaiden raportoidessa masennusoireista kyselylomakkeelle.

Välittömästi psilosybiinihoitojen jälkeen potilaat kokivat masennusoireiden lievittyneen – mikä vastaa käyttäjäkertomuksia ’jälkihehkusta’, jolle on tyypillistä parantunut mieliala ja stressin lievittyminen.

Toiminnallinen MRI-kuvaus paljasti verenkierron vähentyneen joissain aivojen osissa, kuten mantelitumakkeessa, joka on pieni, mantelin muotoinen alue aivoissa, jonka tiedetään käsittelevän tunnereaktioita, stressiä ja pelkoa. He havaitsivat vakauden lisääntyneen toisessa aivoverkostossa, joka on yhdistetty psilosybiinin välittömiin vaikutuksiin kuten myös masennukseen itsessään.

Nämä tulokset tarjoavat uuden ikkunan siihen mitä tapahtuu ihmisten aivoissa kun psykedeelien vaikutus lakkaa, jolloin käynnistynyttä aivoverkoston irtikytkeytymistä ’tripin’ aikana seuraa jälkikäteen uudelleenkytkeytyminen.

Tri Carhart-Harris selitti: ”Keräämällä tätä kuvadataa olemme kyenneet tarjoamaan ikkunan psilosybiinihoitojen jälkivaikutuksiin kroonista masennusta sairastavien potilaiden aivoihin. Perustuen siihen mitä tiedämme lukuisista aivokuvantamistutkimuksista psykedeeleillä, kuten myös mitä ihmiset kertovat omista kokemuksistaan, voi olla niin että psykedeelit todellakin ’nollaa’ masennukseen yhteydessä olevat aivoverkostot, mikä käytännössä mahdollistaa niiden nostamisen pois masentuneesta tilasta.

Tutkijat varoittavat, että vaikka alustavat tulokset ovat rohkaisevia, tutkimukset ovat alkuvaiheessa ja että masentuneiden potilaiden ei tulisi yrittää lääkitä itseään, sillä tutkimuksessa huumeen käyttö oli osa hoitokokonaisuutta, ja asiat voivat mennä pahasti pieleen jos hoidon psykologinen osuus laiminlyödään. He lisäsivät, että tulevaisuuden tutkimuksissa käytetään vankempia tutkimusasetelmia, ja tällä hetkellä suunnitelma on verrata psilosybiiniä eniten käytettyyn masennuslääkkeeseen, tutkimuksen on tarkoitus alkaa ensivuoden alussa.

Professori David Nutt, neurofarmakologian professori, neuropsykofarmakologian aivotieteiden yksikön johtaja ja tutkimuksen vetäjä Edmond J. Safra jatkoivat: ”Tarvitaan laajempia tutkimuksia, jotta nähdään havaitaanko vastaavanlainen positiivinen vaikutus toistaa suuremmalla potilasmäärällä. Mutta alustavat tulokset ovat kiehtovia ja tarjoavat jälleen uuden hoitopolun jota tutkia.”

 

Lähde: Preventdisease.com

Lue myös:

Kaikki mitä haluat tietää mikroannostelusta (mutta et kehtaa kysyä)
LSD:n, sienien ja hallusinogeenien mikroannostelu – lisää luovuutta ja tehostaa aivotoimintaa?
Tutkimukset: taikasienillä erittäin tehokas vaikutus mielenhäiriöihin
Psykedeelien lääketieteelliset hyödyt

2 kommenttia

 1. Itse käytän niitä hirvittäviin päänsärkykohtauksiin. Kun kuvailen niitä, lääkärit ovat sitä mieltä että se on Hortonin oikreyhtymä, mutta kukaan ei voi kirjoittaa sitä paperille ilman että näkee kohtausta päällä. No, silloin kun kohtaus on, niin jos pystyisi liikkumaan, ampuisi itsensä. Ehkä tämä kuvastaa miten …keleellisestä kivusta on kyse.

  Meidän Amerikkalainen holistinen lääketieteemme tuntee kaksi lääkettä ko. kipuihin. Toinen on kannabis ja toinen LSD. Minä olisin mieluummin LSD:n kannalla koska siitä ei tule riippuvaiseksi. Mutta kumpaakaan reseptiä en ole saanut. Olen siis keittänyt sienistä teetä. 14 kuivattua sientä pitää päänsäryt pois kuukauden. Jos haluaa tripille, pitää olla 21 sientä. Melko lievästä annostuksesta siis on kyse, koska se ei vaikuta aisteihin millään tavalla. Ehkä pientä huimausta kuten alkoholissa muttei mitään konkreettisempaa.

  Ja mistä noista sitten saa? Yleensä tuoreiden hevosenlantakasojen vieressä kasvavat pienet valkoiset sienet. Syksyllä noin 1m päässä. Toinen paikka on nautojen laidunmaat. Pitää etsiä heinätupsuja joissa on vanhoja kovia olkia jotka pistelevät turpaa. Jos niitä ei ole estämässä syömistä, niin lehmät syövät ne heti ensimmäiseksi. Sienet ilmestyvät yleensä elokuun jälkeen, aivan kuten muutkin sienet.

  Rikonko tietoisesti Suomen lakia? Rikon. Ja olen kertonut muillekkin jotka kärsivät samasta vaivasta. Päänsärky tuntuu olevan yleinen miesten vaiva, vaikka siitä ei puhuta.

  Että ei kun kaikki keräämään sieniä niille jotka kärviät kovista päänsäryistä. Kaikilla ei ole mahdollisuutta osua paikalle juuri oikeaan aikaan. Ja puskaradio kyllä kertoo kuka tarvitsee niitä oiekasti lääkinnälliseen tarkoitukseen.

  Plusääni(10)Miinusääni(1)
 2. Meditaatiota kaksi kertaa n. 20 minuuttia päivässä …

  Ei tarvi tunkea myrkkyjä kehoonsa !!!

  SIIS ______________ M E D I T A A T I O _____________________

  Plusääni(4)Miinusääni(10)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat