Totuus hampaista – elintapojen vaikutus suuterveyteen

Vuodesta 1997 lähtien olen saanut tavata ja kuunnella useita hammaslääkäreitä, jotka myös jakavat elämänkatsomukseni liittyen kokonaisvaltaiseen hammashoitoon ja terveydenhuoltoon. Alla hammaslääkäri Dan Rosenin kirjoittama artikkeli. Hän on omistanut viimeiset 20 vuotta hammaslääkärin urastaan auttaakseen ihmisiä parantamaan hammasterveyttä ja yleistä hyvinvointia. Toivottavasti kirjoitus kiinnostaa teitä yhtä paljon kuin minua kun luin sen ensimmäisen kerran. Jos haluat tietää enemmän tästä artikkelista tai hammasterveydestä, ota yhteyttä toimistoomme.

Suu kertoo totuuden

Kirjoittanut Dan Rosen, hammaslääkäri

Koonnut ja editoinut Suzanne Jenkins

Jos haluat nähdä paljasta luuta, hymyile tai avaa suusi. Yksinkertaisin tapa arvioida yksilön kokonaisterveydentilaa on tarkastella hampaita ja ikeniä. Hampaat ja niitä ympäröivä kudos ovat erittäin herkkiä muutoksille verensokeriarvoissa, hormonitasoissa, vastustuskyvyssä ja stressin määrässä, näin muutama mainitakseni. Mikäli suussa tai muualla on käynnissä tulehdusreaktio tai sidekudossairaus, se näkyy selkeästi hampaiden ja ienten liitoskohdasta.

Jos ruokavaliosi eroaa 10 % kehollesi optimaalisesta ruokavaliosta, ientulehdus tai hammasmätä voivat olla sen ensimmäisiä merkkejä. Jos poikkeama on suurempi, saatat kärsiä niveltulehduksesta. Vielä suurempi poikkeama voi johtaa sydänkohtaukseen tai syöpään. Nämä sairaudet ovat usein merkkejä elämäntavasta ja ruokavaliosta, joita keho ei kykene kompensoimaan.

Ennaltaehkäisy on paras ratkaisu

Vaikka olen saanut koululääketieteellisen koulutuksen, olen silti sitä mieltä, että kysymykset elämäntavoista, ruokavalio ja verikokeet antavat parhaimman selvityksen potilaan tilasta, ja millaisilla muutoksilla päästään parhaimpaan lopputulokseen terveyden kannalta. Verikoe on helppo tehdä, ja se kertoo hyvin monien kehon toimintojen tilasta.

Hammaslääketieteessä, kuten muussakin lääketieteessä, ennaltaehkäisyyn ei juurikaan panosteta. Amerikan hammaslääkäriyhdistyksen näkemyksen mukaan suun hammassairaudet johtuvat pääasiassa bakteeriplakista. Ruokavalio mainitaan vain ohimennen. Ihmisten suositellaan käyvä kerran tai kahdesti vuodessa tarkastuksessa, jossa hammashygienisti poistaa hammaskiven. Kuten Papa-koe, mammografia, ja PSA-testit ja rutiinikokeet, hammaskiven poisto auttaa havaitsemaan sairauden aiemmin, mutta kyse ei ole todellisesta ennaltaehkäisystä.

Alttius hammasongelmille, syövälle, sepelvaltimotaudille ja monille muille kroonisille sairauksille voidaan yleensä havaita hyvissä ajoin. Jos suussa on hammaskiveä, todennäköisesti sitä on myös sepelvaltimoissa. Henkilöllä on mahdollisesti kohonnut sydänkohtausriski, mutta saamme ennakkovaroituksen ja voimme tehdä parhaamme ehkäistäksemme sen.

Mistä kroonisten sairauksien yleistyminen johtuu

Yleisesti hyväksytyn näkemyksen mukaan elämme kauemmin kuin esivanhempamme vuosisadan alussa. Tämä voi selittyä osittain lääketeknologian kehityksestä, mikä on torjunut osan sairauksista ja niiden oireista. Kuitenkin 1900-luvun loppua kohden käytännössä kaikki krooniset sairaudet ovat yleistyneet, erityisesti sydän- ja verisuonisairaudet ja syöpä.

Kun tarkastellaan muutoksia elämäntavoissa, huomataan, että aiemmin ihmiset söivät aamupalaksi kananmunia ja käyttivät voita, ei margariinia tai muita transrasvahappoja. He kävelivät koska ei ollut kulkuneuvoja. He menivät nukkumaan auringon laskettua. Ylipainoisia oli hyvin vähän. Makeiset olivat yleellisyystuotteita.

Nykyään amerikkalaiset kuluttavat 150 paunaa sokeria henkilöä kohden vuodessa. Asiaa ei mainita käytännössä sanallakaan uutisissa. Artikkelit, joissa suositaan korkeahiilihydraattista (jotka sisältävät piilosokereita), vähäproteiinista ja vähärasvaista tai rasvatonta ruokavaliota, heijastelevat vallitsevaa, poliittisesti motivoitunutta trendiä ravitsemuksessa.

Insuliini on avainasemassa

Hammaslääkärinä ja suuterveyden ammattilaisena uskon, että viimeisin ravitsemustrendi on askel väärään suuntaan! Lisäksi se on syy miksi monet lihoavat. Hiilihydraatit, sekä liialliset kalorit, johtavat liialliseen insuliinintuotantoon. Insuliini on hormoni, joka saa elimistön varastoimaan ja säilyttämään ylimääräiset kalorit rasvana. Siat ovat kaikkiruokaisia, ja niillä on samankaltainen aineenvaihdunta kuin ihmisillä. Kasvattajat eivät ruoki sikojaan munilla ja voilla; sikoja lihotetaan viljalla, kuten maissilla.

Käytännössä kaikki hammasongelmat, kuten hammasmätä, ientulehdus ja leukanivelen toimintahäiriö (TMJ), ovat yhteydessä liikaa hiilihydraatteja sisältävään ruokavalioon. Niihin kuuluvat yksinkertaiset hiilihydraatit ja monia monimutkaisia hiilihydraatteja, joista esimerkkinä paisutettu riisi, jolla on korkea glykeeminen indeksi. Glykeeminen indeksi kertoo kuinka nopeasti syöty hiilihydraatti muuttuu sokeriksi syömisen jälkeen. Tämä taas vaikuttaa siihen kuinka nopeasti verensokeri nousee ennen kuin insuliini auttaa säätelemään tätä vasta makeutunutta verta. On tärkeää huomata, että verensokeri on aivojen ensisijainen energianlähde, jota se tarvitsee tarkkaan säännellyllä ja tasaisella syötöllä.

Vakaa verensokeri – hammasterveyden oleellisin tekijä

Hammasmätää, ientulehdusta, juuri-infektioita, reikiä ja käytännössä kaikkia muita bakteeriperäisiä infektiosairauksia aiheuttavat bakteerit toimivat anaerobisesti. Heikentynyt verensokerinsäätely ja vähäinen liikunta häiritsevät tervettä, aerobista polttoprosessia. Aerobinen aineenvaihdunta tuottaa neutraalin tai emäksisen ympäristön mitokondrioiden sitruunahappokierron välityksellä.

Sokerin anaerobinen poltto, joka ei liity mitokondrioihin, johtaa krooniseen maitohapon tuotantoon ja heikentää energiantuotantoa. Ajan myötä kehosta tulee hapan, anaerobinen kasvualusta, jossa taudinaiheuttajat voivat kukoistaa. Koska näitä happea karsastavia otuksia löytyy suusta luonnostaan, hammassairaudet ovat ensimmäisiä havaittavia rappeumasairauksia.

Salaisuus piilee siinä, että noudattaa riittävästi proteiinia, kohtuudella hiilihydraatteja ja kohtuudella rasvaa sisältävää ruokavaliota, joka pitää verensokerin tasapainossa. Yhteenvetona voidaan sanoa, että ikenet heikentyvät kun verensokeri vaihtelee nopeasti, mikä vahvistaa sekä anaerobisia ja happamia olosuhteita. Näin ollen matalasta verensokerista ja tai insuliiniresistenssistä kärsivät henkilöt ovat hyvin alttiita vakaville ien- ja hammassairauksille.

Lisäksi hammasmätä juontaa juurensa hampaiden kiilteen heikkenemiseen, joka johtuu hiilihydraattien vaikutuksesta hormonien kokonaistasapainoon. Tämän takia nuorilla, raskaana olevilla ja imettävillä naisilla ja vanhuksilla esiintyy eniten hammasmätää. Hammasmätään ei vaikuta niinkään paljon se kuinka usein harjaat hampaat tai käytät hammaslankaa kuin uskotaan.

Kaikki hampaiden hoitotoimenpiteet epäonnistuvat jos potilas ei hillitse makeisten kulutusta. Hammaslääkärit voivat vain suorittaa mekaanisia korjaustoimenpiteitä hampaille ja ikenille ennen väistämätöntä.

Sitoutumaton kalsium: haittaa vai hyötyä

Yhdeksänkymmentäyhdeksän prosenttia kalsiumista on sitoutunut luihin ja hampaisiin. Jäljelle jääneellä yhdellä prosentilla on huomattava vaikutus siihen vanhenetko terveenä vai ikäännytkö rapistuen. Vapaa kalsium voidaan määrittää yleisellä verikokeella. Vapaata kalsiumia ei tule sekoittaa maitotuotteiden tai muiden elintarvikkeiden sisältämään ravinnosta saatavaan kalsiumiin. Käytännössä siinä on kyse hormonaalitoiminnallisista syistä väärässä paikassa olevasta kalsiumista, jolla keho puskuroi liiallista happamuutta.

Käytännössä kaikkiin kroonisiin sairauksiin liittyy se, että vapaata kalsiumia siirtyy väärään paikkaan. Hammasmätään liittyy se, että hampaista häviää kalsiumia, jolloin muodostuu reikiä. Väärään paikkaan kertynyt kalsium eli hammaskivi liittyy usein ientulehdukseen. Valtimoiden kalkkeutuminen tai kovettuminen johtaa seniiliyteen, sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen, kuten myös munuais- ja sappikiviin. Sitoutumaton kalsium liittyy näistä jokaiseen. Sitoutumaton kalsium liittyy myös niveltulehdukseen, harmaakaihiin ja osteoporoosiin. Jopa korkeat kolesterolitasot voivat johtua sitoutumattomasta kalsiumista.

Syövällä ja sitoutumattomalla kalsiumilla on pahanlaatuinen suhde toisiinsa. Syöpäsolut voidaan erottaa terveistä soluista niiden solukalvoille kertyneen kalsiumin vuoksi. Itse asiassa mammografian käyttö perustuu tähän. Kalsiumia täynnä olevat syöpäsolut estävät röntgensäteiden läpikulkua, mikä paljastaa kasvaimen.

Suussa sitoutumaton kalsium voi muodostaa hammaskiveä hampaisiin. Suun hammaskiveä voi verrata niveleen, jossa on tulehdus – se johtuu iensairaudesta, ei aiheuta sitä. Yleisesti voidaan sanoa, että vain niille yksilöille, joilla kalsiumia on väärässä paikassa, muodostuu hammaskiveä.

Hammaskiven kertyminen on niin yleinen ilmiö kulttuuripiirissämme, että sitä pidetään normaalina! Potilaita rohkaistaan toistuvasti käymään hammashygienikolla vähintään kahdesti vuodessa poistattamasta kivettynyt massa hampaista. Valitettavasti tulehtuneita niveliä, tukkeutuneita suonia tai esisyöpäisiä soluja ei voi raaputtaa puhtaaksi.

Hammaspaikoista vapautuva elohopea

Liialliseen hiilihydraattien ja kalorien saantiin, kuten myös sitoutumattoman ylijäämäkalsiumin pimeään puoleen liittyvien terveysongelmien lisäksi hammaspaikoista liukenee elohopeaa. Osalla ihmisistä voi esiintyä herkkyyttä elohopealle.

Amalgaamipaikat ovat 50 prosenttisesti elohopeaa. Lakkasin käyttämästä ”hopea”amalgaamipaikkoja vuodesta 1982 lähtien, koska niistä liukenee elohopeaa. Tuosta lähtien olen tutkinut aihetta tiiviisti ja tehnyt tunnollista työtä suojellakseni potilaitani, henkilökuntaani ja itseäni mahdollisilta haitoilta.

Amerikan hammaslääkäriyhdistys väittää, että paikkojen sisältämä elohopea on melko vaaratonta suurimmalle osalle amerikkalaisista. ADA kuitenkin toteaa, että hammaslääkärit itse, ei ADA, ovat juridisessa vastuussa käyttämänsä amalgaamin tai muiden tuotteiden aiheuttamista vahingoista.

Jos epäilet että elohopea voi aiheuttaa ongelmia, sitä varten on olemassa kehittyneitä kokeita. Uutta FDA:n hyväksymää elohopeaporfyyritestiä, jota tri James Wood on muokannut, pidetään kaikkein luotettavimpana tapana määrittää matalien elohopeapitoisuuksien aiheuttama myrkyllisyys. Se korvaa aiemman porfyyritestin ja vanhentuneet veri- ja virtsakokeet, joita on aiemmin käytetty tätä tarkoitusta varten.

Elohopeapaikkojen poistattamisesta kiinnostuneiden on tärkeää tietää, että vaikka monien pitkäaikaiset terveysongelmat ovat lievittyneet käänteentekevällä tavalla, ei ole taattua, että poistattaminen lievittää mitään tiettyjä oireita tai korjaa peruuttamattomia solu- tai elinvaurioita.

Yhä useammat lääkärit arvelevat, että amalgaamin poistamisesta seurannut remissio johtuu muutoksista kehon kemiallisessa tasapainossa / detoksifikaatiosta, koska kehon kyky poistaa elohopeaa kudoksista liittyy läheisesti koetun remission voimakkuuteen.

Jos historia toistaa itseään, elohopeapaikoille voi käydä samalla tavalla kuin asbestille, lyijylle ja DDT:lle. Vasta kun todisteita on ylitsepääsemättömän paljon, juridista vastuuta tuotteiden haitoista ei voitu enää sivuuttaa, ja nämä materiaalit asetettiin sääntelyn alaiseksi tai vedettiin pois markkinoilta.

Huomautus: International Academy of Medicine and Toxicology (IAOMT) on julkaissut hammaslääkäreille ohjeistuksen, jota noudattamalla voidaan välttää altistumasta korkeille elohopeapitoisuuksille hampaankorjaustoimenpiteiden aikana. Neuvottele asiasta hammaslääkärisi kanssa.

Kuinka asiaan voi vaikuttaa?

Hyviä uutisia on se, että ennaltaehkäisevästä hammaslääkärillä tai lääkärillä käynnistä voi olla apua. Suututkimuksen, haastattelun ja verikokeen avulla ongelma(t) voidaan yksilöidä ja tehdä tarvittavia muutoksia elintapoihin ja ruokavalioon. Alla joitain yleispäteviä ohjeita.

Ensimmäinen asia: Syö tukeva aamupala, joka sisältää riittävästi proteiinia. Jos sinulla ei ole tapana tehdä näin, verensokerisi heittelee. Heikko unirytmi pitää huolen siitä että vuorokaudenajoille herkät elimet menevät sekaisin ja ovat jatkuvassa aikaerorasituksen tilassa. Halukkuutesi nauttia aamupala katoaa. Vuosien aikana tekemäni potilaitteni haastattelut ja parodontologit ovat osoittaneet, että ihmiset, joiden ikenet ja hampaat ovat vakavasti tulehtuneet, eivät syö aamupalaa.

Toinen asia: Juo runsaasti vettä ja lisää joukkoon hieman sitruunaa. Sitruunahappo rykäisee energiaa tuottavan sitruunahappokierron käyntiin ja emäksisöi suolistosi. Tämä hillitsee liian happaman veren vaikutusta. Sitruuna on myös loistava kaliumin lähde, jolloin vältyt banaanin sisältämältä sokerilta. Säännöllinen fermentoitujen ruokien kuten jugurtin ja tempehin nauttiminen pitää suoliston bakteerikannan kunnossa. Ulostaminen kahdesti päivässä pitää elimistön puhtaana.

Kolmas asia: Liikunta parantaa veren kemiallista profiilia kaikilla. Tri Barry Sears, PhD, bestseller-kirja The Zonen kirjoittaja, uskoo että vain kuusi tuntia kävelyä viikossa on riittävä määrä. Eli liiku edes sen verran. Kävely ennen aamupalaa auttaa vakauttamaan insuliinitasoja ja on paras tapa hallita verensokeria. Kävely iltapäivällä auringonpaisteessa tarjoaa runsaasti ultraviolettivaloa, joka nollaa biologisen kellosi, jolloin saat paremmin unta ja mielialasi on positiivisempi.

Sanoista tekoihin

Olemme siirtyneet teolliselta aikakaudelta informaation aikakaudelle. Seuraava askel on siirtyä yhtenäisyyden ja muutoksen aikakaudelle. Sanan lääkäri (eng. doctor suom. huom.) tarkoittaa kirjaimellisesti opettajaa. Lääkäreistä täytyy tulla välittäviä tiedonvälittäjiä, jotka auttavat potilaita löytämään ja tekemään oikeita ratkaisuja.

Terveyden on astuttava taudin asemaan vallitsevana asiaintilana. Kun tähän päästään, vastuu terveydestä siirtyy yksilön harteille, mikä vähentää riippuvuutta kirurgiasta ja lääkkeistä. Vaihtoehtolääkinnän puolesta puhuvat ihmiset ovat jo siirtymässä tähän suuntaan.

Yhä useammat vaativat lääkärin ja potilaan välille tervettä ja toisistaan riippuvaa suhdetta. Jos lääkäri ei halua luoda emotionaalista ja henkistä yhteyttä potilaaseen, tämä voi turvautua asianajajaan saadakseen hänen huomionsa.

Muutoksen tuulet

Muutoksen tuulet puhaltavat läpi Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmän. Perinteiset ”reseptiä kouraan”-lääkärit perivät korkeaa taksaa vallitsevassa vakuutusvetoisessa hoitojärjestelmässä. Samaan aikaan potilaat etsivät yhä enemmän tietoa itsehoidosta. He hyödyntävät yhä laajempaa vaihtoehtoisten terveysammattilaisten ja maallikkojen verkostoa, mikä lähettää voimakkaan viestin lääketeollisuudelle.

Vallitsevan lääkärikeskeisen lääketieteen on joko sopeuduttava muutoksiin tai he vieraantuvat vielä enemmän palvelemistaan instituutioista ja ihmisistä.

 

Lähde: Toothbody.com

Lue myös:

D-vitamiinin puute raskauden aikana voi aiheuttaa hammasmätää
Haluaisitko kuolleen hampaan suuhusi koko loppuiäksi?
Totuus juurihoidoista

1 kommentti

  1. Artikkelissa olisi voinut mainita myös juurihoidettujen hampaiden aiheuttamista terveyshaitoista. Juurihoidettu hammas on kuollut ja se erittää hyvin myrkyllisiä aineita elimistöön. Elimistön hyvinvoinnin kannalta ainoa oikea tapa on vedättää se pois.

    Plusääni(3)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat