Univaikeuksia? 5 kokeilemisen arvoista eteeristä öljyä

Nukkuminen: se juttu jota meistä jokaisen ”täytyy” tehdä. Tiloista halutuin, joskin usein vältellyin tai kaikkein vaikein saavuttaa. Yksi asia on kuitenkin varmaa, nimittäin se, että kun on aika käydä maaten ja sulkea silmät, haluaisimme kahden asian tapahtuvan… että nukahtaisimme nopeasti ja heräisimme tuntien kuluttua virkeänä.

Cancer Centersin mukaan amerikkalaiset kuitenkin kuluttivat vuonna 2012 jo pelkkiin unilääkkeisiin 32,4 miljardia dollaria, ja tilastojen mukaan jo pelkästään heinäkuussa 2013 8,6 miljoonaa amerikkalaista käytti lääkkeitä saadakseen nukuttua. WebMD raportoi, että kolmanneksesta puoleen amerikkalaisista ”kärsii unettomuudesta ja valittaa heikosta unenlaadusta.”

Selkeästi jokin on pielessä, jos nukumme kaikki huonosti. Mutta voihan nyt yhden pillerin ottaa jotta saisi nukutuksi, eikö? Valitettavasti asia ei ole näin yksinkertainen.

Unilääkkeet, kuten suurin osa nykyajan lääkkeistä, tulee sivuvaikutusten kera. Osan tiedetään aiheuttavan riippuvuutta ja lopulta jopa heikentävän muistia ja keskittymiskykyä. Tietysti kaikki unilääkkeet eivät ole samanlaisia. Osa on oikeasti ahdistuslääkkeitä, jotka lamaavat keskushermostoa ja rauhoittavat. Osa vaikuttaa melatoniiniin ja aivokemiaan, ja osa yksinkertaisesti helpottaa nukahtamista.

Seuraavat haittavaikutukset ovat yleisiä reseptillisillä unilääkkeillä:

 • polttelu ja kihelmöinti käsissä, käsivarsissa, jaloissa ja jaloissa
 • muutokset ruokahalussa
 • ummetus
 • päiväaikainen uneliaisuus
 • ripuli
 • tasapainovaikeudet
 • huimaus
 • suun ja kurkun kuivuminen
 • ilmavaivat
 • päänsärky
 • närästys
 • heikentynyt toimintakyky seuraavana päivänä
 • vatsakipu tai arastelu
 • ruumiinosien hallitsematon vapina
 • epätavalliset unet
 • heikkouden tunne

Lisäksi saatat olla allerginen unilääkkeille, jolloin on vaara saada vakavampia sivuoireita, kuten hengitysvaikeuksista oksenteluun ja jopa anafylaktiseen shokkiin. Lääkkeitä ei tulisi missään tapauksessa nauttia alkoholin kanssa.

Kun kerran riskit ovat näin suuret, miksi niin monet amerikkalaiset käyttävät lääkkeitä nukahtaakseen?

Laadukas uni on terveyden kulmakivi

Uni on ihmiselle yhtä tärkeää kuin ruoka ja vesi. Tästä huolimatta emme aseta hyviä yöunia niiden ansaitsemaan asemaan. Saatamme jopa tehdä nukkumisesta hankalampaa esimerkiksi nauttimalla kofeiinipitoisia juomia tai viettämällä paljon aikaa ruudun ääressä, joista molemmat vaikuttavat aivokemiaan ja unirytmiin. Puhumattakaan siitä mitä stressi ja valvominen tekevät keholle.

Minkä verran unta on riittävästi?

The National Sleep Foundation suoritti kaksivuotisen tutkimuksen, johon osallistui 18 johtavaa tieteilijaa ja tutkijaa. He julkaisivat tuloksensa 2015, jossa osoitettiin kuinka paljon unta ihmisen tulisi vähintään saada missäkin iässä.

Suositeltavat tuntimäärät:

 • Vastasyntyneet: 14-17 tuntia
 • Imeväiset: 12-15 tuntia
 • Esikouluikäiset: 10-13 tuntia
 • Peruskouluikäiset lapset: 9-11 tuntia
 • Teinit: 8-10 tuntia
 • Aikuiset & nuoret aikuiset: 7-9 tuntia
 • Vanhukset: 7-8 tuntia

Jatkuva riittämätön uni johtaa ”univelkaan”. Kroonisella univelalla voi olla vakavia vaikutuksia terveydelle, esimerkkejä ovat vastustuskyvyn heikkeneminen, keskittymiskyvyn ja valppauden heikkeneminen, painonnousu, korkeampi diabetesriski, sukupuolivietin heikkeneminen, aiempaa nopeampi vanheneminen, kohonnut sepelvaltimotaudin, aivohalvauksen ja syövän riski.

Itse asiassa National Sleep Foundationin mukaan alle kuusi tuntia yössä nukkuvat aikuiset saivat aivohalvauksen tai sydänkohtauksen kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne jotka nukkuivat kuudesta kahdeksaan tuntia yössäiästä, painosta, tupakoinnista tai liikuntatottumuksista riippumatta.

Myös unen ja syövän välinen yhteys antaa aihetta huoleen. Korkeampaan riskiin yhteydessä olevia syöpiä ovat eturauhas-, paksusuolen- ja rintasyöpä. Huomionarvoista on myös se, että uniapnea on yhteydessä korkeampaan riskiin sairastua mihin tahansa syöpään.

Cancer Epidemiology, Biomarkers and Preventionissa 2013 julkaistussa tutkimuksessa ”unettomuudesta kärsivillä miehillä havaittiin kaksinkertainen eturauhassyövän riski”. Cancerissa 2010 julkaistussa tutkimuksessa raportoitiin, että niillä jotka nukkuivat alle kuusi tuntia yössä oli 50 % korkeampi paksusuolensyövän riski, kun taas 2012 tutkimus viittasi siihen, että riittämätön uni on yhteydessä sekä syövän uusiutumiseen että aggressiivisemman rintasyövän riskiin.

Vinkkejä unenlaadun parantamiseksi

Herääkin kysymys: jos tarvitsemme terveyden vuoksi ja vakavien sairauksien ehkäisemiseksi, ja unilääkkeillä on riskinsä ja haitallisia sivuvaikutuksia… kuinka taata hyvät yöunet?

Hyvä että kysyit. Alla vinkkejä kuinka voi parantaa unenlaatua:

 1. Pidä kiinni unirytmistä. Eli herää ja käy nukkumaan aina samaan aikaan, myös viikonloppuisin. Tämä auttaa kehoa säätelemään sisäistä kelloa ja nukahtamaan ja pysymään unessa yöllä.
 2. Tee jotain ennen nukkumaanmenoa. Tee 30 minuutin ajan jotain rentouttavaa, jossa ei käytetä teknologiaa. Pidä nukkumis/lepoaikasi erillään aktiviteeteista jotka aiheuttavat stressiä, ahdistusta tai jännitystä, mikä helpottaa nukahtamista ja nukkumista. Lisäksi vältä kirkkaita valoja ja ”näyttöjä” (TV, mobiililaitteet, tietokoneet jne.)
 3. Vältä päiväunia. Jos kärsit univaikeuksista, älä ota päiväunia, varsinkaan iltapäivällä. Vaikka joissain tapauksissa päiväunista on hyötyä, nukahtamisvaikeuksista kärsivien kannattaa välttää päiväunia.
 4. Liiku päivittäin. National Sleep Foundation suosittelee raskasta liikuntaa mihin tahansa aikaan päivästä, mutta ei yöunien kustannuksella. Kevyestäkin liikunnasta on hyötyä.
 5. Tee nukkumapaikastasi sopiva. Voi tuntua itsestään selvältä, mutta makuuhuoneesi pitää edistää hyviä yöunia! Tähän kuuluu oikea lämpötila, National Sleep Foundation pitää 15,5 – 19,5 C lämpötilaa ihanteellisena. Melu (myöskin kumppanin kuorsaaminen) tulisi minimoida mahdollisimman hyvin. Harkitse korvatulppien, valkokohinakoneen ja muiden ääntä vähentävien laitteiden käyttöä. Saadaksesi huoneen mahdollisimman pimeäksi, käytä mustia verhoja sekä silmälappuja. Ota huomioon myös allergiaa aiheuttavat tekijät. Laadukas ilmanpuhdistaja voi saada aikaan huiman muutoksen jos olet herkkä jollekin.
 6. Hanki hyvä patja. Tämäkin saattaa vaikuttaa itsestäänselvältä, mutta patja ja tyynyt vaikuttavat suuresti siihen kuinka hyvin saat nukutuksi. Hyvälaatuinen patja kestää yleensä 9-10 vuotta. Tyynytkin voivat kulua. Muisti- ja geelivaahdot ovat kehittyneet huimasti. Unenlaatuun panostaminen on kannattavaa terveydelle, ei vain luksusta.
 7. Käytä eteerisiä öljyjä. Näillä luonnon voimanpesillä on lukuisia terveysetuja, mutta muutamat auttavat nukkumaan paremmin. Niitä ovat: ruusu, kurjenpolvi, olibaanihartsi, appelsiini, sitruuna ja laventeli.

5 parasta unta edistävää eteeristä öljyä

On tärkeää tietää että korkealaatuiset eteeriset öljyt ovat 100 % luonnollisia, ja niillä on korkeintaan vähäisiä sivuvaikutuksia. Tyypillisesti öljyt tislataan kasvien lehdistä, kukista ja varsista, jolloin fytokemikaalien (kasvien luontaisten kemikaalien) pitoisuus on 40-50 % voimakkaampi kuin kasvissa itsessään.

Vaikka monet yhdistävät eteeriset öljyt aromaterapiaan, tai pelkästään haluavat että paikat tuoksuvat hyvältä, eteerisiä öljyjä on käytetty tuhansien vuosien ajan perinteisessä lääketieteessä.

Viime vuosikymmenien aikana tutkijat ovat kiinnittäneet niihin yhä enemmän huomiota pyrkiessään todistamaan niiden tehon monissa eri hoidoissa ja sairauksissa. Eteeriset öljyt ovat osoittautuneet hyödylliseksi jokaiseen fyysiseen vaivaan auringon alla, mukaanlukien ruoansulatusongelmiin, ahdistukseen, masennukseen, kipuun, bakteeri-infektioihin, viruksiin, päänsärkyyn, sydänvaivoihin, syöpään… ja jopa uneen.

Vaikka on olemassa lukuisia eteerisiä öljyjä jotka auttavat uniongelmissa, tässä osa parhaista:

Ruusu ja appelsiini: 2014 tutkimus osoitti, että ruusu- ja appelsiiniöljyjen hengittäminen ”indusoi fysiologista ja psykologista rentoutumista.” 2014 katsauksessa tarkasteltiin appelsiiniöljyn vaikutusta unettomuuteen ja ahdistukseen, viitaten positiivisiin tuloksiin, kun taas ruusuöljyllä oli huomattava rauhoittava vaikutus hiirillä, gerbiileillä ja ihmisillä tehdyssä tutkimuksessa.

Kurjenpolvi: Tätä ihanalta tuoksuvaa eteeristä öljyä on jo pitkään suositeltu synnyttäville naisille sen rauhoittavan vaikutuksen vuoksi. Se myös paransi nenän vuotamisesta (allergia) kärsivien unenlaatua 2015 tutkimuksessa, joka suoritettiin Chung-Ang yliopistossa Soulissa, Koreassa.

Olibaanihartsi: tämän raamatullisen kuuluisan eteerisen öljyn sanotaan tehoavan ahdistukseen ja masennukseen, rauhoittavan mieltä sekä auttavan unettomuuden kanssa. Syöpäpotilaita käsittelevässä tutkimuksessa, joka julkaistiin 2016, tutkijat havaitsivat, että 64 prosentilla uni parani ”aromatikuilla”, joissa oli olibaanihartsia. Yksi syy miksi olibaanihartsiöljy parantaa unta on sen suotuisa vaikutus kipuun. Thaimaassa 2004 julkaistussa tutkimuksessa olibaanihartsiöljy on yksi öljyistä, joka lievittää naisten synnytyksestä seuraavaa kipua ja ahdistusta.

Sitruuna: saatat yllättyä siitä että pirteästä tuoksustaan huolimatta sitruunaöljyn on osoitettu olevan voimakas sedatiivi, jolla on myös ahdistusta lievittäviä vaikutuksia. Erityisesti 2001 tutkimuksessa testattiin näitä ominaisuuksia hiirillä, tavoitteena yrittää ymmärtää miksi sitruunaöljy on ”yksi brasilialaisen perinteisen yrttilääkinnän suosituimmista yhdisteistä”.

Laventeli: Lavandula augustifolia, joka tunnetaan ”aitona laventelina” tunnetaan hyvin tuoksuna ja koristekukkana. Täydentävässä lääketieteessä laventeliöljy tunnetaan superöljynä, erityisesti mitä tulee uneen. Onneksi tiede on osoittanut tukensa väitteelle tutkimus toisensa jälkeen.

Laventeliöljy on osoitettu toimivan luontaisena rohtona lievään unettomuuteen, ilman pitkäaikaisia sivuvaikutuksia. Kummassakin, 2013 ja 2015 tutkimuksissa ICU-potilailla raportoitiin että laventeliöljy parantaa unenlaatua ja lievittää ahdistusta. Lisäksi 2015 tutkimuksessa tutkittiin laventeliöljyn vaikutusta uneen. Tutkimukseen osallistui 79 opiskelijaa, ja siinä havaittiin unenlaadun paranevan.

Kuinka eteerisiä öljyjä tulisi käyttää

Hengittämällä: eteerisistä öljyistä voi nauttia hengittämällä ainakin seuraavin tavoin.

 1. Tiputa muutama tippa pumpulituppoon ja aseta tuppo tyynyn sisään.
 2. Hanki kylmädiffuusori. (Lämpö heikentää näiden öljyjen vaikutusta). Lisää muutama tippa suosikkiöljyjäsi ja anna huoneen täyttyä mahtavista tuoksuista.
 3. Tiputa muutama tippa haluamaasi öljyä käsiisi, hiero niitä yhteen ja hengitä aromia.
 4. Sivele suoraan korvien taa tai kaulan osaan, ikään kuin lääkinnällisenä parfyymina.
 5. Lisää muutama tippa pyykin sekaan viimeisessä (kylmä)huuhteluvaiheessa.
 6. Muutama tippa eteeristä öljyä kylpyveteen tarjoaa miellyttävän, rentouttavan, aromaterapeuttisen vaikutuksen.

Iholle: Eteeriset öljyt toimivat myös imeytymällä ihon kautta. Ole tietysti varovainen ettet tahraa vaatteita tai herkkiä materiaaleja, älä milloinkaan sivele herkkien alueiden (silmät, nenä, sukupuolielimet) läheisyyteen, ja testaa reaktiota pienellä ihoalueella ennen varsinaista käyttöä. Öljy on täysin imeytynyt noin 20 minuutissa.

 1. Hiero valitsemaasi öljyä jalkapohjiin ennen nukkumaanmenoa. Myös varpaiden niveliin voi sivellä jos jalkoihin on vaikea yltää.
 2. Levitä tippa korvan taakse tai hiero niskaan. Myös rintojen alla on hyvä kohta.
 3. Valmista nopeaa käsi(tai vartalo)voidetta sekoittamalla muutama tippa eteeristä öljyä pieneen kipolliseen jojoba- tai kookosöljyä.
 4. Lisää muutama tippa hyvään oliiviöljyyn tai johonkin muuhun hyvälaatuiseen kylmäpuristettuun öljyyn (kuten greipinsiemenöljyyn) ja hiero sitä ihollesi. Tai mikä parempaa, anna kumppanisi hieroa sitä ihollesi puolestasi!
 5. Lisää joitain tippoja kermaan ja liota käsiä ja jalkojasi.
 6. Valmista henkilökohtainen sumutediffuusori lisäämällä tippoja pieneen spraypulloon, veden kanssa tai ilman, ja sumuta iholle.

Nielemällä: osaa eteerisistä öljyistä pidetään turvallisena nieltäväksi. Maalaisjärkeä tulee käyttää ja ammattilaisen aromaterapeutin ohjeistusta kannattaa noudattaa.

 1. Lisää tippa tai 2 suosikkijuomaasi.
 2. Lisää muutama tippa ruokalusikalliseen mehua tai vettä, huljuta lasia voimakkaasti ja kietaise nopeasti kurkkuun ja niele.
 3. Lisää muutama tippa vegaanisiin tai kasvispohjaisiin geelikapseleihin.
 4. Lisää valmistamaasi smoothieen tai ruokaan. (Lisää varovasti kunnes tiedät mistä mausta pidät ja kuinka voimakasta kukin öljy on)

7 eteeristen öljyjen seosta, jotka auttavat nukahtamaan

Alla joitain eteeristen öljyjen seoksia ja reseptejä, joita kannattaa kokeilla jos haluat nukkua paremmin. Sekoita seuraavia öljyjä yhteen ja käytä edellisessä osiossa kuvatulla tavalla.

Uniseos #1

 • 15 tippaa laventeliöljyä
 • 5 tippaa olibaanihartsiöljyä
 • 6 tippaa appelsiiniöljyä
 • 7 tippaa kurjenpolviöljyä

Uniseos #2

 • 3 tippaa kurjenpolviöljyä
 • 2 tippaa laventeliöljyä

Uniseos #3

 • 1 tippa sitruunaöljyä
 • 2 tippaa appelsiiniöljyä
 • 1 tippa olibaanihartsiöljyä

Uniseos #4

 • 3 tippaa laventeliöljyä
 • 3 tippaa appelsiiniöljyä

Uniseos #5

 • 3 ruokalusikallista maitoa tai kermaa
 • 5 tippaa kurjenpolviöljyä
 • 1 tippa appelsiiniöljyä
 • 1 tippa laventeliöljyä

Lisää kylpyveteen tai liota jalkoja/käsiä.

Uniseos #6

 • 3 ruokalusikallista kermaa
 • 2 tippaa laventelia

Lisää kylpyveteen tai liota jalkoja/käsiä.

Univesi #7

 • kannullinen vettä
 • 5-10 tippaa piparminttuöljyä
 • 5 tippaa sitruunaöljyä
 • 5 tippaa appelsiiniöljyä
 • steviaa maun mukaan

Jos haluat valmistaa vain lasillisen, lisää 1 vaivainen tippa piparminttu-, sitruuna- ja appelsiiniöljyä.

Varoituksen sana kun käytät eteerisiä öljyjä

Eteeriset öljyt sisältävät voimakkaita kasvikemikaaleja. Niiden luonnollisesta alkuperästä huolimatta niitä tulisi käyttää varovaisesti ja mieluiten ammattilaisen valvonnassa. Jotta hoitava vaikutus olisi paras mahdollinen, käytä vain korkealaatuisimpia luomuöljyjä, kuten Epigenetic Labsin öljyjä.

 

Lähde: Epigenetic Labs

Lue myös: Kasvien eteeriset öljyt auttavat nukahtamaan

3 kommenttia

 1. siis mitä rukous voikaan saada aikaa - yllättyisit sanoo:

  Ihan totta. Joku saatanan liemi aiheutta hyvää unta?
  Älä saatana naurata.
  Siis verrattuna tähän pinnallisuuteen,
  iltarukous aiheuttaa enemmän.
  Mä olen rukoillut sen Isä meidän rukouksen
  ja aina perään laitoin että siis periaatteessa
  anna koulunkäyntini onnistua.
  Ja mitä ihmettä olen sukuni paras.
  Ainut joka on saanut koulussa mitään aikaan.
  Tänä päivänä olen lintutieteen
  ykköstykki: katsellaanlintuja.fi.
  Okei. Voikaa hyvin. Jumala kanssanne.

  Plusääni(3)Miinusääni(2)
 2. Tekdän reCaphta on virheellesatä. Vaihtoon heti.

  vrhellinen.
  Oletteko ihan madon tasolla.

  Plusääni(1)Miinusääni(2)
 3. On flunssa. Vaikea nukkua! Olisiko joku muu aine kuin alkoholi yömyssyksi? Olen ollut pitkän aikaa absolutisti…

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat