Valtatiede myöntää: sokerin osuutta lihavuusepidemiaan pimitetty

Vaihtoehtomediat ovat vuosien ajan kirjoittaneet kriittisesti vallitsevista ravintosuosituksista. Arvovaltaisessa Jama Internal Medicine –tiedelehdessä julkaistu artikkeli kertoo, kuinka sokeriteollisuus ohjasi ravintokeskustelun sivuraiteille lahjomalla tutkijoita.

Artikkelissa käsiteltyjen asiakirjojen mukaan sokeriteollisuuden etujärjestö Sugar Research Foundation maksoi 60-luvulla Harvardin yliopiston tutkijoille 6500 dollaria, mikä vastaa 50 000 dollaria vuonna 2016. Lahjusten tarkoituksena oli pimittää sokerin ja sepelvaltimotaudin välinen yhteys ja syyttää tyydyttyneitä rasvoja. Kalifornian yliopiston tutkijat kävivät läpi yli 340 asiakirjaa, joista kävi ilmi Harvardin yliopiston orgaanisen kemian professori Roger Adamsin ja tutkija Mark Hegstedin yhteydet sokeriteollisuuteen.

1950-luvulla sepelvaltimotauti yleistyi nopeasti amerikkalaismiesten keskuudessa. Tutkijat päättivätkin selvittää ravitsemuksellisia tekijöitä, jotka altistavat sairaudelle. 1960-luvulla esille nousi kaksi kilpailevaa hypoteesia. Toinen oli Ancel Keysin rasvateoria, jonka mukaan (tyydyttyneet) rasvat ja kolesteroli olivat keskeisiä tekijöitä. John Yudkinin kilpailevan teorian mukaan sokeri oli syyllinen.

Sokeriteollisuudella oli taloudellinen intressi vääristää tutkimuksia, kuten Sugar Research Foundationin presidentti Henry Hass sanoi vuoden 1954 puheessaan:

”… Jos hiilihydraattiteollisuus ottaa haltuunsa tämän 20 prosenttia amerikkalaisruokavalion kaloreista (tällä hetkellä 40 prosenttia saadaan rasvoista, osuuden pitäisi olla 20 prosenttia), ja jos sokeri pitää nykyisen osuutensa myydyistä hiilihydraateista, tämä muutos tarkoittaisi sokerin kulutuksen kasvavan yli kolmanneksella henkilöä kohden, mikä parantaisi yleistä terveyttä huomattavasti”

Korruptiovyyhdi alkoi vuoden 1965 jälkeen, kun tiedotusvälineet kiinnittivät huomiota tutkimuksiin, jotka yhdistivät sukroosin sepelvaltimotautiin. Sokeriteollisuus päätti aloittaa Projekti 226 –hankkeen. Heidän tutkijansa laativat kirjallisuuskatsauksen, jonka tarkoituksena oli osoittaa rasvojen ja kolesterolin olevan syynä sepelvaltimotautiin. Sokerin terveyshaittoja käsitelleiden tutkimusten tulokset kiistettiin.

Tutkimustuloksilla oli suoravaikutus virallisiin ravintosuosituksiin ja sitä myötä viranomaisten linjaan. Rasvan saantia oli vähennettävä. Markkinoille saapuivat vähärasvaiset mutta sokeria sisältävät korvikkeet, mikä sai lihavuusongelman räjähtämään käsiin.

 

Lue myös:

Rasvat ovat elintärkeitä terveydelle – ne eivät lihota eivätkä aiheuta sydänsairauksia
Terveysjärjestö: rasvainen ruoka ei lihota!
Rasva ei lihota
Dokumentti: 30 päivän ihmiskoe – viralliset ravintosuositukset puntarissa

3 kommenttia

 1. Eli voinemme epäillä kaikkea meille opetettua ”tietoa”.

  Historiasta tiedämme sionistijuutalaisten levittämiä satuja paljonkin.

  Plusääni(7)Miinusääni(0)
 2. Ruokatottumuksissamme on kaksi asiaa jotka lihottavat meitä ja tuhoavat aivojamme (myös oppimis- ja ajattelukykyä) ne ovat sokeri ja viljat.

  Itse laihduin 11kg yksinkertaisella tavalla: jätin voileivät pois. Söin aina kun tuli nälkä tai ”teki jotain mieli”. Mutta en voileipää. Paistelin kananmunia pekonin tai salamin kanssa, narskuttelin porkkanoita, söin pullaa, friteerattuja ruokia… Kaikkea muuta, mutta en tehnyt välipalavoileipiä enkä syönyt ruuan kanssa leipää. 6kk ja sen seurauksena 11kg kevyempi olo.

  Kannattaa miettiä mitä tapahtuu kun kansa lakkaa syömästä teollista leipää. Leipää voi itsekkin leipoa ja sitä voi ostaa leipomosta, mutta tämä teollinen leipä, se on pahasta. Jauhot joista leivotaan pitää jauhaa samana aamuna ja jauhatus pitää olla nin hidasta että jauhon lämpötila ei nouse 30 asteen yli. Muuten jauhot ”pilaantuvat”.

  Maatalous muuttuu takaisin lihateollisuudeksi kun vilja ei käy kaupaksi. Naudat laiduntavat entistä runsaslukuisimpina laitumilla ja possujakin syödään ennätystahtiin. Peltojen myrkyttäminen loppuu kun niissä saa kasvaa mitä tahansa eikä vain yhtä ainoaa kasvia. naudat kun ovat kaikkiruokaisia. Ja maitoa tulee aiempaa enemmän.

  Ei kulu kuin 20 vuotta ja suomalaiset ovat tervehtyneet entiselleen: -80 luvun alkupuolelle. Katokaapa silloisia valokuvia. Kaikki ei selity työn helpottuvuudella. Sillä ennenkään eivät peruskoululaiset tehneet työtä.

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
  1. Näin on Viljat Pois!
   Entisaikoina porsaatkin lihotettiin kurrilla (siis separoinnin eli kerman ja rasvaisen maidon erottamisen jätteellä rasvattomalla litkulla — eli nykyisellä ns. rasvattomalla maidolla).
   Rasva ja proteiinit eivät lihota koska ne antavat kylläisyyden tunteen vähemmällä kalorimäärällä kuin elimistö itse asiassa tarvitsisi.
   Hiilihydraatit toimivat juuri päinvastoin: ne eivät anna kylläisyyden tunnetta vielä sittenkään kun elimistön tarvitsema kalorimäärä on jo reilusti ylitetty.
   Siksi luolamiesdieetti (vähemmän juureksia, enemmän salaatteja ja yrttejä, eniten kalaa ja lihaa; maito- ja viljatuotteita ei heillä ollut käytettävissä) onkin paitsi ihmiselimistölle kaikkein luonnollisin, myös terveellisin.

   Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat