Dokumentti: 30 päivän ihmiskoe – viralliset ravintosuositukset puntarissa

Personal trainer ja yrittäjä Tomi Kokko päätti asettaa itsensä likoon ja kokeilla virallisen ravintosuosituksen mukaista ruokavaliota 30 päivän ajan.

Dokumentti on katsottavissa MTV Katsomon sivuilla. Katsoaksesi tarvitset selaimeen Silverlight-lisäosan.

Tomi Kokko on personal trainer, joka tunnetaan muun muassa Lean In Five Weeks Challenge –valmennusohjelman kehittäjänä ja luonnollisen ruokavalion puolestapuhujana. Nuoresta asti urheillut Kokko kertoo, kuinka vääränlainen ravinto rajoitti kehitystä. Tulehdukset, sairausjaksot ja uupumus oli jatkuvasti läsnä. Vasta Australiassa ollessaan Kokko ymmärsi ruokavalion merkityksen.

Kokko luopui vilja- ja maitotuotteista sekä lakkasi syömästä virallisten suositusten mukaisesti. Nykyään päivä alkaa luomukahvilla, johon lisätään hyviä rasvoja ja ravinteikkaita ns. superfoodeja. Hänen ruokavalionsa rakentuu luomulihan, kalan ja kanan ympärille. Lihan kyytipoikana Kokko syö voita ja vihreitä kasviksia. Hyvillä, tyydyttyneillä rasvoilla, luomulihalla ja kasviksilla energia ei lopu kesken ja olo on hyvä. Miehen päivittäisestä energiasta 60 – 70 prosenttia tulee rasvoista, erityisesti tyydyttyneestä rasvasta. Kokon suosima ruokavalio ei perustu pitkäaikaisiin tutkimuksiin vaan henkilökohtaiseen ja tuhansien valmentamiensa kokemukseen, minkä vuoksi se on saanut virallisen linjan kannattajat varpailleen.

Liikalihavuus ja autoimmuunisairaudet ovat kasvava ongelma Suomessa ja maailmalla. Onko ongelmana liiallinen rasvan tai hiilihydraattien nauttiminen? Kokko haastattelee asiantuntijoita rintamalinjan kummaltakin puolelta ja antaa äänen myös tavallisille ihmisille. Vaikuttaako ravintoteollisuus kansallisiin suosituksiin? Kuinka virallista ravintosuositusta perustellaan? Näihin kysymyksiin Kokko yrittää löytää vastauksen.

Ääneen pääsevät ruokaguru Jaakko Halmetoja, itseoppinut ravintoasiantuntija Olli Posti, henkinen valmentaja Karita Tykkä ja biohakkeri Teemu Arina. Virallisten suositusten kannattajat, lääkäri ja THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja professori Kari Salminen saavat sanoa oman mielipiteensä. Keskustellessaan Kokon kanssa, virallista linjaa kiihkeästi puolustava Fogelholm myöntää, että jokainen on yksilö, ja että sama ruokavalio ei välttämättä sovi kaikille.

Kokko on valmis kokeilemaan uutta ja kyseenalaistamaan omat oppinsa. Miltä tuntuu vaihtaa hyväksi havaittu ruokavalio ja syödä virallisten suositusten mukaisesti?

Ennen koejaksoa Kokko mittautti veriarvot, kehonkoostumuksen ja teki maksimaalista hapenottokykyä mittaavan rasituskokeen. Kuinka arvot muuttuvat 30 päivässä? Kokko myös pitää videopäiväkirjaa ja kertoo tuntemuksistaan neljän viikon ajalta. Tulokset eivät ole virallisten suosituksen kannalta mairittelevia.

Kohua herättänyt dokumentti saa katsojan pohtimaan suhdettaan ruokaan. Kumpi on tärkeämpää: henkilökohtainen hyvinvointi vai tilastoista johdetun ravintomallin orjallinen noudattaminen? Kokko kehottaa ihmisiä kyseenalaistamaan virallisen tiedon ja etsimään juuri itselleen sopivan ruokavalion.

Lue myös:

Luonnolliset rasvat – Verisuonten ja sydämen ystävät
Terveysjärjestö: rasvainen ruoka ei lihota!
Rasva ei lihota
Rasvat ja proteiinit karppauksen perustana
Rasvat ovat elintärkeitä terveydelle – Ne eivät lihota eivätkö aiheuta sydänsairauksia
Tutkimus: transrasvat aiheuttavat masennusta

1 kommentti

  1. Todella mielenkiintoinen dokkari! Näkee hyvin kuinka ihmistä ei ole tarkoitettu puputtamaan suuria määriä hiilaria.

    Plusääni(28)Miinusääni(3)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat