3 yleistä yrttiä ja maustetta ahdistukseen ja masennukseen

Mielenterveysongelmia hoidetaan usein lääkkeillä, joilla on lukemattomia haittavaikutuksia. Tutkimukset osoittavat, että turvallinen ja tehokas apu masennuksen ja ahdistuksen oireisiin löytyy keittiöstä apteekin sijaan.

Yli 40 miljoonaa amerikkalaista aikuista kärsii mielenterveysongelmista, kuten ahdistuksesta ja masennuksesta – lähes 18 % väestöstä. Valitettavasti useimmiten koululääketiede yrittää hoitaa mielisairauksia ensisijaisesti lääkkeillä. On kuitenkin osoitettu kerta toisensa jälkeen, että näillä lääkkeillä on vakavia vaarallisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen. Onneksi luonto on jälleen kerran todistanut, että lääkkeet eivät ole aina paras vaihtoehto. Niiden sijaan kolme yleistä keittiössä käytettyä maustetta/yrttiä ovat lupaavia kasvilääkkeitä eräisiin aikamme suurimmista mielenterveysongelmista.

Mielenterveysongelmien, kuten ahdistuksen ja masennuksen, perimmäinen syy liittyy elimellisiin tekijöihin, kuten tulehdustilaan tai ravintoaineiden puutostiloihin tai jopa hormonien epätasapainotilaan. Onneksi useimmiten apu löytyy keittiöstä. Voimme käyttää ruokaa lääkkeenä, kun haluamme saattaa elimistö jälleen tasapainoon, lievittää tulehdusta ja ravita kehoa sekä sen kautta myös mieltä.

Kurkumiini

Kurkumiini – kurkuman aktiivinen ainesosa – on yrttien kärkikastia, mitä tulee sen hyötyvaikutuksiin terveydelle, myös mielenterveydelle. Satunnaistetussa ja kontrolloidussa tutkimuksessa kurkumiinin tehoa verrattiin yleisesti käytettyyn masennuslääkkeeseen masennuksen hoidossa. Tutkimus toi kliinistä näyttöä siitä, että kurkumiinilla voi tehokkaasti ja turvallisesti hoitaa masennusta. Toisessa tutkimuksessa verrattiin antidepressantin ja lumelääkkeen käyttäjiä niihin, jotka ottivat antidepressanttia sekä 1000 mg kurkumiinia. Tutkimukseen osallistui 108 täysikäistä miestä. Kurkumiiniryhmän kortisoli- ja tulehdusarvot – jotka ovat keskeisiä tekijöitä mielisairauksissa – laskivat, kuten myös masennusasteikon pisteet. Tutkimuksessa tehtiin johtopäätös, että kurkumiinilla voi olla masennusta torjuva vaikutus, ja että se tehostaa masentuneiden masennuslääkehoidon tehoa. Lisäksi satunnaistetussa, kaksoissokkoutetussa ja plasebokontrolloidussa tutkimuksessa 56 masentunutta henkilöä hoidettiin kurkumiinilla (500 mg kahdesti päivässä) tai lumelääkkeellä 8 viikon ajan. Viikoilla 4-8 kurkumiini lievitti useita eri mielialaoireita huomattavasti tehokkaammin kuin lumelääke.

Näyttää siis siltä, että jälleen kerran tästä mausteiden raskassarjalaisesta on välitöntä hyötyä kun halutaan saavuttaa paras mahdollinen terveyden ja henkisen hyvinvoinnin tila.

Rosmariini

Rosmariini on hyvin yleinen keittiömauste, jota käytetään ruoanlaitossa, mutta se on myös yrtti, jota on käytetty kauan kansanlääkinnässä – ja hyvästä syystä. Hiiritutkimuksissa rosmariinilla on havaittu ahdistusta ja masennusta lievittävä vaikutus, erityisesti kun se nautitaan yrttiteenä. Toisessa tutkimuksessa käytettiin kolmea rosmariinista eristettyä yhdistettä – rosmanolia, sirsimaritiinia ja salvigeniinia – joilla havaittiin ahdistusta ja masennusta lievittäviä vaikutuksia hiirillä, ne vaikuttivat niiden keskushermostoon.

Mielenterveydelle suotuisia vaikutuksia on rosmariinin muillakin muodoilla: rosmariiniöljyn on osoitettu lievittävän tehokkaasti stressiä ja ahdistusta. Tämä selvisi tutkimuksessa, jossa valmistuneet hoito-alan opiskelijat altistettiin rosmariiniöljylle. He saivat ahdistusta mittaavissa kokeissa pienempiä pistemääriä sekä omien lausuntojensa mukaan voivat paremmin sekä heidän sykkeensä oli laskenut. Toisessa tutkimuksessa, jossa käytettiin rosmariiniuutetta yhdessä laventelin, meiramin, eukalyptuksen ja piparmintun kanssa, masennusasteikon lukemat laskivat merkittävästi niiden ihmisten ryhmässä, jotka altistettiin eteeristen öljyjen yhdistelmälle.

Rosmariini antaa ruoalle herkullisen maun, mutta siitä voi myös valmistaa rauhoittavaa ja nautinnollista öljyseosta, jolla on positiivinen vaikutus mielenterveyteen.

Sahrami

Sahramia on käytetty kansanlääkinnässä moniin vaivoihin, aina unettomuudesta ahdistukseen ja masennukseen. Maailman arvokkaimman mausteen hintalappu voi olla perusteltu, kun huomioidaan sen mielenterveydelle suotuisat vaikutukset. Useat tutkimukset ovat tarkastelleet sahramin ahdistusta ja masennusta lievittävää vaikutusta. Yksi näistä on satunnaistettu, kaksoissokkoutettu, plasebokontrolloitu kliininen tutkimus, joka osoitti, että masennus ja ahdistus lievittyivät merkittävästi koehenkilöillä, joille annettiin joko yleisesti käytettyä masennuslääkettä yhdistettynä krokiiniin (sahramin tärkein vaikuttava ainesosa) tai samaa masennuslääkettä sekä lumelääkettä. Toiseen satunnaistettuun, kaksoissokkoutettuun tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli lievä tai keskivaikea masennus. Heille annettiin joko yleisesti tunnettua masennuslääkettä tai sahramikapseleita. Tässä tutkimuksessa tehtiin johtopäätös, että sahramin lyhytaikainen käyttö sai aikaan samankaltaisen vaikutuksen kuin masennuslääkitys (mutta ilman sivuvaikutuksia). Nämä eivät ole ainoat tutkimukset laatuaan. Eräässä tutkimuksessa myös verrattiin masennuslääkettä sahramiin ja tehtiin johtopäätös, että sahrami tehoaa lievään ja keskivaikeaan masennukseen yhtä tehokkaasti kuin yleisesti käytetty masennuslääke. Kliinisten tutkimusten meta-analyysi viittasi siihen, että sahramilisä voi lievittää masennuksen oireita aikuisilla.

Mitä tulee mielenterveyteen, on tärkeää muistaa, että nauttimallamme ruoalla voi olla hyvin todellinen vaikutus tunnemaailmaamme. Mielenterveyttä tulisi huoltaa ensisijaisesti ruokavaliolla ja elämäntapavalinnoilla ennen kuin alkaa käyttää lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa haitallisia ja pitkäaikaisia sivuvaikutuksia. Nämä yleisen mausteet/yrtit sekä puhdas ruoka auttavat välttämään lääkkeet ja päihittämään ahdistuksen ja masennuksen luonnollisesti ja terveellisesti. Tri Kelly Broganin Vital Mind Reset on ohjelma, joka on suunnattu naisille ja miehille jotka haluavat vapauttaa itsensä tautiluokituksista ja lääkkeistä.

 

Lähde: GreenMedInfo

Lue myös:

Tutkimukset: kurkuma auttaa masennukseen
Ahdistaako? Nämä kymmenen ruokaa ja yrttiä helpottavat oloasi

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat