Tutkimukset: kurkuma auttaa masennukseen

Eikö ole hienoa kun moderni tiede vahvistaa vanhan viisauden?

Kun törmäsin tuoreeseen tiedekatsaukseen, joka käsitteli kurkumiinia, kurkuman aktiivista ainesosaa, olin tohkeissani (1). Kurkuma on se voimakkaan keltainen mauste, jota käytetään usein curryssa. Tutkijoiden mielenkiinto kurkumaa kohtaan heräsi kun huomattiin, että runsaasti kurkumaa käyttävillä, kuten intialaistaustaisilla, esiintyy huomattavasti vähemmän syöpää (2).

Kurkumaa on käytetty vuosisatojen ajan Ayurvedassa ja perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Yleensä kurkuman juuri jauhetaan jauheeksi ja käytetään mausteena. Mutta tuoreet havainnot osoittavat, että kurkuma on voimakas antidepressantti ja suojaa aivoja. Kurkuman vaikutus perustuu pääasiassa siihen, että se ehkäisee haitallista kroonista tulehdusta monilla nykyelämän osa-alueilla. Kurkuma on keskeinen osa masennusoireisten potilaideni hoitoa.

Huippututkimukset osoittavat: kurkuma on tehokas ase masennusta ja ahdistusta vastaan.

Tähän tammikuun 2017 katsaukseen oltiin koottu tuloksia yli 100 tutkimuksesta, jotka keskittyvät psyykkisiin sairauksiin (1). Tämän analyysin yksi tärkeimmistä johtopäätöksistä oli se, että eläinkokeissa kurkumiini tehosi traumanjälkeiseen stressihäiriöön, pakko-oireiseen häiriöön ja psykoottisiin sairauksiin. Ihmiskokeissa kurkumiinia on tutkittu vain masennuksen ja ahdistuksen yhteydessä. Näissä tutkimuksissa havaittiin, että kurkumiini yksistään lievitti akuuttia ahdistusta (3). Kurkumiini myös tehosti yleisesti käytettyjen antidepressanttien, kuten fluoksetiinin (Prozac) ja desipramiinin (Norpramin), vaikutusta (1).

Neljässä kliinisessä tutkimuksessa tutkittiin vahvistaako kurkumiini SSRI-lääkkeiden vaikutusta. Yhdessä tutkimuksessa henkilöille määrättiin essitalopraamia (Lexapro/Cipralex), jonka yhteydessä annettiin 1000 mg kurkumiinia tai lumelääkettä. Kurkumiinia SSRI-lääkkeiden kanssa saaneiden tila koheni huomattavasti paremmin verrattuna niihin, jotka saivat SSRI-lääkettä ja lumelääkettä (4). Vastaavanlaisia tuloksia saatiin muissa tutkimuksissa, joista yhdessä havaittiin, että pelkkä kurkumiini tehosi yhtä hyvin kuin Prozac (5)

Kahdessa erillisessä tutkimuksessa kurkumiini oli lumelääkettä parempi antidepressantti 8-viikon ja 12-viikon jaksoilla (6,7). Toinen tutkimus osoitti, että kurkumiini lievitti ahdistusta tehokkaammin kuin lumelääke (3).

Kuinka kurkuma auttaa lievittämään ahdistusta ja masennusta?

Tutkimukset osoittavat, että kurkumiini vaikuttaa moniin tekijöihin, jotka liittyvät ahdistukseen ja masennukseen. Kurkumiini auttaa tasapainottamaan serotoniinia, dopamiinia, glutamaattia ja noradrenaliinia. Lisäksi kurkumiinista voi olla hyötyä aivokemikaaleille, ja se voi tehostaa glutationin tuotantoa, joka on aivoterveydelle välttämätön antioksidantti. Kurkumiini voi parantaa myrkyllisten raskasmetallien aiheuttamia vaurioita (8). Tutkimukset myös viittaavat siihen, että kurkumiinista on hyötyä hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akselin toiminnalle, ja se suojaa hapettumisvaurioilta (4). Mielenkiintoista kyllä, kurkumiini saattaa myös auttaa leptiiniresistenssiin ja suoliston läpäisevyyteen (ns. ”vuotava suoli”). Mikä huomionarvoista, kurkumiinilla näyttää olevan mikrobiomin koostumusta parantava vaikutus.

Tuoreet tutkimukset ovat vahvistaneet kurkumiinin anti-inflammatoriset vaikutukset (9). Henkilöillä, jotka ottivat 1000 mg kurkumiinia 6 viikon ajan, oli vähemmän tulehdusta edistäviä sytokiineja interleukiini-1b ja TNF-a, kuten myös syljen kolesteroli oli matalampi. Tulos on tärkeä, sillä tulehdus on yhdistetty moniin psykiatrisiin häiriöihin. Näiden henkilöiden aivoperäisen neurotrofisen tekijän (BDNF) pitoisuus oli korkeampi kurkumiinilisän nauttimisen jälkeen. Näin ollen kurkumiini voi myös parantaa keskittymistä ja kognitiivisia valmiuksia (10).

Kuinka saada suurin hyöty irti kurkumasta?

Kaiken kaikkiaan tieteelliset todisteet osoittavat, että kurkumiini tehoaa ahdistukseen ja masennukseen. On syytä muistaa, että kurkumiinin biosaatavuus, eli se osuus niellystä kurkumiinista jonka keho kykenee hyödyntämään, on suhteellisen pieni. Mielenkiintoista kyllä, kurkuman käyttö yhdessä pippurin ja rasvan kanssa tehostaa kurkumiinin imeytymistä (11). Tämä todennäköisesti auttaa kurkuman käytössä osana ruokaa, jossa kurkumiini on vain yksi monista yhdisteistä. Tämän vuoksi suosittelen tätä kurkumalattea maukkaimpana vaihtoehtona, kun haluat hyötyä kurkuman terveysvaikutuksista!

 

Lähde: Kelly Brogan MD

Lue myös:

Mitä kaikkien diabeetikkojen tulisi tietää kurkumasta
Maustekurkuma parantaa dementiaa
Kaikki Golden Milk –juomasta

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat