Ahdistaako? Nämä kymmenen ruokaa ja yrttiä helpottavat oloasi

Monet meistä tuntevat välillä olonsa ahdistuneeksi. Ahdistus iskee tiettyinä hetkinä, olipa kyseessä sitten puheen pitäminen, opetustuokio luokan edessä, uuden idean esittely pomolle tai vävykokelaan tapaaminen ensimmäistä kertaa.

Olo on varsin epämiellyttävä, mutta helpottaa lyhyen ajan kuluttua, jättämättä yleensä pitkäaikaisia jälkioireita.

On olemassa toisenlaista ahdistusta, minkä vaikutukset ovat huolestuttavampia. Epämiellyttävä tunne seuraa meitä päivästä toiseen, kuin pienet muurahaiset kiipeämässä selkää pitkin, kuiskaten pelkoa lietsovia sanoja korviimme.

 

Yleisempää kuin uskoitkaan
 
Lääkärit määräävät noin 50 miljoonaa Xanax-reseptiä vuosittain. Lääkettä käytetään ahdistuksen hoitoon. Vuonna 2012 julkaistu tutkimus kertoi antipsykoottisten lääkkeiden myynnin kasvaneen 2,1 miljardilla vuosien 2010 ja 2011 välillä. Ahdistuslääkereseptien määrä kasvoi 16 % vuodesta 2002 vuoteen 2006 mennessä.

The Anxiety and Depression Association of America (ADAA) -yhdistyksen mukaan ahdistuneisuushäiriöt ovat kaikkein yleisimpiä mielenterveysongelmia, joista kärsii yli 40 miljoonaa henkilöä Yhdysvaltain aikuisväestöstä.

Today-lehden artikkelin mukaan ”Viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana ahdistuneisuushäiriöiden määrä on kasvanut yli 1200 prosenttia, Yhdysvaltain aikuisväestöstä jopa 117 miljoonaa on sanonut kärsivänsä merkittävästä ahdistuneisuuden tunteesta.”
 
Oireet ovat siis yleisempiä kuin uskotaan.
 
Ja onko ihme? Elämämme on hektisempää kuin koskaan aikaisemmin. Meitä uhataan vaaralla, joka vaanii jokaisen kulman takana. Olemme huolissamme työasioista, perheestämme, henkilökohtaisesta taloudesta, terveydestä, ja kaiken ohella kärsimme oireista kuten uupumuksesta, ärtyneisyydestä, aivosumusta, unettomuudesta, levottomuudesta, ruoansulatusongelmista ja stressistä.

Ei ole lainkaan yllättävää, että monet turvautuvat reseptilääkkeiden suomaan helpotukseen.

Jos saatavilla olisi luonnollinen vaihto, etkö valitsisi sitä? Monet lääkkeet aiheuttavat ikäviä sivuvaikutuksia kuten väsymystä, iho-ongelmia, ummetusta ja muistivaikeuksia, sekä monia muita vaivoja. Lääkkeet voivat olla erittäin riippuvuutta aiheuttavia.

Huomautus: Artikkelin loppuosa käsittelee luonnonmukaisia hoitokeinoja tavanomaiseen ahdistukseen, yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön eli niin sanottuun ”funktionaaliseen ahdistukseen” ja lievään ahdistukseen. Mielenterveysongelmat, kuten sosiaalisten tilanteiden pelko, pakko-oireinen häiriö, paniikkihäiriö ja muut diagnosoidut häiriöt ovat vakavampia mielenhäiriöitä, ja ne edellyttävät psykiatrista hoitoa.

 
 

Viisi ruokaa, jotka auttavat ahdistukseen

Uraohjukset ja ylisuorittajat ovat menestyksen huipulla, mutta menestyksen hintana on usein henkilökohtaisen terveyden laiminlyönti. Tiukat aikataulut, jatkuva tehostaminen ja päivästä päivään kiihtyvä kilpailu työpaikoista ajaa ihmiset ahdistuksen partaalle.

Kolikolla on kääntöpuolensa – toiset voivat potea ahdistusta työttömyyden, riittämättömien eläkkeiden, lähisukulaisten ongelmien tai vaikkapa toisella puolella maailmaa sotivien rakkaidensa takia.

Oli ahdistuksen syy mikä tahansa, siitä halutaan päästä eroon, edes lyhyeksi hetkeksi.

 

Nämä viisi ruokaa auttavat ahdistukseen

1. Lohi. Mikä tahansa runsaasti Omega-3-rasvahappoja sisältävä ruoka auttaa ahdistukseen. Vuonna 2011 tutkijat havaitsivat Omega-3-ravintolisän lievittävän ahdistuksen oireita nuorilla ja terveillä aikuisilla. Eläinkokeista saatiin samansuuntaisia tuloksia. Omega-3-ravintolisiä saaneilla koe-eläimillä havaittiin vähemmän ahdistuksen oireita, kuin vertailuryhmän eläimillä. Muita hyviä Omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat tonnikala, taimen, silakka, anjovis ja sardiinit.

2. Jugurtti sisältää probiootteja. Tutkimusten mukaan suoliston bakteerikanta vaikuttaa mielenterveyteen ja siksi probioottivalmisteiden nauttiminen voi lievittää ahdistusta. Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa koe-eläimille annettiin probiootteja. Ahdistuneisuuden lievittymisen lisäksi veren stressihormonitasot laskivat, sekä ahdistuneisuuden tunnetta lievittävien välittäjäaineiden tasot aivoissa nousivat. Muita hyviä probioottien lähteitä ovat kefiiri, misokeitto, hapankaali, kombutsa, tempe, kimchi ja poi-keitto.

3. Tumma suklaa. Hyviä uutisia ahdistuneille suklaan ystäville. Pala tummaa nautintoa voi myös helpottaa oloasi. Vuoden 2013 tutkimuksessa tarkasteltiin kaakaon sisältämien polyfenolien vaikutusta mielialaan ja kognitiivisiin kykyihin terveillä koehenkilöillä. Kokeeseen osallistuneille annettiin kerran päivässä, kolmen päivän ajan, kaakaojuoma, mihin lisättiin polyfenoleita ennalta mitattu määrä. Niiden henkilöiden, jotka saivat 500 mg polyfenoleita päivässä, havaittiin olevan huomattavasti rauhallisempia ja tyytyväisempiä, kuin plaseboryhmään kuuluneet.

4. Vihreä tee. Muiden terveysvaikutusten lisäksi vihreä tee voi lievittää ahdistusta. Vihreän teen sisältämällä L-teaniini aminohapolla on havaittu ahdistusta lievittäviä vaikutuksia. L-teaniinia pidetään ”relaksanttina” ja sen uskotaan parantavan keskittymiskykyä ahdistuksesta kärsivillä ihmisillä.

5. Kurkuma. Vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että 1000 mg kurkumaa päivässä sai aikaan antidepressiivisiä vaikutuksia koe-eläimillä. Tuoreemmassa vuoden 2015 tutkimuksessa kurkuman pääainesosa kurkumiini nosti jyrsijöiden aivojen DHA-rasvahappopitoisuutta ja lievitti niiden ahdistumiseen viittaavia oireita. Tutkijoiden mukaan mauste voisi olla hyödyllinen erityisesti kasvissyöjille ja vegaaneille, jotka eivät saa tarpeeksi DHA-rasvahappoa muista lähteistä, ja sen seurauksena tuntevat olonsa ahdistuneeksi.

 

Nämä viisi yrttiä auttavat ahdistukseen

Ruoka-aineiden lisäksi on olemassa yrttejä, joiden tiedetään helpottavan ahdistuksen oireita.

1. Kamomilla. Kamomillatee tai kamomillauute voivat olla kokeilemisen arvoisia. Vuoden 2009 tutkimuksessa lievästä tai keskivaikeasta yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä kärsiville annettiin kamomillauutetta (220 mg) tai lumelääkettä kahdeksan viikon ajan. Yli puolet kamomillaa nauttineista ilmoitti oireiden lievittyneen merkittävästi, yli 50 prosentilla.

2. Kärsimyskukka voi toimia lähes yhtä hyvin kuin ahdistukseen määrätyt bentsodiatsepiinit. Neljän viikon mittaisessa kaksoissokkokokeessa verrattiin kärsimyskukkauutetta ja oksatsepaamia. Tulosten perusteella oksatsepaami toimi nopeammin, mutta hoitojakson loppuun mennessä hoitomuodot olivat yhtä tehokkaita. Lisäetuna voidaan sanoa, että sivuvaikutuksia, kuten päiväaikaista väsymystä, esiintyi harvemmin kärsimyskukkauutetta nauttineilla. Toisen tutkimuksen mukaan kärsimyskukkauute auttoi opiaattiriippuvaisten katkaisuhoidon aikaisiin oireisiin, kuten ahdistukseen, ärtyisyyteen, rauhattomuuden tunteeseen ja masennukseen.

3. Sitruunamelissa. Käytetään yleensä yrttisekoituksissa, mutta auttaa ahdistuksen oireisiin sellaisenaan. Vuoden 2004 tutkimuksessa osanottajille annettiin yksittäinen annos joko sitruunamelissauutetta (300 mg tai 600 mg) tai lumeainetta. Mieliala mitattiin tunnin päästä annoksen nauttimisesta. Korkeamman annoksen saaneilla potilailla esiintyi vähemmän stressiä, ja he olivat valppaampia ja rauhallisempia kuin muut. Pienempikin annos auttoi osallistuneita ratkaisemaan matemaattisia pulmia nopeammin kuin aikaisemmin.

4. Laventeli. Vuonna 2010 kaksoissokkotutkimuksessa verrattiin laventeliöljyä ahdistuslääke loratsepaamiin. Molemmat auttoivat yleistyneen ja pysyvän ahdistuneisuushäiriön hoidossa. Lisäetuna laventeli ei aiheuttanut uneliaisuutta.

5. Rohtokoisio (Ashwagandha). Vuonna 2012 plasebo-kontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa osanottajille annettiin joko lumelääkettä tai 300 mg rohtokoisiouutetta kahdesti päivässä. Tutkimus kesti 60 päivää. Rohtokoisiota saaneiden tila kohentui merkittävästi. Jopa stressihormoni kortisonin tasot laskivat niillä, jotka saivat uutetta. Aikaisemmassa tutkimuksessa vuodelta 2000 rohtokoisiolla havaittiin samankaltaisia ahdistusta lievittäviä vaikutuksia kuin loratsepaamilla.

 

Renegade Health

Lue myös:
Mielialahäiriöiden parantaminen ruoalla
Psykiatri varoittaa mielialalääkkeiden yleistymisestä
Näin vastustuskykysi ja mielialasi kohoavat sikahalvalla

3 kommenttia

 1. Joillekin masennukseen auttaa se, kun huomaa ettei tähän maailmaan ”sopeutuminen” olekaan kaikki kaikessa.

  ”Maailma ei voi koskaan saada kyllänsä tästä elämästä, kristitty ei kyllin pian voi saada eroa tästä elämästä; mitä se etsii, sitä hän pakenee, mitä se pakenee, sitä hän etsii.” – Martti Luther : Mannaa Jumalan lapsille,
  Syyskuun 21 päivänä

  Ohessa ”lääkettä” :

  Raamattu:

  “Älkää rakastako maailmaa älkääkä sitä, mikä maailmassa on. Jos joku maailmaa rakastaa, niin Isän rakkaus ei ole hänessä. Sillä kaikki, mikä maailmassa on, lihan himo, silmäin pyyntö ja elämän korskeus, se ei ole Isästä, vaan maailmasta. Ja maailma katoaa ja sen himo; mutta joka tekee Jumalan tahdon, se pysyy iankaikkisesti” (1. Joh. 2:15-17).

  “Ettekö tiedä, että maailman ystävyys on vihollisuutta Jumalaa vastaan? Joka siis tahtoo olla maailman ystävä, siitä tulee Jumalan vihollinen” (Jaak. 4:4).

  “Mutta pois se minusta, että minä muusta kerskaisin kuin meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen rististä, jonka kautta maailma on ristiinnaulittu minulle, ja minä maailmalle!” (Gal. 6:14).

  “Jos maailma teitä (kristittyjä) vihaa, niin tietäkää, että se on vihannut minua ennen kuin teitä. Jos te maailmasta olisitte, niin maailma omaansa rakastaisi; mutta koska te ette ole maailmasta, vaan minä olen teidät maailmasta valinnut, sentähden maailma teitä vihaa” (Joh. 15:18-19).

  “Jos joku tahtoo minun (Jeesuksen) perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä joka tahtoo pelastaa elämänsä, hän kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä minun tähteni, hän löytää sen” (Matt. 16:24-25).

  “Joka elämäänsä rakastaa, kadottaa sen; mutta joka vihaa elämäänsä tässä maailmassa, hän on säilyttävä sen iankaikkiseen elämään” (Joh. 12:25).

  “Halu minulla (Paavalilla) on täältä eritä ja olla Kristuksen kanssa” (Fil. 1:23).

  “Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta Kristukselta, joka antoi itsensä alttiiksi meidän syntiemme tähden, pelastaaksensa meidät nykyisestä pahasta maailmanajasta meidän Jumalamme ja Isämme tahdon mukaan!” (Gal. 1:3-4).

  “Teidän tulee panna pois vanha ihmisenne, jonka mukaan te ennen vaelsitte ja joka turmelee itsensä petollisia himoja seuraten, ja uudistua mielenne hengeltä ja pukea päällenne uusi ihminen, joka Jumalan mukaan on luotu totuuden vanhurskauteen ja pyhyyteen” (Ef. 4:22-24).

  “Ja ne, jotka ovat Kristuksen Jeesuksen omat, ovat ristiinnaulinneet lihansa himoineen ja haluineen” (Gal. 5:24).

  “Kuolettakaa siis maalliset jäsenenne: haureus, saastaisuus, kiihko, paha himo ja ahneus, joka on epäjumalanpalvelusta, sillä niiden tähden tulee Jumalan viha, ja niissä tekin ennen vaelsitte, kun niissä elitte” (Kol. 3:5-7).

  “Sillä niillä, jotka elävät lihan mukaan, on lihan mieli, mutta niillä, jotka elävät Hengen mukaan, on Hengen mieli. Sillä lihan mieli on kuolema, mutta hengen mieli on elämä ja rauha; sentähden että lihan mieli on vihollisuus Jumalaa vastaan, sillä se ei alistu Jumalan lain alle, eikä se voikaan. Jotka lihan vallassa ovat, ne eivät voi olla Jumalalle otolliset” (Room. 8:5-8).

  “Mitä siis sanomme? Onko meidän pysyttävä synnissä, että armo suureksi tulisi? Pois se! Me, jotka olemme kuolleet pois synnistä, kuinka me vielä eläisimme siinä? Vai ettekö tiedä, että me kaikki, jotka olemme kastetut Kristukseen Jeesukseen, olemme hänen kuolemaansa kastetut? Niin olemme siis yhdessä hänen kanssaan haudatut kasteen kautta kuolemaan, että niinkuin Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, samoin pitää meidänkin uudessa elämässä vaeltaman. Sillä jos me olemme hänen kanssaan yhteenkasvaneita yhtäläisessä kuolemassa, niin olemme samoin myös yhtäläisessä ylösnousemuksessa, kun tiedämme sen, että meidän vanha ihmisemme on hänen kanssaan ristiinnaulittu, että synnin ruumis kukistettaisiin, niin ettemme enää syntiä palvelisi; sillä joka on kuollut, se on vanhurskautunut pois synnistä. Mutta jos olemme kuolleet Kristuksen kanssa, niin me uskomme saavamme myös elää hänen kanssaan, tietäen, että Kristus, sittenkuin hänet kuolleista herätettiin, ei enää kuole: kuolema ei enää häntä vallitse. Sillä minkä hän kuoli, sen hän kerta kaikkiaan kuoli pois synnistä; mutta minkä hän elää, sen hän elää Jumalalle. Niin tekin pitäkää itsenne synnille kuolleina, mutta Jumalalle elävinä Kristuksessa Jeesuksessa. Älköön siis synti hallitko teidän kuolevaisessa ruumiissanne, niin että olette kuuliaiset sen himoille, älkääkä antako jäseniänne vääryyden aseiksi synnille, vaan antakaa itsenne, kuolleista eläviksi tulleina, Jumalalle, ja jäsenenne vanhurskauden aseiksi Jumalalle” (Room. 6:1-13).

  “Rakkaani, niinkuin outoja ja muukalaisia minä kehoitan teitä pidättymään lihallisista himoista, jotka sotivat sielua vastaan” (1. Piet.2:11).

  “Ilolla kiittäen Isää, joka on tehnyt teidät soveliaiksi olemaan osalliset siitä perinnöstä, mikä pyhillä on valkeudessa, häntä, joka on pelastanut meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa valtakuntaan” (Kol. 1:11-13).

  “Niinkuin kuuliaisten lasten tulee, älkää mukautuko niiden himojen mukaan, joissa te ennen, tietämättömyytenne aikana, elitte, vaan sen Pyhän mukaan, joka on teidät kutsunut, tulkaa tekin kaikessa vaelluksessanne pyhiksi” (1. Piet. 1:14-15).

  “Ei kukaan voi palvella kahta herraa; sillä hän on joko tätä vihaava ja toista rakastava, taikka tähän liittyvä ja toista halveksiva. Ette voi palvella Jumalaa ja mammonaa” (Matt. 6:24).

  “Me hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen, joka nostetaan Jumalan tuntemista vastaan, ja vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle” (2. Kor. 10:5).

  “Älköön kukaan pettäkö itseään. Jos joku teidän joukossanne luulee olevansa viisas tässä maailmassa, tulkoon hän tyhmäksi, että hänestä tulisi viisas” (1. Kor. 3:18).

  “Ja etten niin erinomaisten ilmestysten tähden ylpeilisi, on minulle (Paavalille) annettu lihaani pistin, saatanan enkeli, rusikoimaan minua, etten ylpeilisi. Tämän tähden olen kolmesti rukoillut Herraa, että se erkanisi minusta. Ja hän sanoi minulle: ‘Minun armossani on sinulle kyllin; sillä minun voimani tulee täydelliseksi heikkoudessa’. Sentähden minä mieluimmin kerskaan heikkoudestani, että Kristuksen voima asettuisi minuun asumaan. Sentähden minä olen mielistynyt heikkouteen, pahoinpitelyihin, hätään, vainoihin, ahdistuksiin, Kristuksen tähden; sillä kun olen heikko, silloin minä olen väkevä” (2. Kor. 12:7-10).

  “Niin menkäämme siis hänen tykönsä ‘ulkopuolelle leirin’, hänen pilkkaansa kantaen; sillä ei meillä ole täällä pysyväistä kaupunkia, vaan tulevaista me etsimme” (Hebr. 13:13-14).

  Plusääni(10)Miinusääni(4)
 2. Huomautuksessa oleva maininta ”Mielenterveysongelmat, kuten sosiaalisten tilanteiden pelko… edellyttävät psykiatrista hoitoa” on keksitty diagnoosi, jolla saadaan yhä useampia ihmisiä lääketeollisuuden koukkuun. Aika paha lipsahdus kirjoittajalta…

  Plusääni(11)Miinusääni(4)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat