Linus Pauling ja sepelvaltimotaudin ehkäisy C-vitamiinilla
Keskustelin kerran sydänlääkärinä työskentelevän ystäväni kanssa, ja mainitsin ohimennen Linus Paulingin teorian sydänsairauden syystä. Mainitsin myös, että sepelvaltimotauti voitaisiin ennaltaehkäistä ja plakki poistaa ei-myrkyllisillä ravintolisillä, C-vitamiinilla ja muutamalla aminohapolla. Sydänlääkärinä toimiva ystäväni alkoi nauraa sydämellisesti, kuin olisin murjaissut vitsin. Kuka nyt vakavissaan esittäisi noin hullun teorian?
Sydänlääkäriystävälläni tai muilla valtavirtaisen lääketieteen edustajilla ei ole aavistustakaan höyryjyrästä, joka raivaa tiensä terveydenhuoltoon ja vetää sileäksi huimat voitot, joita sepelvaltimotaudin diagnosointi ja hoito tuottaa. Onhan kyseessä miljardien dollarien arvoinen bisnes Yhdysvalloissa.
Sydänkatetrointi- ja ohitusleikkausohjelmien rahoitusta tullaan leikkaamaan. Internetin tietovallankumouksen ansiosta ihmiset tulevat tietoisiksi turvallisesta tai halvasta ravintolisäohjelmasta, jota kutsutaan Linus Paulingin menetelmäksi. Vanhojen dinosaurusten on aika väistyä. Kiitos Linus Paulingin, lähitulevaisuudessa sepelvaltimotaudista tulee menneisyyden kuriositeetti, samalla tavoin kuin mahahaavat katosivat happolääkkeiden ja antibioottien myötä.
Linus Paulingin menetelmä – C-vitamiini
C-vitamiinin rooli kollageenin tuotannossa
C-vitamiinia tarvitaan kollageeni nimisen proteiinin tuotannossa. C-vitamiinin puutostilaa kutsutaan keripukiksi.
Mihin kollageenia tarvitaan?
Kollageeni on kehon yleisin proteiini. Se on kudosten rakennusaine, josta valmistetaan tukikudoksia, luita, hampaita, karvoja ja verisuonia. Vahvasta kollageenista syntyy vahva keho.
C-vitamiinin puutostila heikentää lysiinin kiinnittymistä kollageeniin
C-vitamiinia tarvitaan, jotta kollageenista tulisi kestävää. Mihin sitä tarvitaan? Lysyylihydroksylaasin toiminta edellyttää C-vitamiinia. Se on entsyymi, joka kiinnittää kollageenikuituihin kiinnittyneet lysiinihännät toisiinsa. (kts. kuva alla) C-vitamiinin puutostila heikentää kollageenikuituja, sillä lysiinit eivät kykene muodostamaan ristisiltoja. Tämän vuoksi kollageenin rakenne jää heikoksi, mikä aiheuttaa monenlaisia ongelmia tukikudoksissa, luissa, hampaissa, ihossa, karvoissa, verisuonissa jne.
Kollageenisynteesin vaiheet
Miten kuitujen kiinnittyminen tapahtuu? Lysiiniketjujen häntäpäät kiinnittyvät toisiinsa.
Fibrilli muodostaa sidoksen lysiinin kanssa hyödyntäen lysyylioksidaasia (katso alla oleva kuvaaja):
Seuraavassa kuvassa (alla) näkyy kolmivaiheisen prosessi, jossa kaksi fibrilliä (kollageenikuitua) kiinnittyy toisiinsa kahden lysiinimolekyylin välityksellä. Sidoksen muodostamiseen tarvitaan lysiinihydroksylaasientsyymiä, jonka toiminta edellyttää C-vitamiinia.
Vakava keripukki – kollageeni hajoaa kappaleiksi
Vakavaa C-vitamiinin puutostilaa kutsutaan keripukiksi. Kehon rakenteelliset elementit kirjaimellisesti hajoavat kappaleiksi. Kollageeni hajoaa osiksi eikä uusiudu. Nivelet kuluvat puhki, pienet verisuonet alkavat halkeilla ja rappeutua, ihoon tulee helposti mustelmia kun pienet suonet alkavat repeillä ympäri kehoa, hampaat voivat alkaa heilua ja irrota.
Linus Pauling: sepelvaltimotauti johtuu kroonisesta keripukista
Linus Pauling on epäilemättä kahdennenkymmenennen vuosisadan suurin tiedemies. Koko moderni biokemia ja molekyylibiologia ja kemia perustuvat Linus Paulingin työhön. Erityisen rooli on kemiallisen sidoksen löytämisellä, ja sen luonteen selittämisellä. Pauling on ainoa tiedemies, jolle on myönnetty kaksi jakamatonta Nobel-palkintoa. Alla mikroskooppikuva kollageenikuiduista.
Pauling omisti viimeiset vuotensa sepelvaltimotaudin tutkimiselle. Vuonna 1989 hän julkaisi artikkelin ”“A Unified Theory of Human Cardiovascular Disease..”, jossa hän kertoo, että sepelvaltimotaudissa valtimoplakkia muodostuu korjausprosessin yhteydessä, kun keho korjaa kroonisen C-vitamiinivajeen verisuonille aiheuttamia vaurioita.
Tiivistettynä, Paulingin mukaan sepelvaltimotauti on kroonisen keripukin oire, ja että ateroskleroottisen plakin muodostus on mekanismi, jolla paikataan verisuonia ja valtimoita jotka ovat vaurioituneet C-vitamiinin kroonisen puutostilan takia. Linus Pauling sanoi myös, että valtimoplakin muodostuminen voidaan ehkäistä tai plakkikertymiä pienentää C-vitamiinin, lysiinin ja proliinin avulla. Nämä ovat ravintolisiä, joita saa mistä tahansa terveyskaupasta muutamalla dollarilla.
Valtimoplakki sisältää lipoproteiini (a):ta
Ihmisen aortasta löytyvä plakki koostuu kolesterolista nimeltä lipoproteiini (a), jota kutsutaan myös Lp(a):ksi.
Valtimoplakkia muodostuu kohtiin jotka rasittuvat eniten
Valtimoplakki ei jakaudu satunnaisesti kaikkialle verisuonistoon vaan rajoittuu korkean mekaanisen stressin kohtiin, kuten haaraumiin ja liikkuviin kohtiin, kuten sydämen pinnalle (sepelvaltimot). 1950-luvun alkupuolella kanadalainen lääkäri G.C. Willis teki samat havainnot, ja tärkeimpien sairaaloiden sydänkuvaukset 60 vuoden ajalta ovat vahvistaneet ne.(1-4)
Vaurioituneen kollageenin altistuneet lysiiniketjut tarjoavat kiinnittymiskohdan lipoproteiini (a):lle ja plakin muodostukselle
Kuvittele että astut puutarhaletkun päälle tuhansia kertoja päivässä. Pian huomaat halkeamia letkun seinämissä. Verisuonissa käy samalla tavalla. Kun nämä halkeamat avautuvat, seinämien kollageenikuidut irtoavat toisistaan. Kolmoisheliksikollageenikuidut ovat normaalisti sitoutuneet toisiinsa lysiinisidoksilla, jotka törröttävät nyt erillään ja altistuvat verenkierrolle.
Lysiinihännät ovat kuin pieniä lippuja, jotka törröttävät vaurioituneista kollageenikuiduista. Altistuneet lysiinikuidut ovat valmiina sitomaan verenkierrossa virtaavaa lipoproteiini (a):ta. Se on kolesteroli, jolla on lysiinireseptoreita, ja sen tiedetään kohottavan sepelvaltimotaudin riskiä. Lipoproteiini (a):n kiinnittyminen vapaaseen lysiinihäntään käynnistää plakin muodostumisprosessin. Ajan mittaan plakkia kertyy enemmän, mikä kaventaa valtimon läpimittaa ja aiheuttaa tukoksen, tai johtaa plakin repeämään ja veritulppaan, joka on vakava tila, joka voi aiheuttaa sydänkohtauksen tai äkkikuoleman.
Geenimuunnelluilla hiirillä, joilta on ”sammutettu” lipoproteiini a:n lysiinireseptorit, tehdyt tutkimukset osoittavat että valtimoplakkia muodostuu viisi kertaa vähemmän.
Kykeneekö elimistösi tuottamaan C-vitamiinia? Ei kykene
Me ihmiset emme kykene tuottamaan C-vitamiinia maksassamme kuten kaikki muut eläimet. Meidän ihmisten esivanhemmille kehittyi geneettinen mutaatio 50 miljoonaa vuotta sitten, joka ”sammutti” C-vitamiinin synteesissä tarvittavan viimeisen entsyymin muodostuksen. Puuttuva entsyymi on nimeltään GLO (gulanolaktonioksidaasi). Kädellisillä, kuten gorilloilla, simpansseilla ja orangeilla on sama GLO-mutaatio eivätkä nekään kykene muodostamaan C-vitamiinia. Lisäksi kaikki kädelliset jakavat ihmisten kanssa alttiuden sairastua sydäntautiin. Alla kuva C-vitamiinista, jonka yksinkertainen rengasrakenne muistuttaa glukoosia.
Kaikki eläimet kykenevät tuottamaan C-vitamiinia, paitsi marsut
Ihmisiä ja kädellisiä lukuunottamatta kaikilla muilla eläimillä maksa muodostaa kaikkia kolmea entsyymiä, joita tarvitaan C-vitamiinin syntetisointiin glukoosista (yksinkertainen sokeri). Marsu on poikkeus, sillä on jostain syystä sama GLO-mutaatio kuin ihmisellä, ja siltä puuttuu GLO-entsyymi aivan kuten meiltäkin. Tämä tekee marsusta ihanteellisen koe-eläimen tarkastellessa ihmisten sairauksia. Ai niin, C-vitamiinia tuottavat eläimet eivät koskaan sairastu sepelvaltimotautiin, mutta marsulta puuttuu kyky tuottaa C-vitamiinia, ja myös se sairastuu sepelvaltimotautiin.
C-vitamiinia tuottavat eläimet eivät sairastu sepelvaltimotautiin
Tämä on syytä mainita toistamiseen. (Huomio: puhuessani sydäntaudeista tarkoitan verisuonten kalkkeutumisesta johtuvia sairauksia eläimillä. Koirat ja kissat voivat kyllä sairastua muunlaisiin sydänsairauksiin, kuten kardiomyopatiaan ja sydänmatotautiin jne.)
C-vitamiinia tuottamattomat eläimet sairastuvat sepelvaltimotautiin
Tämän tulisi olla tässä vaiheessa selvä.
Eläintutkimukset tukevat Paulingin yhtenäisteoriaa
Kuten aiemmin mainittiin, marsut sopivat erityisen hyvin sepelvaltimotautitutkimuksiin koska marsut eivät kykene tuottamaan C-vitamiinia. Lisäksi niille kehittyy plakkia sepelvaltimoihin samalla tavoin kuin ihmisillä.
Kanadalainen lääkäri, G.C. Willis, suoritti tutkimuksia marsuilla 1950-luvulla. Hän osoitti, että ruoasta liian vähän C-vitamiinia saaneille marsuille kertyi plakkia sepelvaltimoihin, kun taas runsaasti C-vitamiinia saaneille marsuille ei. Lisäksi liian vähän C-vitamiinia ruoasta saaneiden marsujen lipoproteiini (a) -tasot kasvoivat sepelvaltimoplakin kertymisen ohella.(1-4)
Vastaavanlaisia havaintoja tehtiin geenimuunnelluilla hiirillä, joilta puuttui GLO-entsyymi. Ei-GLO-hiiriä ruokittiin vähän C-vitamiinia sisältävällä ruoalla, ja niille kehittyi sepelvaltimoplakkia aorttaan, jossa oli tyypillisiä hajonneita kollageeniristisiltoja. C-vitamiinilla ruokitut, ei-GLO-hiiret olivat turvassa.
Ihmistutkimukset tukevat Linus Paulingin teoriaa
Silmälääkäri Sydney Bushin silmäverisuonitutkimukset tukevat Paulingin teoriaa. Hän kuvasi ihmisten verkkokalvoja ennen C-vitamiinilisän annostelua ja sen jälkeen. Hän käytti uudenaikaisia laitteita, jotka eivät vahingoittaneet silmää. Bush havaitsi ateroskleroottisen plakin vähenevän C-vitamiinilisillä. Valitettavasti tri Sidney Bushin löytöä ei otettu vastaan suopeasti. Hänen silmälääkärilisenssinsä peruutettiin vuonna 1993. Voit katsoa tri Bushin kalvoesityksen vuoden 2013 lääkäritapaamisesta täältä.
Miksei yksikään lääkeyhtiö ole sponsoroinut plasebokontrolloituja kaksoissokkotutkimuksia? Koska luontaistuotteita ei voi patentoida eikä lääkkeitä käytetä, yksikään lääkeyhtiö ei ole valmis investoimaan 250 miljoonaa dollaria rahoittaakseen tutkimusta, joka ei voi tuottaa liikevoittoa.
Physician’s Health -tutkimus – älä haaskaa rahojasi vitamiineihin!!
Kansallinen terveysinstituutti rahoitti verorahoilla suurtutkimuksen nimeltä The Physicians’ Health Study II, jossa arvioitiin C- ja E-vitamiinien vaikutusta sydänsairauksiin. Tutkimus julkaistiin 9. marraskuuta 2008 JAMA-lehdessä, tutkimuksesta vastasi Howard D. Sesso.(21) Tutkimuksessa havaittiin, että C- ja E-vitamiini eivät vähentäneet sydänsairauksista johtuvaa kuolleisuutta, tulos on täysin päinvastainen aiemmin julkaistuihin tutkimuksiin ja kokemusperäiseen tietoon nähden.
Lähempi tarkastelu osoittaa muutamia räikeitä virheitä tutkimuksen toteutuksessa. Linus Paulingin menetelmää ei noudatettu. C-vitamiinin annostus oli liian alhainen, yksi kymmenesosa Linus Paulingin menetelmässä suositellusta annoksesta, eikä lysiiniä annettu. Vaikka Sesson tutkimuksessa kuolleisuus ei laskenut, monissa aiemmissa tutkimuksissa, kuten Enstromin tutkimuksessa, havaittiin silmiinpistävä 40 % lasku kaikista syistä johtuvassa kuolleisuudessa 6 vuoden aikana, samalla 500 mg C-vitamiinin päivittäisannoksella. Paul Knechtin tutkimus osoitti 25 % laskun sydänsairausriskissä päivittäisellä 700 mg C-vitamiiniannoksella. Kahdessa aiemmassa tutkimuksessa, jotka tehtiin Japanissa ja Suomessa, havaittiin että C-vitamiini vähentää aivohalvauksen riskiä. Aivohalvaus on toinen valtimoplakista johtuva sairaus. On olemassa muitakin sen kaltaisia sairauksia.
Koska myönteiset tulokset olisivat taloudellisesti tuhoisia lääke- ja sairaalateollisuudelle, kyynikko saattaisi väittää että Sesson tutkimuksen tarkoituksena oli heikentää C-vitamiinin mainetta (kuten on tapahtunut lukuisia kertoja aiemminkin suuryhtiöden puuttuessa lääketieteellisiin tutkimuksiin).(21) Ei ole lainkaan vaikeaa suunnitella lääketutkimusta siten, että se epäonnistuu. Pidän tätä vain yhtenä esimerkkinä informaatiosodasta jota lääketeollisuus käy luonnonlääkkeitä vastaan.
Enstromin tutkimus, 500 mg C-vitamiinia laskee kuolleisuutta 40 % 6 vuoden aikana
Enstrom osoitti, että C-vitamiinin saannin kasvattaminen laski kuolleisuutta merkittävät 40 %, mikä ylittää reilusti jokaisen koskaan statiinilääkkeillä tehdyn tutkimuksen.(23)
Linus Paulingin menetelmä plakin ennaltaehkäisyyn ja määrän vähentämiseen
Jos sepelvaltimotaudissa on kyse kroonisesta keripukista, jonka aiheuttaa krooninen C-vitamiinin puutostila, on järkevää antaa C-vitamiinia sen verran mitä tarvitaan, jotta kollageeni pysyy kunnossa ja mekaanisen stressin aiheuttamat vauriot verisuonille voidaan estää.
Lisäksi Pauling kehitti ovelan mutta yksinkertaisen keinon ratkaista haaste, jonka lipoproteiini (a):n kiinnittyminen vaurioituneiden kollageenikuitujen lysiinihäntiin suonen seinämissä aiheuttaa. Hän suositteli käyttämään 2-4 grammaa lysiiniä päivässä. Ylimääräinen lysiini veressä kiinnittyy lipoproteiini (a) -molekyylien lysiinireseptoreihin, mikä estää lipoproteiini (a):ta kiinnittymästä verisuonen seinämiin. Tämä estää valtimoplakin muodostumisprosessia alkamasta. Lisäksi C-vitamiini ja lysiini ovat molemmat tärkeitä vahvan kollageenin lähtöaineita, joista muodostuu vahvat suonet. Lysiinin ohella osa ristisilloittumisesta tapahtuu toisen aminohapon, proliinin, kanssa, joten myös proliini lisättiin hoitoprotokollaan.
Mistä voi lukea Linus Paulingin menetelmästä:
Owen Fonorow on Linus Paulingin menetelmän suurimmista uranuurtajista. Menetelmää käytetään sepelvaltimotaudin ennaltaehkäisyyn ja plakin vähentämiseen. Linus Paulingin menetelmä patentoitiin vuonna 1994. Vuonna 1996 sepelvaltimon kalsiumlukeman tietokonekerroskuvaus osoitti, että menetelmän käyttäminen oli vähentänyt kalkkiutumista 15 %, mikä viittaa sepelvaltimoplakin määrän vähenemiseen. Toinen loistava kirja C-vitamiinista ja sydäntaudista on Thomas Levyn Stop America’s #1 Killer (2006). Jos haluat lukea lisää Linus Paulingin menetelmästä, vilkaise tätä Owen Fonorowin nelisivuista kirjasta. Tai, lue tämä Englishin ja Cassin loistava artikkeli.
Mitä Linus Paulingin menetelmässä käytetään?
- L-askorbaattia (C-vitamiini) 5-6 grammaa päivässä osiin jaettuna
- L-lysiiniä 5 grammaa päivässä osiin jaettuna
- L-proliinia 2-3 grammaa päivässä osiin jaettuna
- Tokotrienoli E-vitamiinia 200 mg/päivä
Näitä ravintolisiä saa kaikista terveyskaupoista tabletteina tai kapseleina, ja niiden hinnaksi tulee 40-50 dollaria kuukaudessa.
Tower Labs Ascorcine 9
Tower Laboratories -yrityksen Ascorsine 9 on jauhe, johon on kätevästi koottu kaikki Linus Paulingin menetelmässä käytettävät ainesosat. Se on loistava valinta jokaiselle joka haluaa ehkäistä sepelvaltimotaudin ja etsii helppoa kokonaisratkaisua.
E-vitamiini, hyvis vai pahis, puolesta vai vastaan, siunaus vai kirous?
Steve Hickey ja Hilary Roberts toteavat kirjansa sivulla 167: ”C-vitamiini ja tokotrienolit voivat estää sepelvaltimotaudin”. He lisäsivät tokotrienolimuotoisen E-vitamiinin Linus Paulingin menetelmään. Mitä tulee sydäntautiin, ja sepelvaltimotautiin, kirjoittajat toteavat että ”saatavilla olevan todistusaineiston perusteella C-vitamiinin ja tokotrienolien yhdistelmällä voi olla parantava vaikutus ilman todettuja haittavaikutuksia.”
Miksi valtavirtainen lääketiede vastustaa Linus Paulingin menetelmää
Jos sydämen ohitusleikkaus osuu omalle kohdallesi, saattaa mieleesi juolahtaa hyvä kysymys: miksei sydänlääkärini kertonut minulle tästä ja käyttänyt Linus Paulingin menetelmää?
Suurin osa sydänlääkäreistä ei joko tiedä menetelmää tai tyrmää sen valtavirtalääketieteen ja luontaislääkinnän välillä vallitsevan sodan vuoksi. Sydänlääkärit lukevat lääketieteellisiä julkaisuja, joissa julkaistaan säännöllisesti virheellisiä ja puolueellisia artikkeleita. Niissä todetaan, ettei C-vitamiinista ole hyötyä sepelvaltimotaudin ennaltaehkäisyssä tai selättämisessä, kuten 9. marraskuuta 2009 julkaistussa Sesson tutkimuksessa.(21)
Sydänsairauksien diagnosointi ja hoitaminen, kalliit tutkimukset ja toimenpiteet, kuten sepelvaltimoiden kuvantaminen, verisuonen laajennus, stenttien asentaminen ja ohistusleikkaukset ovat sairaalabisneksen parhaiten tuottavia toimia. Tämän vuoksi sairaalat kilpailevat siitä kenellä on oikeus laajentaa ja rakentaa suurempia sydänkuvantamislaboratorioita ja sydämen ohitusleikkausohjelmia. Nämä ohjelmat ovat suuri rahasampo kansalliselle sairaalajärjestelmälle.
Mitä tapahtuisi jos olisi olemassa halpa ja tehokas tapa (kuten Linus Paulingin menetelmä) torjua ja ennaltaehkäistä sepelvaltimotauti? Sepelvaltimotaudista tulisi harvinainen sairaus. Sydänpotilaiden määrän laskiessa paikallisen sairaalasi miljoonien arvoisista kuvantamislaboratorioista ja ohitusleikkausohjelmista tulisi tarpeettomia ja ne katoaisivat. Se olisi taloudellinen katastrofi valtavirtalääketieteelle.
Loppu laajennuksille?
Kun mietitään kuinka suuret rahat on pelissä, on helppoa ymmärtää miksi sydänlääkärit eivät suhtaudu Linus Paulingin menetelmään suotuisasti. Se tarkoittaisi välitöntä irtisanomista ja tuottoisien sydänlääkärin tehtävien loppua. Kuka sydänlääkäri haluaisi tätä? Valtavirtaisen sydänlääkärin on helpompaa kuitata asia vitsinä ja palata takaisin sydänlaboratorioon, tehdä enemmän leikkauksia ja ansaita rahaa laskuja varten.
Alkuperäinen artikkeli lähteineen: Jeffrey Dach MD
Lue myös:
C-vitamiini avuksi sydäntauteihin, syöpään ja solujen suojaksi
Helpot ja toimivat luonnon omat sydänlääkkeet
Korkeat kolesteroliarvot ja muut toissijaiset riskitekijät sydän- ja verisuonisairauksissa
Suonensisäinen C-vitamiini yritetään kieltää
Vitamiinitiputuksella vahvaksi
Piristävä C-vitamiini