Näin auringonvalo parantaa vastustuskykyä
Yhä useammat todisteet vahvistavat epäilyksen siitä, että auringon välttely voi olla keskeinen tekijä monien terveysongelmien taustalla. Kehosi paitsi tuottaa D-vitamiinia paljaan ihon altistuessa auringonvalolle, mutta auringonvalolla on myös lukuisia muita terveysvaikutuksia, jotka eivät liity D-vitamiinin tuotantoon.
Ihmisillä ja kasveilla on enemmän yhteistä kuin uskotaan – molemmat tarvitsevat auringonvaloa kukoistaakseen, ja vaikka keinovalolle ominaisista aallonpituuksista voi olla apua joissain tapauksissa, saamme suurimman hyödyn irti auringonvalon koko spektristä.
Georgetownin yliopiston lääketieteellisen tutkijat julkaisivat hiljattain laboratoriotutkimuksen, jossa käytettiin soluviljelmiä. Altistuminen siniselle valolle ja ultraviolettivalolle (UV) lisäsi T-solujen aktiivisuutta – ne ovat valkosoluja, jotka ovat osa immuunijärjestelmää ja torjuvat taudinaiheuttajia.1,2,3
Auringonvalo parantaa vastustuskykyä luonnollisesti
Tämä on ehkäpä ensimmäinen tutkimus, joka on osoittanut, kuinka valo vaikuttaa tämän tietyn immuunisolutyypin toimintaan. Tarvitaan siis lisätutkimuksia, jotta tulokset saadaan vahvistettua. Lukuisat lääketieteellisessä kirjallisuudessa esitetyt todisteet kuitenkin osoittavat, että auringonvalolla on vastustuskykyä parantava vaikutus.
Tässä tutkimuksessa4 havaittiin, että valo tehostaa vetyperoksidin tuotantoa, mikä lisää T-imusolujen aktiivisuutta. Vain vaatimaton viidestä 10 minuuttiin kestänyt altistus tehosti immuunisolujen aktiivisuutta. Kuten eräässä uutisessa mainittiin:5
”Ottaen huomioon ihon suuren pinta-alan, kaikki ihossa olevat T-solut voivat hyötyä tästä ilmiöstä kun ne altistuvat siniselle valolle, tutkijat ehdottavat.
Ota huomioon, että D-vitamiinia syntyy kehossa vain altistuttaessa UVB-valolle, mikä voi olla haitallista, jos aurinkoa saa liikaa.
Jos auringon valonsäteiden sininen valo kykenee antamaan energiaa tartunnanaiheuttajia torjuville T-soluille, se voi auttaa parantamaan monien potilaiden vastustuskykyä, tutkijat päättelivät.”
Tutkijat olivat toiveikkaita siitä, että sininen valo yksistään voi riittää tehostamaan vastustuskykyä, mutta on syytä muistaa, että valo voi vaikuttaa elimistöön hyvin monimutkaisella tavalla ja on tärkeää käyttää oikeanlaista menetelmää.
Kuten maailmanluokan fotobiologian asiantuntija tri Alexander Wunsch selitti, liiallinen altistus auringonvalolle – kuten sellaiselle joka on peräisin LED-valoista, mikä on pääasiassa sinistä ja siitä puuttuu lähi-infrapuna, jota on auringonvalossa ja hehkulampuissa – voi olla varsin haitallista ja altistaa ikääntymiseen liittyvälle silmänpohjan rappeumalle.
Terveysvaikutteisin sininen valo on peräisin auringosta, sillä sitä tasapainottaa lähi-infrapunasäteily, jolla on monia tärkeitä biologisia tehtäviä. Mikä tärkeintä, lähi-infrapunasäteily aktivoi sytokromi-C-oksidasin mitokondrioissa ja auttaa optimoimaan APT:n tuotantoa.
T-solut reagoivat valoon
Pitkään uskottiin, että nisäkkäidet ainoat valoherkät solut olivat niiden silmissä. Sittemmin olemme löytäneet valoherkkiä soluja monista muista kehonosista.
Kuten tutkimuksen tekijät huomauttivat, tämä tutkimus osoitti, että ”T-imusolut ovat syntyjään valoherkkiä, ja tämä ominaisuus voi parantaa niiden liikkuvuutta iholla.” Toisin sanoen T-solut aistivat valon ja reagoivat siihen.
Sininen valo tehostaa erityisesti vetyperoksidin tuotantoa T-soluissa, mikä käynnistää kemiallisen ketjureaktion, joka lisää T-solujen liikehdintää. Lisääntynyt liikehdintä tai toimintakyky taas vuoroin mahdollistaa immuunisolujen tehokkaamman toiminnan.
Mielenkiintoista kyllä, kun T-solut ovat aktivoituneet, myös niiden antioksidatiivinen kapasiteetti muuttuu – vaikutus, joka näyttää mahdollistavan suuremman vetyperoksidin tuotannon valoaltistuksen jälkeen.
T-solujen herkin alue oli noin 350 nanometrin alueella, mikä kuuluu ultravioletti A:n (UVA) säteelle, ja noin 470 nm alueella, joka kuuluu siniselle aallonpituusalueelle. Jälkimmäisen (470 nm valon) on aiemmin osoitettu tappavan metisilliiniresistenttejä Staphylococcus aureus (MRSA) –bakteereja in vitro.6
Johtavan tutkijan Gerard Ahernin mukaan, joka toimii apulaisprofessorina Georgetownin farmakologian ja fysiologian laitoksella, osa hyötyvaikutuksista vastustuskyvylle, joista on annettu tunnustus D-vitamiinille, voi johtua tästä vasta löydetystä mekanismista.
Vaikka asiassa voi piillä totuuden siemen, aiemmat tutkimukset ovat ehdottaneet lukuisia eri mekanismeja D-vitamiinin toiminnalle, mukaanlukien sen bakteereja tappava ja immuniteettia vahvistava vaikutus.
Tutkijat ovat esimerkiksi havainneet, että D-vitamiini vaikuttaa suoraan beetadefensiini 2 -geeniin (joka koodaa antimikrobista peptidiä) ja NOD2-geeniin (joka varoittaa soluja hyökkäävien mikrobien läsnäolosta).7 D-vitamiinilla on osuutensa myös yli 200 sellaisen antimikrobisen peptidin tuotannossa, jotka auttavat torjumaan kaikenlaisia infektioita.
Auringonvalon terveysedut, jotka eivät liity D-vitamiiniin
Tämä ei todellakaan ole ensimmäinen kerta kun auringonvalon on osoitettu olevan hyväksi terveydelle. Muita aurinkoaltistuksen terveysetuja mainitaan alla.
Jos haluat oppia enemmän, suosittelen lukemaan Cancer Research Frontiers –lehdessä julkaistun artikkelin.8
Kuinka nostaa D-vitamiinitasoja
Tämä on todennäköisesti tunnetuin auringonvalon etu, ja monet tieteelliset tutkimukset ovat vahvistaneet sen, että optimaalisista D-vitamiinitasoista on monenlaista hyötyä.
Mikä tärkeintä, todisteet osoittavat selkeästi että kun seerumin D-vitamiinitasot nousevat 40 nanogrammaan millilitraa kohden, syöpäriski laskee 67 prosenttia, verrattuna siihen, että tasot olisivat 20 ng/ml tai vähemmän.9,10,11,12,13,14,15
Jopa National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine:n terveyden ja lääketieteen yksikkö on todennut, että D-vitamiinin ja kokonaiskuolleisriskin välillä on yhteys, johtuipa kuolema mistä tahansa syystä, kuten esimerkiksi syövästä.16,17
Jos sairastut syöpään, D-vitamiini myös nostaa mahdollisuuttasi selviytyä siitä,18,19 ja tämä koskee myös melanoomapotilaita.20,21 D-vitamiini on tärkeä myös luiden terveydelle, aivotoiminnalle, vastustuskyvylle, ja jotta raskaus sujuisi ongelmitta ja lapsi kehittyisi normaalisti.22
D-vitamiinin hyödyt terveydelle ovat kokonaisuutena tarkastellen niin merkittävät, että ruotsalainen tutkijaryhmä varoitti hiljattain että ”auringon välttely on vakavuudeltaan tupakointia vastaava riskitekijä.”23,24
Vuorokausirytmi kuntoon
Kirkkaan keskipäivän auringossa oleskelu auttaa pitämään vuorokausirytmin kunnossa, mikä on tärkeää unenlaadun kannalta. Auringosta saamasi D-vitamiini myös vaikuttaa uneen.
Niin yllättävältä kuin se kuulostaakin, tutkijat ovat havainneet, että D-vitamiinin puutostila nostaa obstruktiivisen uniapnean riskiä.25 Yhdessä tutkimuksessa 98 prosentilla uniapneapotilaista oli D-vitamiinin puutostila, ja mitä vakavampi uniapnea oli, sitä vakavampi puutostila.
Alentaa korkeaa verenpainetta ja pienentää sydän- ja verisuonitautien ja syövän riskiä
Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringonvalon osuessa iholle verenkiertoon vapautuu typpioksidia (NO).26 NO on voimakas verenpainetta laskeva yhdiste, joka auttaa suojaamaan verenkiertoelimistöä ja laskee sekä sydänkohtauksen että aivohalvauksen riskiä.
UVB-valo laskee verenpainetta laajentamalla verisuonia, erityisesti ihon hiusverisuonia. Tämä ohjaa noin 60 prosenttia verenkierrosta iholle, minkä johdosta veri altistuu auringonvalolle.
Auringonvalon UV-säteiden tiedetään tappavan mikrobeja, ja että se auttaa tappamaan taudinaiheuttajia verestä. Tätä auringonvaloon liittyvää seikkaa käytettiin tuberkuloosin hoidossa 19. vuosisadan lopussa ja 20. alussa, siitä jopa myönnettiin Nobel-palkinto Finsonille vuonna 1903 tämän johdosta.
Erään vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen27,28 mukaan jokaista yksittäistä ihosyöpäkuolemantapausta kohden 60-100 ihmistä kuoli aivohalvaukseen tai sydäntautiin, joka liittyy kohonneeseen verenpaineeseen. Eli riski kuolla sydäntautiin tai aivohalvaukseen on keskimäärin 80 kertaa suurempi kuin riski kuolla ihosyöpään.
Vaikka korkeammat D-vitamiinitasot korreloivat vähäisemmän sydän- ja verisuonisairauksien esiintyvyyden kanssa, suun kautta nautittavat D-vitamiinivalmisteet eivät paranna verenpainetta, mikä voi johtua siitä, että ravintolisät eivät vapauta typpioksidia.
Säätelee tulehdusvastetta hallitsevia geenejä
Auringonvalo myös näyttää vaikuttavan geenien ilmentymiseen. Cambridgen yliopiston tutkijat osoittivat hiljattain, että 28 prosenttia ihmisen geeneistä ilmenee eritavoin eri vuodenaikoina.29 Osa geneettisistä muutoksista vaikuttaa tulehdusvasteeseen.
Talvikuukausien aikana immuunijärjestelmän tulehdukseen liittyvät geenit aktivoituvat, mikä auttaa torjumaan infektoivia mikrobeja, ja kesällä anti-inflammatoristen geenien aktiivisuus kasvaa.
Käytännössä kesällä keho alkaa torjumaan tulehduksen aiheuttamia vaurioita, joita immuunijärjestelmäsi on aiheuttanut ollessaan hätätilassa. Mutta tähän tarvitset aurinkoa.
Ehkäisee tartuntatauteja
Sekä UV-valolla itsessään ja ihon altistuessa muodostuvalla D-vitamiinilla on voimakas antimikrobinen vaikutus.
D-vitamiini nostaa luontaisten antimikrobisten peptidien tuotantoa, jotka tuhoavat virusten ja bakteerien soluseinämiä, mutta UV-valo myös nostaa taudinaiheuttajia tappavien imusolujen (valkosolut) määrää veressä.
Sen lisäksi että laajamittainen auringonvälttely nostaa sydän- ja verisuonisairauksien esiintyvyyttä, se voi olla syynä tuberkuloosin(TB) uuteen tuloon30,31,32, joka tappaa nykyään 4100 ihmistä päivässä.33
Vuonna 2014 ilmeni 1,5 miljoonaa tuberkuloosiin liittyvää kuolemantapausta maailmanlaajuisesti, mikä tekee siitä yleisimmän tartuntataudin. Vertaa sitä 55 100:een, jotka kuolevat melanoomaan vuosittain (maailmanlaajuisesti).
UV-valo, erityisesti sininen valo, myös desifioi ympäristöä tehokkaasti. Tutkimuksissa on havaittu, että UV-valo voi vähentää tuberkuloosin leviämistä sairaalahuoneissa ja odotushuoneissa 70 prosentilla34,35 ja auttaa tappamaan 90 prosenttia lääkeresistenteistä bakteereista sairaalahuoneissa.36
Tutkimustiedon perusteella 254 nm UV-valo voi tappaa lääkeresistenteistä S. aureus ja E. faecalis –kannoista jopa viidessä sekunnissa.37
Lisää serotoniinin määrää aivoissa, parempi mieliala ja mielenterveys
Aurinko lisää mielihyvähormoni serotoniinin määrää, mikä selittää osittain sen, miksi voit paremmin vietettyäsi aikaa auringossa.
Valoterapiaa on käytetty pitkään kaamosmasennuksen hoidossa, ja tuoreemmat tutkimukset ehdottavat, että siitä voi olla hyötyä myös vakavan masennuksen hoidossa.38 Myös skitsofrenia on yhdistetty äidin auringonvalon puutteeseen raskauden aikana.39
Mikä tärkeintä, serotoniinia on myös suolistossa, ja siellä D-vitamiinin on osoitettu torjuvan tulehdusta, jota liiallinen serotoniini aiheuttaa suolistossa.
Toisin sanoen sekä auringonvalolla että D-vitamiinilla on monimutkainen rooli suolisto-aivo-akselilla, nostaen pitoisuutta aivoissa ja samalla laskien sitä suolistossa, näin ollen se toisaalta parantaa mielialaa mutta myös vähentää tulehdusta.
Jos haluat lukea lisää aiheesta, tutustu tähän artikkeliin.
Lisää testosteronin tuotantoa ja suojaa miespuolisten hedelmällisyyttä
Auringonvalo auttaa tehostamaan miesten libidoa vaikuttamalla testosteroniin. Australialaistutkimus paljastaa, että miesten testosteronitasot nousevat ja laskevat vuodenajasta riippuen ollen korkeimmillaan elokuussa ja matalimmillaan maaliskuussa.
Johns Hopkinsin tutkijat myös yhdistivät matalat D-vitamiinitasot kohonneeseen erektiohäiriön riskiin.40
Lisää dopamiinin tuotantoa, mikä suojaa likinäköisyydeltä
Australialaistutkijat huomasivat että lapsilla, jotka viettävät suurimman osan päivästään sisällä, esiintyy huomattavasti enemmän vakavaa likinäköisyyttä.
Kuten Daily Mail uutisoi:41 ”Tutkijat uskovat, että syynä on hermostovälittäjäaine dopamiini. Sen tiedetään estävän silmämunien liikakasvua, joka aiheuttaa likinäköisyyttä. Auringonpaiste saa verkkokalvon vapauttamaan enemmän dopamiinia.”
Suojaa vastasyntyneen terveyttä rintaruokinnalla ja D-vitamiinilla
D-vitamiini – jota saa parhaiten altistumalla auringolle kohtuudella – on erityisen tärkeä raskauden ja rintaruokinnan aikana. Raskaana olevia naisia ei vain neuvota mittauttamaan D-vitamiinitasojaan ja varmistamaan että pitoisuus on vähintään 40 nanogrammaa millilitraa (ng/ml) kohden synnytyksen jälkeen, vaan American Academy of Pediatrics (AAP) suosittelee antamaan imeväisille päivittäin 400 kansainvälistä yksikköä (IU) D-vitamiinia ensimmäisen kahden kuukauden ajan.
Valitettavasti vain harvat vanhemmat noudattavat näitä suosituksia ja näin ollen asettavat lapsensa alttiiksi D-vitamiinin puutostilalle ja siihen liittyville terveysongelmille. Mayo Clinicin tuore tutkimus korostaa tätä riskiä, huomauttaen, että maidosta ei saa riittävästi D-vitamiinia – varsinkaan jos äidillä on puutostila.42,43,44,45
Ihannetapauksessa nainen optimoi D-vitamiinitasonsa ennen raskautta, varmistaen, että arvot ovat 40-60 ng/ml koko raskauden ja rintaruokinnan ajan, sillä jos äidillä on D-vitamiinin puutostila, myös maidossa pitoisuus on matala, ja lapsella on puutostila. Vaihtoehtoisesti lapselle voi antaa D-vitamiinitippoja.
Bruce W. Hollisin ja kollegoidensa aiemman tutkimuksen46 perusteella äitien, jotka ottivat päivässä 6400 IU:ta D-vitamiinia, rintamaito sisälsi D-vitamiinia sen verran, että se täytti, tai jopa ylitti, hänen oman ja imettämänsä lapsen D-vitamiinin tarpeen. Tämä voi myös olla paljon käytännöllisempi, jos ei turvallisempi, vaihtoehto sille että antaa ravintolisää suoraan vauvalle.
Kuinka alentaa ihosyöpäriskiä ja altistua auringolle kohtuudella
Liiallinen altistus UV-säteilylle joko suorassa auringonvalossa tai solariumissa on voimakas ihosyövän riskitekijä. Itsensä käristäminen useiden tuntien ajan viikonloppuisin siellä täällä ei ole järkevää. Ihon palamista tulee välttää kaikin keinoin. Jos olet menossa rannalle, ota mukaan pitkähihainen paita ja leveälierinen hattu, jotka voit pukea ne yllesi heti kun ihosi alkaa punertaa.
Kannattaa muistaa, että ellet ole hyvin tummaihoinen, sinun ei tarvitse viettää tuntikausia auringossa. Vähäpukeiset vaaleaihoisemmat ihmiset voivat saada riittävästi D-vitamiinia muutamassa minuutissa. Muut auringon terveysvaikutukset, jotka eivät liity D-vitamiinin tuotantoon, vaikuttavat ilmenevät suhteellisen nopeasti.
Aiemmin mainitussa tutkimuksessa T-solut aktivoituivat 5-10 minuutin sisällä altistuksesta valolle. Kyllä, solut olivat viljelysmaljassa, ja tarvitaan lisätutkimuksia jotta saadaan selville reagoivatko ihon T-solut auringonvaloon yhtä nopeasti.
Kokonaisuutena tarkastellen todisteet viittaavat siihen, että kohtuullisen auringolle altistumisen hyödyt ovat suurempia kuin ihosyövän riski. Jotta saisit enemmän irti UV-valosta pienemmin riskein, on syytä ottaa huomioon muutama asia. Jos kiinnität huomiota näihin, voit arvioida riittävän tarkasti kuinka kauan voit olla auringossa.
- Selvitä ihotyyppisi Fitzpatrick-asteikolla, jota on käytetty vuosikymmenten ajan. Mitä vaaleampi iho, sitä vähemmän tarvitset UV-valoa. Varjopuolena on myös se, että vaalea iho on kaikkein herkin liiallisen altistuksen aiheuttamille vaurioille.
- Hyvin vaaleaihoisilla yksilöillä ja niillä joilla on valoihottuma, vähäinenkin auringolle altistuminen voi aiheuttaa haittaa, ja heidän tulisi mitata tarkasti D-vitamiinitasot samalla taaten että saavat riittävästi D-vitamiinia, K2-vitamiinia, magnesiumia ja kalsiumia.
- Suurimmalle osalle turvallinen UV-altistus on mahdollinen jos tietää ihotyyppinsä ja senhetkisen auringonvalon voimakkuuden. On olemassa monia sovelluksia ja laitteita, jotka auttavat optimoimaan auringonvaloaltistuksen hyödyn ja samalla välttämään riskit. Ole erityisen varovainen jos et ole ollut auringossa vähään aikaan. Kun altistut auringolle ensimmäistä kertaa vuoden aikana, ihosi on herkimmillään, joten ole tarkkana erityisesti ensimmäisellä kerralla.
Lähde: Mercola.com
Lue myös:
Auringonvalo stimuloi T-solujen toimintaa
Auringonvalon merkitys hyvinvoinnille
Auringonvalo on hyväksi iholle
Auringon välttely tappaa nopeammin kuin auringonpalvonta
Tutkimus: eläinsolut hyödyntävät auringonvaloa lehtivihreän avulla
Auringonvalo voi oikeasti suojata ihosyövältä
Auringonvalon 5 uskomatonta ominaisuutta
Auringonvalon koko spektri terveyden hyväksi
Tutkimus: Auringonvalo ei aiheuta ihosyöpää, vaan vähentää sairastumisriskiä
Auringon välttelystä astmaa
Auringonvalo estää ihosyöpää
Aiheuttaako liika auringonotto oikeasti melanoomaa?
Täyttä asiaa. Koskien miesten testosteronin lisääntymistä auringonvalon vaikutuksesta artikkelissa menivät kuitenkin kuukaudet sekaisin. Australiassa on talvi elokuussa, joten tuolloin testosteroni tasot eivät voi olla korkeimmillaan. Samoin maaliskuussa kesän juuri loputtua arvot eivät voi olla matalimmillaan.
Tri Mercola olisi lisäksi voinut mainita artikkelissaan, että tieteelliset tutkimukset ovat löytäneet ihosyövälle monia syitä, joilla ei useimmiten ole mitään tekemistä auringonsäteiden kanssa: pitkäaikainen oleskelu loisteputkivalaistuksessa, käsiteltyjen monityydyttämättömien kasvisrasvojen nauttiminen, tupakointi ja alkoholi, synteettisten hormonien käyttö ja kemiallisten aurinkovoiteiden käyttö.
Ihan omakohtaisella kokemuksella, auringon valo lisää jaksamista. Grillaus eli palaminen auringossa sitten on toinen asia.
Eikä passaa unohtaa sitäkään että auringonvalon UV-säteily tappaa paljon baktereita ja viruksia. Jo siksi ihmiset sairastelevat kesäaikaan vähemmän.
Näitä ravitsemusasioita ja toisaalta maailman aikaa, sen korruptoituneisuutta ja pahuuden vallan seurauksia ihmetellessä ja tutkiessa on tullut mieleen semmoinenkin seikka, että lieneekö meille pohjoismaisille ihmisille todellakin hyötyä kolesterolitasojen nousemisesta talvella, kun on pimeää ja emme saa tarpeeksi d-vitamiinia auringosta? Ja että eläinrasvat olisivat etenkin pohjoisen kansoille tärkeitä samasta syystä? Tästä voi olla tehty jotain tutkimuksiakin, mutta itsellä tämä on vain aavistus, kun ymmärtää kupletin juonen. Jokin syyhän tälle kolesterolitasojen nousulle on ja elimistön toiminta on aina tarkoituksenmukaista (niin kauan, kun sen toimintaa ei sotketa liiaksi kemiallisilla myrkyillä).
Aurinkoparantamisessa eli helioterapiassa (joka oli käytössä ennen antibioottien keksimistä kaikkiin sairauksiin..) ongelmana on Suomessa, että valo on tehotonta läpi vuoden. Myöhään keväällä valo alkaa vain ”ärsyttää” taudinaiheuttajia, aiheuttaen v-mäisiä oireita monille sairaille. Auringonvalon tehokkuus on jo täysin kadonnut elokuun alussa, jolloin sairaat alkavat taas reagoida. Vertaa tätä esim. Saksaan, jossa tehollisen auringonvalon aika on yli 6 kuukautta ja myös mieltä parantavana tekijänä, kesäksi laskettavan ajan kesto 10kk, Suomen 10kk talven sijaan.