GlaxoSmithKline lahjoi lääkäreitä edistääkseen lääkemyyntiä

BBC:n Panorama-ohjelma julkaisi keväällä uusia todisteita Englannin suurimman lääkeyhtiön GlaxoSmithKlinen syyllistymisestä lääkäreiden lahjontaan. Korruptiota harjoitettiin Puolassa rahavaroilla, jotka oli tarkoitettu potilaiden opettamiseen.

GSK:n ilmiantaja väittää lääkäreitä lahjotun määräämään lisää lääkettä rahoilla, jotka oli määrätty puolalaisten potilaiden opettamiseen ja kouluttamiseen uuden astmalääkkeen Seretiden käytössä.

Yhtiössä vuosina 2004–2012 työskennellyt Jarek Wisniewiski oli mukana astmalääkkeen valtakunnallisessa markkinointiohjelmassa Puolassa vuonna 2010. Hänen mukaansa virallisesti lääkekoulutukseen varattuja rahoja käytettiin todellisuudessa lääkäreiden lahjontaan, jotta he lisäisivät yhtiön lääkemyyntiä. Hän kertoi: ”Maksoin koulutuksesta, ja samassa tapaamisessa kerroin tarvitsevani enemmän Seretiden lääkemääräyksiä… He kyllä tiesivät tarkkaan, mistä maksoin. Yhtiömme maksoi heille puhumisesta; maksamme 100 puntaa, mutta odotamme yli sataa lääkemääräystä vastineeksi.”

Herra Wisniewiski sanoo kertoneensa GSK:lle, ettei ollut tyytyväinen järjestelyyn. Hänen mukaansa tämä tyytymättömyyden ilmaus johti hänen siirtämiseen toisiin tehtäviin ja lopulta potkuihin.

Eräs toinen yhtiön entinen työntekijä, joka haluaa pysyä nimettömänä, vahvisti yhtiön maksaneen lääkäreille luennoista, joita ei koskaan tapahtunut. Sen sijaan lääkemyynti kasvoi.

Rikostutkinta on käynnistynyt, ja toistaiseksi yhtätoista lääkäriä ja yhtä GSK:n aluejohtajaa on syytetty. Lodzin yleinen syyttäjä on tutkinut lääkäreiden ja GSK:n sopimuksia ja on ilmoittanut löytäneensä todisteita väitetyistä korruptiomaksuista. Tiedottaja kertoi: ”Meillä on todisteita reilusti yli kymmenestä tapauksesta, joissa maksut ovat todellisuudessa naamioitua lahjontaa. Lääkärit ovat taloudellista korvausta vastaan suosineet yhtiön edustamia lääkkeitä ja määränneet näitä potilaille.”

GlaxoSmithKline myy eräitä maailman tunnetuimpia lääkkeitä ja sen vuosittainen liikevaihto on yli 30 miljardia euroa. Viime kuukausina yritystä ovat kuitenkin varjostaneet syytteet lahjonnasta. Viimeisimmät kevään epäilyistä esitettiin vain viikko sen jälkeen, kun GSK palkkasi Irakin hallituksen lääkäreitä ja apteekkareita myyntiedustajiksi lisäämään lääkemyyntiä yritykselle, joka on alkujaan perustettu Brentfordissa, Englannissa.

glaxosk

Yritys odottelee myös päätöstä, joutuuko se vastaamaan oikeudessa väitteisiin maksamistaan yli 400 miljoonasta eurosta Kiinan viranomaisille ja lääkäreille. Viime vuonna, sen jälkeen kun Kiinan poliisi oli ratsannut yhtiön toimistoja ja pidättänyt henkilökuntaa, yhtiön lääkemyynti maassa putosi 61 % kolmannella kvarttaalilla ja vielä 18 % lisää vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Virallisia syytteitä ei ole vielä nostettu, mutta jos epäilyt osoittautuvat todeksi, on GSK rikkonut myös Iso-Britannian lakia lahjonnasta ja Yhdysvaltojen lakia ulkomailla tapahtuvasta korruptiosta. Molemmissa maissa on siellä toimivilta yrityksiltä ulkomaisten viranomaisten lahjonta kielletty.

Panorama-ohjelman kysyessä aiheesta GSK vastasi ajaneensa koulutusohjelmaa Puolassa vuosina 2010–2012 auttaakseen hengitystiesairauksista kärsiviä potilaita parantamalla diagnostisia standardeja ja lääkekoulutusta.

GlaxoSmithKline kertoo itsekin tutkivansa näitä syytöksiä. Eräs yhtiön toimitusjohtajista sanoi yrityksellä olevan ”nollatoleranssi” syytteessä esitettyjen asioiden suhteen ja he tekevät täyttä yhteistyötä tutkijoiden kanssa.

 

Julkaistu 14.4.2014 englanniksi LaLeva.org-verkkosivuilla.

 

Aiheesta lisää:

Laittomasti rokotettujen lasten joukkohauta löydetty Irlannissa
Intiassa HPV-rokotekokeilu korkeimmassa oikeudessa
Hyökkäykset lisääntyneet terveysartikkeleiden kirjoittajia ja lukijoita vastaan

3 kommenttia

  1. Suuret lääkeyhtiöt harrastavat jatkuvasti lahjontaa ja vakavien sivuvaikutusten pimittämistä. Seurauksena menetetään lukuisia ihmishenkiä. Aihetta käsittelee hiljattain suomeksi ilmestynyt erittäin paljastava kirja ”Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus”, jonka on kirjoittanut tanskalainen professori Peter C. Götzsche. Kannattaa ehdottomasti lukea!

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. No jopas taas lykästi nämä lahjonta jutut näistä lääkemyrkyistä. Meilläkin näyttää olevan tuon myrkkyteollisuuden luoma myrkkykiekko tumman ja vaalean liilan yhdistelmä. Seretide Diskus, jota erään henkilön käskettiin alkaa käyttämään säännöllisesti päivittäin. Luultavasti lääkärin keksimän keuhkoahtauman hoitoon. Eivät näämmä erota sydämen vajaatoiminnasta johtuvaa hengenahdistusta ja keuhkoahtauman eroa. Tai saattoikin olla että lääkäri luuli potilasta pöljäksi joka tekee niinkuin suuri ja mahtava lääkäri käskee. Vaan eipä toiminut kun akka otti asioista selvää ja kielsi kiekon käytön. Jos olisi käyttänyt niin olo olisi taatusti huonontunut ja pikkuhiljaa henki kaikonnut. Eipä ole hengenahdistusta näkynyt ja lopetti vielä sydämen vajaatoimintaankin määrätyt lääkkeet ihan ominpäin kun luki lääkkeiden haittavaikutukset, samoin loppui diureettien käyttö ihan itse nekin ymmärsi lopettaa, samasta haittavaikutusten syystä. Olo on parantunut huomattavasti myrkkyjen lopetuksen jälkeen. Ja henki kulkee paremmin kuin lääkityksen aikana. Että kyllä kannattaa ottaa selvää mitä niiden keskussairaaloiden ja arvauskeskusten huuhaareseptejä kirjoittavien päässä liikkuu. Se ei ole potilaan etu vaan ihan lääkärin oma etu, jotta saa ne suuret boonukset vaikka potilaan terveyden kustannuksella. En todellakaan arvosta tuonlaatuista terveydenhoitoa. Niin se sairaalaan joutuminen kun on kuulema lentämistäkin vaarallisempaa taitaa pitää paikkansa.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  3. Lue edes tämä, ”parantaminen versus hoito” Tappava diabeteshuijaus” siinä kerrotaan lääketeollisuuden käärmeen luikertelusta tämän parannettavissa olevan 2-tyypin Diabeteksen hoidon estämisestä luonnollisin keinoin. Lääketeollisuus on liiketoimintaa ja sen tarkoitus on kasvattaa vain omia tulojaan maksimoimalla esim. Diabetes 2- tyypin lääkehoitoa lääkkeillään josta se on tehnyt SUURTA BISNESTÄ jonka edistämistä on myös ruokateollisuus edistäntyt väärillä ravinto/esim. kevyttuotteillaan + väärillä hiilihydraatti pitoisilla, + lisäaineillaan ym. moskalla, johon on yhtynyt myös Diabetesliitto, Diapeteshoitajat ym. joiden tarkoitus on turvata vain omat tulojensa maksimoinnit, ei todellakaan potilaan etu. Olen todella pöyristynyt miten virallinen taho häpeämättä pelaa venäläistä rulettia sairaiden kustannuksella kaikenmaailman huuhaa yrittäjien kanssa ja vieläpä kannustaa ihmisiä esim. noudattamaan vääriä ravintosuosituksiaan, kevytlevitteet yms. Miten on mahdollista että tuollaiseen kemialliseen moskaan mitä teollisuus tuottaa SUURIN OSA kansalaisista käyttää terveystuotteenaan. Onneksi sentään suunta on jo kääntymässä terveellisempään suuntaan.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat