Inkiväärin päivittäinen käyttö laskee kohonneen verenpaineen ja sepelvaltimotaudin riskiä

Inkiväärin lääkinnälliset ainesosat vaikuttavat pääasiassa vatsassa ja suolistossa. Inkivääriä on käytetty kansanlääkinnässä matkapahoinvoinnin, pahoinvoinnin ja nivelrikon hoidossa, mutta inkiväärin päivittäinen käyttö auttaa myös alentamaan korkean verenpaineen ja sepelvaltimotaudin riskiä.

Inkiväärin tiedetään lyövän lääkkeet syövän päihittämisessä ja monien tulehdusten torjunnassa. Marylandin yliopiston Medical Center siteeraa lukuisia alustavia tutkimuksia, joiden mukaan inkivääri saattaa laskea kolesterolia ja ehkäistä verihyytymien muodostumista. Veren hyytymisen estäminen voi auttaa sydänsairaudesta kärsiviä, sillä verisuonitukos voi aiheuttaa sydänkohtauksen tai sydänhalvauksen.

Nutrition-lehdessä julkaistujen tietojen mukaan inkiväärin päivittäinen käyttö oli yhteydessä 8 prosenttia matalampaan korkean verenpaineen riskiin ja 13 prosenttia matalampaan sepelvaltimotaudin riskiin aikuisväestöllä.

”Tulokset viittaavat siihen, että inkiväärillä on mahdollisesti tietyiltä kroonisilta sairauksilta, erityisesti korkealta verenpaineelta ja sepelvaltimotaudilta, suojaava vaikutus. Se myös pienentää todennäköisyyttä sairastua, kun inkiväärin saanti nostetaan 1g/pv aiempaan nähden,” tutkijat kirjoittivat.

”Inkiväärin kulutuksen lisääminen ja päivittäinen nauttiminen on sydänystävällinen ja suositeltava valinta.”

Journal of Cardiovascular Pharmacology –lehdessä 2005 julkaistu tutkimus osoitti, että inkivääri laskee verenpainetta kontrolloiduissa tutkimusolosuhteissa. Tutkijat tutkivat inkiväärin vaikutusta verenpaineeseen eri eläimillä. Tutkijat injektoivat tuoreesta inkivääristä valmistettua uutetta suonensisäisesti rottiin. He havaitsivat, että verenpaine laski suoraan annostuksesta riippuvalla tavalla. Jatkotutkimusten perusteella arvellaan, että inkiväärin verenpainetta laskeva vaikutus johtuu jännitteestä riippuvaisia kalsiumkanavia salpaavasta vaikutuksesta. Tutkimuksessa ei kuitenkaan tutkittu inkiväärin vaikutusta verenpaineeseen ihmisillä.

Inkivääri

Uusi tutkimus on jälleen yksi osoitus inkiväärin mittavista terveysvaikutuksista.

Inkiväärin (Zingiber officinale) maavarsi sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten gingeroleja, shogaoleja, gingeroneja ja muita ketonijohdannaisia. Sillä sanotaan olevan tulehdusta lievittävä, antioksidatiivinen ja antiproliferatiivinen vaikutus.

Tutkimuksen yksityiskohdat

Uudemmassa tutkimuksessa tutkijat testasivat eri inkiväärimäärien vaikutusta (0-2 g/pv, 2-4 g/pv, 4-6 g/pv). Tutkimukseen osallistui 4628 yli 18-vuotiasta miestä ja naista, joilla oli jokin krooninen sairaus, kuten anemia, aivoverisuonisairaus, sepelvaltimotauti, diabetes, rasvamaksa, hyperlipidemia tai korkea verenpaine.

Tulokset osoittivat, että yli 18-vuotiailla vain inkiväärin käytöllä oli yhteys kohonneen verenpaineen ja sepelvaltimotaudin riskin kanssa. Tutkijat havaitsivat vastaavanlaisen riskin aleneminen yli 40-vuotiailla. Kohonneen verenpaineen ja inkiväärin välistä yhteyttä ei kuitenkaan havaittu yli 60-vuotialla.

Inkivääri alentaa korkean verenpaineen ja muiden sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, mutta tutkijat huomauttivat että tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta. Se voi liittyä angiotensiini-1-konvertaasientsyymin (ACE) toimintaa estävään vaikutukseen ja lipidien peroksidaatiota estävään vaikutukseen sydämessä. He myös huomauttivat, että vaikutus voi liittyä inkiväärin polyfenoleihin.

”Tämän tutkimuksen perusteella voimme sanoa alustavasti, että 2-4 g inkivääriä päivässä voi ehkäistä kroonisia sairauksia. Tarvitaan kuitenkin suurempia tutkimuksia, jotka vahvistavat havaintomme ja määrittävät inkiväärin optimaalisen päiväannoksen, joka riittää ehkäisemään kroonisia sairauksia,” he totesivat.

 

Lähde: PreventDisease.com

Lue myös:

Inkiväärin yhdisteellä 10 000 kertaa voimakkaampi vaikutus koeviljelmän syöpäsoluihin kuin taksolilla
Inkivääri tappaa syöpäsoluja vaarallisia syöpälääkkeitä tehokkaammin
Inkiväärin luonnolliset hyötyvaikutukset
Torjuuko inkivääri eturauhassyövän?
Onko inkivääri universaali lääke?
Luonnollinen inkivääriolut

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat