”Iranin ydinsopimus tulee vahvistamaan Hizbollahia”
Iranin ydinsopimus ja talouspakotteiden purkaminen on herättänyt keskustelua siitä, muuttuuko hallituksen suhde Hizbollahin kaltaisiin antisionistisiin liikkeisiin. Al-Monitorin mukaan Iranin koheneva talous tulee kuitenkin vain voimistamaan esimerkiksi Hizbollahia.
Länsi aloitti ankarat talouspakotteet Irania vastaan, kun Israel valehteli, että Iranin ydinenergiahankkeen lopullinen tavoite oli juutalaisten joukkotuhonta radioaktiivisilla aseilla.
Toisin kuin jättimäisen laittoman ydinasearsenaalin omistava Israel, Iran on tehnyt yhteistyötä IAEA:n kanssa ja osoittanut noudattavansa kansainvälisiä sääntöjä, mistä pakotteiden purkaminenkin kertoo.
Amerikan sionistisesta lobbystä kirjoittanut politiikan tutkimuksen professori John Mearsheimer on kuitenkin muistuttanut hiljattain, että ydinsopimuksen vuoksi Iran voi aloittaa laillisesti ydinaseen rakentamisen reilun 10 vuoden päästä, eikä ole mitään merkkejä siitä, etteikö maa niin tulisi myös tekemään. Tämä on raivostuttanut juutalaisjärjestöjä kautta maailman.
Valtamediassa on esitetty toiveikkaita arvauksia siitä, tuleeko sopimus lähentämään Irania Yhdysvaltojen kanssa sekä tekemään Iranista lopulta kulttuurimarxistisen ja sionistisen ”demokratian”.
Tärkeä etappi Iranin ”demokratiaprosessissa” olisi välien katkaiseminen Hizbollahiin, joka on ollut ainut voima, joka on kyennyt estämään juutalaisia miehittämästä Libanonia.
Juutalaisen Erkon suvun omistama Helsingin Sanomat on kutsunut Hizbollahia ”äärijärjestöksi”, koska se vastustaa Israelin miehitystä. (Sama lehti käyttää nykyään lainausmerkkejä kutsuessaan ISIS:iä ja al-Qaidaa ”terroristisiksi” järjestöiksi. Eiväthän Israelin yhteistyökumppanit voi olla todellisia terroristeja!)
Kirpoaako Yhdysvaltojen ote Lähi-idässä?
Hizbollahin johtoa ja libanonilaisia politiikantutkijoita haastatellut Al-Monitor toteaa, ettei merkkejä Iranin ja Hizbollahin heikentyvästä siteestä ole ilmassa. Iran ja Bashar al-Assadin Syyria ovat perinteisesti olleet libanonilaisjärjestön tärkeimmät taloudelliset, sotilaalliset ja diplomaattiset tukijat.
Al-Monitorin haastattelemien libanonilaisten mukaan Iranin taloudellisen ja maailmanpoliittisen aseman koheneminen tulee vain vahvistamaan Hizbollahia. Kun Iran kävi kansainvälisiä neuvotteluita pakotteiden lopettamisesta, ei se suostunut edes harkitsemaan muuttavansa suhtautumistaan Israelia vastustaviin aseellisiin järjestöihin.
Hizbollahin edustajat muistuttivat, että Iran on kohdistanut resurssinsa nyt Eurooppaan ja Kiinaan Yhdysvaltojen sijaan. Vaikka välittömän sodan uhka Amerikan ja Iranin välillä on nyt pienempi kuin ennen, ei Iran ole ollut kiinnostunut parantamaan välejään Israelin tärkeimmän tukijan kanssa.
Toisin kuin Yhdysvallat, esimerkiksi Kiinan hallitus ei luokittele Hizbollahia ”terroristijärjestöksi”. Aasian vaikutusvallan kasvaminen Lähi-idässä Yhdysvaltojen kustannuksella onkin huolestuttanut Israelia jo vuosien ajan.
Kiina, Iran ja Hizbollah ovat lähentyneet toisiaan myös siksi, että Kiinan muslimialueilta on matkustanut taistelijoita sotimaan Israelin, Saudi-Arabian ja Amerikan tukemien ääri-islamistijärjestöjen riveihin.
Al-Monitorin haastattelemat asiantuntijat uskovat myös, että Irakin ja Syyrian heikentyminen vuosia kestäneen sotimisen seurauksena tulee keskittämään Israel-vastaisen ”vastarinnan akselin” resursseja entistä enemmän juuri Hizbollahin käsiin.
”Hizbollahilla on ydinpommi”
Myös palestiinalainen Hamas vaikuttaa Al-Monitorin mukaan liukuvan kauemmas ääri-islamistisesta Muslimiveljeskunnasta kohti ”vastarinnan akselia”.
Hamas lähetti helmikuun alussa delegaation Iraniin puhumaan yhteisistä tavoitteista ja taistelusta juutalaisvaltiota vastaan: ”Israelin tulisi tuntea olonsa aina uhatuksi. Mikäli Israel on itsevarma, me kaikki joudumme kärsimään.”
Israelilaisten turvallisuudentunne kokikin kovan iskun, kun Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah piti viikko sitten puheen, jossa hän muistutti, ettei vastarinta tarvitse iranilaista ”ydinasetta” rangaistakseen sionisteja.
Kuohuntaa aiheuttaneessa puheessaan Nasrallah uhkasi, että mikäli Israel yrittäisi murskata Hizbollahin, voisivat libanonilaiset räjäyttää ”ydinpommin” ampumalla ohjuksia Haifan kaupungin mittaviin ammoniakkivarastoihin, mikä tulisi johtamaan kymmenientuhansien israelilaisten varmaan kuolemaan.