Islanti: rikosilmoituksia rahaa väärentävistä yksityisistä pankeista

Islantilainen kotitalouksien etujärjestö Hagsmunasamtök heimilanna on tehnyt poliisille rikosilmoitukset kaikista maassa toimivista pankeista.

Järjestö syyttää Islannin pankkeja rahan väärentämisestä, sillä nykyjärjestelmässä yksityispankkien liiketoiminta perustuu sille, että ne luovat rahaa tyhjästä ja kiskovat siitä korkoa.

Banksters-3Aloite sai innoitteen pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin tilaamasta raportista ”Monetary Reform – A Better Monetary System for Iceland”. Raportissa arvioidaan, kuinka pitkälti Islannin talousongelmat johtuvat yksityispankkien ylivallasta ja rahanluontioikeudesta. Sen mukaan valtiolliselle keskuspankille on taattava yksinoikeus uuden rahan luomiseen. Raportin taustoista, sisällöstä ja vastaanotosta on kirjoitettu artikkelissamme ”Haastaako Islanti yksityisten pankkien ylivallan?”.

Hagsmunasamtök heimilanna –järjestö muistuttaa, että Islannin lain mukaan keskuspankille on varattu yksinoikeus luoda uutta rahaa. Käytännössä pankkitoimintaa tehdään Islannissa juuri päinvastaisella tavalla. Keskuspankilla ei ole juurikaan sananvaltaa, kun yksityiset pankit laskevat uutta rahaa liikkeelle antamalla asiakkailleen luottoa. Kotitalouksien etujärjestön mukaan on selvää, että kaikkien Islannin pankkien liiketoiminta on laitonta.

Islannin lain mukaan rahan väärentämiseen syyllistyvät voivat joutua vankilaan jopa 12 vuodeksi. Sen lisäksi laki ottaa erikseen kantaa tapauksiin, joissa väärennetyllä rahalla lasketaan aidon rahan arvoa. Yksityiset pankit kiihdyttävät inflaatiota lainaamalla asiakkailleen liikaa rahaa. Tästä rikoksesta maksimirangaistus on neljä vuotta.

Julkilausumansa yhteydessä järjestö ottaa vahvasti kantaa rahauudistuksen puolesta ja muistuttaa, että terveessä yhteiskunnassa rahanluontioikeus on aina varattu julkiselle vallalle.

 

Lue myös:

Hitler ja pankkiirit: korko-orjuuden murtaminen
Avoin kirje uudelle pääministerille
Mitä on nationalistinen talouspolitiikka?
Talousdemokratia kiinnostaa eurooppalaisia
Markku Uusipaavalniemi: rahan valta pankeilta valtiolle
Kreikassa juutalaispankkiirien luoma velkakriisi kärjistyy

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat