Talousdemokratia kiinnostaa eurooppalaisia

Deutsche Welle (DW) julkaisi hiljattain talousdemokraattisen Positive Money –liikkeen haastattelun. DW:n mukaan Euroopan pankkikriisien vuoksi yhä useampi on löytänyt talousdemokratian.

Raha syntyy, kun yksityiset pankit luovat sitä tyhjästä. Pankit ovat kaupallisia firmoja, joiden tehtävä ei ole tukea talouden vakautta, vaan ne pyrkivät yksinkertaisesti maksimoimaan voittonsa. Valtiolla ei ole sananvaltaa pankkien toimintaan, ja Euroopan unioni on säätänyt lakeja, jotka estävät viranomaisia ja syyttäjiä tutkimasta pankkiirien talousrikoksia. Eri puolilla Eurooppaa onkin alkanut syntyä ruohonjuuritason vastarintaa manteretta hallitsevaa pankkikartellia vastaan. Jopa valtamedia joutuu nyt noteeraamaan pankkikritiikin.

Positive Money –liikkeen perustaja Ben Dyson harmittelee, että suurin osa eurooppalaisista luulee edelleen, että valtiot painavat kierrossa olevan rahan. Liikkeen tekemien kyselyiden mukaan edes merkittävä osa eurooppalaispoliitikoista ei tiedä rahan syntymekanismista. Todellisuudessa valtio luo esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa vain noin 3 % rahasta: käteisen rahan. 97 % rahasta ei ole käteistä, vaan valtioista riippumattomien yksityispankkien luomaa virtuaalivaluuttaa, numeroita näyttöpäätteellä. Uutta rahaa syntyy, kun valtiot myöntävät uusia lainoja. Raha on ihmisten velkaa pankeille.

Pankkien valta nyky-Euroopassa perustuu sille, että ne päättävät, ketkä saavat lainaa ja millä ehdoilla. Talousdemokraattien mukaan asetelma on vaarallinen, sillä se alistaa valtiot ja demokraattisen päätöksenteon pankkiirien hallintaan. Koska pankit päättävät, mitä varten rahaa luodaan, päättävät ne käytännössä myös sen, millaista politiikkaa esimerkiksi Euroopassa tehdään. Koska pankit ovat yksityisiä yrityksiä, pyrkivät ne tietysti lainaamaan mahdollisimman paljon, jotta ne voivat kiskoa mahdollisimman paljon korkoa. Mitä pahemmin valtiot – siis pankkien suurimmat asiakkaat – velkaantuvat, sitä paksummin pankit voivat. Pankkien etu on siis päinvastainen kuin valtioiden ja kansalaisten etu. Ainut tapa korjata tilanne on varata rahanluontioikeus ainoastaan valtioille.

Talousdemokraattien mukaan nykyinen pankkien ylivalta vahingoittaa valtioiden demokratian lisäksi niiden taloutta. Positive Moneyn mukaan merkit Euroopan pankkikriisistä olivat ilmassa jo kauan ennen romahdusta: kymmenenä finanssikriisiä edeltävänä vuonna noin 50 % yksityispankkien luomasta rahasta oli kiinnelainoja eli rahaa, jolla ostettiin asuntoja tai kaupallisia kiinteistöjä. Noin kolmasosalla uudesta rahasta luototettiin jo olemassa olevaa rahoitusomaisuutta sen sijaan, että raha olisi suunnattu reaali-investointeihin, kuten tehtaisiin.

Pankkien menettely nosti rajusti kiinteistöjen hintaa ja synnytti epävakautta markkinoille sekä asuntopulaa. Asuntojen hinnan nousu on luonut Isossa-Britanniassa kuplan, joka räjähtäessään tulee tuhoamaan monen asuntolainaa ottaneen elämän. Sama nähtiin jo Espanjassa 2008. Asuntokuplan puhjettua kansalaisten raha ei ole riittänyt enää juuri muuhun kuin tähtitieteellisen asuntovelan lyhentämiseen. Sen sijaan, että kansalaiset ostaisivat ruokaa ja kotimaisia tuotteita ja pitäisivät näin talouden rattaat vilkkaina, menevätkin rahat pankkiirien pohjattomiin taskuihin.

DW:n mukaan merkkejä muutoksesta on alkanut näkyä yllättävissäkin paikoissa. Financial Times –lehden tunnettu toimittaja Martin Wolf on esimerkiksi vaatinut teksteissään, että rahanluontioikeus olisi poistettava yksityisiltä pankeilta. Yhdistyneen kuningaskunnan keskuspankin entinen johtaja Mervyn King on myös kannattanut ajatusta ja todennut, että nykyinen pankkijärjestelmä on ”pahin mahdollinen”.

Marraskuussa brittiparlamentissa käytiin myös pitkä keskustelu pankeista, valtiosta ja rahanluontioikeudesta. Rahauudistuksen kannattajien mukaan valtio voisi suunnata velatonta rahaa kysynnän kasvattamiseksi ja infrastruktuurin rakentamisen kaltaisiin julkisiin hankkeisiin, mikä loisi työpaikkoja ja antaisi merkittävän piristysruiskeen taloudelle.

 

Lue myös:

Markku Uusipaavalniemi: Rahan valta pankeilta valtiolle
Talousdemokraatit ajavat talousvallan kansallistamista
Hitler ja pankkiirit: korko-orjuuden murtaminen
Distributismi – vaihtoehto kapitalismille ja sosialismille osa I

1 kommentti

  1. Eihän se tuollainen yksityispankkien rahanluonnin ja koronkiskonnan rajoittaminen tule kuuloonkaan, koska Talmudissa juutalaisten YHVH lupasi juutalaisille toisten kansojen kaikki rahat ja omaisuuden ja vieläpä ne kansatkin juutalaisten orjiksi.
    Näin siis sionistikristittyjen uskonnollinen velvollisuus on alistua juutalaisten köyhdytettäväksi, riistettäväksi ja alistettavaksi — mm. pankkitoiminnan kautta.
    Eli olisikohan aika hylätä myös kristinoppi koska se on sisäänrakennetusti sionistinen ja palattava reilusti pakanaksi?

    Plusääni(0)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat