Ketogeeninen ruokavalio soveltuu painonpudotukseen

Vähärasvaista ja runsashiilihydraattista ruokavaliota alettiin markkinoimaan 1960-luvulla sydänystävällisenä vaihtoehtona, minkä jälkeen ylipainoisuus on kasvanut eksponentiaalisesti. Terveys”asiantuntijat” ovat väittäneet yli viiden vuosikymmenen ajan, että tyydyttyneiden rasvojen käyttö lihottaa.

Mikä ei pidä paikkaansa.

Vaikka media, lääketiede ja hallitus ovat rummuttaneet lipiditeorian puolesta, ylipainoisuus vähän rasvaa käyttävillä on kasvanut eksponentiaalisesti, jopa erittäin nuorilla lapsilla, ja sydänsairaudet on pysynyt yleisimpänä sairausperäisenä kuolinsyynä.

Lipiditeoria murtumassa: totuus prosessoiduista hiilihydraateista ja öljyistä julki

Vaikka valtamedia ja suurin osa ravitsemusasiantuntijoista ei asiasta juurikaan puhu, yhä useammat todisteet osoittavat, että ravinneköyhiin ja korkeakalorisiin hiilihydraattipitoisiin ruokiin lisätty sokeri ja myrkylliset keinorasvat ovat syynä verisuonien tulehdustilaan. Tulehdus on syynä suurimpaan osaan sairauksista, myös sydän- ja verisuonisairauksiin.

Näin ollen tyydyttynyt rasva tai lipiditeoria lihavuuden ja sydänsairauksien aiheuttajana on vailla tieteellistä näyttöä. Synteettiset rasvat, joita on käytetty runsashiilihydraattisissa prosessoiduissa ruoissa korvikkeena prosessoimattomille eläin- ja kasvirasvoille, ovat syynä kaikkiin vaivoihin tai terveysongelmiin joista tyydyttyneitä rasvoja on syytetty.

Riippumattomat lääketieteen tutkijat ja harjoittajat ovat hiljattain, noin vuosikymmenen ajan todenneet, että puhdistetut tai prosessoidut hiilihydraatit, kuten pöytäsokeri ja isoglukoosi, ovat suurimpia syitä ylipainoon, metaboliseen oireyhtymään (eli diabeteksen esiasteeseen) sekä lopulta myös tyypin 2 diabetekseen. TV:ssä jatkuvasti mainostetut virvoitusjuomat ja prosessoidut ruoat sisältävät runsaasti kumpaakin. Myös ne, jotka eivät maistu makealta.

Valmisruokateollisuus on hyödyntänyt rasvakammoa tuottaakseen suurimman osan puhdistettuja hiilihydraatteja sisältävistä elintarvikkeista, joiden valmistuksessa on yleensä käytetty myös osittain hydrogenoituja transrasvahappoöljyjä, joista on tullut suosittuja kuluttajien keskuudessa sen jälkeen kun rasvattomuudesta tai vähärasvaisuudesta tuli virallinen opinkappale.

Margariini koostuu kovetetuista rasvoista. Molemmantyyppiset keinotekoiset kasviöljyt uittavat solusi transrasvahapoissa. Transrasvahappoja pidetään poikkeuksellisen myrkyllisenä kehon soluille.

Ketogeenisella ruokavaliolla väärän lipiditeorian haittavaikutukset kumoon

Termi ”ketogeeninen” tulee sanasta ”ketoni” ja päätteestä ”-geeninen”. Maksa tuottaa ketoneita rasvasta. Kun ketoneja tuotetaan yhä enemmän, saavutetaan ketoosiksi kutsuttu tila. Ketoosissa rasva voidaan muuttaa energiaksi sen sijaan että se varastoitaisiin rasvana. Ketoosi jopa edistää olemassaolevan kehon rasvan hyödyntämistä energiaksi.

Ketoosissa elimistö tuottaa ketoneita solujen energiaksi glukoosin sijaan, tai jos insuliinia ei voida hyödyntää, kuten insuliiniresistenssin tai tyypin 2 diabeteksen tapauksessa, polttoaineeksi soluille. Kaikki tapahtuu maksassa. Prosessi on riittävän puhdas jotta vältytään rasvamaksalta, josta on viime aikoina tullut epidemia. Ketoosi vähentää insuliinin tarvetta käyttää hiilihydraattien glukoosia solujen energiana.

On terveellistä nauttia pienempiä määriä luonnonmukaisesti tuotettuja täyshiilihydraatteja. Mutta prosessoidut hiilihydraattipitoiset ruoat, jotka muodostavat suurimman osan tyypillisen kuluttajan ruokavaliosta, ovat ravinneköyhiä ja täynnä soluille myrkyllisiä muukalaisia, jotka varastoidaan rasvaksi, jotta myrkky saadaan eristettyä. Lopulta rasvaan varastoituneet myrkyt vuotavat ulos, mikä johtaa autoimmuunisairauksiin.

Neitsytkookosöljy on yksi parhaimmista tyydyttyneistä rasvoista ketoosia varten. Suurin osa terveistä rasvoista sisältää pitkäketjuisia triglyseridejä, mutta kookosöljy koostuu keskipitkistä triglyserideistä, jotka on kaikkein helpointa muuttaa ketoneiksi.

Eli terveiden rasvojen, ei transrasvakorvikkeiden, nauttiminen ja prosessoitujen tai puhdistettujen hiilihydraattien käytön huomattava rajoittaminen edistää terveyttä ja vähentää ylipainoa ja siihen liittyviä ongelmia, mukaan lukien diabetesta ja sydänsairautta.

Suurin osa luulee virheellisesti, että painonpudotuksessa käytettävä ketogeeninen ruokavalio olisi vain yksi Atkinsin painonpudotusdieetin muunnos eikä mitään muuta. Viime vuosina suosituksi noussut paleoruokavalio on myös yhdistetty ketogeeniseen ruokavalioon.

Mutta todellisuudessa ketogeeninen ruokavalio sisältää runsaasti rasvaa, kohtuullisesti proteiinia ja vähän hiilihydraatteja. Ketogeeninen ruokavalio on alkuperäinen ruokavalio, jota alettiin käyttämään 1920-luvulla Johns Hopkinsin sairaalassa parantamaan lasten epileptiset kohtaukset kun lääkkeet eivät tehonneet. Suurin osa nykyajan vähähiilihydraattisista ruokavalioista, kuten Atkins, Paleo jne. ovat muunnelmia tästä alkuperäisestä ketogeenisesta ruokavaliosta.

Ketogeenisen ruokavalion hiilihydraattien tulisi olla puhdistamattomia, prosessoimattomia, ja niissä tulisi olla kaikki ravinteet tallella. Keskivertoamerikkalaisen ruokavalio on täynnä puhdistettuja jauhoja ja sokeria ja myrkyllistä tehotuotettua lihaa.

Ruotsalainen lääkäri ja ravintoasiantuntija Andreas Eenfeldt selittää kuinka syömällä liikaa eläinkunnan tuotteita, erityisesti lihaa, voi saada liikaa proteiinia. Tämä ylimääräinen proteiini muuttuu helposti glukoosiksi elimistössä ja nostaa insuliinitasoja, mikä katkaisee ketoosin.

Suurin osa kasvissyöjistä ajattelee, ettei ketogeeninen ruokavalio sovellu heille. He eivät ymmärrä, että pähkinät, avokadot, kylmäpuristettu avokado-, oliivi-, ja kookosöljy ovat kasvipohjaisia. Toinen tapa saavuttaa ketoosi on käyttää eläinperäisiä ei-lihatuotteita, kuten ruoholla ruokitun lehmän voita tai oikeasti vapaana kasvaneiden kanojen munia. Rasvaa ei tarvitse ottaa pekonista, vaikkakin monet vähähiilihydraattista noudattavat käyttävät sitä kiristellessään.

Tuoreet tutkimukset ovat ristiriidassa valtavirtaisen teorian kanssa

Kuluneen vuoden (2016) aikana kahdessa tutkimuksessa on vahvistettu se, minkä Health Impact News on tiennyt yli kymmenen vuoden ajan. Terveellisten täysrasvojen, myös tyydyttyneiden, syöminen on terveellistä ja vähentää kehoon kertyneen rasvan määrää, mikä altistaa diabetekselle, sydänsairauksille ja liikalihavuudelle.(lähde)

Yhdessä tutkimuksessa ylipainoiset koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista molemmat noudattivat erittäin vähäkalorista ketogeenista ruokavaliota. Tutkijoiden tarkoituksena oli selvittää millainen vaikutus omega-3-rasvahapoilla on antamalla toiselle ryhmälle DHA omega-3-ravintolisää.

Ota huomioon, että omega-3-rasvahapot ovat peräisin kalarasvoista ja muista eläinkunnan lähteistä kuten myös epäsuoraan pellavan ja chian siemenistä. Ne ovat terveellisiä rasvoja.

He havaitsivat, että kuuden kuukauden kuluttua kummankin ryhmät paino oli laskenut keskimäärin saman verran, 20 kg, ja kummassakin ryhmässä ”biologiset mittausarvot” olivat muuttuneet samankaltaisesti, insuliinitasot olivat vakaat, triglyseridit, LDL-kolesteroli ja C-reaktiivinen proteiini laskivat, ja leptiini nousi monien hämärämmin nimettyjen markkereiden ohella. Tutkijat havaitsivat arvelemansa lopputuloksen, DHA omega-3-ryhmällä oli paremmat arvot anti-inflammatoristen markkereiden osalta.

Mutta ketogeeninen ruokavalio itsessään sai aikaan saman ilmiön ilman parannusta anti-inflammatorisissa markkereissa DHA omega-3-rasvahappolisien avulla. Ketogeenisen ruokavalion yhdistäminen omega-3-lisiin vaikutti loistavalta idealta.(lähde)

Toisessa tutkimuksessa vuodelta 2016 havaittiin vastaavanlainen painon lasku, 20 kg, lyhyemmässä ajassa, neljässä kuukaudessa. Tutkimuksessa keskityttiin lähinnä siihen, lähteekö paino ketogeenisen ruokavalion avulla pääasiassa rasva- vai lihasmassasta.

Tutkivat totesivat: ”VLCK-ruokavalion (erittäin vähäkalorinen ketogeeninen) aikaansaama painonpudotus tapahtui pääasiassa rasvamassan ja viskelaarisen (sisäelimiä ympäröivän rasvan) massan kustannuksella, säilyttäen lihasmassan ja -voiman.(korostus lisätty)”.(lähde)

Siinäpä se, yhteenveto näennäisestä ristiriidasta. Runsasrasvainen ruokavalio auttaa pienentämään kehon rasvamäärää, ehkäisemään diabetesta ja edistämään sydänterveyttä. On aika dogmaattisesta vähärasvaisuudesta, joka on pilannut miljoonien seuraajiensa terveyden.

 

Lähde: Health Impact News

Lue myös:

Rasvat ovat elintärkeitä terveydelle – ne eivät lihota eivätkä aiheuta sydänsairauksia
Rasvapitoinen ruokavalio on parempi vaihtoehto diabeetikoille
Terveysjärjestö: rasvainen ruoka ei lihota!
Höttöhiilihydraatit pois ruokavaliosta
Näkökulma: Myyttejä karppauksesta
Karpaten kevyeksi!
Rasva ei lihota

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat