Korvaa kotisi siivousmyrkyt eteerisillä öljyillä

Magneettimedia uudelleenjulkaisee Elämä käsissämme –blogin käännöksen. Tekstin joitain sanamuotoja on muutettu.

Useimmat ihmiset tietävät ulkoilman myrkkyjen ja saasteitten vaarat sellaisista lähteistä kuin pakokaasuista, raskaasta teollisuudesta, teollisuuden käyttämistä kemiallisista aineista sekä maatalouden valumista, vain muutama mainitakseni. Mutta mitä tiedät niistä myrkyistä, jotka vaanivat aivan oman keittiösi pesualtaan kaapissa?

Tosiasia on, että juuri ne tuotteet, joita käytät päivittäin pitämään bakteerit ja virukset kurissa, voivat levittää haitallisia, myrkyllisiä kemikaaleja kotiympäristöösi ja aiheuttaa siten terveyshaittoja. Kemikaaleihin perustuvien puhdistusaineiden sijaan, jotka eivät ole tehokkaita ja jotka saattavat perheesi terveyden vaaraan, ota käyttöösi luonnollinen lähestymistapa puhdistamiseen tehokkailla eteerisillä öljyillä.

Kemialliset puhdistusaineet lisäävät haitallisia, tappavia myrkkyjä kotiisi

Yrittäessään vähentää sairauksia aiheuttavia mikrobeja ja myrkkyjä, ihmiset turvautuvat usein puhdistusaineisiin, joiden yksityiskohtainen ainesosaluettelo sisältää kemiallisia myrkkyjä. Tämä johtaa näin siihen virheelliseen ajatukseen, että niiden puhdistava vaikutus olisi voimakkaampi. Sen sijaan he saattavat asettaa itsensä paljon suurempaan vaaraan kuin ne haitalliset bakteerit ja virukset, joita he yrittävät niillä tappaa.

Ei ole olemassa mitään valtakunnallista puhdistusaineita koskevaa kemikaalien turvallisuussäädöstä, eikä niiden ainesosien tai puhdistusaineisiin käytettävien kemikaalien itsensä tarvitse täyttää minkäänlaisia turvallisuuden vähimmäisvaatimuksia. Yksi suurimmista vaaroista on ihon jatkuva altistuminen myrkyllisille puhdistusainekemikaaleille. Ihon läpäiseminen altistaa nopeasti kehon monet elimet vaarallisille aineille.

Ympäristöasiantuntijoiden mukaan tavallinen kotitaloudessa käytettävä puhdistusaine sisältää arviolta 62 myrkyllistä kemikaalia, mm. ftalaatteja, natriumhydroksidia, perkloorietyleeniä, triklosaania, kvaternääristä ammoniumyhdistettä, ammoniakkia, klooria sekä 2-butoksietanoli. Ympäristötyöryhmän mukaan monet puhdistusaineet sisältävät myös syöpää aiheuttavia, karsinogeenisiä epäpuhtauksia kuten 1,4-dioksaania. Joistakin vapautuu myös pieniä määriä karsinogeenistä formaldehydiä.

Kotitalouksissa yleisesti käytetyt puhdistusaineet ovat yhteydessä syöpään, lisääntymiselinten sairauksiin, neurotoksisuuteen, astmaan ja hormoonitoiminnan häiriöihin, muiden sairauksien lisäksi. Vaikka tuotteiden valmistajat väittävät, että pienet määrät näitä erittäin myrkyllisiä kemikaaleja eivät voi aiheuttaa haittaa, ei tämänkaltaista turvallisuustutkimusta vaadita ennen tuotteen pääsyä markkinoille eikä aiheutuneita haittoja voi mitenkään ennustaa, kun tuotteelle altistutaan säännöllisesti joka päivä.

New Yorkin osavaltion Terveysviraston erään tutkimuksen mukaan, joka tehtiin vuonna 2010 sellaisille äideille, jotka olivat työskennelleet siivoojina odotusaikana, heille syntyneillä lapsilla oli suuri syntymävaurioriski. Lisäksi on olemassa valtava määrä tieteellistä näyttöä kotitaloudessa käytettävien puhdistusaineiden yhteydestä astmaan ja muihin hengitystie-elinsairauksiin.

Valitse tehokkaimmat eteeriset öljyt kotisi puhdistamiseen

Lukuisissa tutkimuksissa eteeristen öljyjen on havaittu torjuvan mikrobien kasvua. Eräässä tällaisessa tutkimuksessa, jonka tekivät Länsi-Australian yliopiston tutkijat, havaittiin, että käsien peseminen 5 % teepuuöljyä sisältävällä käsienpesuaineella oli huomattavasti tehokkaampaa kuin pesu tavallisella saippualla. The National Association for Holistic Aromatherapy suosittelee eukalyptuksen, sitruunan, sitruunaruohon sekä myös teepuun eteeristen öljyjen käyttämistä viruksia tappavina aineina ja myöskin torjuttaessa bakteereja.

Eteeriset öljyt ovat tehokkaita tuhoamaan sairauksia aiheuttavia mikrobeja ensisijaisesti siksi, että ne sisältävät orgaanisia yhdisteitä, jotka tunnetaan fenyylipropanoideina ja terpeeneinä, jotka myös vaikuttavat osittain öljyjen tuoksuun. Jotkut suosituimmista eteerisistä öljyistä, joita käytetään puhdistustuotteissa – sekä niiden tehokkuudesta että edullisuudesta johtuen – ovat lavendeli, sitruuna, piparminttu, teepuuöljy ja appelsiini.

Ainoa varotoimi eteeristen öljyjen käytössä on se, että jotkut niistä voivat olla haitallisia sisäisesti käytettyinä ja jotkut saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita joutuessaan kosketuksiin joidenkin herkkien yksilöiden ihon kanssa. Silmiin joutumista pitää myös välttää.

Haitallisten vaikutusten riskiä voi pienentää laimentamalla öljyjä vedellä ennen niiden käyttöä puhdistukseen. Voit esimerkiksi yksinkertaisesti lisätä muutamia tippoja eteeristä öljyä vettä täynnä olevaan suihkepulloon. Näin syntyvää liuosta voi käyttää kaikkialla talossa, mm. kylpyhuoneessa ja keittiössä.

 

Alkuperäinen käännös julkaistu Elämä käsissämme –blogissa.

Lue myös:
Mihin frankinsenssia voi käyttää? 8 vinkkiä
Näin valmistat neljän varkaan öljyä – käytä joka päivä
Terveysvaikutteinen neljän varkaan etikka

1 kommentti

  1. Eilen oli Tampereen kaupunki-ilma niin harmaa kivipölystä että ihmettelen niitä ihmisiä jotka sielä haluavat asua ja elää. Kivipöly kun ei poistu keuhkoista koskaan. Ja nykyisin kun dieseleiden pakokaasujen nokikin on saatu muutettua pien-hiukkasiksi, niin se on aivan yhtä vaarallista kuin kivipöly.

    Joka ei tiennyt niin entinen dieseleiden musta savu, se oli suurhiukkasia joka jäi nenäkarvoihin ja se niistettiin pois. Nykyisin noki on saatu pilkottua silmälle näkymättömän kokoisiksi partikkeleiksi jotka menevät keuhkoihin, ja mahtuvat rakkuloiden väliin. Ja kun kehuhkot puolustautuvat näitä hiukkasia vastaan, se kerää limaa rakkuloiden ympärille. Jolloin keuhkojen pinta-ala pienenee.

    Nyt siis tiedätte miksi ihmisiä kuolee eniten keväällä hengitys-elin saiaruksiin kaupungeissa. Ihmiset tukehtuvat koska kauhojen hengittävä pinta-ala on jo niin pieni, että kevään pöly tukkii sen vielä toimivan osan.

    Haluatko sinä tukehtua kaupungissa? Vai muutatko mieluummin maalle/haja-asutus alueelle?

    Plusääni(12)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat