Mihin frankinsenssia voi käyttää? 8 vinkkiä

Eteerisiä öljyjä on käytetty tuhansien vuosien ajan, sillä niillä on terapeuttisia ja parantavia vaikutuksia. Hoitomuotoa, jossa öljyjä käytetään, kutsutaan aromaterapiaksi. Öljyt ovat peräisin sellaisten kasvien lehdistä, versoista ja juurista, joiden terveysvaikutukset on tunnettu jo kauan. Vastaus kysymykseen: mitä olibaanihartsiöljy on?

Frankinsenssi, jota kutsutaan myös olibaaniksi, on yleinen aromaterapiassa käytetty öljy, jolla on lukuisia terveysvaikutuksia. Se muun muassa lievittää kroonista stressiä ja ahdistusta, lievittää kipua ja tulehdusta, tehostaa immuunijärjestelmää, ja voi jopa auttaa torjumaan syöpää.

Frankinsenssiöljyä saadaan Boswellia carterii tai Boswellia sacara –puun hartsista. Puuta kasvatetaan yleisesti Somaliassa. Puu eroaa monista muista puista siten, että se kasvaa erittäin karussa ja kuivassa maaperässä.

Sana frankinsenssi tulee termistä franc encens, joka tarkoittaa laadukasta suitsuketta muinaisranskaksi. Frankinsenssi on ajan saatossa yhdistetty moniin eri uskontoihin, erityisesti kristinuskoon, sillä se oli yksi ensimmäisistä lahjoista, joita viisaat miehet antoivat Jeesukselle.

Miten frankinsenssiöljyä käytetään?

Frankinsenssiöljyä käytetään joko hengittämällä tai imeyttämällä ihon läpi. Yleensä öljy sekoitetaan kantajaöljyyn, kuten hajustamattomaan voiteeseen tai jojoba-öljyyn. Öljyn uskotaan lähettävän viestejä aivojen limbiselle järjestelmälle, minkä tiedetään vaikuttavan keskushermostoon. Pieni määrä öljyä riittää, eikä öljyä ei tulisi nauttia suuria määriä sisäisesti, sillä se voi aiheuttaa myrkytyksen.

Jos hankit eteerisiä öljyjä, vältä öljyjä joissa lukee ”tuoksuöljy” tai ”parfyymiöljy” sillä ne voivat sisältää keinotekoisia yhdisteitä eikä niillä ole haluttuja terveysvaikutuksia. Sen sijaan valitse öljyjä joissa lukee ”puhdas eteerinen öljy” tai ”100 % eteerinen öljy”, sillä nämä ovat todennäköisemmin korkealaatuisia valmisteita.

Frankinsenssin 8 parasta sovellusta

1.Stressiä lievittävä kuumavesikylpy

Frankinsenssiöljy rauhoittaa, rentouttaa ja luo tyytyväisen olon. Lisää muutama tippa frankinsenssiöljyä kuumaan kylpyveteen kun haluat lievittää stressiä. Voit myös lisätä frankinsenssia öljydiffuusoriin tai vaporisaattoriin kun haluat päästä eroon ahdistusta ja tuntea olosi rennoksi kotonasi kaiken aikaa. Jotkut uskovat, että frankinsenssin tuoksu voi lisätä intuitiota ja hengellisyyttä.

2.Luonnollinen puhdistusaine

Frankinsenssiöljy on antiseptinen, mikä tarkoittaa että se auttaa eliminoimaan bakteerit ja virukset kotoasi, ja sitä voi käyttää sisätilojen puhdistamisessa. Kasvia on käytetty polttamalla, mikä desifioi tilan. Sitä on myös käytetty luonnollisena hajunpoistajana. Lisää öljyä diffuusoriin kun haluat puhdistaa sisäilmaa tai poistaa hajuja tai desifioida minkä tahansa kotisi huoneen tai pinnan.

3.Luonnollinen hygieniatuote

Antiseptisten ominaisuuksiensa vuoksi frankinsenssiöljy soveltuu loistavasti suuhygieniatuotteiden joukkoon. Valitse luontaisia hammashoitotuotteita jotka sisältävät frankinsenssiöljyä, erityisesti jos pidät tuoksusta. Se voi ehkäistä hammasongelmia kuten hammasmätää, pahanhajuista hengitystä, reikiä tai suuinfektioita. Voit myös valmistaa omatekoista hammastahnaa sekoittamalla frankinsenssiöljyä ja ruokasoodaa.

4.Hidastaa ikääntymistä ja torjuu ryppyjä

Frankinsenssiöljy on voimakas astringentti, mikä tarkoittaa, että se suojaa ihosoluja. Se auttaa vähentämään finnejä, pienentämään ihohuokosia ja ehkäisemään ryppyjä. Se voi auttaa nostamaan ja kiristämään ihoa, jolloin iho ei näytä niin vanhalta. Öljyä voidaan sivellä kaikkiin kohtiin joissa iho roikkuu, kuten vatsaan, kaulaan tai silmienalusiin. Lisää kuusi tippaa öljyä 30 millilitraan hajustamatonta öljyä ja sivele suoraan iholle. Muista aina sivellä öljyä kokeeksi pienelle alueelle mahdollisen allergisen reaktion varalta.

5.Lievittää ruoansulatusvaivoja

Jos kärsit ruoansulatusvaivoista, kuten ilmavaivoista, ummetuksesta, vatsakivusta, ärtyneen suolen oireyhtymästä, kuukautisia edeltävistä oireista tai krampeista, frankinsenssiöljy voi auttaa lievittämään epämukavuuden tunnetta. Se auttaa nopeuttamaan ruokien sulamista, sen vaikutus on samankaltainen kuin ruoansulatusentsyymeillä. Lisää yhdestä kahteen tippaa öljyä 240 millilitraan vettä tai ruokalusikalliseen hunajaa ruoansulatuskanavan oireiden lievittämiseksi. Jos aiot nauttia öljyn suun kautta, varmista että kyseessä on 100 prosenttisen puhdas öljy; älä niele tuoksu- tai parfyymiöljyjä.

6.Auttaa arpiin, haavoihin, raskausarpiin ja akneen

Frankinsenssiöljyä voidaan käyttää haavojen parantamiseen, ja se voi myös tehdä arvista vähemmän näkyviä. Se voi myös auttaa aknen aiheuttamiin mustapäihin, raskausarpiin, ihottumaan ja nopeuttaa leikkaushaavojen paranemista. Sekoita kahdesta kolmeen tippaa öljyä hajustamattomaan pohjaöljyyn tai voiteeseen ja sivele suoraan iholle. Älä sivele öljyä rikkinäiselle iholle. Voit kuitenkin sivellä sitä parantuvalle iholle.

7.Luonnollinen nuha- ja flunssalääke

Seuraavan kerran kun sinulla on nuhan tai flunssan aiheuttama hengitystieinfektio, voit lievittää yskää käyttämällä frankinsenssiöljyä. Se voi auttaa poistamaan limaa keuhkoista. Se myös lievittää nenäonteloiden tulehdusta, tekee hengittämisestä helpompaa, myös niillä, joilla on allergioita tai astma. Lisää muutama tippa kankaaseen ja ota syviä henkosia tai käytä öljydiffuusoria.

8.Auttaa lievittämään tulehdusta ja kipua

Jos haluat parantaa verenkiertoa ja lievittää lihas- tai nivelkipua, joka johtuu sairauksista kuten niveltulehduksesta, ruoansulatushäiriöistä tai astmasta, kokeile hieroa frankinsenssiöljyä kipeälle alueelle tai levitä sitä kotiisi diffuusorilla. Voit myös lisätä tipan öljyä höyryävään veteen ja liottaa pyyhettä vedessä. Sen jälkeen aseta pyyhe vartalon tai kasvojen päälle ja hengitä höyryjä. Levitä muutama tippa kotisi huoneilmaan diffuusorilla, tai yhdistä muutama tippa kantajaöljyyn ja hiero lihaksiin, niveliin, jalkoihin tai niskaan.

Frankinsenssiöljyn hyödyt

1.Auttaa lievittämään stressireaktioita ja negatiivisia tunteita

Sisäänhengitettynä öljyn on osoitettu laskejan sydämen lyöntitiheyttä ja korkeaa verenpainetta. Sillä on myös ahdistusta ja masennusta lievittäviä vaikutuksia, mutta toisin kuin reseptilääkkeillä, sillä ei ole negatiivisia sivuvaikutuksia, eikä se aiheuta ei-toivottua väsymystä.

2.Auttaa tehostamaan immuunijärjestelmän toimintaa ja ehkäisee sairauksia

Tutkimukset ovat osoittaneet, että frankinsenssilla on immuniteettia vahvistavia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa tuhoamaan vaarallisia bakteereja, viruksia ja jopa kasvaimia.† (1) Sitä voidaan käyttää ehkäisemään itiöitä muodostumassa iholla, suussa tai kotonasi. Tämä vuoksi monet päättävät käyttää frankinsenssia suun terveysongelmien luontaishoitoon. Öljyn antiseptiset ominaisuudet auttavat ehkäisemään ientulehdusta, pahanhajuista hengitystä, reikiintymistä, hammaskipua, aftoja ja muita infektioita. (2)

3.Voi auttaa torjumaan syöpää tai kestämään kemoterapian sivuvaikutuksia

Frankinsenssiöljyn on osoitettu auttavan torjumaan tietyntyyppisiä syöpäsoluja.† (3) Vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että frankinsenssiöljyn sisältämä kemiallinen yhdiste nimeltä AKBA tappaa syöpäsoluja joista on tullut vastustuskykyisiä kemoterapialle, minkä vuoksi siitä voi olla hyötyä syövän luontaishoidossa.†

4.Astringentti, tappaa haitalliset itiöt ja bakteerit

Frankinsenssi on antisepti ja disinfektantti. Se pystyy tuhoamaan nuha- ja flunssaitiöt kotoasi ja elimistöstäsi luonnollisesti. Sitä voidaan käyttää kemiallisten puhdistusaineiden sijaan.

5.Tekee ihosta terveemmän ja torjuu ikääntymisen merkkejä

Frankinsenssi vahvistaa ihoa ja parantaa ihon sävyä, elastisuutta ja vastustuskykyä bakteereja ja finnejä vastaan ja ulkonäköä ihmisen ikääntyessä. Se tekee ihon sävystä paremman ja kohottaa ihoa, häivyttää arpia ja aknea, ja parantaa haavoja. Se voi myös tehdä raskausarvista ja leikkaushaavoista vähemmän näkyviä sekä auttaa kuivaan tai halkeilevaan ihoon.

6.Tasapainottaa hormonitasoja

Frankinsenssiöljy lievittää kuukautisiin ja vaihdevuosiin liittyvää kipua tasapainottamalla hormonitasoja. Se voi auttaa lievittämään kipua, kramppeja, ummetusta, päänsärkyä, ahdistusta, pahoinvointia, uupumusta ja mielialanvaihteluita. Frankinsenssiöljy auttaa myös säätelemään estrogeenin tuotantoa ja voi auttaa pienentämään kasvainten tai kystien muodostumisen riskiä esivaihdevuotisilla naisilla.†

7.Helpottaa ruoansulatusta

Frankinsenssi auttaa ruoansulatusjärjestelmää puhdistamaan elimistöä, lisäämään suolistolihasten toimintaa, lievittämään vatsakipua ja -kramppeja ja pahoinvointia, auttaa poistamaan ylimääräisen vatsaan kertyneen nesteen joka aiheuttaa turvotusta, ja jopa lievittää kuukautisiin liittyvää vatsakipua. (4) Se toimii nopeuttamalla ruoansulatusentsyymien eritystä, lisäämällä virtsantuotantoa, rentouttamalla ruoansulatuskanavan lihaksia ja auttamalla parantamaan verenkiertoa, mikä on välttämätön ruoansulatusjärjestelmän kunnollisen toiminnan kannalta. Sen on osoitettu olevan hyödyllinen vuotavan suolen oireyhtymän, haavaisen paksusuolentulehduksen, Crohnin taudin ja ärtyneen suolen oireyhtymän oireiden lievittämisessä. (5)

8.Auttaa nukahtamaan

Frankinsenssiöljy lievittää ahdistusta ja kroonista stressiä joka saattaa valvottaa. Sillä on rauhoittava, maanläheinen tuoksu joka auttaa nukahtamaan. Se auttaa avaamaan hengitystiet, auttaa kehoa saavuttamaan optimaalisen nukkumislämpötilan ja poistamaan kivun joka pitää hereillä.

9.Auttaa lievittämään tulehdusta ja kipua

Frankinsenssi voi auttaa hillitsemään keskeisten inflammatoristen molekyylien tuotantoa, jotka ovat yhteyksissä sairauksiin kuten niveltulehdukseen, astmaan, kivuliaisiin suolistovaivoihin kuten ärtyneen suolen oireyhtymään ja moniin muihin sairauksiin.† (6) Siitä voi olla hyötyä rustokudoksen hajoamisen ehkäisyssä, ja sen on osoitettu laskevan vaarallisen ja kivuliaan tulehduksen tasoja merkittävästi, minkä vuoksi se soveltuu luontaiseksi hoitomuodoksi kivuliaisiin sairauksiin jotka liittyvät lihaksiin, niveliin ja jänteisiin.

Frankinsenssiöljyreseptejä

Frankinsenssiöljyn pohjaöljyksi soveltuvat jojobaöljy, kookosöljy ja karitevoi, joihin se sekoittuu hyvin. Sitä voidaan sekoittaa myös muiden eteeristen öljyjen kanssa, halutusta vaikutuksesta riippuen. Se sekoittuu hyvin esimerkiksi sitrusöljyjen kanssa jotka antavat lisäenergiaa, mutta se sopii hyvin yhteen myös laventeliöljyn kanssa, jolla on rentouttava vaikutus. Tämä tekee siitä monikäyttöisen ja suositun öljyn, joka sopii moniin sekoituksiin ja käyttötarkoituksiin. Kokeile jotain alla olevista resepteistä ja nauti frankinsenssiöljyn hyödyistä:

Arvet häivyttävä voide

Valmistusaika: 5 minuuttia

Annoksia: 4

Tarvikkeet:

 • 60 millilitraa karitevoita tai kookosöljyä
 • 10 tippaa jasmiiniöljyä
 • 10 tippaa frankinsenssiöljyä
 • pieni astia tai purkki sekoittamista varten

Valmistus:

 1. Sulata karitevoi kaksipohjaisessa kattilassa.
 2. Varmista että öljy ei pääse kuumenemaan liikaa. Lisää muut öljyt joukkoon ja sekoita. Karitevoi on parhaimmillaan huoneenlämpötilassa tai hieman sitä lämpimämpänä.
 3. Voit hieroa voidetta arven päälle heti, mutta jos haluat säilyvää voidetta, laita seos jääkaappiin ja anna jäähtyä muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen sekoita öljy käsivatkaimella valkoiseksi kermaksi. Käytä korkeaa kierrosnopeutta
 4. Kaada seos lasipurkkiin tai astioihin, säilytä huoneenlämpötilassa jotta voide olisi heti käyttökelpoista.

Unta edistävä kasvovoide tai vartalorasva

Valmistusaika: 5 minuuttia

Annoksia: 1

Vain luonnollisista ainesosista koostuva yövoide auttaa nukahtamaan. Sillä on toinenkin vaikutus, jos sivelet sitä kasvoillesi, se voi auttaa pääsemään eroon finneistä.

Tarvikkeet:

 • 5 tippaa frankinsenssiöljyä
 • 5 tippaa laventeliöljyä
 • 1/5 ruokalusikallista luomukookosöljyä
 • ½ teelusikallista oliiviöljyä
 • pieni astia tai purkki sekoittamista varten
 • Valmistus:

  1. Käytä kookosöljyä, joka ei ole kovaa vaan suhteellisen pehmeää. Lämmitä kaksipohjaisessa kattilassa jos tarvis.
  2. Lisää muut öljyt joukkoon ja sekoita. Levitä kasvoille ja vartaloon. Pyyhi ylimääräinen öljy pois ettet tahri vuodevaatteitasi. Voit myös säilyttää voidetta myöhempää käyttöä varten.

  Myös nämä frankinsenssireseptit ovat kokeilun arvoisia:
  Kotitekoinen frankinsenssisaippua
  Kotitekoinen frankinsenssi- ja mirhavoide

  Frankinsenssin yhteis- ja sivuvaikutukset

  Frankinsenssiöljy on erittäin hyvin siedetty, erityisesti reseptilääkkeisiin verrattuna. Tähän päivään mennessä frankinsenssiöljyllä ei ole ilmoitettu olevan vakavia sivuvaikutuksia kunhan et niele suuria määriä, mikä voi aiheuttaa myrkytyksen.

  Joskus harvoin frankinsenssiöljy voi aiheuttaa tiettyjä oireita joillain ihmisillä, kuten lievää ihottumaa tai ruoansulatusongelmia, kuten pahoinvointia ja vatsakipua. Frankinsenssilla on myös verta ohentava vaikutus, joten kaikilla joilla on verisuonitukoksiin liittyviä vaivoja ei tulisi käyttää frankinsenssiöljyä, tai heidän tulisi keskustella asiasta lääkärin kanssa ennen käytön aloittamista. Muutoin öljy voi aiheuttaa negatiivisen reaktion tiettyjen verenohennuslääkkeiden kanssa.

  Yhteenveto

  • Frankinsenssi, jota kutsutaan myös olibaaniksi, on yleinen aromaterapiassa käytetty öljy jolla on lukuisia terveysvaikutuksia, se muun muassa lievittää kroonista stressiä ja ahdistusta, lievittää kipua ja tulehdusta, tehostaa immuunijärjestelmää ja voi jopa auttaa torjumaan syöpää.
  • Frankinsenssiöljyä voi käyttää stressiä lievittävään kylpyyn; luonnollisena puhdistusaineena; luonnollisena hygieniatuotteena; ikääntymisen hidastajana ja ryppyjen torjujana; lievittämään ruoansulatusoireita; auttaa arpiin, haavoihin, raskausarpiin ja akneen; luontainen nuha- tai flunssalääke; lievittää tulehdusta ja kipua.
  • Se on monikäyttöinen öljy, jota voi yhdistää monien muiden eteeristen öljyjen ja kantajaöljyjen kanssa, ja koska frankinsenssilla ei tiedetä olevan haitallisia sivuvaikutuksia, sen käyttö on turvallista ja tehokasta.

  Väitteet eivät ole Elintarvike- ja lääkeviraston arvioimia. Tuotetta ei ole tarkoitettu diagnosoimaan, hoitamaan, parantamaan tai ennaltaehkäisemään mitään sairautta.

   

  Lähde: Dr.Axe

  Lue myös:

  Frankinsenssiöljy – hyödyt ja käyttötarkoitukset
  Tutkimus: olibaanihartsiöljy lisää haimasyöpäsolujen apoptoosia
  Nämä eteeriset öljyt auttavat syöpään
  Ikivanha pihka on hoitokeino syöpään

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat