Mitä kaikkien diabeetikkojen tulisi tietää kurkumasta

Monet diabeetikot tiedostavat matalaglykeemisen ruokavalion hyödyt. Mutta miksi he eivät ole kuulleet kurkumasta, joka on yksi maailman tutkituimmista antidiabeettisista kasveista?

Tuoreessa International Journal of Endocrinology and Metabolism –lehdessä julkaistiin kirjallisuuskatsaus otsikolla ”Anti-Hyperglycemic Effect and Insulin Sensitizing Effects of Turmeric and Its Principle Constituent Curcumin,” (suom. Kurkuman ja sen pääainesosa kurkumiinin anti-hyperglykeminen ja insuliinille herkistävä vaikutus), joka vahvistaa näkökulman, jonka mukaan kauan käytetty intialaismauste kurkuma on voi olla ideaali vaihtoehtolääke tyypin 2 diabeteksen hoitoon ja ehkä jopa ennaltaehkäisyyn. Diabeteksesta on tullut yksi maailman yleisimmistä diagnooseista.

Vuosien 1998 – 2013 välillä julkaistujen tutkimustietojen mukaan kurkuman aktiivinen polyfenoli, kurkumiini, voi olla ideaali yhdiste tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Se lievittää sairaudelle ominaisia patofysiologisia oireita, kuten kohonnutta verensokeria (hyperglykemia) ja insuliiniresistanssia.

Käsitellyistä tutkimuksista yhdeksäntoista oli solu- (in vitro) ja eläintutkimuksia (in vivo), joista kaikissa havaittiin suotuisia vaikutuksia. Tutkimuksista viisi oli ihmisillä tehtyjä kliinisiä tutkimuksia, joissa käytettiin kurkumaa tai kurkumiinia, ja joista kolmeen osallistui henkilöitä, joilla oli joko diabetes tai diabeteksen esiaste.

Uskomatonta kyllä, eläin- ja solututkimusten kirjallisuuskatsauksessa tehtiin johtopäätös, että kurkuma voi parantaa tyypin 2 diabeteksen tilaa kymmenellä toisistaan selkeästi eroavalla mekanismilla, kuten:

 • Alentamalla maksan glukoosin tuotantoa
 • Alentamalla maksan glykogeenin tuotantoa
 • Kasvattamalla glukoosin sisäänottoa (kasvattamalla GLUT-4, GLUT-2 ja GLUT-3 geenien ilmenemistä)
 • Kasvattamalla AMP-kinaasin aktivoitumista
 • Edistämällä PPAR-γ:n ligandin sitomisaktiivisuutta
 • Lievittämällä hyperglykemian aiheuttamaa tulehdustilaa
 • Stimuloimalla haimakudoksen insuliinin eritystä
 • Edistämällä haimasolujen toimintaa
 • Lisäämällä AKT:n fosforylaatiota
 • Lisäämällä insuliinireseptori beetojen fosforylaatiota ja laskemalla insuliiniresistanssia

Diabetesta ja diabeteksen esiastetta sairastavilla tehty kliininen tutkimus osoitti, että kurkumiinilla on seuraavia suotuisia vaikutuksia:

 • Alentaa veren glukoosipitoisuus
 • Parantaa beetasolujen toimintakykyä
 • Edistää rasvahappojen hapettumista ja hyödyntämistä

Eräs tutkimuksista oli erityisen huomionarvoinen. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että kurkumauute ehkäisee erityisen tehokkaasti diabeteksen esiastetta kehittymästä diabetekseksi. American Diabetic Associationin omassa julkaisussa, Diabetes Care –lehdessä, julkaistiin 2012 tutkimus otsikolla ”Curcumin extract for the prevention of type 2 diabetes”. Tutkimuksessa potilaille annettiin päivittäin kuusi kapselia, yhdeksän kuukauden ajan, joista jokainen sisälsi 250 mg kurkumiinia. Yhdenkään henkilön diabeteksen esiaste ei kehittynyt tyypin 2 diabetekseksi. Suoraan lainattuna: ”16,4 prosentilla lumelääkeryhmän koehenkilöistä diagnosoitiin tyypin 2 diabetes, kun taas yhdelläkään [kurkumaryhmään kuuluneista] ei diagnosoitu tyypin 2 diabetesta.”

Havaitut vaikutukset ovat erittäin lupaavia, kun otetaan huomioon lääkepohjaisten hoitojen vaisut tulokset. Esimerkiksi suun kautta annosteltavat diabeteslääkkeet, kuten metformiini, tunnetaan vakavista sivuvaikutuksista. Yleensä nämä lääkkeet laskevat verensokeria, jolloin syntyy pintapuolinen vaikutus normaalista tilasta. Toisin sanoen verensokeri on rajojen sisäpuolella, mutta tosiasiassa sairastuvuus ja kuolleisuus vain kasvaa. Vakavien sivuvaikutusten vuoksi tarvitsemme kurkuman kaltaisia luonnollisia, turvallisia, edullisia ja helposti saatavia vaihtoehtoja lääkkeille enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Insuliiniresistanssi on tunnettu ongelma tyypin 2 diabeteksessa, ja potilaille annetaankin usein rekombinantti-insuliinia tai geenimuunneltua insuliinia. Lähestymistapa on epäjohdonmukainen ja vastuuton, sillä nykyinen lääketiede ei edes yritä ratkaista sairauden varsinaista syytä. Pieni, mutta erittäin huolestuttava tuore kliininen tutkimus osoitti, että insuliini edistää tyypin 2 diabeteksen etenemistä ja aiheuttaa tyypin 1 diabetesta eli ”kaksoisdiabetesta”.

Diabetes johtuu ruokailutottumuksista, jotkat eivät vastaa sitä mihin luonnonvalinta on meidät sopeuttanut. Toisin sanoen, länsimainen ruokavalio ei muistuta lainkaan tuhansien vuosien takaista, terveellistä ruokavaliota. Vaikka kurkuma on loistava vaihtoehto diabeteslääkkeille, kurkumaa ei tulisi pitää ”luonnonlääkkeenä”, vaan jonain, joka tasapainottaa luonnotonta ruokavaliota. Sitä tulisi käyttää osana laajempaa kokonaisuutta, jossa on huomioitu ruokavalio, harjoittelu, altistus myrkyille sekä mielen ja kehon tunnetason asiat, jotka tukevat hyvinvointia ja vaikuttavat sairastumisalttiuteen.

 

Lähde: GreenMedinfo

Lue myös:

Lääkäri Antti Heikkilä: ”Viralliset diabetessuositukset ovat hengenvaarallisia”
Diabetes lisääntyy räjähdysmäisesti
Diabetes: hoito ja ennaltaehkäisy
Diabetes voi parantua lääkkeittä
Tappava diabetes huijaus

6 kommenttia

 1. Kurkuma on myös erittäin tehokas syöpälääke, hapettimensa vuoksi. Yhdessä mustapippurin kanssa sen syöpäsoluja tuhoava vaikutus tehostuu ~10-kertaiseksi.

  Kurkumat ja muut ruoka-aineet ovat perinteisen Kiinalaisen lääketieteen ”lääkkeitä”. Amreikkalainen holistinen koululääketiede ei niitä halua käyttää koska se ei niitä pysty patentoimaan. Ja näin maksimoimaan ahneuttaan. Mutta meille muille luonnon yrttien tehoaineet ovat hyvinkin tuttuja.

  Plusääni(14)Miinusääni(0)
 2. Tehokkain keino ehkäistä ja parantaa tyypin 2 diabetesta on lopettaa kokonaan sokerin syöminen. Mielenkiintoista, että kurkumasta on myös apua tähänkin vaivaan.

  Plusääni(8)Miinusääni(0)
 3. Mitä kaikkea diabeetikon tulisi tietää. Todella hyvä artikkeli jonka pitäisi avata jo viimeinkin kaikkien sokeiden sairaiden silmät. Sillä suomen neropatit ei todellakaan ymmärrä tyypin 2 diabeteksen hoidosta höykösenpöläystä. Insuliinia tuputetaan jokaiselle ja ollaan nokka solmussa kun omaiset ei sellaista paskaa halua läheistensä käyttävän. Tieto kulkee erittäin hitaasti ja auktoriteettikylläiset osaavat valehdella potilailleen päin näköä, vai ovatko todella niin umpikieroja vai todellakin silmät ummessa ja kuulovikaisia t…… etteivät ymmärrä tutkituista tosiasioista tuon taivaallista. Enpä arvosta lääketeollisuuden kouluttamia suuria ja mahtavia valehtelijoita. Sillä kyllä heillä on mahdollisuus lukea tieteellisesti todistettuja toimivia tutkimustuloksia mutta halu puuttuu. Raha juoksee muutenkin ainakin terveyskeskuslääkärillä. Ei tarvitse käsipäivän jälkeen muuta kuin tuijottaa tietokoneen monitooria ja ummistaa kuulonsa potilaan kertomista lääkkeiden haittavaikutuksista ym. Mutta on olemassa yksi hyvä konsti pelastaa itsensä lääkärin välinpitämättömyydeltä. Nauhoita kännykkääsi keskustelut vastaanotolla, se on luvallista eikä tarvitse edes kysyä sitä lääkäriltä. Nyt kaikki vaan nauhotukset päälle. Ja sitä rataa.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)
 4. Saako Suomesta kurkkumaa muutoin kuin jauheena ja jos saa, niin mistä?

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
 5. Klaaralle tiedoksi. Kurkumaa saa myös kapselimuodossa luontaiskaupoista ja tuoretta kurkumaa myös ainakin joistakin kauppahalleista.

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
 6. Tiedoksi kaikille että noin 80% kurkuma tuotteista sisältää raskametalleja yli hyvän arvon , silti toimii anti-tulehdus aineena mutta hyväksi ei kellekään saada koko ajan lisää ja lisää raskasmetalleja, yksittäisistä tipoista se merikin muodostuu.

  Saamani tiedon mukaan, Amerikkalainen natural News, jolla oma luontaistuote shop myös sekä oma laboratorio , pyrkii avaamaan netti kaupan myös Eurooppaan. Natural news store on ainoa koko shop planeetalla joka tutkii itse omilla huipputarkoilla laitteillaan mitä myyvät, jos ostaa heiltä on tuote laadukas ja puhdas. Nytkin voi jo ostaa heidän usa kaupasta, mutta tullaus , postituskulut, hitaus ei ole minua ainakaan saanut vakio asiakkaaksi, mutta kun Euroopan kauppa aloittaa niin olen varmasti heti tilaamassa.

  Esim Suomessa myytävissä tuotteissa voi olla ihan mitä vain raskasmetalleja ym vaikka olisi luomua, täällä ei ole sellaista kunnon riippumatonta laadukasta valontaa johon luottaisin itse.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat