Punajuuri – hyötyä aivoille ja koko keholle

Tästä vaatimattomasta ja helppohoitoisesta juureksesta voisi kirjoittaa vaikka kirjan. Punajuurella on monia terveysvaikutuksia, ja sitä voi mehustaa, paistaa, säilöä tai hapattaa. Punajuuri sisältää tulehdusta torjuvia, verenpainetta alentavia ja kehonpuhdistusta tukevia ravinteita. On tutkittu, että punajuuri alentaa sydämen vajaatoiminnan ja aivohalvauksen riskiä sekä saattaa tehostaa kehon kykyä suojautua syövältä.

Lisäksi tuore tutkimus osoittaa, että punajuuresta on hyötyä aivoille, erityisesti yhdessä liikunnan kanssa. Punajuuri sisältää runsaasti nitraattia, jonka keho muuntaa typpioksidiksi. Typpioksidi tehostaa hapensaantia, ja sillä on suotuisa vaikutus verenkiertoelimistöön ja immuunijärjestelmään.

Lisään omaan smoothieeni päivittäin 30-60 grammaa raakaa punajuurta, minkä lisäksi käytän ravintolisänä hapatetusta punajuuresta valmistettua jauhetta. Jos sairastat diabetesta tai sokeriaineenvaihduntasi on heikentynyt, ole tarkkana punajuurimehun kanssa, sillä 36 prosenttia punajuuren kaloreista tulee sokerista.

Korkean sokeripitoisuuden vuoksi raaka punajuuri ja punajuurimehu eivät sovi ketogeenisen ruokavalion aloitusvaiheeseen, jossa keho pyritään saamaan polttamaan rasvaa ensisijaisena polttoaineena sokerin sijaan. Kerron tästä prosessista yksityiskohtaisesti uudessa kirjassani Fat for Fuel. Tässä tapauksessa hapatettu punajuurimehu eli punajuurikvassi on parempi vaihtoehto, sillä hapattaminen on syönyt käytännössä kaiken sokerin.

Punajuuri tarjoaa aivoille piristysruiskeen

Oheisessa tutkimuksessa1 tarkasteltiin kahtakymmentäkuutta miestä ja naista, joilla oli todettu korkea verenpaine. He joivat joko punajuurimehua tai plaseboa kolme kertaa viikossa, tuntia ennen urheilusuoritusta, kuuden viikon ajan.2,3,4 Urheilusuoritus piti sisällään 50-minuutin kävelyn kävelymatolla.

Kuten muissa tutkimuksissa on osoitettu, punajuurimehu tehosti verenkiertoa ja hapen kulkeutumista kudokseen hoitoryhmään kuuluneilla. Myös aivojen muovautuvuus parani, sillä se tehosti hapen kulkua somatomotoriseen aivokuoreen, joka useimmiten kärsii vaurioista dementian alkuvaiheessa. Kuten toinen tutkimuksen vetäjistä, Pohjois-Kalifornian yliopiston terveystieteiden professori W. Jack Rejeski huomautti:5,6

”Typpioksidi on hyvin voimakas yhdiste. Se menee sinne missä hapesta on puutetta, ja aivot tarvitsevat happea nopealla syötöllä … Osoitimme tässä lyhyessä liikuntatutkimuksessa korkeaverenpaineisilla vanhuksilla sen, että pelkkään liikuntaan verrattuna punajuurimehun nauttiminen liikunnan yhteydessä sai aivoyhteydet näyttämään siltä, miltä ne näyttävät nuorilla aikuisilla.”

Kuten olen monta kertaa sanonut, tutkijat huomauttivat että ruokavaliolla on keskeisen tärkeä merkitys aivojen terveydelle ja toiminnalliselle varmuudelle ihmisen ikääntyessä.

Raaka punajuuri on hyväksi sydämelle ja verenkiertoelimistölle

Tuore tutkimus osoitti, että raa’alla punajuurella on voimakas vaikutus verenkiertoelimistöön. Se voi alentaa verenpainetta keskimäärin neljästä viiteen pistettä jo muutamassa tunnissa.7

Joissakin tutkimuksissa lasillinen punajuurimehua laski systolista verenpainetta yli kahdeksalla pisteellä,8 eli huomattavasti enemmän kuin osa verenpainelääkkeistä! Vaikutus johtuu punajuurten luontaisista nitraateista, jotka muuttuvat typpioksidiksi elimistössä.9

Typpioksidi on vesiliukoinen kaasu, jota valmistetaan aminohappo L-arginiinista solujen sisällä. Tällä kaasulla on tärkeä tehtävä, sillä se tukee endoteelin toimintaa ja suojaa solujen voimanpesiä, mitokondrioita. Lisäksi se on voimakas vasodilaattori.

Typpioksidi parantaa verenkiertoa ja alentaa verenpainetta rentouttamalla ja laajentamalla verisuonia. Koululääketieteessä nitraatteja käytetään angiinan ja sydämen vajaatoiminnan hoidossa, ja tutkimus osoittaa, että lasillisella punajuurimehua on sama vaikutus kuin reseptinitraateilla.10

Myös kilpaurheilijat käyttävät punajuurimehua sen typpioksidin tuotantoa tehostavan vaikutuksen vuoksi. Tutkimus osoittaa, että raaka punajuuri voi parantaa kestävyyttä jopa 16 prosentilla11, mikä johtuu yksinomaan kohonneesta typpioksidin määrästä.

Toisessa tutkimuksessa12 yhdeksällä potilaalla, joilla oli diagnosoitu sydämen vajaatoiminta ja joiden lihasvoima ja kyky harrastaa liikuntaa oli heikentynyt, hyötyivät punajuurimehusta. Potilaille annettiin 140 millilitraa (ml) punajuuritiivistettä, minkä jälkeen suoritettiin koe. Heidän lihaskapasiteettinsa nousi lähes välittömästi keskimäärin 13 prosentilla.

Yksi asia on tärkeä muistaa: vältä suuvesiä ja purukumia, sillä ne estävät typpioksidikonversiota tapahtumasta.13 Tämä johtuu siitä, että syljen hyödylliset bakteerit muuttavat nitraatin nitriitiksi. Nitriitti taas muuntuu typpioksidiksi kehon muissa osissa.

Tietoa typpioksidista

Typpioksidi, joka tunnetaan myös ilokaasuna, on kemikaali, jonka molekyylikaava on N2O. Sitä käytetään leikkauksissa ja hammaslääketieteessä anesteettisen ja analgeettisen vaikutuksen vuoksi. Sitä kutsutaan ”ilokaasuksi” sitä hengittäessä syntyvän euforisen olon vuoksi.14 Typpioksidi15 (NO) on kaasu, joka toimii signalointi- tai viestintämolekyylinä kaikissa kehon soluissa. Tämän vuoksi se osallistuu moniin eri fysiologisiin ja patologisiin prosesseihin.

Se saa valtimot ja ilmatiehyet laajenemaan, mahdollistaa aivosolujen keskenäisen kommunikoinnin ja saa immuunisolut tappamaan bakteereita ja syöpäsoluja. Matalan tason typpioksidituotanto suojaa sisäelimiä kuten maksaa iskeemisiltä vaurioilta.

Ihmisen keho menettää keskimäärin 10 prosenttia typpioksidin tuotantokyvystä jokaisen kymmenen ikävuoden aikana. Typpioksidisyntaasi (NOS) valmistaa typpioksidia. NOS-entsyymillä on kolme isoformia:

 1. Endoteelinen (eNOS): kalsiumista riippuvainen signalointimolekyyli, joka tuottaa vähäisiä määriä kaasua solun viestintään
 2. Neuronaalinen (nNOS): kalsiumista riippuvainen signalointimolekyyli, joka tuottaa vähäisiä määriä kaasua solun viestintään
 3. Indusoituva (immuunijärjestelmän) (iNOS): riippuvainen kalsiumista, tuottaa suuria määriä kaasua, mikä voi olla myrkyllistä soluille

Toinen ongelma on fluori. Kun fluoria on läsnä, se muuttaa typpioksidin myrkylliseksi ja tuhoisaksi typpihapoksi. Kuten Pharmacology for Anesthetics 3:ssa huomautetaan:16 ”Typpioksidi reagoi fluorin, kloorin ja bromin kanssa muodostaen XNO-spesieksiä, jotka tunnetaan nitrosyylihalideina. Myös nitrosyylijodidia voi muodostua, mutta se on hyvin lyhytikäinen spesies.”

Typpioksidin tuotantoa voi lisätä esimerkiksi kehonpainoharjoittelulla. Ohjelmia on monia, mutta käytän yleensä itse muokattua versiota vasta haastattelemani tri Zach Bushin kehittämästä. Esittelen harjoituksen lyhyellä videolla. Harjoitus kestää kolmesta neljään minuuttia, ja yleensä se tehdään kolme kertaa päivässä joko päivä, mutta harjoitusten välillä on pidettävä taukoa vähintään kaksi tuntia.

Punajuuren muut terveyttä edistävät vaikutukset

Fytoravinteilla, jotka antavat punajuurelle sen syvänpunaisen värin, on voimakkaita syöpää torjuvia ominaisuuksia. Tutkimus on osoittanut, että punajuuriuute alentaa monielinkasvainten muodostumista lukuisissa eläinmalleissa, kun sitä lisättiin juomaveteen. Punajuuriuutteen käyttöä ihmisen haima-, rinta- ja eturauhassyövän hoidossa tutkitaan.17

Raa’at punajuuret auttavat tehostamaan immuunijärjestelmän toimintaa, kiitos korkean C-vitamiini-, kuitu-, kalium- ja mangaanipitoisuuden, minkä lisäksi punajuuren betalaiinipigmentit ja rikkiä sisältävät aminohapot tukevat kehon vaiheen 2 detoksifikaatioprosessia. Punajuurta on perinteisesti arvostettu sen kyvystä puhdistaa verta ja maksaa.

Koska punajuuri sisältää runsaasti B-vitamiini folaattia, se saattaa alentaa aivohalvauksen riskiä ja sopii loistavasti raskaana oleville naisille. Folaatti on välttämätön monille kehon toiminnoille, ja folaatin puutostila raskauden aikana nostaa synnynnäisen sairauden riskiä. Punajuurikvassin verta puhdistava vaikutus saattaa myös auttaa lievittämään aamupahoinvointia.

Ota nämä huomioon kun valitset ja valmistat punajuuria

Valmistatpa punajuuret mehustamalla tai hapattamalla tai syöt raakana, suosittelen hankkimaan luomupunajuuria tai kasvattamaan itse. Vaikka punajuuret eivät ole geenimuunneltuja (GM), usein niitä kasvatetaan lähellä sokerijuurikkaita, joista suurin osa on geenimuunneltuja, joten ristipölytyksestä johtuvat ristikontaminaatio on mahdollinen.

Punajuuren ohella myös punajuuren naatit ovat hyvin ravinteikkaita ja loistava kuidun lähde – kupillinen sisältää 17 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta. Punajuuren naatit sisältävät B6- ja K-vitamiinia, magnesiumia, kaliumia, rautaa, kuparia, mangaania ja arvokkaita antioksidantteja. Punajuurta voi mehustaa tai paistaa tai yksinkertaisesti lisätä salaattiin.

Punajuuren kuoret voivat maistua pahalta, joten punajuuret kannattaa kuoria ennen käyttöä, paitsi jos valmistat punajuurikvassia. Tässä tapauksessa kuorikerros kannattaa antaa olla, sillä hyödylliset mikrobit voivat käyttää sitä hyväkseen ja käyttää sitä kasvualustana. Hapatus siis onnistuu paremmin jos kuoret ovat ehjät.

Punajuuri on terveellisempää hapatettuna

Hapatetulla punajuurella on kaikki samat terveyttä edistävät vaikutukset kuin raa’alla punajuurella – ja vielä enemmän. Saat paitsi hyödyllisiä bakteereja ja entsyymejä, mutta hapatusprosessin ansiosta kaikki ravinteet ovat paremmin imeytyvässä muodossa. Jos pikkelöityä punajuurta ei lasketa18, muita hapatettuja punajuurivalmisteita ovat punajuurihapankaali19 ja kvassi20,21,22, joista viimeksi mainittua voi juoda sellaisenaan tai lisätä keittoihin, kastikkeisiin ja vinaigretteihin.

Perinteisesti punajuurikvassia on käytetty tehostamaan vastustuskykyä, puhdistamaan verta, torjumaan uupumusta ja hoitamaan munuaiskivia, kemikaaliyliherkkyyttä, allergioita ja ruoansulatusongelmia. Tuoreet eläintutkimukset vahvistavat laktofermentoidun punajuurimehun hyödyn ruoansulatuselimistölle. Niissä havaittiin, että se parantaa suoliston mikrobiomia ja tehostaa aineenvaihduntaa.23

Hyödyllisten bakteerien vuoksi punajuurikvassilla voi olla hyvin suotuista vaikutus diabetekseen ja moniin muihn terveysongelmiin, erityisesti niihin, joiden syy liittyy suoliston toimintahäiriöihin.

Kehoa puhdistavan vaikutuksen vuoksi yritä olla juomatta liikaa alussa. Tämä voi nimittäin johtaa siihen, että myrkkyjä vapautuu liian paljon kerralla, mikä aiheuttaa turvotusta, ummetusta ja/tai nuhaa tai flunssan kaltaisia oireita. Yleissuosituksena aloita 30 millilitrassa päivässä, nosta annosta pikkuhiljaa lasilliseen päivässä. Jos kehosi myrkkypitoisuus on korkea, kannattaa aloittaa yhdestä ruokalusikallisesta.

Nauti punajuurta jo tänään

Punajuuri on terveydelle loistava valinta, kiitos sen kyvyn tehostaa typpioksidin tuotantoa. Hapattaminen antaa lisähyötyä hyödyllisten bakteerien muodossa, ja suurin osa tämän päivän terveysongelmista liittyy tavalla tai toisella suoliston heikkoon terveyteen. Eli ryhdy tuumasta toimeen ja ota punajuuri osaksi ruokavaliota. Niistä voi nauttia monella tapaa, ne voi syödä raakana, kypsennettynä tai hapatettuna.

Alla muutama ehdotus:

 • Raasta tai viipaloi ja lisää salaattiin. Esimerkkiresepti: punajuuri-saksanpähkinäsalaatti vuohenjuustolla
 • Valmista punajuuresta mehua. Nauti noin 30 millilitraa päivässä, mistä on hyötyä terveydelle mutta ei liikaa sokeria
 • Höyrytä tai paahda kevyesti ja nauti suolan ja voin kera
 • Lisää punajuuren marinadiin sitruunamehua, yrttejä ja oliiviöljyä
 • Valmista borssikeittoa (perinteinen venäläinen punajuurikeitto)
 • Raa’at punajuuret, pikkelssi ja punajuurihapankaali sopivat hyvin tuhtien makkararuokien kylkiäisiksi
 • Nauti kotitekoisesta punajuurikvassista. Ohjeet yksinkertaista reseptiä varten löydät aiemmasta artikkelistani.

 

Lähde: Mercola.com

Lue myös:

Punajuurimehu terveydeksi!
Punajuurimehu tehostaa kognitiivista suorituskykyä – yksikin annos vaikuttaa
Selätä syöpä punajuuren avulla

2 kommenttia

 1. Punajuuri lisää veren punasolujen määrää. Siksi esim. raskasta työtä tekevät ja peruskuntokaudella olevat urheilijat hyötyvät punajuuren syönnistä. Mutta se pitää itse keittään ja kuoret pitää olla keitettäessä päällä. Valmis-punajuuret eivät ole minkään väärtejä. Samoin kuin se hrvittävän kallis punajuurimehu on ihan yhtä tyhjän kanssa.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat