Punajuurimehu terveydeksi!

Yksi vähiten pitämistäni vihanneksista on osoittautunut kaikkein terveellisimmäksi, nimittäin punajuuri. Onneksi raa’an punajuuren voi mehustaa. Maukas kasvismehu syntyy, kun heitetään sekaan vielä tuoreita porkkanoita, muutama omena ja jotain vihreää, sekä päälle tirautetaan vastapuristettua sitruunamehua.

 

Punajuuri menettää huomattavan osan ravintosisällöstään keitettäessä yli 15 minuutin ajan. Tämän takia punajuurisoppa tai hapankerman kera nautittu borssikeitto eivät ylläpidä terveyttäsi yhtä hyvin kuin raaka punajuuri.

Mehustamisen lisäksi voit raastaa tai viipaloida punajuuria salaatin päälle. Osta luomupunajuuria, joissa on varret paikallaan, sillä ne lisäävät ravitsevuutta.

Punajuuri on hyvin lähellä lehtimangoldia. Itse asiassa punajuuri ja lehtimangoldi kuuluvat samaan savikkakasvien alaheimoon.

Kun erotat punajuuren mukulan varresta, jätä muutama sentti vartta kiinni mukulaan. Tämä estää punajuurta “vuotamasta”. Kun haluat käyttää punajuuria, kuori ja siivuta tai leikkaa kuutioiksi ennen ruoanlaittoa tai mehustamista.

 

Punajuuren mehustamisen tai muunlaisen käytön terveysedut

Punajuuren tiedetään edistävän punasolujen muodostumista. Punajuuren punertava väri on peräisin betalaiineiksi kutsutuista fytoravinteista. Punajuuressa on enemmän betalaiineja kuin missään muussa kasvissa. Betalaiineilla on antioksidatiivisia, tulehdusta lievittäviä, ja elimistöä puhdistavia vaikutuksia.

Punajuuren sisältämät betalaiinit voivat ehkäistä syöpää, erityisesti paksusuolensyöpää. In vitro -testien perusteella punajuuren betalaiini hillitsee ihmisen syöpäsolujen kasvua.

Betalaiinien tulehdusta lievittävä vaikutus auttaa ehkäisemään monia kroonisia sairauksia, sekä kohentamaan sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että betalaiini pitää yllä hermokudoksen ja silmien kudosten terveyttä paremmin kuin suurin osa muista antioksidanteista.

Betalaiineilla on korkeampi ja vaihtelevampi antioksidatiivinen arvo kuin monilla betakaroteeneja sisältävillä kasviksilla.

 

Punajuuren varsia voi käyttää ruoanlaitossa.
Punajuuren varsia voi käyttää ruoanlaitossa.

Betelaiinitäyteisen fytoravinnesisältönsä lisäksi punajuuren mukulat ja varret sisältävät runsaasti C-vitamiinia, folaattia (luontainen lähde foolihapolle), mangaania, magnesiumia ja kaliumia. Punajuuren kuidut ovat samankaltaisia kuin porkkanoissa, ja ne ylläpitävät ruoansulatusjärjestelmän terveyttä.

Kehoa puhdistavien vaikutusten puolesta voidaan todeta, että tietyt punajuuren betalaiinien entsyymit stimuloivat tärkeimmän antioksidantin, glutationin, tuotantoa. Entsyymit yhdistävät myrkyt glutationimolekyyleihin, näin myrkyt neutraloituvat ja erittyvät elimistöstä aiheuttamatta harmia.

Punajuuren nauttiminen voi toisinaan värjätä virtsan pinkiksi tai punaiseksi, mutta syytä huoleen ei ole. Pahimmillaan värjäytyminen voi viitata raudan aineenvaihdunnan häiriöihin. Todennäköisemmin punajuurten nauttiminen saa veden ulosteiden ympärillä värjäytymään pinkiksi tai punaiseksi.

Ayurveda-lääketieteeseen erikoistuneen tri John Douillardin, D.C, mielestä punajuuren nauttimisen jälkeinen muutos ulosteveden värissä viestii ruoansulatusjärjestelmäsi toiminnasta. Jos väri muuttuu 12 tunnin sisällä punajuuren nauttimisesta, todennäköisesti ruoansulatuksesi toimii liian nopeasti, eivätkä ravinteet imeydy kunnolla.

Huolimatta siitä, että mehujen valmistamisen esittelyssä käytetään usein korkean kierrosnopeuden sentrifugaalipuristimia, syöpää ehkäisevien entsyymien säilymisen kannalta on järkevintä käyttää murskaavaa mehupuristinta hitaalla käyntinopeudella. Champion ja Omega -tuoteperheet sisältävät käyttökelpoisia malleja.

Vaikka korkean kierrosnopeuden mehukoneilla ja tehosekoittimilla saavutetaankin terveyshyötyjä, tri Max Gerson havaitsi, että hitaamman kierrosnopeuden mehukoneet maksimoivat syöpää ehkäisevien entsyymien säilyvyyden, sillä mehukoneiden ja tehosekoittimien korkea kierrosnopeus synnyttää sähköisen varauksen, mikä tuhoaa entsyymejä.

Alkuperäinen artikkeli

Lue myös:
Punajuurimehu tehosta kognitiivista suorituskykyä – yksikin annos vaikuttaa
Voimaruokaa

2 kommenttia

  1. Hyvää kypsänäkin. Vähän limetti tai sitruunanmehua keitinveteen niin pysyy värit kirkkaina. Vuohenjuuston kanssa siivutettuna erinomaista. Ehkä ripaus hyvää suolaa juurikkaan päällle riippuen juuston suolaisuusasteesta. Bon Appetit ja näin päin pois.

    Plusääni(5)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat