Raha-aktivisti: keskuspankit luomassa vaarallisia finanssikuplia

Talousdemokraattisen Positive Money –yhdistyksen Frank van Lerven toteaa, että kansainvälinen matalia ohjauskorkoja suosiva trendi on synnyttämässä lukuisia finanssikuplia. Tilannetta on verrattu jo katastrofaaliseen vuoteen 2008.

Lervenin mukaan lukuisat keskuspankit niin lännessä kuin Aasiassa ovat päättäneet vauhdittaa laahaavaa talouskasvua laskemalla ohjauskorkoa. Venäjä, Kiina, Australia, Serbia, Thaimaa, Romania ja Unkari ovat samassa kelkassa. Myös Uusi-Seelanti ja Norja harkitsevat ohjauskoron laskemista. Tammikuun jälkeen kaikkiaan yli 20 keskuspankkia on omaksunut saman politiikan.

Ohjauskorko merkitsee rahan hintaa pankeille. Kun ohjauskorko on matala, kansalaiset alkavat ottaa velkaa ja kuluttaa. Uusi raha voi elvyttää taloutta, mutta rahapolitiikkaan sisältyy vakavia vaaroja: sijoittajat ottavat enemmän riskejä, rahoitusmarkkinat ylikuumenevat ja velkakupla voi puhjeta – aivan kuten kävi 2008.

 

Pankkiirit hyötyvät velkaantumisesta

latuffcarlosimfPankit väittävät, että kansalaisten velkaantumista tehostetaan deflaation torjumiseksi. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF esimerkiksi uskottelee, että asunto- tai muiden omaisuuseräkuplien syntyminen ja puhkeaminen on lopulta pienempi paha kuin hidas talouskasvu.

Pankkiireille valinta on kuin onkin helppo; kun kansalaiset velkaantuvat, pankit rikastuvat. Jos uusi finanssikriisi syntyy, pelastetaan suuret pankit veronmaksajien rahoilla, minkä lisäksi kriisien köyhdyttämät valtiot voidaan kietoa entistä tiukempaan velkasuhteeseen näitä ”auttaviin” kansainvälisiin pankkeihin. Tässä asetelmassa pankit sanelevat suhteen ehdot. Vuoden 2007 jälkeen valtioiden yhteenlaskettu velka on kasvanut 35 prosentilla! Ohjauskoron laskeminen on johtanut siihen, että valtiot velkaantuvat entistä nopeampaan tahtiin.

 

Asiantuntijat varoittavat

Van Lerven ei ole ensimmäinen henkilö, joka on ollut huolissaan vuoden 2015 talousnäkymistä. Tammikuussa julkaisimme artikkelin, jossa 11 kansainvälisesti tunnettua talousasiantuntijaa ennusti, että uusi kansainvälinen finanssikriisi voi iskeä tänä vuonna.

Esimerkiksi John Ing totesi: ”2008 romahdus oli kenraaliharjoitus varsinaista katastrofia varten, joka on nyt edessämme. Valtiot ovat nyt vielä pahemmin velkaantuneita kuin yksityinen sektori oli tuolloin. Tällä kertaa romahdus tulee olemaan vielä monta kertaa raskaampi kuin 2008.”

 

Talousdemokratia vaihtoehtona

Lääkkeeksi velkaantumiselle ja kriisitaloudelle van Lerven ehdottaa talousdemokratiaa. Talouskasvua ei luoda laskemalla ohjauskorkoa ja velkaannuttamalla kansalaisia entisestään. Sen sijaan valtion tulisi itse luoda kaikki liikkeellä oleva raha ja suunnata uusi raha reaalitalouden kasvua kohentaviin hankkeisiin.

Kun valtio luo itse rahan, se ei voi velkaantua. Kun valtio voi päättää luomansa rahan määrästä, se voi estää uusien kuplien syntymisen.

 

Lue myös:

Haastaako Islanti yksityisten pankkien ylivallan?
Avoin kirje uudelle pääministerille
Mitä on nationalistinen talouspolitiikka?
Talousdemokratia kiinnostaa eurooppalaisia
Markku Uusipaavalniemi: rahan valta pankeilta valtiolle
Kreikassa juutalaispankkiirien luoma velkakriisi kärjistyy

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat