Rauhoitu kärsimyskukan avulla

Saatat tuntea olosi hermostuneeksi tai ahdistuneeksi aika ajoin, mutta et halua käyttää lääkkeitä itsesi rauhoittamiseen. Jos haluat rauhoittaa hermosi tulematta riippuvaiseksi tai kärsimättä ikävistä sivuoireista, voit käyttää kärsimyskukasta (Passiflora incarnata) valmistettua rohtoa. Myös rohtopassiona tunnetulla kasvilla on pitkä historia kansanlääkinnässä. Sitä on turvallista käyttää, sen teho on osoitettu tieteellisesti ja ihmiskokeet osoittavat sen tehokkuuden.

 

Kärsimyskukka on monivuotinen köynnöskasvi, sitä tavataan luonnonvaraisena trooppisella ja puolitrooppisella vyöhykkeellä Yhdysvaltojen eteläisissä osissa, Keski- ja Etelä-Amerikassa. Kasvia kasvatetaan useilla trooppisilla ja subtrooppisilla vyöhykkeillä, mukaan lukien Yhdysvaltojen kaakkoisosissa, Väli-Amerikassa ja osissa Aasiaa. Kärsimyskukka on loistava puutarhakasvi, monet ihmiset kasvattavat sitä kotonaan. Kaupallisiin tarkoitusperiin käytetään sekä luonnonvaraista että kasvatettua kärsimyskukkaa, pääosin Yhdysvalloista, Intiasta ja Länsi-Intiasta.

Amerikan alkuperäisväestö on käyttänyt kärsimyskukasta valmistettua rohtoa paiseisiin, juonut kasvista valmistettua juomaa maksan terveyden edistämiseksi ja rohtona, joka lisää verisolujen määrää veressä. Toiset heimot söivät kärsimyskukan tuottamia hedelmiä, sellaisenaan tai juomaksi valmistettuna. Meksikon asteekit käyttivät sitä rauhoittavana unettomuuden ja hermostuneisuuden hoitoon. Kasvi tuotiin Eurooppaan, missä aloitettiin viljely ja käyttö eurooppalaisessa lääketieteessä.

Kärsimyskukan nimi tulee espanjalaisilta lähetyssaarnaajilta, jotka ajattelivat kukan lisäteriön muistuttavan orjantappurakruunua, ja muiden osien muistuttavat piiskoja, haavoja ja stigmoja, jotka liittyvät Kristuksen kärsimyksiin. Näin tämä erikoinen kasvi yhdistettiin kristillisyyteen.

Näyttävän ulkomuotonsa lisäksi kärsimyskukka on ensiluokkainen sedatiivi, se rauhoittaa hermoja ja auttaa nukahtamaan. Olen henkilökohtaisesti keskustellut useiden ihmisten kanssa, jotka ovat kyenneet rentoutumaan, rauhoittumaan ja nauttimaan kunnollisista yöunista kärsimyskukan nauttimisen jälkeen.

Herääkin kysymys – jos kärsimyskukka rauhoittaa hermoja niin tehokkaasti, mikseivät ihmiset tiedä siitä? Kasvia ei voi patentoida. Sen vuoksi lääkeyhtiöillä ei ole intressiä markkinoida sitä. Sen sijaan lääkeyhtiöt kehittävät hienostuneita molekyylejä, jotka voidaan patentoida ja jotka tuottavat rahaa vuosien ajan. Niissä osissa Eurooppaa, missä lääkelainsäädäntö on erilainen kuin Yhdysvalloissa, kärsimyskukkaa myydään apteekeissa, hermostuneisuutta lievittävänä aineena.

Kärsimyskukkarohdossa käytetään tuoreita tai kuivattuja maanpäällisiä Passioflora incarnatan osia ja niiden preparaatteja. Kärsimyskukka on runsaasti antioksidantteja sisältävä voimanpesä. Kasvi sisältää antioksidantteja kuten viteksiiniä, isoviteksiiniä, kamferolia, kversetiiniä, rutiinia, apigeniinia ja luteoliiniglykosideja. Kasvi sisältää myös indolialkanoideja, rasvahappoja, pihkaa, maltolia, fytosteroleja, sokereita ja pieniä määriä herkästi haihtuvia öljyjä. Jos mietitään vain sen suojavaikutuksia, kärsimyskukka on omaa luokkaansa. Kärsimyskukan kversetiini on yksi kaikkein tehokkaimmista suojelevista yhdisteistä mitä tunnetaan. Sillä on antioksidatiivisia, tulehdusta lievittäviä ja syöpää ehkäiseviä vaikutuksia.

Stressin ja kiihkeän elämänryhmin vaivaamassa yhteiskunnassa kasvi tarjoaa suurempia etuja kuin pelkän soluja suojelevan vaikutuksen. The British Herbal Compendium –luettelossa mainitaan, että kärsimyskukalla on sedatiivinen, ahdistusta ja spasmeja lievittävä vaikutus. Lukuisat tutkimukset tukevat näkemystä rauhoittavista ja ahdistusta lievittävistä ominaisuuksista. The British Herbal Compendium –luettelon mukaan sitä on käytetty uniongelmiin, levottomuuteen, stressiin ja ahdistukseen. Muita käyttötarkoituksia ovat hermokivun ja sydämen tiheälyöntisyyden hoito. Saksalainen Commission E –virasto on sallinut kärsimyskukkaa käytettävän hermostuneen levottomuuden hoitoon.

 

Kuinka kärsimyskukkaa tulisi käyttää?

Yksinkertaisin tapa on valmistaa kupillinen rauhoittavaa teetä. Voit myös käyttää kärsimyskukkaa nestemäisessä muodossa ja laittaa muutaman tipan uutetta veteen, mehuun tai suoraan suuhusi. Pidän sekä Gaia- että HerbPharm-tuoteperheiden uutteista. Voit myös nauttia kärsimyskukkasi kapseli- tai tablettimuodossa. Käytä pakkauksessa annettujen ohjeiden mukaisesti.

Hermostuneisuus, ahdistus ja unettomuus voivat pilata päivän ja estää nauttimasta elämästä. Lääkkeiden käyttö voi kuitenkin johtaa riippuvuuteen, univaikeuksiin, ruoansulatusongelmiin ja aiheuttaa masennusta. Kärsimyskukka ei ole myrkyllinen, se ei vaikuta negatiivisesti minkään muun lääkkeen kanssa, ja se on turvallinen käytettäväksi kenelle tahansa. Seuraavan kerran kun tunnet olosi kireäksi tai stressaantuneeksi, nauti kupillinen rauhoittavaa kärsimyskukkateetä ja rentoudu, kyseessä on yksi luonnon tehokkaimmista lääkinnällisistä kasveista tähän tarkoitukseen.

 


Alkuperäinen artikkeli

Lue myös:

Ahdistaako? Nämä kymmenen ruokaa ja yrttiä helpottavat oloasi

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat