Suurtutkimus: runsasrasvainen ruokavalio edistää terveyttä ja pitkäikäisyyttä

Mitokondriot – solujen pienet energiatehtaat – tuottavat adenosiinitrifosfaattia (ATP), kehon energiavaluuttaa, jolla sen järjestelmät pyörivät. Mitokondriot ovat myös vastuussa apoptoosista (ohjelmoitu solukuolema) ja toimivat tärkeinä viestintämolekyyleinä, jotka auttavat säätelemään geenien ilmentymistä. Näin ollen mitokondrioiden terveydentila vaikuttaa keskeisesti terveydentilaan ja sairauksiin.

Vaurioituneet mitokondriot eivät toimi kunnolla, jolloin energiavarastot pienenevät, mikä aiheuttaa erilaisia oireita, joista yleisimpiä ovat päänsärky ja uupumus. Ihmisestä tulee erittäin altis degeneratiivisille sairauksille, kuten syövälle, sepelvaltimotaudille, diabetekselle ja hermostorappeumalle.

Valitettavasti vaurioituneet mitokondriot on enemmän sääntö kuin poikkeus näinä aikoina, kiitos runsaasti prosessoitua ruokaa sisältävän ruokavalion, liikkumattomuuden, liian vähäisen auringonsaannin ja liiallisen altistuksen myrkyille sekä altistuksen matkapuhelinten, reitittimien, tukiasemien ja muiden luonnottomille sähkömagneettisille kentille. Nämä kaikki tekijät heikentävät mitokondrioiden toimintaa. Positiivisena puolena todettakoon, että iästä riippumatta keho kykenee uusiutumaan, kunhan se saa oikeanlaista polttoainetta.

Ketogeeninen ruokavalio – joka sisältää vain vähän imeytyviä hiilihydraatteja ja runsaasti terveellistä rasvaa – on tärkeä kun halutaan pitää mitokondriot toimintakykyisinä. Terveellisillä rasvoilla on myös tärkeä rooli kehon sähköjärjestelmän ylläpidossa.

Kun keholla on mahdollisuus polttaa rasvaa polttoaineena, maksa tuottaa ketoneiksi kutsuttuja vesiliukoisia rasvoja, jotka palavat huomattavasti taloudellisemmin kuin hiilihydraatit, jolloin syntyy huomattavasti vähemmän reaktiivisia happispesieksiä (ROS) ja sekundäärisiä vapaita radikaaleja. Lisäksi ketonit lievittävät tulehdusta, parantavat glukoosiaineenvaihduntaa1 ja edistävät lihasmassan muodostumista.2

Kansainvälinen tutkimus vahvistaa: rasva on hyvä polttoaine keholle

Kerron syklisen ketogeenisen ruokavalion eduista viimeisimmässä bestsellerissäni, Fat for Fuel -kirjassa.3 Yli kaksitoista terveysasiantuntijaa ja tutkijaa on vertaisarvioinut kirjani ja laajan mittakaavan kansainvälinen tutkimus (joka tunnetaan nimellä Prospective Urban Rural Epidemiology eli PURE-tutkimus 4,5) antaa lisäpainoarvoa näkemykselle, että runsas terveellisten rasvojen – erityisesti tyydyttyneiden rasvojen – saanti edistää terveyttä ja pitkäikäisyyttä. STAT News raportoi: 6

”Sen tutkijaryhmä selvitti 135 000 aikuisen ruokailutottumuksia 18 maassa – joukkoon kuului hyvätuloisia, keskituloisia ja matalatuloisia maita – ja seurasi osallisten terveyttä keskimäärin yli seitsemän vuoden ajan. PURE:n osallisista ne, joiden ruokavalion kokonaisenergiansaannista suurempi osa tuli rasvasta (35 prosenttia päivittäisistä kaloreista) kuolivat 23 prosenttia epätodennäköisemmin tutkimusjakson aikana kuin ne joiden rasvan saanti oli vähäisempää (10 prosenttia kaloreista).

Eri sydän- ja verisuonisairauksien esiintyvyys oli käytännössä sama rasvan osuudesta riippumatta, kun taas aivohalvaukset olivat vähemmän yleisiä niillä joiden rasvan osuus kokonaisenergiansaannista oli korkea. Yleisestä käsityksestä poiketen hiilihydraattien saanti veti toiseen suuntaan. PURE:n osallistujilla, joiden hiilihydraattien saanti oli suurin (77 prosenttia päivittäisestä kalorinsaannista), oli 28 prosenttia korkeampi todennäköisyys kuolla niihin kuin niillä, joiden hiilihydraattien saanti oli pienin (46 prosenttia kaloreista).”

Vähäfruktoosinen ruokavalio vähentää maksan rasvoittumista jo muutamassa päivässä

Aiheeseen liittyen, toisessa tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että vähäsokerinen ruokavalio alensi maksan rasvoittumista yli 20 prosentilla jo yhdeksässä päivässä – vaikutus, jota toinen tutkimuksen vastuuhenkilöistä, Susan Noworolski, kutsui ennennäkemättömäksi. Prosessoitu fruktoosi, jota on virvoitusjuomissa, hedelmämehuissa ja prosessoidussa ruoassa, vaikuttaa suuresti alkoholista riippumattoman rasvamaksan kehitykseen, sairaus joka vaikuttaa yhä useampaan lapseen. Kahden viimeisen vuosikymmenen aikana alkoholista riippumaton rasvamaksa on yli kaksinkertaistunut lasten keskuudessa.

Johtavan tutkijat, Jean-Marc Schwarzin, mukaan ”tutkimuksemme osoittaa selkeästi, että sokeri muuttuu rasvaksi, mikä saattaa selittää rasvamaksaepidemian virvoitusjuomia ja lisättyä sokeria sisältäviä ruokia kuluttavilla lapsilla. Havaitsimme myös, että rasvamaksa voidaan korjata poistamalla lisätty fruktoosi ruokavaliostamme.”

Alkoholista riippumaton rasvamaksa nostaa tyypin 2 diabeteksen riskiä. Tavanomaiset suositukset suosittelevat tyypin 2 diabeetikoille vähärasvaista ruokavaliota, mutta tämä ja toinen tutkimus asettaa strategian kyseenalaiseksi.7 Päinvastoin, runsasrasvaisen ja vähähiilihydraattisen ruokavalion on osoitettu parantavan verensokeritasoja ja veren rasva-arvoja.8

Tri Robert Lustig (joka ei ottanut osaa tutkimukseen mutta on tutkinut fruktoosin roolia sairauksissa monien vuosien ajan) kommentoi tuloksia ja sanoi ”Monet ihmiset ajattelevat, että fruktoosista saa tyhjiä kaloreita. Mutta ei, ne ovat myrkyllisiä kaloreita, koska niiden aineenvaihdunta tapahtuu vain maksassa, ja maksa muuttaa ne ylimääräiseksi rasvaksi.”

Amerikan sydänyhdistys on täysin hakoteillä

Kesäkuussa Amerikan sydänyhdistys (AHA) järkytti terveystietoisia ihmisiä ympäri maailmaa julistamalla kookosöljyn vaaralliseksi ja kehotti ihmisiä vaihtamaan voin margariiniin suojellakseen sydänterveyttään. 9 AHA:n mukaan korvaamalla tyydyttyneet rasvat monityydyttymättömillä rasvoilla, kuten margariinilla ja kasviöljyllä, sepelvaltimotaudin riski alenee jopa 30 prosentilla.

Lausunto on merkittävä, kun ottaa huomioon että on tieteellisesti osoitettu että margariini ja raffinoidut monityydyttymättömät kasviöljyt10 AIHEUTTAVAT sepelvaltimotautia ja muita terveysongelmia, kun taas tyydyttyneille rasvoille on annettu synninpäästö. Kasviöljyt ovat erityisen vaarallisia ruoanlaitossa, sillä ne muodostavat kuumentaessa myrkyllisiä hapettumistuotteita, kuten syklisiä aldehydejä.

Niissä on myös runsaasti vaurioituneita omega-6-monityydyttymättömiä rasvoja. Suurina määrinä näitä rasvoja ei voi käyttää polttoaineena. Sen sijaan ne kulkeutuvat solujen ja mitokondrioiden kalvoihin, missä ne ovat hyvin alttiita hapetusvaurioille. Tiivistettynä, margariinit ja kasviöljyt johtavat aineenvaihdunnan ja mitokondrioiden toimintahäiriöihin, mikä ei ole lainkaan sydänystävällistä!

AHA:n ohjeistus lähetettiin sydäntautien erikoislääkäreille ympäri maailmaa, ei vain yhdysvaltalaisille. Kokonaisuudessaan AHA suosittelee rajoittamaan tyydyttyneiden rasvojen saantia 6 prosenttiin päivittäisistä kaloreista tai sitä pienemmäksi 11 – mikä on kaukana 50 prosentista tai sitä suuremmasta määrästä, jota suurin osa ihmisistä tarvitsee tukeakseen optimaalista terveyttä. Pian kävi kuitenkin ilmi, että AHA on tarkoituksenhakuisesti ja huolellisesti poiminut vanhentunutta tilastotietoa tukeakseen vanhentunutta käsitystään. 12

Itse asiassa AHA perustaa muinaisen suosituksensa vuosikymmeniä vanhoihin tutkimuksiin. He päättivät keskittyä neljään tutkimukseen, joista jokainen on 1960-luvulta ja 1970-luvun alkupuolelta – ajalta, jolloin vähärasvaisuusmyytti syntyi ja alkoi saada jalansijaa.

Lisäksi yhdessäkään näistä neljästä tutkimuksessa ei käsitelty kookosöljyä, mikä tarkoittaa, että AHA heittää hatusta perättömiä väitteitä nimittäessään kookosöljyä vaaralliseksi rasvaksi. Ravitsemustiede on ottanut huimia edistysaskelia 70-luvun jälkeen, ja tutkimukset ovat toistuvasti kumonneet ajatuksen siitä että runsasrasvainen ruokavalio altistaa sepelvaltimotaudille. Edellä mainittu tutkimus on viimeisin tutkimusten pitkässä ketjussa.

Miksi AHA pitäytyy vanhoissa tutkimuksissa?

Vastausta siihen, miksi AHA jättää noteeraamatta vuosikymmenten edestä tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat ettei tyydyttyneillä rasvoilla ole vaikutusta sydänterveyteen, voidaan vain arvailla. Mutta tämänhetkinen julkea kasviöljy-ylistys ajoittui samaan hetkeen kolesterolia alentavan rokotteen kanssa. 13,14 Jos ihmiset söisivät vain terveellisiä rasvoja, kuten kookosöljyä ja voita, rokotestrategialle ei olisi tarvetta.

Tietenkin on olemassa muitakin taloudellisia kannustimia, ja vielä sen että he ovat haluttomia myöntämään että he ovat johtaneet lähes kaksi sukupolvea harhaan neuvoillaan, mahdollisesti vahingoittaen miljoonia. Kuten tutkiva journalisti ja The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat, and Cheese Belong in a Healthy Diet -kirjan kirjoittaja Nina Teicholz huomautti: 15

”Minun silmiini AHA:n kesäkuussa julkaisema suositus oli hämmentävä. Kuinka on mahdollista, että heidän tutkijansa tarkastelivat samoja tutkimuksia kuin minä, mutta päätyivät rasvavastaiselle kannalle? Kävin AHA:n paperin läpi sydäntautien erikoislääkärin kanssa, ja päädyin seuraavaan johtopäätökseen: Sen pontimena oli vähemmässä määrin tiede kuin pitkäaikaiset ennakkoasenteet, kaupalliset edut ja AHA:n tarve saada vahvistusta lähes 70 vuotta vanhoille ”sydänystävällisille” neuvoille …

Se että AHA niin vastentahtoisesti muuttaa näkemystään tyydyttyneistä rasvoista, huolimatta suuresta määrästä päteviä tieteellisiä tutkimuksia, voi viitata vain vankkumattomaan omistautumiseen uskomukselle, jota se on edistänyt vuosikymmenten ajan. Se voi myös johtua merkittävästä ja pitkäkestoisesta riippuvuudesta sidonnaisten teollisuudenalojen, kuten kasviöljyvalmistaja Procter & Gamblen, Criscon tuottajan … rahoituksesta

Sittemmin LibertyLink-soijapapumerkin omistaja, Bayer, myönsi jopa 500 000 dollaria AHA:lle, ehkäpä soijapapumyönteisten kannanottojen vuoksi, joka on amerikkalaisten kuluttaman ’kasviöljyn’ yleisin ainesosa.”

Mitokondrioterapia

Näytön perusteella en epäile hetkeäkään etteivätkö tyydyttyneet rasvat olisi elintärkeitä optimaaliselle terveydelle. Suurimman osan tulee syödä niitä enemmän, ei vähemmän. Kirjassani Fat for Fuel paljastan miksi tämänkaltaiset terveelliset rasvat ovat kaikkein tärkeimpiä, ja kuinka syklinen ketogeeninen ruokavalio kykenee poistamaan monet erilaiset vaivat.

Fat for Fuel on enemmän kuin ruokakirja: siinä esitellään koko Mitochondrial Metabolic Therapy (MMT) –ohjelma, jota täydentää verkkokurssi, jonka olen laatinut yhteistyössä nutritionisti Miriam Kalamianin kanssa, joka on erikoistunut ketoosiin. Kurssi, joka sisältää seitsemän kattavaa oppituntia, opettaa kuinka torjua kroonisia sairauksia ja optimoida terveys ja pitkäikäisyys. Jos sinulla tai rakkaimmallasi on syöpä, se täydentää kaikkia syöpähoitoja joita käyt läpi.

MMT:ssä yhdistyy vuosikymmenten edestä omia tutkimuksiani ja viimeisintä tiedettä mitokondrioiden terveydestä, joista kaikki on vertaisarvioitu. Laskentataulukot, lisämateriaali, ateriamallipohjat ja reseptit, joiden mukana tulee ohjeet kuinka voit räätälöidä ohjelman suuri omia tarpeitasi varten, kaikki sisältyvät mukaan. Opit myös monia muita ei-ravitsemuksellisia tapoja parantaa mitokondrioidesi terveyttä.

Harkitse vesipaastoa

Kliinisen kokemukseni perusteella en ole koskaan nähnyt yhtä tehokasta interventiota kuin usean päivän paasto, jonka aikana nautit vain vettä ja mineraalilisiä etkä mitään muuta ruokaa tai juomaa. Aiemmin olin paastoamista vastaan mikäli henkilön kehon paino oli jo ideaali. En kuitenkaan ottanut huomioon aineenvaihdunnallisia etuja, joita ei saa aikaan muilla menetelmillä.

Vertaisin tämänkaltaista äärimmäistä paastoa roskien viemiseen. Se mahdollistaa kehon ylössäätelevän autofagiaa ja mitofagiaa ja poistavan suurimman osan vahingoittuneista ikääntyneistä soluista kehossa. Tähän tietysti sisältyvät alkavasti pahalaatuiset solut. Se on loistava tapa tehdä kehosta syövänkestävä. Se myös ylivoimaisesti paras tapa saavuttaa optimaalinen kehonpaino, ja se voi parantaa terveyttä ja pidentää elinikää.

Uskon löytäneeni keinon toteuttaa se mahdollisimman vähän epämiellyttävästi. Olen suorittanut 14-16-tuntisia päivittäisiä pätkäpaastoja 18 kuukauden ajan, mutta viimeisen kahden kuukauden aikana pidensin sitä 20-21-tunnin mittaisiksi paastoiksi. Mielestäni ei ole tarpeen pätkäpaastota 18 kuukauden ajan ennen kuin kokeilet vesipaastoa, mutta uskon että muutama kuukausi vähentää radikaalisti kaikkia negatiivisia sivuvaikutuksia.

Mielenkiintoista kyllä, en koe nälkäkipua. Minulla ei yksinkertaisesti ole ruokahimoja, mikä on äärimmäisen kiehtovaa sillä suurin osa paastoajista on hyvin nälkäisiä toisena päivänä. Pudotin 5 kiloa paaston aikana. Ketonitasoni olivat 5,1 ja verensokerini 45, mikä ylittää kaksinkertaisesti ketoni/glukoosi-indeksikynnyksen, jonka tri Thomas Seyfried sanoo olevan välttämätön syövän hoidossa. Paaston jälkeen ylensöin ja nautin 130 grammaa imeytyviä hiilihydraatteja bataatteina ja hedelminä ja ylimääräistä proteiinia.

Kehotan teitä harkitsemaan vesipaastoa. Pakko myöntää, että pelkäsin menettäväni lihasmassaa, mutta näin ei käy kun suoritat lyhyitä päivän mittaisia paastoja. Itse asiassa painon putoaminen pysähtyi kolmannen päivän jälkeen kun kilpirauhaseni pani hanttiin. Tiedän sen johtuvan siitä koska matalin ruumiinlämpöni paaston viimeisenä iltana oli täydet 2 astetta matalampi. Myös leposykkeeni oli matalimmillaan tuona päivänä.

Haastattelen paastoamisen asiantuntijoita tulevaisuudessa ja perehdyn yksityiskohtaisiin hyötyihin, mutta ennen sitä suosittelen vahvasti kaikkia harkitsemaan vakavasti pidentämään päivittäistä pätkäpaastoa lähemmäs 18-20-tuntia, jotta vesipaasto onnistuu kivuttomasti ja voit sen jälkeen syödä kuin kuningas jälkeenpäin. Tämä on uskomaton ominaisuus omata, sillä se antaa suunnattoman otteen ympäristöstäsi kun ei tarvitse huolehtia syömisestä neljän päivän ajan jos ongelmia sattuu.

Syklisen ketogeenisen ruokavalion edut

MTT-ruokavalio on SYKLINEN eli kohdennettu ketogeeninen ruokavalio, joka sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja ja kuitua, vähän imeytyviä hiilihydraatteja ja kohtuudella proteiinia. Kohdentuvuus on tärkeää, sillä pitkäkestoisella jatkuvalla ketoosilla on huonot puolensa, jotka voivat olla haitaksi terveydelle ja pitkäikäisyylle. Eräs ensisijaisista syistä miksi ketoosin tulisi olla ajoittaista on se, että mitokondrioiden metaboliset hyötyvaikutukset ilmenevät uudelleenruokintavaiheen aikana, ei nääntymisvaiheessa.

Ihannetapaus on se, että kun olet päässyt ketoosiin, nautit terveellisiä hiilihydraatteja noin 100-150 grammaa muutaman päivän ajan viikossa niinä päivinä kuin voimaharjoittelet. MMT:llä on lukuisia hyvin tärkeitä terveysetuja, ja se voi olla täyskäännös jota olet etsinyt jos kamppailet liikakilojen tai lähestulkoon minkä tahansa kroonisen sairauden kanssa. Ohjelman tärkeimpiä hyötyvaikutuksia ovat:

  • Paino putoaa Kun kehon kemiat saadaan tasapainoon, painonpudotuksesta ja/tai paremmasta painonhallinnasta tulee lähes vaivatonta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ketogeenisella ruokavaliolla kiloja voi karista kaksinkertainen määrä vähärasvaiseen ruokavalioon nähden.16
  • Tulehdus lievittyy Palaessaan rasva vapauttaa huomattavasti vähemmän reaktiivisia happispesieksiä ja sekundäärisiä vapaita radikaaleja kuin sokeri. Ketonit ovat hyvin tehokkaita histonideasetylaasi-inhibiittoreita, jotka lievittävät tehokkaasti tulehdusvastetta. Itse asiassa monet lääkkeet on kehitetty immuunijärjestelmään liittyviä tulehduksellisia sairauksia vastaan, ja ne ovat histonideasetylaasi-inhibiittoreita.Turvallisempi ja rationaalisempi strategia on noudattaa ketogeenistä ruokavaliota, sillä se on yksi tehokkaimmista tavoista alentaa tulehdustasoja histonideasetylaasin estämisen välityksellä.
  • Lievittynyt syöpäriski Kaikki solut (myös syöpäsolut) käyttävät glukoosia polttoaineena, mutta syöpäsolut eivät kykene käyttämään ketoneita, kun taas tavalliset solut toimivat hyvin näillä rasvoilla. Kun keho siirtyy ketoositilaan, syöpäsoluista tulee alttiimpia autofagialle, eli ne poistetaan kehosta helpommin. Syklinen ketogeeninen ruokavalio on perustavanlaatuinen ja välttämätön työkalu, joka tulee ottaa käyttöön lähes jokaisen syövän hallinnassa.
  • Lihasmassa kasvaa Ketonit säästävät haaroittuneita aminohappoja, näin ollen edistää lihasten kasvua.17 Varmista kuitenkin että ketoosi on ajoittaista. Krooninen ketoosi voi lopulta johtaa lihasmassan pienenemiseen, sillä kehosi mTOR-reitti, joka on tärkeä lihaskasvun kannalta, heikkenee. mTOR:ia täytyy stimuloida, mutta ei jatkuvasti, kuten monet runsasproteiinista ruokavaliota noudattavat tekevät.
  • Alentaa insuliinitasoja Insuliinitasojen pitäminen matalana auttaa ehkäisemään insuliiniresistenssiä, tyypin 2 diabetesta ja sen liitännäissairauksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vähähiilihydraattista ketogeenista ruokavaliota noudattavilla riippuvuus diabeteslääkityksestä vähenee ja tauti voi jopa hävitä kokonaan. 18Insuliiniherkkyyden parantuminen myös alentaa Alzheimerin riskiä. Tuore tutkimus vahvistaa entisestään yhteyttä insuliiniresistenssin ja dementian välillä, erityisesti niillä joilla on jo sepelvaltimotauti. 19,20,21
  • Mieli toimii kirkkaammin Eräs ensimmäisistä asioista joita ihmiset huomaavat kun elimistö alkaa polttaa rasvaa on se, että aiempi ”aivosumu” hälvenee, ja että yhtäkkiä he kykenevät ajattelemaan hyvin selkeästi. Kuten aiemmin mainitsin, aivot suosivat ketoneita polttoaineena: näin ollen mieli toimii kirkkaammin.
  • Pidentää elinikää Yksi syistä miksi selviät pitkään ilman ruokaa johtuu ketoosista, joka säästää proteiinia pilkkoutumiselta. 22 Ketogeenistä ruokavaliota noudattavilla on yleinen ilmiö että veren leusiinin ja muiden tärkeiden rakenteellisten proteiinien tasot nousevat, mikä mahdollistaa että nämä proteiinit voivat suorittaa lukuisia tärkeitä viestintätehtäviä.Ketonit myös matkivat kalorinrajoituksen elinkaarta pidentäviä ominaisuuksia 23 (paastoaminen), joita ovat tehostunut glukoosiaineenvaihdunta, lievittynyt tulehdustila, toimintahäiriöisten immuunisolujen poisto, 24 vähäisempi IGF-1:n eritys, joka on yksi kasvun ja kasvugeenien säätelijä ja keskeinen tekijä nopeutuneessa ikääntymisessä, solujen uusiutumisessa ja nuorentumisessa (autofagia ja mitofagia). 25

 

Lähde: Mercola.com

Lue myös:

Ketogeeninen ruokavalio soveltuu painonpudotukseen
Ketogeenisen ruokavalion hyödyt ja rooli syöpähoidossa
Rasvapitoinen ruokavalio vähentää bakteerien määrää Crohnin tautia sairastavilla
Hoida autoimmuniteettia paastolla
Mitä on paastoaminen? Lyhyt paasto-opas
Rasvapitoinen ruokavalio on parempi vaihtoehto diabeetikoille
Karpaten kevyeksi!

2 kommenttia

  1. Minut on heitetty ulos Kansanterveystieteen luennolta 70-luvun lopulla, kun en Pohjois-Karjala-projektin ytimessa suostunut uskomaan, että margariini olisi muka terveellisempää kuin voi. Saman mielipiteen olen pitänyt ja edistänyt eläkkeelle jäämiseeni saakka. Ja edelleen olen OIKEASSA !!!

    Plusääni(17)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat