Rasvapitoinen ruokavalio vähentää bakteerien määrää Crohnin tautia sairastavilla

Tuore tutkimus vuodelta 2017 osoitti, että tyydyttyneet rasvat voivat lievittää tulehduksellisia suolistosairauksia kuten Crohnin tautia sairastavien kärsimystä. Kookosöljy oli erityisen tehokasta.

Tutkimus suoritettiin yksityisessä Case Western Reserve -yliopistossa, joka tunnetaan itsenäisestä tutkimustyöstä. Science Daily uutisoi tutkimuksesta 22. kesäkuuta 2017. Hiiriä ruokittiin vain kasviperäisillä rasvoilla, kuten kookosvoilla ja kookosöljyllä.

Kookosöljyllä tai kookosvoilla ruokituilla hiirillä oli vähemmän erilaisia bakteerikantoja suolistossaan. Niiden suoliston mikrobiomin tasapaino muuttui 30 prosenttia terveempään suuntaan.

Mikrobiomin muutokset havaittiin tutkimalla hiirten jätöksiä ja/tai umpisuolta. Se on ohutsuolen osa, josta Crohnin taudin tulehdus voi levitä lykkysuoleen ja paksusuoleen.

Hyödyllisiä muutoksia havaittiin pienilläkin kookosöljy- tai kookosvoiannoksilla, mikä viittaa siihen, että näiden rasvojen käyttö osana ruokavaliota auttaisi Crohnin taudista kärsiviä. Täysimittaiseen ketogeeniseen ruokavalioon siirtyminen ei kuitenkaan ole tarpeen, mutta tilapäinen ketogeeninen ruokavalio saisi aikaan nopeampia muutoksia.

Ensimmäisen tutkimuksen vetäjän, Case Western Reserven lääketieteellisen apulaisprofessori Alexander Rodriguez-Placiosin mukaan:

”Tulokset ovat huomionarvoisia, sillä se tarkoittaa, että Crohn-potilaiden suolistobakteereissa ja tulehduksessa voisi tapahtua positiivinen muutos pelkästään vaihtamalla ruokavalionsa sisältämän rasvan tyyppiä. Potilaiden tulisi vain korvata ’pahat’ rasvat ’hyvillä’ rasvoilla ja syödä tavallisen kokoisia annoksia.”

Professori Rodriquez-Placios kuitenkin huomautti:

”Kaikki ’hyvät’ rasvat eivät ole välttämättä hyväksi kaikille potilaille. Havaitsimme hiiristä, että vaikutus voi olla erilainen eri henkilöillä. Pitkän tähtäimen tavoitteemme on yksilöidä ’hyvistä’ rasvoista pitävät mikrobit, joita voisi käyttää probiootteina.” (Lähde)

Hieman kyynisempi saattaisi sanoa, että lääketeollisuus kiinnostuu heidän tutkimuksestaan ja vastaavista tutkimuksista ja lopulta kehittää synteettisen yhdistelmän, joka perustuu heidän tutkimukseensa.

Yleensä näistä lääkevalmisteista puuttuu tasapainottavat luontaiset yhdisteet, mikä tekee niistä heikkotehoisempia ja vaarallisempia.

Mikrobit voivat tarttua

Muut tutkimukset johtivat tähän tutkimukseen. Esimerkiksi vuonna 2015 julkaistussa saksalaistutkimuksessa:

”Crohnin taudin ainutlaatuinen mekanismi selvitetty,” ”… hiirillä bakteerien suoliston epätasapaino voi johtaa vastaavanlaiseen tulehdukseen kuin Crohnin sairaudessa, ja mikä voi siirtyä muihin hiiriin.”

Crohnin taudin siirtyminen on uusi ja huolestuttava asia. (Lähde)

Jopa aiemmin, vuonna 2014, 28 gastroenterologian keskusta ympäri Pohjois-Amerikkaa työskentelivät yhdessä selvittääkseen kuinka mikrobit vaikuttavat Crohnin tautiin. Cell Host & Microbe –lehdessä julkaistun tutkimuksen otsikko on:

”Laajassa tutkimuksessa selvitettiin mitkä suolistobakteerit ovat syynä Crohnin tautiin.” Tutkimuksessa ”… selvitettiin tietyt organismit, joiden määrä on normaalia suurempi tai pienempi tautia sairastavilla, minkä perusteella voidaan kehittää mikrobipohjaisia hoitoja,” totesi tutkimuskoordinaattori tri Ramnik Xavier. (Lähde)

Monet laitokset ovat siis tutkineet asiaa viime vuosien aikana. Crohnista ja muista tulehduksellisista suolistovaivoista kärsivien ei kuitenkaan tarvitse jäädä odottelemaan tutkimustuloksia jotta he voisivat hyötyä nykyisestä tietämyksestä.

Kookosöljyllä on monia hoitovaikutuksia, ja se on täysin vaaratonta. Kolme ja puoli ruokalusikallista kookosöljyä päivässä auttaa jopa petolliseen Candida albicansin liikakasvuun, jonka tiedetään aiheuttavan haittaa terveydelle. (Lähde)

Seuraavalla videolla sulavasanainen ja viihdyttävä tri John Bergman tarjoaa kiehtovan ja yksityiskohtaisen selonteon kaikista tekijöistä, jotka liittyvät tulehduksellisten suolistosairauksien puhkeamiseen. Lopussa, noin 34 minuutin kohdalla, hän kertoo terveellisten kasvi- ja eläinrasvojen suotuisista vaikutuksista.

Hoida Crohnin tautia luontaisin keinoin tehottomien ja vakavia sivuvaikutuksia aiheuttavien lääkkeiden sijaan

Case Western Reserve -yliopiston tutkimus suoritettiin, sillä yhä useammat Crohnin tautia ja suolistotulehduksia sairastavat potilaat pyrkivät välttämään tavanomaisia lääketieteellisiä keinoja, kuten leikkauksia ja lääkkeitä, joista on usein enemmän haittaa kuin hyötyä.

Monet ovat kokeilleet muuttaa ruokavaliota, ja osa on kokenut täydellisen remission kannabisöljyn avulla, ja osa on kokenut olonsa helpottuneen polttamalla kannabista. (Lähde)

Crohnin tauti on käytännössä pitkittynyt ärtyneen suolen oireyhtymä (IBD), joka muistuttaa haavaista paksusuolentulehdusta, jota ei tule sekoittaa ärtyneen suolen oireyhtymään (IBS). IBS ei ole yhtä vakava ja tuskallinen kuin Crohnin tauti tai haavainen paksusuolentulehdus, joista molemmat ovat ärtyneen suolen oireyhtymän eri muotoja.

Ilmeisesti Crohnin tauti tunkeutuu syvemmälle suolistokudokseen kuin ISB ja voi levitä suoliston eri osiin. Useimmiten siihen sairastuneet tarvitsevat rajuja hoitotoimenpiteitä, kuten leikkauksia joissa poistetaan osia suolistosta, steroidilääkereseptejä ja Humira-pistoksia. Humira on lääkeaine adalimumabin kauppanimi – pakkauksessa on varoitusmerkintä.

Ellet asu osavaltiossa, jossa lääkemarihuana tai Crohnin taudin hoito kannabiksella on laillista, valtavirtaisia hoitomuotoja on hyvin rajallisesti. Tauti ja siihen käytetyt hoidot voivat johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Mutta nyt on tarjolla hyviä uutisia ravintorintamalta niille jotka eivät elä osavaltioissa, joissa lääkemarihuana on sallittu. Terveelliset rasvat rauhoittavat Crohnin taudin aiheuttamaa tulehdusta. Jos Crohnista kärsivä saa hankittua itselleen kannabisöljyä tai muita kannabistuotteita, terveellisten rasvojen nauttiminen samanaikaisesti voi tehostaa vaikutusta.

 

Lähde: Health Impact News

Lue myös:

Crohnin taudin parantaminen luontaiskeinoin, 8 askelta
Ravintolisät Crohnin tautiin
Crohnin taudin todelliset syyt ja luonnolliset hoitomenetelmät
Crohnin taudin lääkkeetön hoito
Otsoniterapia colitis ulcerosan ja Crohnin taudin hoidossa
Selätä autoimmuunisairaudet – suolisto kuntoon
Tutkimus: suoliston mikrobiomi voi vaikuttaa autoimmuunisairauksiin

2 kommenttia

 1. Lääkärit määräävät tulehduksellisiin suolistosairauksiin jopa sytostaatteja. Kutsuisin käytäntöä edesvastuuttomaksi pahoinpitelyksi!

  Plusääni(5)Miinusääni(0)
 2. Tosiasiassa ihmiset on liian vähän hyvänlaatusia bakteerejä suolistossa joka suojelee meitä, suolistossa tulisi olla n 20.000-30.000 erilaisia bakeerejä mutta nykän on pahimmillan on vain muutamia sataa.
  Uusia tutkimuksia osoittaa linkityksen eri suolisti sairauksien kuten Crohn, Keliaki, gluteen intoleransi ja Alzhemerin, Parkinson ja sen muita kaltaisia hermosairauksia.
  Kuuntelee tämän radio keskustelun Sofia Smalstormin kans!
  Sage of Quay Radio – Sofia Smallstorm – Carbon, Bacteria and Soil: Our Inner Secret (May 2017)

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat