Torju influenssa nauttimalla näitä – 5 tehotuotetta
Influenssakauden alkaessa helpotusta etsitään monesti “ehkäisevistä” rokotteista. Rokotteista kieltäytyvät leimataan kouluttamattomiksi tai vastuuttomiksi ihmisiksi. Todellisuus on päinvastainen. Rokotteet eivät korvaa luontaista immuniteettia. Rokotteet häiritsevät immuunijärjestelmän luontaista toimintaa, altistaen samalla erilaisille haittavaikutuksille.
Riski sairastua influenssaan riippuu pitkälti kokonaisterveydestäsi ja immuunijärjestelmäsi tilasta. Mikä vahvistaa immuunijärjestelmää, laskee riskiä sairastua nuhaan tai influenssaan. Valitettavasti influenssarokotteiden vaikutus on päinvastainen.
Saatavilla olevan datan perusteella influenssarokotteet ovat tehottomia. CDC:n mukaan vuosina 2014-2015 influenssarokotteet laskivat vain 19 prosentilla todennäköisyyttä, että henkilö hakeutuisi hoitoon influenssan vuoksi.[i] Jos turvavöiden käyttö olisi tilastojen valossa yhtä hyödyllistä, autoilijat vaatisivat parempia turvavarusteita – kuten meidänkin tulee vaatia parempia keinoja pysyä terveenä talvella. Onneksi on olemassa turvallisempia ja tehokkaampia konsteja kuin rokotteet.
Influenssan ehkäisy perustuu siihen, että vältetään altistumasta immuunijärjestelmää heikentäville tekijöille. Mitkä tekijät ovat kaikkein haitallisimpia? Stressi, riittämätön uni, joutilaisuus, ympäristömyrkyt ja ravitsemukselliset tekijät kaikkein keskeisimpiä. Vältä sokeria, gluteenia, keinotekoisia makeutusaineita ja muita kemiallisia lisäaineita, jotka voivat häiritä immuunijärjestelmän toimintaa.
On olemassa rohtoja ja yhdisteitä, joiden teho perustuu näyttöön ja jotka ovat helposti saatavia ja edullisia – viisi seuraavista ansaitsee erityismaininnan.
1. D3-vitamiini
D3-vitamiini on listamme kärkisijalla, sillä sen avulla elimistö tuottaa peptidejä, joilla on antiviraalisia vaikutuksia (kuten katelisidiini) ja jotka tuhoavat haitalliset organismit. D-vitamiini estää makrofageja vapauttamasta tulehdusta aiheuttavia sytokiineja ja kemokiineja.[ii] Eräässä tutkimuksessa[iii] kouluikäisille lapsille annettiin 1200 IU:ta D3-vitamiinia päivittäin, mikä laski heidän riskiään sairastua A-tyypin influenssaan 42 prosentilla.
Tavallisesti saamme D-vitamiinimme auringonvalosta. On esitetty, että influenssan yleistyminen talviaikaan johtuisi pienemmästä altistuksesta auringonvalolle, jonka seurauksena D-vitamiinitasomme laskevat. D3-vitamiini kannattaa hankkia ottamalla aurinkoa, mutta jos tämä ei ole käytännöllinen vaihtoehto, päivittäisen D3-vitamiiniannoksen hinnaksi tulee joitain senttejä päivässä.
Veren D3-vitamiinitasot voidaan määrittää tarkasti vain verikokeen avulla. Eräässä tutkimuksessa mitattiin aikuisten veren D3-vitamiinitasot. Niillä, joiden tasot olivat 38 ng/ml tai korkeammat, esiintyi kaksi kertaa vähemmän akuuttia virusperäistä hengitystieinfektiota. Vitamin D Council –sivusto suosittelee päivittäissaanniksi 40 – 80 ng/ml ympäri vuoden.[iv]
2. Probiootit
Ruoansulatuselimistössä on miljardeja mikro-organismeja, joiden toiminta muodostaa 80 – 90 % immuunijärjestelmästä. Antibioottien liikakäytöllä, amerikkalaistyylisellä ruokavaliolla ja vallitsevalla bakteerikammoisella asenteella on mikrobiomia verottava vaikutus. Tämän vuoksi probiooteilla voi olla voimakas immuunijärjestelmän toimintaa vahvistava vaikutus.
Kiinalaiset tutkijat havaitsivat probioottien vähentävän nuorten lasten hengitystieinfektioiden määrää ja kestoa.[v] Toisessa tutkimuksessa päivittäisen probioottilisän havaittiin lievittävän kuumetta, nuhaa, yskää sekä vähentävän koulupoissaolojen määrää 3-5 vuotiaiden ikäluokassa. Myös aikuiset hyötyivät – probiootteja sisältäviä ravinnelisiä nauttineet aikuiset kärsivät harvemmin flunssasta, ja oireet olivat lievempiä.
Parhaita probioottien lähteitä ovat käsittelemättömät ruoka-aineet, kuten raaka hapankaali, kimchi, jugurtti, kefiiri, kvassi sekä muut perinteiset, käyttämällä valmistetut ruoat. Probioottilisä on vähemmän tehokas, mutta varteenotettava vaihtoehto. Sivuhuomautuksena mainittakoon, hiivaperäisen fermentaation sivutuotteena syntyy beetaglukaania, jonka on havaittu vähentävän nuha- ja influenssatapausten määrää ja vakavuutta.
3. Vihreä tee
Sairastumassa? Kaada itsellesi kupillinen teetä. Vihreä tee sisältää runsaasti katekiinejä ja sen on havaittu T-solujen toimintaa sekä häiritsevät influenssavirusten replikoitumista hillitsemällä neuraminidaasin ja hemagglutiniinin toimintaa. Vuonna 2011 julkaistussa japanilaistutkimuksessa havaittiin, että yhdestä viiteen kupillista päivässä juovilla lapsilla oli pienempi todennäköisyys sairastua influenssaan. Vihreän teen sisältämä EGCG (epigallokatekiini-3-gallaatti) on voimakas antioksidantti, jolla on suotuisa vaikutus aivoihin, sydämeen, luihin, silmiin ja muihin kehon osiin. On suositeltavaa käyttää japanilaista vihreää teetä kiinalaisen sijaan, jotta saasteita kuten lyijyä olisi mahdollisimman vähän.
4. Seljanmarja
Seuraava suosikki on eurooppalainen seljanmarja eli Sambucus nigra. Mustaseljauute tunnetaan myös nimellä sambukoli. Norjalaistutkimuksessa flunssaa sairastavat, jotka ottivat 15 ml mustaseljauutetta neljä kertaa päivässä viiden päivän ajan, toipuivat neljä päivää aiemmin ja vaativat vähemmän lääkehoitoa kuin plaseboryhmä. Mustaseljauutteen on myös havaittu hillitsevän useiden influenssaviruskantojen kasvua in vitro. Antiviraalisen vaikutuksen lisäksi sambukoli kohottaa immuunijärjestelmän aktiivisuutta kasvattamalla sytokiinien tuotantoa.[vi]
5. Punahattu
Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, Echinacea purpurea –kasvia on käytetty pitkään hengitystieinfektioiden hoidossa. Tutkimukset vahvistavat influenssan kestoa ja oireiden vakavuutta lievittävän vaikuksen. Punahatun juurilla on sytokiinien toimintaa säätelevä vaikutus.
Tsekkiläistutkijat[vii] vertailivat punahattuvalmistetta antiviraaliseen Tamiflu-lääkkeeseen (oseltamiviiri) ja havaitsivat niiden olevan yhtä tehokkaita influenssan torjunnassa – paitsi punahattuvalmiste aiheutti vähemmän komplikaatioita ja haittavaikutuksia. Punahatun teho on osoitettu lintuinfluenssaa (H5N1, H7N7) ja sikainfluenssaa H1N1 (S-OIV) vastaan. Punahatun ja seljanmarjan yhdistelmän havaittiin tappavan tehokkaasti kanan alkiohin istutetut lintuinfluenssavirukset (H9N2).[viii]
Lähde: GreenMedinfo
Lue myös:
Kuluttajat kritisoivat jokavuotista flunssarokotetta
Tutkimuksen mukaan influenssarokote tekee oikeasti sairaammaksi
10 yrttiä, jotka vahvistavat immuunivastetta
16 luonnonmukaista antibioottia ja antibakteerista ainetta, joiden tulisi löytyä jokaisesta kodista
Listassa pitäisi olla myös kylmäpuristettu neitsytkookosöljy. Sen sisältämä lauriinihappo ehkäisee ja hoitaa influenssaa tehokkaasti. Myös äidinmaito sisältää lauriinihappoa tehostaen vauvan immuniteettiä.
Eikä kannata unohtaa tyydyttyneitä rasvahappoja yleensäkään, eläinrasva ehkäisee tulehduksia, kun taas runsaat hiilihydraatit, viljat ym. lisäävät tulehduksia.
”D-vitamiini estää makrofageja vapauttamasta tulehdusta aiheuttavia sytokiineja”, ”sambukoli kohottaa immuunijärjestelmän aktiivisuutta kasvattamalla sytokiinien tuotantoa”, ”Punahatun juurilla on sytokiinien toimintaa säätelevä vaikutus”. ihan äkkivilkaisulla ei selviä onko sytokiinien määrän lisääntymistä haitaa vai hyötyä? ja kun tarkemmin katsoo tuo viimeinen tutkimus johon viitataan, on tehty ”Shiraz University, Rebublic of Iran”, mikä kyllä kuullostaa arveluttavalta.