Voi korvattiin margariinilla – jälki on karua katsottavaa

Muutama vuosikymmen takaperin virallisten ravintosuositusten äänitorvet kehottivat luopumaan voista ja korvaamaan sen margariinilla. Sen väitettiin olevan terveellisempää, sillä se sisältää vähemmän mukamas haitallisia, monityydyttymättömiä rasvoja. Heidän mukaansa ihmiset sairastaisivat vähemmän. Monet kansat ympäri maailmaa ovat kyseenalaistaneet väitteen, erityisesti ne kansat, jotka ovat arvostaneet voita sen elämää ylläpitävien ominaisuuksien vuoksi vuosituhansien ajan. Nykytiedon valossa voi on miljoona kertaa terveellisempää kuin margariini voi koskaan olla. Se muistuttaa siitä, että ei kannata hylätä vanhan kansan viisautta, ja että suuryhtiöiden propagandaan ei tule koskaan luottaa. Sen tarkoitus on edistää myyntiä, ei terveyttä.

Vielä vuosisadan vaihteessa sepelvaltimotauti oli harvinainen sairaus teollisuusmaissa. Vuosien 1920 ja 1960 välillä sepelvaltimotauti nousi yleisimmäksi kuolinsyyksi. Samaan aikaan voin vuosikulutus henkilöä kohden romahti kahdeksasta kilosta kahteen kiloon.

Ei tarvitse olla maisteri ymmärtääkseen ettei muutos johdu voista. Todellisuudessa voin ravinteet suojaavat sepelvaltimotaudilta. Yksi näistä on kilpirauhasen ja lisämunuaisten tarvitsema A-vitamiini. Kumpikin elin on välttämätön, jotta sydän ja verenkiertoelimistö toimisivat niin kuin pitääkin. Äideille, joilla on A-vitamiinin puutostila raskauden aikana, syntyy vauvoja, joilla on poikkeamia sydämessä ja suurissa verisuonissa. Voin A-vitamiini imeytyy hyvin.

Voi sisältää lesitiiniä, yhdistettä, joka edistää kolesterolin ja rasvan muiden yhdisteiden imeytymistä ja aineenvaihduntaa.

Voi sisältää myös lukuisia antioksidantteja, jotka torjuvat vapaita radikaaleja, joiden aiheuttamat vauriot heikentävät valtimoita. Voin A- ja E-vitamiinilla on vahva antioksidatiivinen rooli. Voi sisältää grammaa kohden enemmän seleeniä kuin silli tai vehnänalkio. Seleeni on voimakas antioksidantti.

Voi on myös hyvä kolesterolin lähde. Kolesteroliko antioksidantti?? Luit oikein, kolesteroli on voimakas antioksidantti, jota tulvii vereen kun elimistöön päätyy liikaa vapaita radikaaleja – jotka ovat useimmiten peräisin turmeltuneista ja härskiintyneistä rasvoista, joita on margariinissa ja pitkälle jalostetuissa kasviöljyissä. Medical Research Councilin kysely osoitti, että voita syövien miesten riski sairastua sepelvaltimotautiin on puolet siitä mitä margariinia käyttävillä. Mikä ei yllätä kun tietää kuinka margariinia valmistetaan.

margariini

Pääosin jatkokäsiteltyjä monityydyttymättömiä öljyjä nauttivilla on korkeampi sydänkohtauksen ja syövän riski, mikä on täysin vastoin ravitsemustieteilijöiden muutama vuosikymmen sitten esittämää näkemystä.

Parhaista pyrkimyksistä huolimatta margariinilobby ei ole kyennyt luomaan keinovalmisteista maultaan voin veroisia. Ihmiset syövät levitteitä vastentahtoisesti, sillä onhan heihin iskostettu, että voi on pahasta meille. Mutta on synti välttää tätä suussasulavaa herkkua, joka terästää ruokaa kuin ruokaa.

Näinä aikoina on olemassa huijareita, kuten Earth Balance, joka huijaa kuluttajia ja vakuuttaa ehkä jopa miljoonille pahaa aavistamattomille kasvissyöjille ja vegaaneille, että heidän voinkorvikkeensa on toiseksi paras, vaikka niistä kaikissa käytetään geenimuunneltuja ainesosia ja myrkyllisiä öljyjä, kuten canolaa.

Miksi margariinia, leivontarasvoja ja levitteitä tulisi välttää

Margariinissa ja muissa voita jäljittelevissä levitteissä on lukemattomia epäterveellisiä ainesosia, kuten:

 • Transrasvoja: näitä epäluonnollisia rasvoja muodostuu hydrogenaatioprosessin yhteydessä, jossa nestemäiset kasviöljyt muutetaan kiinteiksi rasvoiksi. Niitä on margariinissa, leivontarasvoissa ja levitteissä.

  Transrasvat altistavat sepelvaltimotaudille, syövälle, luuongelmille, hormonitoimintahäiriöille ja ihosairauksille. Se aiheuttaa hedelmättömyyttä ja vaikeuttaa raskaaksi tulemista ja imettämistä, alentaa syntymäpainoa, aiheuttaa kasvuongelmia ja oppimisvaikeuksia lapsilla.

  Yhdysvaltain hallituksen tutkijoiden paneeli selvitti, että synteettiset transrasvat ovat haitallisia kaikilla pitoisuuksilla. (Voissa ja muissa eläinperäisissä rasvoissa on pieniä määriä luontaisia transrasvoja, mutta niistä ei ole haittaa.)
 • Vapaat radikaalit: vapaat radikaalit ja muut myrkylliset hajoamistuotteet ovat seurausta korkeista lämpötiloista, joita käytetään kasviöljyjen valmistuksessa. Ne altistavat monille sairauksille, kuten syövälle ja sepelvaltimotaudille.
 • Keinotekoiset vitamiinit: margariiniin ja levitteisiin lisätään A-vitamiinia ja muita vitamiineja. Niillä on useimmiten päinvastainen (ja haitallinen) vaikutus verrattuna voin luontaisiin vitamiineihin.
 • Emulgaattorit ja säilöntäaineet: margariineihin ja levitteisiin lisätään monia turvallisuudeltaan kyseenalaisia lisäaineita. Suurimmassa osassa kasvislevitteissä käytetään stabilisaattorina säilöntäaineita kuten BHT:tä.
 • Heksaani ja muut liuottimet: käytetään uuttoprosesseissa. Näillä teollisuuskemikaaleilla voi olla myrkyllinen vaikutus.
 • Valkaisuaine: hydrogenoidut kasvisöljyt ovat luonnostaan harmaanvärisiä, joten valmistajat käyttävät valkaisuainetta tehdäkseen niistä valkoista. Tämän jälkeen margariiniin ja levitteisiin lisätään keltaista väriä.
 • Keinotekoiset aromit: käytetään peittämään osittain hydrogenoitujen öljyjen hirveää makua ja hajua, mikä tekee mausta enemmän voin kaltaisen.
 • Mono- ja diglyseridit: sisältävät transrasvoja, joita valmistajat eivät merkitse tuoteselosteeseen. Niitä käytetään runsain määrin niin sanotuissa ”vähätransrasvaisissa” levitteissä.
 • Soijaproteiini-isolaatti: pitkälle jalostettu jauhe, jota lisätään ”vähätransrasvaisiin” levitteisiin antamaan rakennetta. Voi altistaa kilpirauhasen toimintahäiriöille, ruoansulatusvaivoille ja monille muille terveysongelmille.
 • Sterolit: lisätään usein levitteisiin kolesterolia alentavan vaikutuksen vuoksi. Nämä estrogeeniyhdisteet voivat aiheuttaa hormonitoiminnan häiriöitä: eläimillä sterolit vaikuttavat sukupuolen muutokseen.

Voita ei voi korvata keinotekoisilla levitteillä

Ghee on yksi voin terveellisimmistä muodoista. Kirkastettu voi valmistetaan kuumentamalla matalalla lämmöllä ja antamalla sen kuplia ja hautua kunnes suurin osa vedestä on haihtunut. Käytännössä ghee on kirkastettua voita, vaikkakin valmistettaessa gheetä perinteisellä menetelmällä (joka on peräisin Intiasta, missä gheetä käytetään yleisesti ruoanlaitossa) kiinnitetään huomiota täsmällisiin työvaiheisiin ja kirkastetun voilaadun erityisominaisuuksiin. Kuumennus kestää yleensä kauan, jolloin suuri osa kosteudesta poistuu ja maidon kuiva-aineet karamellisoituvat, jolloin ne voidaan poistaa siivilöimällä. Korkealaatuisin ghee syntyy kun voita haudutetaan kauan ja annetaan jäähtyä, ja vain ylin kerros kuoritaan pois.

Kun gheeta verrataan voihin terveysvaikutustensa osalta, gheen etulyöntiasema voi selittyä osittain sillä, että ghee sisältää enemmän keskipitkiä ja lyhyitä rasvahappoja kuin voi. Voista noin 12-15 % on keskipitkä- ja lyhytketjuisia rasvoja ja gheesta noin 25 %.

Kun ghee muodostaa alle 10 % kokonaiskaloreista, se auttaa alentamaan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, erityisesti jos muut päivän aikana nautitut rasvat ovat peräisin kasveista tai kasviöljyistä. Voin kohtuukäytöstä ei ole yhtä laajaa tutkimusnäyttöä kuin gheestä. Tutkijat ovat kiinnostuneet myös voista, sillä on itsessään ainutlaatuisia potentiaalisia hyötyvaikutuksia, erityisesti sen sisältämän K- ja D-vitamiinin vuoksi. Määrä voi vaihdella lypsylehmien ruokinnasta ja elinympäristöstä riippuen.

Täytyykö voin olla luomua?

Ehdottomasti. Voin laatu riippuu täysin eläimestä. GM-rehulla ruokitut, lääkityt, rokotetut, ja ahtaissa tiloissa koko ikänsä pidetyt lehmät tuottavat myrkyllistä maitoa ja siten myös myrkyllistä voita. Jos ihmiset olisivat valmiita maksamaan enemmän korkealaatuisesta voista ja kermasta, jotka ovat peräisin laiduntamalla ja luomukäytännöillä kasvatetuista lehmistä, terveyshyödyt ovat suunnattomat.

Koska tavanomainen voi sisältää usein vaarallisia torjunta-aineita, antibiootteja ja kasvuhormoneja, yritä valita luomutuote, sillä niissä on paras ravintosisältö.

Pohjois-Amerikan Pesticide Action Network rankkasi ei-luomuvoin kymmenen eniten POP-yhdisteitä sisältävän elintarvikkeen joukkoon. Ne ovat myrkyllisiä kemikaaleja, jotka on yhdistetty rintasyöpään, immuunijärjestelmän heikentymiseen, hermostohäiriöihin, lisääntymishäiriöihin, hormonihäiriöihin ja moniin muihin asioihin!

Sen lisäksi että ei-luomuvoi sisältää myrkkyjä, ei-luomuvoi sisältää myös vähemmän ravinteita kuin luomuvoi… se on vähemmän kermaisaa… ja mauttomampaa. Onko mitään syytä miksi kannattaisi ostaa voita, joka ei ole luomua? No ainakin se, että luomuvoi maksaa enemmän kuin tavallinen voi – mutta ero koko ruokabudjettiin nähden on mitättömän pieni, erityisesti nyt kun maanlaajuisilla kauppaketjuilla, kuten Whole Foodsilla ja Trader Joe’silla, on omat luomuruokaketjunsa.

Voin huimat yhdisteet

Voi koostuu voirasvoista ja hyvin pienestä määrästä maitoproteiineja ja vettä. Saatat yllättyä kuullessasi että voirasva on voihappoa, joka on käytännössä samaa ainetta millä äidit ruokkivat vauvojaan.

Voin hyödyllisiä yhdisteitä ovat muun muassa…

 • Antioksidantit. Beetakaroteeni, seleeni ja muut antioksidantit suojaavat kehoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.
 • Voihappo. Tämä lyhytketjuinen rasvahappo tukee suoliston terveyttä.
 • Konjugoidut linolihapot. CLA torjuu syöpää, edistää lihaskasvua ja parantaa vastustuskykyä.
 • Jodi. Voi sisältää runsaasti jodia, mikä on välttämätöntä kilpirauhasen terveydelle.
 • Lauriinihappo. Keskipitkäketjuinen rasvahappo, lauriinihappo, rohkaisee kehon immuunijärjestelmää torjumaan hiivoja ja muita taudinaiheuttajia.
 • Lesitiini. Tämä fosfolipidi suojaa soluja hapettumiselta ja saattaa edistää kolesteroliaineenvaihduntaa.
 • A-vitamiini. Voi sisältää A-vitamiinia hyvin imeytyvässä muodossa, mikä on välttämätöntä silmien ja umpieritysjärjestelmän terveydelle.
 • D-vitamiini. Tämä vitamiini auttaa kehoa imemään kalsiumia, mikä pitää luut vahvoina ja alentaa kroonisten sairauksien, kuten osteoporoosin, sepelvaltimotaudin sekä suolistosyövän ja muiden syöpien riskiä.
 • E-vitamiini. Tulehdusta lievittävä E-vitamiini nopeuttaa haavojen paranemista, edistää ihon terveyttä, tehostaa immuniteettia ja saattaa suojata lukuisilta muilta sairauksilta, kuten diabetekselta, sepelvaltimotaudilta ja Alzheimerilta.
 • K-vitamiini. Rasvaliukoinen K-vitamiini edistää veren hyytymistä ja luuterveyttä.

Kolesterolia alentavien statiinilääkkeiden valmistajat ovat mustamaalanneet tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia väärin perustein. Koska voita käytetään yleensä pieniä määriä, tämä on hyvä paikka paikka hankkia kehon tarvitsemat rasvat, ei vain optimaalisen terveyden vaan myös elämän itsensä kannalta. Kehon jokainen solu sisältää tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia, jotka edistävät ruoansulatuselimistön toimintaa, kasvua ja muita elämälle välttämättömiä prosesseja.

Voi ja syöpä

1940-luvun tutkimukset viittasivat siihen, että rasvan suurentunut osuus kokonaisenergiansaannista aiheuttaa syöpää. Voin käytöstä luovuttiin yhä nopeammin, ja margariinin syömisestä – joka oli aiemmin köyhien ruokaa – tuli sosiaalisesti hyväksyttävää. Mutta tavassa, jolla tutkimus esitettiin yleisölle, oli pieni ongelma. Lehdistö unohti mainita, että kokeilussa käytetyt ”tyydyttyneet” rasvat eivät olleet luontaisia tyydyttyneitä rasvoja vaan osittain hydrogenoituja eli kovetettuja rasvoja – joita on pääasiassa margariinissa mutta ei voissa. Tutkijat totesivat – ja ehkäpä jopa itse uskoivat siihen – että voin luontaisten tyydyttyneiden rasvojen ja margariinin ja paistorasvojen keinotekoisesti kovetettujen rasvojen välillä ei ole eroa. Näin ollen voi tuhrittiin keinorasvojen musteella, ja vieläpä niin, että syylliset esitettiin sankareina.

Todellisuudessa monilla voin tyydyttyneillä rasvoilla on voimakkaita syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Voi sisältää runsaasti lyhyt- ja keskipitkäketjuisia rasvahappoja, joilla on voimakas kasvainten kasvua rajoittava vaikutus. Voi sisältää myös konjugoituneita linolihappoja, jotka tarjoavat erinomaisen suojan syövältä.

A-vitamiini ja voin antioksidantit – E-vitamiini, seleeni ja kolesteroli – suojaavat syövältä sekä sepelvaltimotaudilta.

Voi ja immuunijärjestelmä

Voin A-vitamiini on välttämätön immuunijärjestelmän toiminnalle: lyhyt- ja keskipitkäketjuisilla rasvahapoilla on myös immuunijärjestelmää vahvistavia ominaisuuksia. Sen sijaan hydrogenoiduilla rasvoilla ja liian suurella määrällä monityydyttymättömien öljyjen pitkäketjuisia rasvahappoja ja monilla voin korvikkeilla on immuunijärjestelmää heikentävä vaikutus.

Voi ja niveltulehdus

Wulzen-tekijä eli ”jäykkyyttä laukaiseva tekijä” on voille ainutlaatuinen. Tanskalaistutkija Wulzen havaitsi, että se suojaa niveliä kalkkiutumiselta – degeneratiiviselta artriitilta – kuten myös valtimoita kovettumiselta, harmaakaihilta ja käpyrauhasen kalkkiutumiselta. Valitettavasti tämä elintärkeä yhdiste tuhoutuu pastöroinnin aikana. Pastöroidulla tai kuoritulla maidolla imetettyjen vasikoiden nivelet jäykistyvät, ja eläinten kasvu kärsii. Oireet korjaantuvat kun niitä ruokitaan raa’alla voirasvalla.

Voi ja osteoporoosi

Voin A- ja D-vitamiinit saavat kalsiumin imeytymään oikeisiin paikkoihin, minkä vuoksi ne ovat tarpeellisia vahvojen luiden ja hampaiden kannalta. Osteoporoosin yleisyys maitoa juovissa länsimaissa johtuu osittain siitä, että suurin osa juo kuorittua maitoa eikä täysmaitoa, sillä he uskovat sen olevan hyväksi heille. Voilla on myös kariesta ehkäisevä vaikutus, mikä tarkoittaa, että se suojaa hammasmädältä.

Voi ja kilpirauhanen

Voi on hyvä jodin lähde, ja siinä se on hyvin imeytyvässä muodossa. Voin käyttö ehkäisee struumaa vuoristoalueilla, missä mereneläviä ei ole saatavilla. Lisäksi voin A-vitamiini on välttämätön kilpirauhasen toiminnan kannalta.

Voi ja ruoansulatuselimistön terveys

Voirasva sisältää glykosfingolipidejä, rasvahappojen erikoisryhmää joka suojaa ruoansulatuskanavan infektioilta, erityisesti hyvin nuoria ja vanhoja. Tästä syystä kuorittua maitoa juovilla lapsilla ripuli on kolmesta viiteen kertaa yleisempää kuin lapsilla, jotka juovat täysmaitoa. Voirasvan kolesteroli edistää suolenseinämien terveyttä ja suojaa suolistosyövältä. Lyhyt- ja keskipitkäketjuiset rasvahapot suojaavat patogeeneilta, ja niillä on voimakas antimykoottinen vaikutus. Näin ollen voilla on tärkeä rooli candidan liikakasvun hoidossa.

Voi ja painonnousu

Mielikuva siitä, että voi aiheuttaa painonnousua, on harmillinen väärinkäsitys. Voin lyhyt- ja keskipitkäketjuiset rasvahapot eivät varastoidu rasvakudokseen vaan elimistö käyttää ne suoraan energiaksi. Ihmisen rasvakudos koostuu pääosin pitkäketjuisista rasvahapoista. Niitä on oliiviöljyssä ja monityydyttymättömissä öljyissä, kuten myös raffinoiduissa hiilihydraateissa. Koska voi sisältää runsaasti ravinteita, sen nauttiminen tuottaa kylläisyyden tunteen. Voisiko olla niin, että margariinin ja muiden voin korvikkeiden kulutus saa aikaan mielihaluja ja ahmimista, koska keho ei saa näistä keinotekoisista valmisteista tarvitsemaansa?

Voin vaikutus kasvuun ja kehitykseen

Voissa on monia tekijöitä, jotka takaavat lasten optimaalisen kasvun. A-vitamiini on yksi tärkeimmistä. Liian vähän A-vitamiinia raskauden aikana saaneilla on kapeammat kasvot ja kapeampi ruumiinrakenne, pieni kitalaki ja päällekkäin kasvaneet hampaat. Erittäin merkittävä A-vitamiinin puutostila aiheuttaa sokeutta, luusto-ongelmia ja muita kehityshäiriöitä. Sopivasti A-vitamiinia raskauden aikana saavilla on komeat leveät kasvot, vahvat ja suorat hampaat ja loistava luuston rakenne. A-vitamiinilla on myös tärkeä rooli sukupuolipiirteiden kehityksessä. Voin korvikkeilla ruokitut vasikat sairastuvat ja kuolevat ennen kuin ne kasvavat täysikäisiksi.

Virheellinen mielikuva tyydyttyneen rasvan epäterveellisyydestä ja lihavoittavasta vaikutuksesta pyyhkiytymässä pois. American Journal of Clinical Nutritionissa vasta julkaistussa katsauksessa todettiin: ”Ei ole olemassa vakuuttavaa näyttöä siitä, että tyydyttyneet rasvat aiheuttavat sepelvaltimotautia.”

Kuka hyötyy eniten voin mustamaalaamisesta? Lista on pitkä: koululääketiede, sairaalat, lääkeyhtiöt ja ruokateollisuus. Mutta eniten hyötyvät suurmaatilat ja kartellit, jotka ostavat heidän tuotteitaan – eli pääasiassa puuvillaa, maissia ja soijaa – kolmea Amerikan eniten kasvatettua viljelyskasvia, joita yleensä kasvatetaan monokulttuureina suurmaatiloilla, ja joiden kasvatuksessa käytetään suuria määriä keinolannoitteita ja torjunta-aineita. Kaikkia kolmea – soijaa, puuvillaa ja maissia – voidaan käyttää sekä margariinin että uusien designer-levitteiden tuotannossa. Jotta tuotteet kelpaisivat laatutietoisille kuluttajille, ruoka- ja maatalousteollisuus markkinoi niitä terveysruokana. Ja me hölmöt uskomme heitä.

Jos uskosi maamme terveyspolitiikasta vastaaviin viranomaisiin ei ole vielä hiipunut.. on aika herätä todellisuuteen ja katsoa mitä he ovat saaneet aikaan.

 

Lähde: PreventDisease.com

Lue myös:

Voin käytön ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä ei ole yhteyttä
Ghee – intialainen terveysherkku
Luonnolliset rasvat – Verisuonten ja sydämen ystävät
Totuus kevytlevitteistä, margariinista ja teollisesti käsitellyistä rasvoista
Margariinin epäterveellisyydestä

16 kommenttia

 1. Me kun kerran tehtiin kotivoita raakamaidosta, niin maitoautokuski osti sitä!!

  Plusääni(35)Miinusääni(0)
 2. Yksi asia on jäänyt pois: Voi ja näkö.

  Kun sodan aikaan kaukopartiomiehille ruvettiin säästösyistä syöttämään margariinia niin heiltä meni hämärä- ja piemänäkö. Sen jälkeen voihin palattiin ainakin heidän osaltaan.

  Nyt kun kastoaan ylä-asteikäisiä lapsia niin kuinka monella heistä on simälasit? Minä olin aikoinaan luokkani ainut. Nyt vaikuttaa siltä että joka kolmas omaa silmälasit. En usko että ihmisen DNA olisi näin nopeasti huonontunut näin paljon. Kyse on pikemminkin ulkoisista tekijöistä joista tärkeimpänä on ruoka.

  Otetaan esimerkiksi eräs tuntemani henkilö joka 17 vuoden iässä oli normaalipainoinen, nuori naisenalku. Mutta kun äitinsä rupesi varomaan ”lisäaineita” ja kertomaan ettei voi syödä voita tai muita luonnollisia aineita, vaan piti syödä ravintoköyhää ruokaa ettei ”perse leviä”, niin parissa vuodessa hänen normaali näkönsä huononi niin paljon että sai silmälasit ja nyt niiden vahvuus on luokkaa kaksi diopteria.

  Ruoka on tärkeässä osassa ihmisen elimistön hyvinvointia. Ja harva todellakaan ymmärtää sitä tosiasiaa että ”kolestroli pitää verisuonen seinämät kimmosina”. Ja että voi ”ravitsee silmiä”.

  Elämä on valintoja täynnä. Jos haluaa lyhyen, sairastavan ja lääkkeiden täyttämän elämän, niin valitsee keinotekoiset ruoka-aineet. Jos taas valitsee terveen elämän jossa jaksaa eikä tarvitse syödä lääkkeitä, valitsee keinoruuat. Kuten ”kauramaidot” ja margariinit.

  Plusääni(43)Miinusääni(7)
  1. Aina kun näen pienen lapsen jolla on silmälasit niin kommentoin mielessäni että siinä on taas elämä pilattu rokotteilla ja myrkyillä jo aika nuorena. Joskus tämän kauhistuttavan kommentin sanonut ääneenkin ,en vielä tuntemattomille ihmisille kuitenkaan. Vastaus on aina jotain ”noh noh on voinut syntyä noin” mutta joopa joo en usko.

   Naurahdin kun joku oli ostanut tällaista sydän terveellistä flooraa. Ajattelin mielessäni että eiköhän päävalmistusaine ole kuitenkin se halvin ja kaikista huonoin palmuöljy, käänsin purkin ja totta se tosiaan oli. Mielikuvamarkkinointia mutta aika raakaa sellaista, kuinkahan moni sydänongelmainen on kuollut tuon seurauksena.

   Plusääni(40)Miinusääni(9)
  2. Minä sain keväällä silmälasit, joita ensin en uskonut tarvitsevani, koska oletin olevai vain väsynyt, mutta todellisuudessa kyseessä oli valonarkuus ja kuivasilmäisyys, jonka seurauksena väsyn ostoskeskuksissa ja kaupoissa, joissa on kirkkaita valoja, ja television äärellä. Nyt elän sitten silmälasit päässä ja silmätippoja käyttäen. Minulla on myös diagnoosi reumaperäisestä sairaudesta: Sjögrenin oireyhtymä, joka myös aiheuttaa näköhäiriöitä. Oxiklorin-lääkitystä en käytä, ja suostun käyttämään ainoastaan kannabista, jos sen saaminen tehtäisiin vain helpoksi.

   Välillä mietin, että onko tämä kaikki seurausta siitä, että kotonani syötiin margariinia ja juotiin light-limuja. Olin pitkäänkin oikeassa, että niitä ei ole tarkoitettu ihmisravinnoksi, mutta minkäs teen, kun muut perheenjäsenet ovat lampaita ja suhtautuvat viralliseen totuuteen kuin Jumalaan. Aspartaamilla on havaittu olevan yhteyksiä neurologisiin ongelmiin ja näköhäiriöihin, jopa sokeutumiseen. Nykyään elän lakto-ovovegetaarisella, vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, mikä on helpottanut oppimiskykyäni edes vähän. Tapani oppia tiedän parhaiten minä itse, jolloin olen panostanut siihen.

   Minulla on myös diagnoosi autistisista piirteistä, joiden uskon olevan enemmän geeneistä kiinni suvussa ollessa kielellisen kehityksen häiriön sekä lukihäiriö- ja ADHD-diagnoosin saaneita sukulaisia. Ruokavaliohoidoista olen kiinnostunut neurologisissa vaivoissa. Ruokavaliossa on mukana rasvaiset jogurtit, avokadot, pähkinät, hampunsiemenet, hamppuproteiini, juustot, täysmaito, voi, kookosöljy, kerma ja vapaan kanan tai luomumunat. Moni pitää tietysti huuhaana ruokavaliohoitoa, mutta minä taas kyseenalaistan virallisen totuuden, mikä on kykyni lähes autistisena ihmisenä. Globalistien lääketeollisuudelle en alistu, vaikka keksisivät autismiin lääkkeen. Vahvasti lääkitty on helposti hallittava. Jos ja kun saamme globalisteista riippumattoman lääkeyhtiön, voisin miettiä asiaa uudestaan edellyttäen, että terveet piirteet jäisi.

   Plusääni(3)Miinusääni(0)
 3. ”Muutama vuosikymmen takaperin virallisten ravintosuositusten äänitorvet kehottivat luopumaan voista ja korvaamaan sen margariinilla. Sen väitettiin olevan terveellisempää, sillä se sisältää vähemmän mukamas haitallisia, monityydyttymättömiä rasvoja. Heidän mukaansa ihmiset sairastaisivat vähemmän”

  Tarkoittanet varmaan ”tyydyttyneitä” siis ei ”tyydyttymättömiä”

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
 4. ”Muutama vuosikymmen takaperin virallisten ravintosuositusten äänitorvet kehottivat luopumaan voista ja korvaamaan sen margariinilla. Sen väitettiin olevan terveellisempää, sillä se sisältää vähemmän mukamas haitallisia, monityydyttymättömiä rasvoja.”

  Tarkoittanet varmaan ”tyydyttyneitä” siis ei ”tyydyttymättömiä”

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Monta väitettä. Missä viitteet tutkimustuloksiin vai onka pelkää mutua??

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Ennen maalaiskaupoista sai ostaa vielä 70-luvulle asti ns. maalaisvoita. Se oli paikallisten maanviljelijöiden itse valmistamaa ja muistini mukaan erittäin maukasta. Pekka Puskahan löi lopullisen niitin Suomalaisten voinsyönnille, koska voi oli hänen mielestään täyttä myrkkyä. Samoin paljon muita ruoka-aineita suorastaan kiellettiin. Seuraus: Pekka Puskasta tuli THL:n pääjohtaja ja kansanedustaja. Toinen seuraus: Sydäntaudit ja diabetes ovat lisääntyneet moninkertaisesti. Etenkin kakkosluokan diabetes on suorastaan räjähtänyt käsiin.
  Kolesterolin paloittelulla ihmisille syötetään turhaan lääkkeitä, joilla on paljon pahemmat sivuvaikutukset kuin hyödyt, jos niitä hyötyjä yleensä on.

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 7. Alaotsikon ”Miksi margariinia, leivontarasvoja ja levitteitä tulisi välttää” alla, kohdassa

  ”Soijaproteiini-isolaatti: pitkälle jalostettu jauhe, jota lisätään ”vähätransrasvaisiin” levitteisiin antamaan rakennetta. Voi altistaa kilpirauhasen toimintahäiriöille, ruoansulatusvaivoille ja monille muille terveysongelmille.”

  …kannattaisi ehkä mieluummin, sanasta ”Voi” väärinkäsityksen välttämiseksi käyttää muotoa: ”…Se voi altistaa kilpirauhasen toimintahäiriöille, ruoansulatusvaivoille ja monille muille terveysongelmille.”

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 8. Mitenkä Voin (Maidon) sisältämät hormoonit, antibiootit ja muut lääkkeet mitä lehmille syötetään/piikitetään…

  Onhan se totta että mikään Öljy/Margariini ei ole terveellista. En kyllä koskisi Voihinkaan. Visva eli mätä ei houkuta missään muodossa. Eikä ne hormoonit ja lääkkeetkään

  Kasveissa, pähkinöissä, siemenissä on hyviä rasvoja, vitamiineja, kuituja, eli niitä syön mielummin, entä jotain Voita tai muita keinotekoisia liuottimia.

  Voi on myös suurteollisuuden tuote, eikä missään luonnollisessa muodossa sekään. Hyvällä propagandalla ja suurilla rahoilla tuotettua roskaa sekin.

  Plusääni(0)Miinusääni(4)
 9. Minut heitettiin ulos kansanterveystieteen luennolta, kun en 40 vuotta sitten suostunut uskomaan, että margaruiini olisi terveellisempää kuin voi. Vastustukseni kävi niin luennoitsijan kunnialle.

  En myöskään ole uskonut tähän kolesteroliin. Sehän on lähes yhtä suuri huijaus kuin koko €U. Kuinka monta turhaa haimatulehdusta ja lihassurkastumaa sekä niistä johtuvia kaatumisia lonkkamurtumineen ja ennenaikaisine kuolemineen nämä statiinit ovatkaan aiheuttaneet jo pelkästään suomalaisille? Mahdoton sanoa, mutta ainakaan vanhusten ei näitä tulisi käyttää. Mieluummin voita ja punaista maitoa. Ihmiset on suorastaan peloteltu psykoosiin näissä rasva-asioissa.

  Onneksi olen nyt eläkkeellä lääkärin työstä, eikä kaikkea nihilististä, ortodoksiseksi totuudeksi väitettyä paskaa tarvitse kuulla.

  Ensimmäisellä luennolla lääkiksessä anatomian apulaisprofessori Heikki Helminen sanoi: ”Kaikesta siitä, mitä teille tullaan opettamaan, puolet on totta, mutta tässä vaiheessa emme vielä tiedä, kumpi puoli.”

  Plusääni(8)Miinusääni(0)
 10. Minut heitettiin kansanterveystieteen luennolta >40 vuotta sitten, kun en suostunut uskomaan, että margariini olisi terveelisempää kuin voi. Kävi niin paljon luenoitsijan kunnialle. Samoin olen sanonut, että kolesterolilobbaus on melkein yhtä suuri huijaus kuin koko €U.

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 11. Patte: Meillä on lapsuuteni aikana aina syöty voita, (ja muita luonnollisia tuotteita) niin kauan kuin ite muistan. Ja voipaketit saatiin suoraan meijeristä maitopukille tonkkien palautuksen yhteydessä, kun muisti aikanaan tilata ne. Ja maito oli punaista. Ite aikuisena siirryin siniseen, mutta en koskaan täysin rasvattomaan – vettä saan hanastakin. Mutta-mutta.. silti kaikilla sisaruksillani on silmälasit tai vähintään heikentynyt näkö. Mistä johtuu?

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
 12. Joo ja pikaruoka saattaa olla tiedätte kyllä keiden suunnitelma lihottaa valkoinen rotu taistelukyvyttömäksi

  Plusääni(1)Miinusääni(1)
 13. Suosikaa vapaiden eläinten maitotuotteita ja munia. Kananmunissa vapaan kanan munat voittavat luomunkin.

  Itse ostan luomu(kirnu)voita paketillisen ja käytän kokkailuun. Leivän päälle tulee laitettua voimariini/ingmariini-settiä. Menivät tosin luomun tuossa joku aika sitten lopettamaan. Täytyy lähettää sähköpostia ja kysyä heiltä miksi.

  Muutoinkin kannattaa ottaa (luomu)tuottajiin yhteyttä ja kertoa heille kantansa tästä hiilinjalanjälki-pelleilystä ynnä muusta mielisairaudesta. Juustoportti ainakin lähettää osan rahoista Afrikkaan, jotta voivat ostaa parempia jätteenpolttimia siellä. Tai mistä sitä tietää mihin ne rahat oikeasti menevät…

  Hesburgerille laitoin viestiä että tarjoilkaa nyt edes kotimaisia ranskanperunoita, perkele. Ja käyttäkää luomumaitoa, -voita sekä -kananmunia. Tämän firman näkemys maailman parantamisesta on seuraava: annetaan rahat etelä- ja väli-Amerikan pers’reikävaltiolle puidenistutukseen. Voitteko uskoa? Pari kertaa vuodessa saatoin McDonald’sissa/Hesburgerissa/Burger Kingissä käydä ennen, nykyisin ei tule ranskalaisia eikä pizzoja enää haettua. Eihän näillä Suomen hinnoilla moiseen kannata ryhtyäkään! Eikä täältä maalta tule kaupunkiin kovin usein muutoinkaan lähdettyä…

  Jospa aloitettaisiin se maailman pelastaminen ihan täältä koto-Suomesta – tuo on hyvä viesti välittää näille eko-firmoille. Eläimille parempaa kohtelua, parempaa rehua, tuottajille parempaa hintaa ja sitten voivat lopuksi omillekin oikeaa työtä tekeville palkollisilleen maksaa parempaa liksaa.

  Kannattaa aina laittaa asiakaspalautetta, jos jotakin vain mieleen tulee. Kyllä ne siellä lukevat – se on varmaa!

  Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat