Sitkeimmät C-vitamiinimyytit murrettuna
Myytti nro. 1 Luonnollinen ja synteettinen C-vitamiini eroavat toisistaan
Askorbiinihappo-muodossa olevalla C-vitamiinilla on oma ainutlaatuinen molekyylirakenteensa. Se ei ole kompleksi, eikä se koostu useista eri kemiallisista yhdisteistä tai ravintoaineista.
Nykyään markkinoilla on monia tuotteita, joista voidaan kysyä ovatko ne luonnollisia vai synteettisiä. Esimerkiksi makeutusaineet kuuluvat tähän kategoriaan. On olemassa luontaisia makeutusaineita, kuten stevia ja steviauute. Toisaalta on myös aspartaami, jota ei esiinny luonnossa.
Joitain yhdisteitä, kuten sukroosia eli tavallista sokeria, voidaan eristää monista eri ravintokasveista tai valmistaa laboratoriossa. Kummallakin tavalla saadaan samaa tavaraa.
Yksi huolenaiheista on valmistus- tai eristyssprosessissa saadun lopputuotteen puhtaus. Jos sekä laboratoriossa valmistamalla että luonnontuotteesta eristämällä saadaan täysin samaa yhdistettä, joka ei sisällä merkittävästi muita molekyylejä, voidaan puhua samasta tuotteesta.
Näin ollen luonnollisen ja synteettisen yhdisteen välinen ”ero” on selkeä – niiden välillä ei ole eroa.
Myytti nro. 2 L-askorbiinihappo on parempaa kuin D-askorbiinihappo
Aivan kuten monet muutkin yhdisteet, myös askorbiinihappo on kiraalinen yhdiste. Tämä tarkoittaa sitä, että sillä on erilaisia avaruudellisia rakenteita, jotka ovat toistensa peilikuvia.
Vaikka eri muodot ovat kemialliselta koostumukseltaan samanlaisia, niiden kolmiulotteinen rakenne on erilainen. Vasemman käden puuttuminen on eri asia kuin oikean käden puuttuminen, vaikka kehonosien määrä pysyy muuttumattomana. Oikeakätinen ei voi käyttää vasenkätisen golf-mailaa. Joissain tapauksissa kätisyys ei vaikuta aineen toimintaan elimistössä tai kemiallisissa reaktioissa.
Joissain tapauksissa peilikuvamolekyylillä voi olla huomattavan erilainen vaikutus, erityisesti, mikäli molekyylit reagoivat avain-lukko-periaatteella. Yksi avain sopii, peilikuva ei. Joskus voi myös käydä niin, että toisella enantiomeerillä reaktio tapahtuu täysin, ja toisella enantiomeerillä vain osittain tai ei ollenkaan.
Mitä tulee askorbiinihappoon, eli C-vitamiiniin, L-muoto on kaikkein voimakkain vaikutus. D-muodolla ei ole kaikkia C-vitamiinin tunnettuja vaikutuksia tai ne ilmenevät vain osittain, ja joissain toiminnoissa D-muodon vaikutus on merkittävä, vaikkakin yleensä heikompi kuin L-muodolla.
Käytännössä luontaisista lähteistä saatava C-vitamiini on L-muotoa. Synteettinen C-vitamiini kuitenkin sisältää joko L-muotoa, D-muotoa, tai molempia. Tutkimalla asianmukaisesti saadaan selville onko tuotteessa D-muotoa. Mutta vain se, että C-vitamiini on synteettistä, ei tarkoita, että se on D-muotoa.
Myytti nro. 3 C-vitamiinin raaka-aineet ovat geenimuunneltuja ja siksi C-vitamiinia ei kannata syödä
GM-lajikkeista puhutaan usein uutisissa. Ja syystäkin. Mutta joskus johonkin pieneen yksityiskohtaan takertuminen estää näkemästä metsää puilta.
GM-lajikkeissa on usein myrkkyä, yleensä erittäin myrkyllistä glyfosaattia.
Maailmanlaajuisesti viljelykasveista maissi on erityisen saastunut geenimuuntelun vuoksi. Maissia käytetään yleisesti luontaisen C-vitamiinin lähteenä (minkä vuoksi synteettistä C-vitamiinia ei tulisi pitää automaattisesti huonompana vaihtoehtona).
Glyfosaatti ja muut GM-lajikkeisiin kytkeytyvät myrkyt ovat kuitenkin juuri sitä miltä kuulostavatkin: myrkkyjä. Ja yleensä myrkkyjen vaikutus on voimakkain silloin kun altistusmäärä on suuri. Myrkyt aiheuttavat hapetusstressiä elimistössä, ja juuri tämän vuoksi C-vitamiinin merkitystä ei tule aliarvioida. Se neutraloi myrkyt ja korjaa hapettuneet biomolekyylit, jotka ovat altistuneet myrkylle.
Kun C-vitamiinia vältellään siksi, että saatavilla on vain C-vitamiinia, jonka lähtöaineena on käytetty GM-maissia, aiheutetaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Myrkyn määrä on mitättömän pieni, ja suurin osa tuotteesta on C-vitamiinia, joka on täydellinen tehokeino kaikille myrkyille altistuttaessa.
Muista, että kaikki mitä syöt, sisältää sekä ravinteita että myrkkyjä, jotka tunnetaan myös antioksidantteina ja pro-oksidantteina.
Myytti nro. 4 ”C-vitamiinikompleksi”
Väite, jonka mukaan C-vitamiini esiintyy luonnossa osana monen yhdisteen muodostamaa kompleksia, on absurdi. Ei ole selvää, uskovatko väittäjät itse asiaan vai valehtelevatko he tarkoituksella.
Mutta mikä on varmaa, niin moisten väitteiden esittäjät päätyvät lopulta mainostamaan jotain lukuisista ”C-vitamiinikompleksi”-ravintolisistä. Osa menee jopa niin pitkälle, että väittää, ettei askorbiinihappo ole C-vitamiinia, tai että askorbiinihapolla itsessään ei ole mitään vaikutusta, tai että pelkkä askorbiinihappo ei paranna keripukkia, joka on perinteinen C-vitamiinin puutostilasta johtuva sairaus.
Väitteet ovat ilmeisen vääriä, näin lievästi sanottuna.
Jos jostain syystä pidät väitteitä kompleksista uskottavina ja loogisina (kuten näennäisen ”tieteelliset” Youtube-videot asian esittävät) suosittelen avaamaan PubMed-tietokannan ja kirjoittamaan hakukenttään askorbiinihappo, askorbaatti, tai C-vitamiini.
Saat tuloksena tuhansien artikkeleiden tiivistelmiä. Yhdessäkään niistä, varsinkaan kliinisissä tutkimuksissa, joissa C-vitamiinia käytetään ensisijaisena tai ainoana yhdisteenä, ei mainita ”C-vitamiinikompleksia”.
Toisin sanoen kaikki tieteellisesti dokumentoidut kokeet on tehty askorbiinihapolla tai jollain muulla askorbaatilla. Muita ravinteita, lääkkeitä tai yhdisteitä ei tarvita.
Epämiellyttävä totuus C-vitamiiniin liittyvästä markkinoinnista
En halua syyttää ketään tahallisesta valehtelusta, mutta henkilön pätevyys on syytä kyseenalaistaa, mikäli hän väittää C-vitamiinikompleksin olevan olemassa, vaikka sitä ei mainita yhdessäkään tuhansista artikkeleista, eikä sillä ole merkitystä C-vitamiinin vaikutusten kannalta.
Komplekseina markkinoituihin C-vitamiinin eri muotoihin on usein lisätty antioksidatiivisia bioflavonoideja ja joskus muitakin hyödyllisiä ravinteita. Ja kyllä, mitä useampia erilaisia antioksidantteja saat ja mitä enemmän, sen parempi.
C-vitamiinin kanssa nautitut antioksidantit tehostavat vaikutusta, mutta ne eivät ole välttämättömiä suurten C-vitamiiniannosten terveyshyötyjen saavuttamiseksi. Näiden ainesosien lisääminen kuitenkin yleensä nostaa tuotteen hintaa reaalihintaa kalliimmaksi, eivätkä ne tee tuotteesta yhtään sen tehokkaampaan kuin pelkkä suuri määrä C-vitamiinia, kuten se mitä tri Frederick Klenner ja tri Linus Paulig suosittelivat.
Kompleksituotteet ummistavat tavantallaajien ja motivoituneiden terveysintoilijoiden silmät suurten C-vitamiiniannosten huimilta terveyshyödyiltä, jotka ovat merkittävämpiä kuin mitä saavutetaan nauttimalla viikossa muutama pullollinen C-vitamiinikompleksivalmistetta.
Viimeinen varoituksen sana
Kuten kaikessa muussakin, ostajan on syytä olla varuillaan ja perehtyä aiheeseen. Varmista, että kaikki internetistä lukemasi tai kuulemasti käy järkeen, ja väitteiden tukena on myös tieteellistä näyttöä, ei vain karismaattinen mainosnaama.
Jokaisen on ansaittava leipänsä, mutta motivoituneiden terveysintoilijoiden ei tulisi asettaa terveyttään alttiiksi vain koska ostavat roskaa, jota valitettavasti on markkinoilla yhä enemmän ja enemmän.
Lähde: NaturalHealth365
Lue myös:
DMSO ja C-vitamiini – syöpähoidon tehokaksikko
Suonensisäinen C-vitamiini tuhoaa syöpää
C-vitamiini avuksi sydäntauteihin, syöpään ja solujen suojaksi
Suonensisäinen C-vitamiini yritetään kieltää
Piristävä C-vitamiini
Tässä siis väitetään että c-vitamiini, jota saa esimerkiksi ruusunmarjajauheesta (nautin sitä just aimo annoksen) on käytännössä ihan samaa tavaraa kuin askorbiinihappo jota eristetään esim. (gm)maissista?
C-vitamiini ei ole yhtä kuin askorbiinihappo vaan ko. happo on vain yksi c-vitamiinin komponentti. Eristetty askorbiinihappo on valkoista kidettä. Keho tarvitsee ravintoaineet biosaatavassa muodossa jotta imeytyminen on tehokasta, että keho osaa tunnistaa ne.
Me olemme hiilipohjaisia olentoja ja kaikkien ravintoaineiden tulisi olla sitoutuneena hiiliketjuun jotta niistä saa kaiken irti, jotta ne ylipäätään toimii niin kuin pitää.
http://www.livingherbalfarmacy.com/category-s/143.htm
Vitamiini on:
“A working process consisting of the nutrient, enzymes, coenzymes, antioxidants, and trace minerals activators.”- Royal Lee “What Is a Vitamin?” Applied Trophology Aug 1956.
Yleensä magneettimedian terveyspuolen jutut on tosi jees, mutta tällä kertaa mentiin pahasti metsään.
”C-vitamiini ei ole yhtä kuin askorbiinihappo vaan ko. happo on vain yksi c-vitamiinin komponentti.”
Väitteesi on täyttä huuhaata. Lue ja opi: ”The Nature of Vitamin C” – https://vitamincfoundation.org/NaturalC.htm