Aiheuttaako vai ehkäiseekö auringonvalo syöpää?

Ihotautilääkärit ja aurinkovoiteiden valmistajat väittävät kivenkovaan, että auringolle altistuminen aiheuttaa syöpää, mikä on emävale. Auringonvalo ei ole ihosyövän pääasiallinen aiheuttaja, vaan auringonvalo itse asiassa ehkäisee syöpää!

On olemassa huomattavaa näyttöä siitä, että D-vitamiini (jota syntyy auringonvalon seurauksena) suojaa monelta syövältä. Yksi näistä on ihosyövistä vaarallisin – melanooma. Melanooman ohella suojaava vaikutus pätee ainakin 13 muuhun syöpätyyppiin. Erityisesti rintasyöpään, paksusuolensyöpään ja munasarjasyöpään.

Auringolle altistuminen EI aiheuta melanoomaa

Vaikka syöpätapauksista alle 2 % on melanoomia, se voi levitä muihin elimiin ja olla hyvin aggressiivinen. Suurin osa ihosyövästä johtuvista kuolemantapauksista johtuu melanoomasta. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että auringonvalo ei aiheuta melanoomaa.

Memorial Sloan Kettering Cancer Centerin (MSKCC) syöpäkirurgi Daniel Coit piti vuonna 2012 esitelmän melanoomatutkimuksestaan MSKCC:n terveyskoulutusseminaarissa. Coit toi esille huomiota herättäviä todisteita ja kumosi melanoomaan liittyviä sitkeitä myyttejä.

Hän yllätti yleisön toteamalla, ettei suurin osa melanoomista liity auringolle altistumiseen, ja näin ollen aurinkovoiteiden käyttö tai auringon välttely ei suojaa melanoomalta. Coit selitti, kuinka melanooma liittyy suoraan perhehistoriaan, ja kutsui sitä perimässä tapahtuvien mutaatioiden aiheuttamaksi sairaudeksi.

Vuonna 2002 tehty brittiläinen yhteenveto sisälsi mielenkiintoisia tuloksia. Yhteenvetona todettiin, ettei aurinkovoiteiden käytön ja melanoomalta välttymisen välillä ole selkeää yhteyttä. Vaikka kahdessa tutkimuksessa havaittiin suojaava vaikutus, kolmessa tutkimuksessa havaittiin käänteinen yhteys, mikä tarkoittaa, että pahalaatuinen melanooma oli tilastollisesti merkitsevästi yleisempää aurinkovoidetta käyttäneillä.

MD Anderson –keskuksen Karsinogeneesi-osaston professori David Mitchell havaitsi kalatutkimuksessa, ettei UVA aiheuta melanoomaa eikä ole syynä melanooman esiintyvyyden kasvuun kuluneen 30 vuoden aikana.

Kuinka auringonvalo ehkäisee syöpää

Lukemattomissa tutkimuksissa on päädytty päinvastaiseen lopputulokseen. Auringolle altistuminen itse asiassa alentaa ihosyövän ja muiden syöpien riskiä.

Miten auringonvalo alentaa syöpäriskiä?

D-vitamiini lisää solujen erilaistumista, sammuttaa kasvusignaaleja, vähentää solujen jakautumista, vähentää IGF-1:n (insuliinin kaltainen kasvutekijä) vaikutusta syövän leviämiseen ja estää angiogeneesia (uuden verisuoniston kasvua kasvaimissa). Näin ollen on todennäköisempää, että matalat D-vitamiiniarvot vaikuttavat ihosyöpätapausten määrän kasvuun. Itse asiassa lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että matala D-vitamiinin määrä altistaa iho-, rinta-, paksusuolen ja munasarjasyövälle ja muille syöville.

Muutama tutkimus mainitakseni:

  • Sunlight, Nutrition and Health Research Centerin perustajan, epidemiologi William B. Grantin mukaan liian vähäinen auringonvalo todennäköisesti johtaa vuosittain yli 50 000 amerikkalaisen kuolemaan. Yhdessä Grantin tutkimuksista hän osoitti, että 17 eri syövästä johtuva kuolleisuusaste oli kääntäen verrannollisessa suhteessa auringonvalosta saadun D-vitamiinin määrään. Tutkimus myös osoitti, että D-vitamiini alentaa melanoomariskiä. Toisessa tutkimuksessa hän havaitsi, että UVB alentaa 16 eri syövän riskiä Yhdysvalloissa.
  • Journal of Invertigative Dermatology –lehdessä julkaistu tutkimus vuodelta 2003 osoitti, että auringolle altistumisella on käänteinen suhde melanoomariskiin. Elämänsä aikana enemmän auringolle altistuneilla on pienempi melanoomariski.
  • Leedsin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että melanoomapotilailla, joilla oli matalimmat D-vitamiiniarvot, oli huonoin ennuste. Ja toisin päin, melanoomapotilailla, jotka altistuivat auringolle eniten (ja näin ollen heillä oli korkeammat D-vitamiiniarvot), oli pienempi todennäköisyys kuolla sairauteen kuin niillä jotka pysyivät poissa auringosta.
  • Tutkimuksessa tarkasteltiin 3000 non-Hodgkinin lymfoomaa sairastavaa henkilöä, joista UV-säteille altistuneiden syövän riski oli 30-40 % pienempi.
  • BBC:n viittaamat kaksi tutkimusta vuodelta 2005 osoittivat, että auringonvalosta oli hyötyä pahalaatuisen melanooman hoidossa. Eniten auringolle altistuneilla potilailla oli pienempi todennäköisyys kuolla kuin niillä jotka välttelivät aurinkoa.

Lukuisat muut syöpäasiantuntijat ovat päätyneet samaan johtopäätökseen: auringolle altistumista ei tule syyttää ihosyövän esiintyvyyden kasvusta, vaan itse asiassa se suojaa monilta syöviltä. Sen sijaan aurinkovoiteet voivat olla osa ongelmaa.

Suojaavatko aurinkovoiteet syövältä?

Aurinkovoiteiden käyttö on kasvanut merkittävästi kuluneen 50 vuoden aikana. CDC:n (Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset) mukaan ainakin 61 % täysikäisistä amerikkalaisista suojautuu auringolta, mikä heijastaa mittavaa kasvua vuosien aikana. 1970-luvun alkupuolella aurinkovoiteiden myynti oli noin 18 miljoonaa dollaria. Joidenkin arvioiden mukaan luku on kasvanut 400 miljoonaan dollariin vuodessa.

Tästä huolimatta ei ole olemassa tutkimuksia, joissa olisi osoitettu selkeästi, että aurinkovoide ehkäisee syöpää, kuten melanoomaa. Kun otetaan huomioon mainitut tutkimukset, melanooman (ja muiden syöpien) esiintyvyyden on havaittu vähenevän suuremman aurinkoaltistuksen myötä ja kasvavan aurinkovoiteilla, jotka estävät D-vitamiinin tuotantoa. Jos aurinkovoiteet oikeasti ehkäisisivät ihosyöpää, tapausten määrän olisi pitänyt laskea nopeasti. Sen sijaan ihosyöpätapausten määrä on ollut kasvussa.

Tämä tarkoittaa sitä, että auringon välttelyn suosiminen ja aurinkovoiteiden runsas käyttö on tuottanut miljoonia dollareita aurinkovoiteiden valmistajille, mutta nostanut miljoonien ihmisten syöpäriskiä.

Kuinka aurinkovoiteet aiheuttavat syöpää

Sen lisäksi että aurinkovoiteet estävät D-vitamiinin tuotantoa, ne myös altistavat syövälle. Kun ihmiset käyttävät korkean suojakertoimen aurinkovoiteita, heillä on tapana olla liian pitkään auringossa. Tällä tavoin he altistavat itsensä liialliselle säteilylle ja mahdollisesti polttavat ihonsa.

On väitetty, että auringon tai solariumin liiallinen ultraviolettisäteily (UV) voi vahingoittaa ihosolujen perimäainesta. Auringon säteet vaikuttavat ihossa syntyvien vapaiden radikaalien välityksellä. Jos perimäaines vaurioituu tarpeeksi usein, solut voivat alkaa kasvaa hallitsemattomasti, mikä voi johtaa ihosyöpään.

Tarkemmin ilmaistuna auringonpolttamalla tarkoitetaan kivuliasta immuunivastetta UV-säteilyyn, joka luo tulehduksellisia kemikaaleja, joita kutsutaan sytokiineiksi. Tämän prosessin aikana vaurioituneet poistetaan ja korvataan terveillä soluilla. Vaikka tämä kuulostaa hyvältä, sytokiinit synnyttävät vapaita radikaaleja, jotka voivat vahingoittaa perimäainesta ja aiheuttaa mutaatioita, jotka saavat kasvaimen kasvamaan.

Runsas todistusaineisto tukee sytokiinien osallisuutta tapahtumiin, jotka johtavat syövän syntyyn, kasvuun, invaasioon ja etäpesäkkeiden lähettämiseen. Järjestelmä ei myöskään toimi aukottomasti. Vahingoittuneet ihosolut, joita ei poisteta, voivat kehittyä ihosyöväksi. Sillä on huomattavan suuri ero ”saatko vähän aurinkoa” vai ”paahdutko pavuksi”.

Kemiallisten aurinkosuojien syöpäriski

Ei ole syytä ylenkatsoa kemiallisiin aurinkosuojiin sisältyvää syöpäriskiä. Monien aurinkosuojien sisältämät kemikaalit ovat myrkyllisiä hormonihäiriköitä, jotka vaurioittavat sydäntä ja maksaa.

Aurinkovoide imeytyy ihoon ja kulkeutuu verenkiertoon. Yhden voitelukerran vaikutus voi kestää jopa kahden päivän ajan, sillä imeytyessään ihon läpi se ohittaa maksan, joka neutraloi myrkkyjä.

Kemiallisten aurinkosuojien vaikutus perustuu siihen, että ne imevät UV-valoa, minkä seurauksena muodostuu perimäainesta vahingoittavia vapaita radikaaleja. Norjan säteilysuojakeskuksen tutkimus osoitti, että oktyylimetoksisinnamaatin ja auringonvalon välinen reaktio oli kaksi kertaa myrkyllisempi kuin kemikaali itsessään. Oktyylimetoksisinnamaattia on 90 % aurinkovoidemerkeistä!

Torju syöpä nauttimalla suojaavia ravinteita

Altistuminen kohtuulliselle määrälle auringonvaloa sekä terveelliset elämäntapavalinnat voivat alentaa syöpäriskiä huomattavasti. On tärkeää tietää, että ravintoköyhän ruokavalion, tupakoinnin, liiallisen alkoholinkulutuksen ja lihavuuden uskotaan olevan syynä ainakin 50 % syöpiin, myös melanoomaan, liittyvistä kuolemantapauksista. Perimä liittyy läheisesti kykyyn suojautua UV-vaurioilta ja ihosyövältä. Vaikka emme voi muuttaa geenejämme, voimme tehdä elämäntapavalintoja, jotka vaikuttavat suotuisasti geenien ilmenemiseen.

Jos vietät suuren osan ajasta ulkona, käytä suojaavaa vaatetusta tai mineraaliaurinkosuojaa. Paras aurinkosuoja löytyy kuitenkin keittiöstäsi.

Syö ruokaa joka sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinia sekä syö runsaasti klorofyllipitoisia lehtivihanneksia. Tuoreet, raa’at vihannekset ja prosessoimattomat ruoat antavat keholle runsaasti voimakkaita antioksidantteja ja ravinteita, jotka auttavat torjumaan vapaat radikaalit ja ehkäisemään ihon palamisen.

 

Lähde: Truth About Cancer

Lue myös:

Saavatko ihmiset energiaa auringosta?
Auringon 10 parantavaa vaikutusta
Näin auringonvalo parantaa vastustuskykyä
Auringonvalo stimuloi T-solujen toimintaa
Auringonvalon merkitys hyvinvoinnille
Auringonvalo on hyväksi iholle
Auringon välttely tappaa nopeammin kuin auringonpalvonta
Tutkimus: eläinsolut hyödyntävät auringonvaloa lehtivihreän avulla
On aika päivittää tietosi aurinkovoiteiden käytöstä
Näin D-vitamiini pysäyttää syövän kantasolut
Auringonvalo voi oikeasti suojata ihosyövältä
Luonnollinen valo
Aiheuttaako liika auringonotto oikeasti melanoomaa?

1 kommentti

  1. Mielenkiintoista on myös, että vaarallinen melanooma esiintyy usein paikoissa, joihin auringonsäteet eivät pääse. Kuinka aurinko voi aiheuttaa melanooman peräsuoleen, jalkapohjaan tai nenän sisään?
    On tutkimuksia, joiden mukaan esim. synteettisen hormonien kuten e-pillereiden sekä käsiteltyjen kasvirasvojen kuten margariinin käyttö lisää melanoomariskiä. Miksi näistä tutkimuksista vaietaan?

    Plusääni(15)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat