Altistavatko tulehdukselliset suolistosairaudet tietyille syöville?

Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten esimerkiksi Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus, voivat aiheuttaa hengenvaaran, lamauttaa ja olla hyvin tuskallisia. Noin 1,5 miljoonaa näistä sairauksista kärsivää amerikkalaista varmasti yhtyy näkemykseeni. Mutta mistä tulehdukselliset suolistosairaudet johtuvat ja ovatko niitä sairastavat alttiimpia syövälle?

Suolistovaivat: hiljainen epidemia

New Yorkin NYU Langone Medical Center osallistui vasta tehtyyn tutkimukseen, jossa havaittiin, että 74 % amerikkalaisista valittaa jonkinlaisesta ruoansulatusvaivasta, mutta tästä huolimatta he eivät mainitse asiasta lääkärilleen. Jopa lievät oireet kuten turvotus tai jatkuva närästys voivat johtaa vakavampiin ongelmiin. Muista, että 80 % immuunisoluista elää ohutsuolessa. Jos suolistosi terveys järkkyy, se vaikuttaa todennäköisesti myös vastustuskykyysi.

Huomioita Crohnin taudista ja haavaisesta paksusuolentulehduksesta

Sekä Crohnin tauti että haavainen paksusuolentulehdus ovat käytännössä sama sairaus. Crohnin tauti voi ilmetä missä tahansa suoliston osassa, kun taas haavainen paksusuolentulehdus keskittyy yleensä paksu- ja peräsuolen alueelle.

Jotta osaisit asettaa suoliston terveyden merkityksen kokonaisterveydelle oikeaan mittakaavaan, muista, että ruoansulatuskanavassa on biljoonia bakteereja, joilla on yhteensä 100 kertaa enemmän geenejä kuin sinulla on ”omia” geenejä! Näiden bakteerien geenit eivät säätele vain ruoansulatusjärjestelmän toimintaa vaan myös immuunijärjestelmää. Ne jopa tuottavat osan tärkeistä vitamiineista. ”Hyvät” bakteerit hillitsevät tulehdusreaktioita ja torjuvat yhdisteitä, jotka muodostavat vapaita radikaaleja. Toisaalta ”huonot” bakteerit aiheuttavat tuhoa kaikkialla kehossa ja altistavat sairauksille, kuten syövälle.

Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolentulehduksen tapauksessa suoliston bakteerikanta ja immuunijärjestelmä ovat hyvin epätasapainoisessa tilassa. Epätasapainotila heikentää suoliston limakalvoa ja aiheuttaa tulehdusta suolistossa. Joskus tulehdustila voi olla niin vakava, että se vaikuttaa syvälle ruoansulatuskanavan kudoksiin. Jommasta kummasta sairaudesta kärsivillä voi esiintyä voimakasta vatsakipua, lamauttavan voimakasta ripulia, uupumusta, painonlaskua ja aliravitsemusta.

Crohnin taudin ja syövän välinen yhteys

Sekä Crohnin tauti että haavainen paksusuolentulehdus nostavat tiettyjen syöpien – erityisesti paksusuolensyövän – riskiä. World Journal of Gastroenterology –lehdessä julkaistussa raportissa todetaan:

”Tulehduksellisia suolistosairauksia potilailla on havaittu kohonnut paksusuolensyövän riski, erityisesti pitkäaikaista ja laajaa haavaisen paksusuolentulehdusta [sairastavilla potilailla]. Suolistosyövän riski sekä paksu- että ohutsuolen alueilla vaikuttaa olevan suurempi Crohnin tautia sairastavilla.”

Suuremman syöpäriskin keskeinen tekijä on suoliston tulehduksen laajuus, erityisesti niillä, jotka ovat olleet sairaana kahdeksan vuotta tai kauemmin. Ja mikä ikävintä, toinen syövälle altistava tekijä liittyy suoraan Crohn-potilaille suoritettuihin tavanomaisiin hoitotoimenpiteisiin.

Crohnin tautia hoidetaan tyypillisesti poistamalla paksusuoli joko kokonaan tai osittain (ja joskus myös peräsuoli). Paksusuolen osittaisen poistoleikkauksen jälkeen jäljelle jääneeseen ”peräsuolen pätkään” voi kehittyä syöpä. ”Peräsuolen pätkä” on osa suolta, joka jää jäljelle leikkauksen jälkeen. Osalle osittaisen poistoleikkauksen läpikäyneistä Crohn-potilaista voi kehittyä primaarinen sklerosoiva kolangiitti, joka voi johtaa sekä paksusuolensyöpään että maksasyöpään.

Hollannin Utrechtin yliopiston lääketieteellisen yksikön suorittaman tutkimuksen mukaan primaarinen sklerosoiva kolangiitti oli yleisin syy Crohnia sairastavien osittaisen poistoleikkauksen läpikäyneiden paksusuolensyövälle. Crohn-potilailla on myös keskimäärin korkeampi lymfooman ja karsinoidikasvaimen riski.

Tuumasta toimeen: 3 muutosta, joiden avulla parantuminen on mahdollista

On olemassa monia asioita, joiden avulla voit parantaa tulehduksellisen suolistosairauden luonnollisesti. Tässä 3 YKSINKERTAISTA ASIAA, jotka voit tehdä jo NYT lievittääksesi tulehduksellisten suolistosairauksien oireita ja alentaaksesi syöpäriskiä samanaikaisesti:

#1: Sitoudu luontaismenetelmiin: Ruokavalio- ja elämäntapamuutokset ovat kriittisen tärkeitä, jotta saat tulehduksellisen suolistosairauden hallintaan. Jos suinkin mahdollista, sitoudu käymään läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot joilla parantaa suolisto luonnollisesti ennen kuin turvaudut leikkaukseen tai lääkkeisiin. Anna itsellesi kolme kuukautta aikaa tutkia, oppia ja erityisesti ottaa käyttöön uusia ruokia, ravintolisiä ja muita menetelmiä. Leikkauksen aiheuttama syöpäriski on mainittu aiemmin tässä artikkelissa. Yleisillä Crohn-lääkkeillä on vastaavanlainen vaikutus, joista monet on immunosupressantteja, joilla on vakavia sivuvaikutuksia.

#2: Suolisto kuntoon: Tämä kohta voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä suolistosairaudesta kärsivälle, mutta se on syytä mainita useaan kertaan.

Mitä voit siis tehdä, jotta suolistosi alkaisi parantua?

”Jos henkilö haluaa parantaa ja pitää huolta sisuskaluistaan, otamme puheeksi probiootit,” sanoi Rubin Jordan, bestselleri Patient Heal Thyself -kirjan kirjoittaja. Crohnin takia Rubin virui kuoleman kielissä 2000-luvun alkupuolella, jolloin hän teki terveydelleen täyskäännöksen alkamalla syömään luonnollisesti, käyttämällä ravintolisiä ja probiootteja.

Laadukkaat probiootit paitsi palauttavat suoliston tasapainon mutta myös tuottavat B12:ta, jonka vakava puutostila on yleinen Crohn-potilailla. Lisäksi kannattaa lisätä ruokavalioon hapatettuja ruokia, kuten kombuchaa ja pastöroimatonta hapankaalia. Luuliemi ja yrtit, kuten punajalava ja kurkumiini, ja omega-3-rasvahapot (jotka voivat alentaa tulehdusta) voivat olla avuksi, kuten myös prebioottiset ruoat kunhan elimistösi sopeutuu käsittelemään kuituja.

Osa prosessoidussa ruoassa käytetyistä kemikaaleista voi tuhota suoliston pinnan, joten rajoita tai vältä kokonaan kaikkia prosessoituja ruokia. On viisasta rajoittaa gluteenin, maitotuotteiden ja sokerin käyttöä, erityisesti jos paranemisesi on vasta aluillaan. Ja lopuksi, juomalla enemmän nestettä vältät nestevajeen, erityisesti jos kärsit ripulista.

#3.Lopeta stressaaminen! Tutkimukset ovat osoittaneet, että stressi lisää tulehdusta, joten stressin vähentäminen myös nopeuttaa paranemista. Esimerkiksi kevyt liikunta, kuten kävely, uiminen tai venyttely, lievittävät stressiä. Muita stressiä lievittäviä asioita ovat meditointi, syvähengitysharjoittelu, sellaiset aktiviteetit joista nautit, oleskelu luonnossa ja menetelmät kuten Emotional Freedom Technique. Kyllä, joudut todennäköisesti asettamaan elämäsi tärkeysjärjestyksen uusiksi ja luopumaan aktiviteeteista, ihmisistä ja olosuhteista jotka aiheuttavat stressiä – ota aikaa itsellesi ja pidä siitä kiinni!

Mutta eikö muutos ole sen arvoinen, jos pysyt jatkossa terveenä?

Tulehduksellisesta suolistosairaudesta voi selvitä… luontaiskeinoin!

Tärkein asia perehtyä parantaessa Crohnia tai haavaista paksusuolentulehdusta luontaismenetelmin on valita ruokavalio ja elämäntapa, joka lievittää tulehdusta kaikilla tasoilla. Joudut ehkä näkemään vaivaa ennen kuin löydät sinulle sopivan ratkaisun, mutta älä luovu toivosta. Hanki tarvitsemasi tuki tutkimalla asiaa itse ja ottamalla yhteyttä pätevään naturopaattiin tai ravintoasioiden asiantuntijaan, joka osaa neuvoa reitin varrella. Monet ovat toipuneet Crohnista ja haavaisesta paksusuolentulehduksesta ruokavalio- ja elämäntapamuutoksilla (ja näin alentaneen syöpäriskiä)… sinäkin pystyt samaan!

 

Lähde: Truth About Cancer

Lue myös:

Crohnin taudin parantaminen luontaiskeinoin, 8 askelta
Ravintolisät Crohnin tautiin
Crohnin taudin todelliset syyt ja luonnolliset hoitomenetelmät
Crohnin taudin lääkkeetön hoito
Otsoniterapia colitis ulcerosan ja Crohnin taudin hoidossa

1 kommentti

  1. Kalsiumbentoniittisavi on erittäin hyödyllistä kaikkiin tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Lisää kukkura teelusikka noin 1,5 dl veteen, ravista sekoituspullossa ja nauti tyhjään vatsaan 2 – 3 kertaa päivässä. Savi kuljettaa pois suolistosta myös hiivaa, loisia, haitallisia bakteereita ja viruksia.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat