Ayurveda – kymmenen parasta yrttiä syöpään

Syövän kanssa kamppailu on raskasta emotionaalisesti, fyysisesti kuten myös taloudellisesti sekä potilaalle itselleen että hänen läheisimmilleen. Syövällä tarkoitetaan solujen hallitsematonta kasvua, ja se on yksi tappavimmista sairauksista, jos hoitoja ei aloiteta ajoissa.

Kun otetaan huomioon syöpähoitojen korkeat hinnat ja kaikki mahdolliset sivuoireet, kunnollinen hoito ei ole kaikkien saatavilla. Alla on lista kymmenestä parhaimmasta, helpoimmin saatavasta ja halvimmasta yrtistä, joista on apua syövän kaikissa vaiheissa.

1. Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma on suosittu lääkinnällinen yrtti, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa. Sen avulla on saatu loistavia tuloksia syövän kasvun hillitsemisessä. Sillä on monia käyttötarkoituksia syövän hoidossa, ja sen on havaittu olevan erittäin hyödyllinen monentyyppisten ja eriasteisten syöpien hoidossa. Kurkumiini on kurkuman tärkein syöpää ehkäisevä ja hoitava yhdiste, ja se antaa kurkumalle sen keltaisen värin.

Kurkumiini reaktivoi kasvunrajoitegeenin, ja hillitsee syövän kantasolujen uudelleenkasvua ja metastaasia. Se hakee vertaistaan mitä tulee tehokkuuteen syöpää vastaan. Planet Ayurvedan Curcumin 95 % –kapselit sisältävät 95 prosenttisen puhdasta ekstraktia vegaanisissa kapseleissa.

2. Ashwagandha (Rohtokoisio, Withania somnifera)

Ashwagandha on nuorentavista yrteistä parhaimpia – sen ikääntymistä hidastavista ja antioksidatiivisista vaikutuksista on keskusteltu Ayurvedan kirjallisuudessa. Sen antioksidatiivisen vaikutuksen on havaittu suojaavan normaaleja soluja syövältä. Se auttaa parantamaan kemoterapia- tai sädehoitoja läpikäyvän potilaan tilaa. Se nopeuttaa kudosten ja proteiinien palautumista ja uusiutumista.

Ayurvedan mukaan ashwagandhalla on tasapainottava vaikutus kehon kolmeen energiaan, jotka ovat vakavassa epätasapainotilassa syöpäsoluissa.

3. Guggul (Commiphora wightii)

Syövän kasvukohdassa vallitsee tulehdustila, sillä kehon kudokset hajoavat, ja aineenvaihdunta on vinksallaan ja vauhdittaa syöpäsolujen kasvua. Guggul on Commiphora mukul –puusta eristettävä hartsimainen kasviuute, jolla on tulehdusta lievittävä ja antioksidatiivinen vaikutus. Sillä on ikääntymistä hidastava ja vapaita radikaaleja sitova vaikutus, joka pienentää riskiä sairastua syöpään. Guggulsteronit saavat aikaan sen välittömät lääkinnälliset ominaisuudet.

4. Kirjobauhinia (Bauhinia variegata)

Kirjobauhinia on erittäin hyödyllinen lääkekasvi. Sen latinankielinen nimi on Bauhenia variegata. Bauhenia variegata on erittäin tehokas yrtti, jota on käytetty ennen vanhaan pehmytkudoksen epämuodostumiin ja rauhasten liikakasvuun. Perinteinen ayurvedassa tunnetaan yrttirohto, joka on valmistettu kirjobauhiniasta ja guggulista. Sitä käytetään syöpien ja kasvainten hoidossa. Syövät ja kasvaimet ovat yleensä epätasapainossa kapha-energian suhteen, mitä kirjobauhiniauute tasapainottaa.

5. Tulsi (Ocimum tenuiflorum)

Tulsi on yksi parhaimmista immunomodulatiivisista yrteistä, ja Ayurvedassa sitä suositellaan käytettävän mikäli kärsii syövästä. Se on COX-2-inhibiittori ja hillitsee tulehdusta. Se myös lievittää kipua, joka on yleinen vaiva syöpäpotilailla. Tulsin solut kykenevät korjaamaan vaurioituneita soluja ja torjumaan syövälle altistavia muutoksia soluissa.

6. Rohtokirata (Andrographis paniculata)

Rohtokirata on lääkeyrtti, joka tunnetaan myös nimellä Andrographis paniculata. Se on loistava antioksidantti, ja sillä on ennenaikaista vanhenemista ehkäisevä vaikutus. Se vahvistaa kehon luontaista kykyä torjua infektioita. Sen fibrinolyyttinen ja analgeettinen vaikutus tekee siitä erityisen hyödyllisen syöpäpotilaille, jotka saavat kemoterapia- tai sädehoitoja. Kaikesta huolimatta se ei ole satavarma hoitokeino syöpään. Nauttimalla yrttiä säännöllisesti voit välttää syövän esiasteiden kehittymisen. Syöpäpotilaat hyötyvät yrtistä, sillä se auttaa kestämään säde- ja kemoterapiahoidon sivuvaikutukset paremmin.

7. Vehnänoras

Vehnänorasta saadaan hyvinkin yleisestä elintarvikkeesta, vehnästä, josta käytetään myös nimeä Triticum aestivum. Se sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, ja sillä on lääkinnällisiä vaikutuksia, ja sen avulla voi ennaltaehkäistä leukemiaa, syöpää, halvauksia, unettomuutta jne. Vehnäoraan klorofylli on hyväksi kun hemoglobiini on matala, mikä on yleistä syöpäpotilailla. Se sisältää superoksidi dismutaasi -entsyymiä, joka on paras vapaiden radikaalien kaappaaja. Sanotaan, että ultraviolettisäteillä käsitelty vehnänorasmehu olisi vielä tehokkaampi syövän hoidossa.

8. Ryytineito (Nigella sativa)

Seuraavana listalla on yrtti, joka tunnetaan nimellä Nigella sativa. Sen syöpää ehkäisevä aktiivisuus johtuu ainutlaatuisesta antioksidatiivisesta vaikutuksesta, joka toimii erityisesti rintasyöpäsoluja vastaan. Ryytineito hidastaa rintasyöpäsolujen kasvua ja ehkäisee apoptoosia. Kasvin aktiivinen ainesosa on tymokinoni. Se myös ehkäisee rintasyöpää lähettämästä etäpesäkkeitä läheisiin sisäelimiin. Ryytineidon vaikutus on spesifi vain syöpäsoluja vastaan eikä se vahingoita tervettä kudosta syöpäsolujen ympärillä.

9. Valkosipuli (Allium sativum)

Valkosipulilla on monia terveysvaikutuksia, mutta Ayurvedassa sitä on myös käytetty syöpään. Lukuisat terveystieteilijät ovat tunnustaneet valkosipulin tehokkaan vaikutuksen syöpäsoluihin. Olipa tarkoituksena hidastaa syöpäsolujen kasvua tai ehkäistä kemoterapia- ja sädehoitojen sivuoireita, 2 – 5 grammaa päivässä riittää. Tietysti sen käytöllä on tiettyjä sivuvaikutuksia, kuten voimakkaantuoksuinen hengitys ja kehontuoksu sekä närästys, jos sitä nautitaan suuria määriä. Tästä huolimatta Maailman terveysjärjestön mukaan valkosipuli on mahdollisesti hyödyllinen syövän hoidossa.

10. Kardemumma (Elettaria cardamomum)

Kardemumma, joka tunnetaan myös nimellä Elettaria cardamomum, on yrtti jolla on syöpää ehkäisevä vaikutus ja jota käytetään erityisesti paksusuolensyövän hoidossa. Kardemummaöljyä on käytetty tutkimuksissa, jotka ovat osoittaneet sen hyödyn syövän hallinnassa. Kardemummaöljyn immunomodulatiivinen, tulehdusta lievittävä ja antimikrobiaalinen vaikutus tekevät siitä käyttökelpoisen yrtin syövän hoitoon.

 

Lähde: Dr. Vikram Chauhan’s Blog

Lue myös:

10 yrttiä, jotka vahvistavat immuunivastetta
10 syöpäsoluja tuhoavaa terveysruokaa
Hämmästyttäviä yrttirohtoja ympäri maailmaa

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat