HSBC, Israel ja veritimantit

Juutalaiset johtajat kehuvat usein tiedotusvälineissä yhteisönsä korkeaa moraalia. Heidän yhteisönsä on ”valo kansakunnille”. Länsi edustaa sen sijaan pahuutta. Juuri paljastunut HSBC-pankin skandaali tarjoaa kuitenkin tilaisuuden tutustua juutalaisten rooliin eräässä järjestäytyneen rikollisuuden synkimmistä aloista: veritimanttikaupassa.

Asekauppaan tiiviisti liittyvä veritimanttikauppa, on johtanut miljooniin kuolemiin keskisen Afrikan maissa, kuten Sierra Leonessa, Angolassa, Liberiassa, Norsunluurannikolla ja Kongossa. Armeijat, kuten esimerkiksi Sierra Leonen Revolutionary Armed Front (Vallankumouksellinen aseistettu rintama) ovat teurastaneet ja silponeet ihmisiä sisällissodissa, jotka ovat usein ulkopuolisten voimien sytyttämiä.

HSBC-paljastukset vahvistavat, että veritimanttikauppa on israelilaisten johtamaa. Paljastukset vahvistavat myös sen, minkä kaikki tiesivät jo ennestään: pankkiirit riistävät jatkuvasti köyhien maiden kansoja ja välttelevät verojen maksamista rikkaissa maissa.

veritimantti

Perehdytäänpä Asher Gertler –nimiseen israelilais-amerikkalaiseen tilinomistajaan. Hänen sanotaan olevan lämpimissä väleissä Israelin valtiojohdon kanssa. Gertlerin toimintaa Kongon demokraattisessa tasavallassa on jo vuosien varrella arvosteltu. Useat kansainväliset järjestöt ovat syyttäneet häntä siitä, että hän on hankkinut kaivosoikeuksiaan käyttämällä hyväksi yhteyksiään presidentti Joseph Kabilaan.

Vuonna 2013 Gertler saatiin kiinni yksityiskoneestaan, joka oli käteistä sisältäviä kirjekuoria. Tulliviranomaiset epäilivät hänen välttelevän veroja, ja lopulta hän sai noin 8 000 shekelin sakot (noin 1 800 euroa).

Myös belgialais-israelilainen timanttikuningas nimeltään Erez Daleyot on mielenkiintoinen tapaus. The Irish Times kertoi, että hän vieraili HSBC:ssä vuonna 2005 ja kertoi, että hänen tulonsa tulisivat seuraavana vuonna olemaan miljardi dollaria. Hän oli juuri saanut verotuspäätöksen Israelista; viranomaisten mukaan hänen ei tarvinnut maksaa kuin 5 % verot 85 miljoonan euron tuloistaan. Geneven-vierailullaan hän osti 14,5 miljoonan yksityislentokoneen ja kutsui HSBC:n väkeä katsomaan sitä. Nyt Yhdysvaltain veroviranomaiset tutkivat hänen toimiaan ja syyttävät häntä rahanpesusta sekä veronkierrosta. Häntä on syytetty siitä, että hän on maksanut 20 miljoonaa dollaria lahjuksia Antwerpenin timanttipörssille (Tuomas Enbuske ja Yleisradio tuottivat hiljattain ihannoivaan sävyyn dokumentin Antwerpenin timanttipörssistä ja sitä johtavista juutalaisista. Suom. huom.)

Irish Timesin mukaan HSBC oli valmis avittamaan veritimanttien salakuljettajaa Emmanuel Shallopia, vaikka hän oli syytteessä veronkierrosta. Emmanuel Shallop kävi kauppaa kielletyillä timanteilla RUF:n (Revolutionary United Front) kanssa Sierra Leonessa ja tästä syystä hänen nimensä päätyikin YK:n raporttiin.

Mozes Viktor Konig. Kuva Interpolin verkkosivuilta.
Mozes Viktor Konig. Kuva Interpolin verkkosivuilta.

Guardian-lehti kertoo, että HSBC:n sisäisessä muistiossa kirjoitettiin: ”Asiakas on juuri nyt hyvin varovainen, koska Belgian hallitus painostaa häntä verojen välttelystä timanttikaupassa.” Tämä ei kuitenkaan estänyt pankkia avaamasta hänelle tiliä Dubaissa.
Kävikin niin, että useat HSBC:n timanttikauppaan sotkeutuneet asiakkaat jättivät kohta Belgian taakseen. Heidän joukossaan olivat Richard Davidovici, Kenneth Lee Akselrod ja Mozes Viktor Konig, jotka kaikki ovat Interpolin etsintäkuuluttamia rikollisia epäiltynä muun muassa petoksista, salakuljetuksesta ja veronkierrosta.

Belgian puolustukseksi on sanottava, että se sentään ryhtyi toimiin estääkseen rikollisten timanttikauppiaiden toiminnan. Vuonna 2005 Belgia jahtasi saksalais-belgialaista juutalaista Fisi Daskalia, josta HSBC:n muistiot kertoivat, että hän oli avaamassa pankkitiliä Panamassa viranomaisia harhauttaakseen. Muistiossa lukee, että ”asiakas on hyvin huolissaan Antwerpenin vihamielisestä ilmapiiristä. Asiakas ei enää halua meidän soittavan hänelle […] Puheluja kuunnellaan […] hän aikoo poistua Antwerpenistä kuuden kuukauden kuluessa […] asiakas sanoo monien timanttifirmojen harkitsevan samaa.”

Tällä mahdollisesti viitataan esimerkiksi Sylvain Goldbergin, Robert Lilingin ja Ehud Arye Laniadon johtamaan Omega Diamonds –yritykseen, joka on israelilais-belgialainen. Tämänkin kolmikon oli poistuttava Belgiasta, kun heidät oli ilmiannettu timanttikauppaan liittyvästä veronkierrosta.

Belgian veroviranomaiset tekivätkin kotietsinnän yrityksen tiloihin ja löysivät 125 miljoonan arvosta veritimantteja. Yritys on lopulta vuonna 2013 saatu pakotettua maksamaan 195 miljoonaa dollaria sakkoja rikoksistaan. Kyseessä oli Belgian historian suurin sakkosumma. Yritystä tutkitaan silti edelleen ja sitä syytetään jättimäisestä 4,6 miljardin dollarin veronkierrosta.

HSBC:n tiedostot paljastavat, että Goldberg ja Liling olivat vastuuhenkilöinä liberialaisessa yrityksessä, joka on mainittu YK:n raportissa, jossa listataan laittomasta timanttikaupasta epäiltyjä yrityksiä.

Goldberg ja Laniado olivat osakkaita myös Ascorp-firmassa, joka on Angolassa toimiva timanttialan monopoli. Sen omistaa venäjänjuutalainen miljardööri Lev Leviev. Hän on HSBC:n Sveitsin pankin asiakas. Ascorp ylpeilee sillä, että siinä on osakkaana Angolan diktaattorin tytär Isabel dos Santos, puheiden mukaan Afrikan rikkain nainen.

Lev Leviev oikealla.
Lev Leviev oikealla.
Lev Levievin kumppaneita.
Lev Levievin kumppaneita.

Irish Times kertoo myös, että tiedostoissa mainitaan Dan Gertler. Hän on israelilainen timantikauppias, Joseph Kabilan hyvä ystävä ja yllämainitun Asherin poika. Hänen liikemiesuransa sanotaan alkaneen kaupasta, jossa hän vaihtoi aseita timantteihin Afrikan sisällissodissa 1990-luvulla rikkoen samalla YK:n asettamia kieltoja. Vuonna 2001 YK:n turvallisuusneuvostolla oli käytössään ”hyvin uskottavia lähteitä”, jotka kertoivat salaisesta sopimuksesta, jolla Gertler sai yksinoikeuden Kongon timanttikauppaan. Sopimuksen mukaan israelilainen oli luvannut ”järjestää aseita ja koulutusta hyvien Israel-yhteyksiensä ansiosta Kongoon ja Kongon armeijalle”. Gertlerin lontoolainen asianajaja kiistää tämän.

Yhtä HSBC:n suurimmista talletuksista kontrolloi israelilainen timanttikauppias Daniel Steinmetz perheineen. Näyttää siltä, että Steinmetzilla ja hänen perheellään oli vuosina 2006–2007 tileillään yli 500 miljoonaa. Joku innostunut HSBC-virkailija olikin kirjoittanut, että Daniel Steinmetzilla ja hänen perheellään on passiivinen tili pankissa ja hänen talletuksiensa odotetaan kasvavan suuresti vuoden aikana.

kuvateksti
Israelin pääministeri Ehud Olmert ja veritimanttikauppias Daniel Steinmetz Yad Vashem –holokaustilobbareiden museossa. Steinmetz on rahoittanut rikollisella rahalla holokaustimyyttiä ylläpitäviä projekteja.
Beny Steinmetz.
Beny Steinmetz.

HSBC-pankilla on yhteys myös Daniel Steinmetzin veljeen Benyyn. 2008 Beny-veli onnistui yhdessä suurimmista kaupoistaan suostuttelemaan kuolinvuoteellaan maanneen Guinean johtajan antamaan hänelle rautamalmioikeuksia 2,5 miljardin edestä. Tämä siis maassa, jonka koko bruttokansantuote on 4,5 miljardia. Israelin passin omistavaa ja Sveitsissä asuvaa Benyä ovat monet viranomaiset halunneet kuulla. Muun muassa FBI epäilee häntä väärennöksistä sekä siitä, että hän yritti painostaa diktaattorin vaimoa hävittämään kopiot sopimuksista diktaattorin kanssa.

Juutalaisten timanttikauppiaiden toimintaperiaatteet noudattavat suorastaan masentavan tarkasti ”stereotypioita”, joita juutalaisiin on vuosituhansien ajan liitetty. Artikkelin timanttikauppiaat ovat vahvan etnosentrisiä, eli he suosivat kaupoissaan toisia juutalaisia. He kohtelevat heikkoja ja haavoittuvia kansoja säälimättömästi. Toiminta on julmaa ja siinä ei kiinnitetä mitään huomiota etiikkaan tai ihmiselämään. Ilmeisesti kansainvälinen veritimanttikauppa ei ollut David Brooksilla mielessä, kun hän kirjoitti ylistävän New York Times –artikkelinsa ”juutalaisten saavutuksista”.

 

Artikkeli julkaistu alunperin englanniksi The Occidental Observerin sivuilla 26.2.2015.

 

Lue myös:

Juutalaiset ja järjestäytynyt rikollisuus
Video: 90 % suuren pankkikriisin yhteydessä tuomituista oli juutalaisia
Älä naura! Se on juutalaisvastaista! Osa 3
Juutalaisen pankin entinen johtaja vankilaan

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat