Korruptioskandaali: EKP ei hoida pankkikriisiä vaan rahoittaa yksityisiä yrityksiä

Vaikka valtamedia ei pidä aiheesta lainkaan ääntä, ei Italian myrkylliseen pankkikriisiin ole vieläkään löydetty ratkaisua. Talouden pelastamisen sijaan Euroopan keskuspankki EKP on päättänyt alkaa lahjoittaa veronmaksajien rahaa suuryritysten sisäpiirille. Historiallisen korruptioskandaalin ainekset ovat kasassa.

Wolf Richterin Wolf Street –talousjulkaisu summaa Italian pankkifarssin viimeisimmät käänteet, jotka on tiivistettävissä sanoihin: liian vähän, liian myöhään.

Huhtikuussa Italian hallitus yritti pelastaa rikollisten huijarilainojen rampauttamat kriisipankit perustamalla Atlante-nimisen järjestelmän, jolle määrättiin naurettavan pieni 5 miljardin euron budjetti.

Koska Atlanten rahat eivär riittäneet mihinkään, EU ja Italia sopivat kesäkuussa uudesta 150 miljardin euron ”valtion takaamasta tukiohjelmasta”. Taaskaan rahat eivät riittäneet, ja asiakkaiden pako italialaisista pankeista vain jatkui.

Heinäkuussa päätettiin jälleen uudesta pelastusohjelmasta, jonka johtoon nostettiin pahamaineinen rikollispankki JP Morgan sekä italialainen investointipankki Mediobanca. Yksityisille jättipankeille ”pelastusohjelma” oli kultakaivos, mutta Italiaa ja koko Eurooppaa uhkaavaa finanssikriisiä se ei pysäyttänyt.

Italialaisten kriisipankkien ongelma on The Economist –julkaisun mukaan se, etteivät ne ole lainanneet kouriintuntuvia vakuuksia vastaan.

Kriisipankkeihin erikoistuneet sijoittajat ovat kiinnostuneita vain sellaisista ongelmalainoista, joiden vakuudet on tarpeen tullen helppo realisoida.

Italialaisten pankkien asiakkaat ovat kuitenkin olleet pääosin pienyrityksiä ja kuluttajia, jotka eivät ole merkinneet esimerkiksi arvokkaita tontteja lainojensa vakuuksiksi. Siksi pankkikriisiä ei tulla torjumaan ”markkinaehtoisesti” suuria investointipankkeja miellyttävin keinoin. Esimerkiksi Monte dei Paschi –kriisipankin osakkeet jatkoivatkin odotetusti laskuaan myös ”pelastusohjelman” julkistamisen jälkeen.

Kaikesta huolimatta Italian kriisipankit ovat jatkanneet lähes ilmaisen rahan lainaamista tappiota tekeville yhtiöille, kuten Benettonille ja Feltrinellille. Hyvät veljet saavat rahaa niin kauan kuin pankit ovat pystyssä.

Järjettömän korkopolitiikan taustalla on EKP:n italialainen johtaja Mario Draghi, joka on aiemmin luonut uraa juutalaisessa Goldman Sachs –rikollispankissa. Draghin ansiosta korruptio ja talousrikollisuus tulevat Italiassa jatkumaan, kunnes Euroopan rahoitusjärjestelmä romahtaa täydellisesti.

Poliisi suojelemassa Euroopan suurimpia rikollisia.
Poliisi suojelemassa Euroopan suurimpia rikollisia.

Veronmaksajien rahaa salassa sisäpiirille

EKP:n toiminnassa olisi ainekset kansainväliseen korruptioskandaaliin, mutta eurooppalainen valtamedia on pyrkinyt luonnollisesti piilottelemaan ilmiötä.

Suurista tiedotusvälineistä vain Wall Street Journalin (WSJ) kaltaiset erikoisjulkaisut ovat kirjoittaneet siitä, kuinka EKP syytää EU-veronmaksajien rahaa yksityisten suuryritysten sisäpiirille. Tavalliset äänestäjät ja veronmaksajat eivät ole kuulleetkaan aiheesta.

Sen sijaan, että EKP pyrkisi ratkaisemaan Italian rahoituskriisin, alkoi se kesäkuussa lahjoittaa kaikessa hiljaisuudessa rahaa Euroopan muutamille suurimmille yrityksille. Rahaa on luovutettu myös monikansallisten jättien eurooppalaisille tytäryhtiöille.

WSJ:n mukaan EKP on rahoittanut yrityksiä suoraan ostamalla niiltä velkakirjoja riihikuivaa keskuspankkirahaa vastaan. Kuten olemme kirjoittaneet, EKP on käytännössä yksityisten suurpankkien lobbausjärjestö. Toisin sanoen EU:n veronmaksajat pakotetaan tietämättään lahjoittamaan rahaa yksityisten pankkien ja suuryritysten sisäpiirille.

EKP ei siis ole ostanut velkakirjoja julkisilta jälkimarkkinoilta. Keskuspankki on ostanut uudet velkakirjat suoraan yrityksiltä, ja välittäjänä kaupoissa on toiminut pahamaineinen investointipankki Morgan Stanley. WSJ kirjoittaa, että järjestelyn vuoksi EKP on voinut tehdä kaupat salaisesti ilman, että eurooppalaiset äänestäjät tietäisivät, minne heidän rahansa ohjataan.

Wolf Street muistuttaa, ettei kyse ole vain eurooppalaisen demokratian kriisistä vaan myös eurooppalaisten yritysten sekä reilun kilpailun kriisistä. Goldman Sachs –kasvatin johtaman EKP:n sisäpiiriin uineet monikansalliset yritykset saavat salaisten järjestelyiden ansiosta loputtomasti veronmaksajien rahaa, jonka avulla paikalliset kilpailijat murskataan.

Jopa juutalaisen Rothschild-pankkiirisuvun mielestä EKP:n päätön toiminta on johtamassa vääjäämättömään talousromahdukseen.

Negatiivisten korkojen politiikka ja ilmaisen velkarahan lahjoittaminen finanssisektorille ovat Jacob Rothschildin mukaan tehneet Euroopasta nyt ”historian suurimman finanssikokeen” laboratorion, jonka tulevaisuus on sysimusta.

 

Lue myös:

EKP-johtaja tahtoo lahjoittaa veronmaksajien rahat Italian pankkiireille
Miksi Italian pankit ovat Euroopan seuraava kriisipesäke
JP Morgan tahtoo rahastaa Italian pankkikriisillä

1 kommentti

  1. EU:n rinnalla Al Capone oli pikku-poika… tai paremminkin kuoripoika.

    Plusääni(9)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat