Kurdit jäivät kiinni ISIS:n aseistamisesta

Sympatia Lähi-idän kurditaistelijoita kohtaan yhdistää länsimaissa sekä äärivasemmistoa että sionistisia oikeistopopulisteja. Yhteistyö ääri-islamistien kanssa on kuitenkin tahrinut kurdien huolella varjeltua julkisuuskuvaa.

Alkuviikosta maailmalla uutisoitiin, että Irakin kurdistan oli toimittanut muun muassa panssarintorjuntaohjuksia ISIS:lle Mosulin miehittämistä edeltävien viikkojen aikana. Kurdien ilmeinen tavoite oli heikentää Irakin hallitusta tekemällä yhteistyötä ääri-islamistien kanssa.

Irakin kurdistanin presidentti Masud Barzani oli myös kieltäytynyt tarjoamasta sotilaallista tukea jesidivähemmistölle, jonka jäseniä ISIS-terroristit murhaavat syntyperän perusteella.

Eniten suuttumusta on aiheuttanut kuitenkin Irakin kurdistanin informaatioteknologian kehittämisviraston johtaja Hiwa Afandin tuore twiitti. Afandi kirjoitti, että olisi ”strategisesti valtava virhe tuhota ISIS ennen kuin olemme tuhonnee Hashd-miliisit. Ne ovat paljon suurempi vaara irakilaisille”.

Sionistit ovat tukeneet kurdeja kiihkeästi.
Sionistit ovat tukeneet kurdeja kiihkeästi.

”Hashd-miliiseillä” Afandi viittaa halventavasti muun muassa shiioista, sunneista, kristityistä ja jesideistä koottuihin Kansan liikekannallepanojoukkoihin, jotka käyvät sotaa ISIS:iä vastaan. Twiitti sai raivostuneen vastaanoton, sillä toisin kuin ISIS, liikekannallepanojoukot eivät murhaa siviileitä näiden uskonnon tai syntyperän perusteella.

Kansan liikekannallepanojoukkoihin kuuluu muun muassa Irakin Hizbollah, joka ansaitsi kannuksensa sissisodassa amerikkalaisia miehittäjiä vastaan. Kurdit ovat sen sijaan tehneet tiivistä yhteistyötä sionistisen Yhdysvaltojen ja Israelin kanssa. Sekä Israel että kurdit käyttävät nyt virallisesti ISIS:iä aseenaan arabinationalisteja vastaan.

2015 Kansan liikekannallepanojoukot ilmoitti, että ääri-islamismin tärkein kansainvälinen tukija ja Israelin liittolainen Saudi-Arabia on ”oikeutettu sotilaallisen hyökkäyksen kohde”. Suomessa esimerkiksi perussuomalaiset ovat osoittaneet toistuvasti tukeaan viime vuosina niin Saudi-Arabialle, Israelille kuin kurdeillekin. Silti kurdien ystävät väittävät edelleen vastustavansa ”terrorismia”.

 

Lue myös: Kurdeilla ja ISIS-terroristeilla tiivistä yhteistyötä

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat