Magnesium – tulehdukseen ja kipuun

Julkaisemme lyhennetyn suomennoksen Mark Sircusin artikkelista Inflammation and Pain Management with Magnesium.

 

Korreloiko magnesiumin puutostila tulehduksen, sekä eräiden muiden sairauksien ja vaivojen kanssa? Onko magnesiumilla keskeinen rooli elimistön immuunijärjestelmän toiminnassa, tai tulehdustilojen lievityksessä?

Tulehduksella on keskeinen rooli valtimorasvoittumistaudin (ateroskleroosi) kehittymisen kaikissa vaiheissa. Taudissa valtimot ahtautuvat jatkuvasti, ja niiden seinämät kovettuvat ajan myötä.

Tulehdus syntyy, kun elimistön immuunijärjestelmä reagoi infektioon, ärsytykseen tai soluvaurioihin. Tilalle on ominaista valkosolujen kulkeutuminen tulehduskohtaan, punoitus, lämmöntunne, turvotus, kipu sekä normaalin toiminnan häiriintyminen niissä elimissä, mitkä ovat tulehtuneet. Eri kehon osissa esiintyviä tulehduksia kutsutaan eri nimillä. Allergiasta ja astmasta kärsivät tuntevat nuhan (tulehdus nenässä), sinuiitin (poskiontelontulehdus) ja astman (tulehdus hengitysteissä). Tulehdus on myös artriitin (niveltulehdus), dermatiitin (ihotulehdus) ja monien muiden vaivojen taustalla.

Tulehdusvaste voi olla akuutti tai krooninen. Akuutti tulehdus kestää tyypillisesti vain muutaman päivän ajan. Tämänkaltainen reaktio yleensä edistää paranemista, mutta hallitsemattomana se voi koitua haitaksi.

Akuutin tulehduksen ensisijainen tarkoitus on paikallistaa ja hävittää ärsytyksen aiheuttaja, sekä korjata tulehduskohtaa ympäröivä kudos. Tilanne kuitenkin muuttuu täysin, kun kyseessä on krooninen matala-asteinen tulehdustila. Krooninen, matala-asteinen tulehdustila on yksi metabolisen oireyhtymän tunnusmerkeistä, se myös häiritsee insuliinin toimintaa elimistössä. Aiemmin on vallinnut tietämättömyys lihaksistoon kertyvän rasvan, kroonisen tulehduksen ja insuliiniresistanssin välisen yhteyden luonteesta, koska keskeisin säätelevä tekijä on magnesium. Magnesium säätelee niitä solutapahtumia, mitkä liittyvät tulehdukseen.

 

Monet tekijät voivat laukaista tulehduksen. Aiheuttajia löytyy sekä sisä- että ulkopuoleltamme. Näihin lukeutuvat: huomattavan korkea insuliinihormonin taso (insuliiniresistanssi), tunneperäinen stressi, ympäristömyrkyt (raskasmetallit), vapaiden radikaalien aiheuttamat vauriot, virus-, bakteeri- ja sieni-infektiot, muut patogeeniperäiset infektiot, liikalihavuus, kovetettujen rasvojen liiallinen käyttö, hampaan vieruskudoksen sairaudet, altistuminen säteilylle, tupakointi, spriokeetat (kuten Borrelia-bakteeri, mikä aiheuttaa Lymen tautia) ja tietyt farmakologiset lääkkeet. Insuliiniaineenvaihdunnan häiriöt ovat merkittävä sydän- ja verisuonisairauksia edistävä tekijä. Häiriöt johtavat puutteelliseen kykyyn varastoida magnesiumia, mikä johtaa verisuonten supistumiseen, verenpaineen nousuun ja sepelvaltimon voimakkaisiin supistuksiin, mitkä kaikki voivat johtaa sydänkohtaukseen.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Liiallinen insuliini aiheuttaa natriumin retentiota, nesteiden retentiota, kohonnutta verenpainetta ja kongestiivista sydämen vajaatoimintaa. [1] – tri Ron Rosedale[/box]

Elimistössä tapahtuvat tulehdusreaktiot antavat arvokkaita vihjeitä mahdollisesta sydänkohtausriskistä. American Academy of Periodontal Journal -lehden päätoimittaja, lääkäri Robert Genko väittää, että ientulehduksesta kärsivillä on 27-kertainen riski saada sydänkohtaus, verrattuna henkilöihin, joilla on terveet ikenet. American Heart Association -järjestön paperissa mainitaan, että 85 prosentilla sydänkohtauksen uhreista oli myös ientulehdus, kun taas samankaltaisilla, terveillä potilailla luku oli 29 %

 • Kun magnesiumtasot laskivat, tutkijat huomasivat, että tulehdusta edistävien sytokiinien määrä kasvoi perusteellisesti. Samalla nousivat myös histamiinitasot. [2]
 • Magnesiumin puutostila aiheuttaa ja ylläpitää kroonista tulehdusta. Konsepti on kiehtova, sillä sen mukaan on olemassa olennaisesti yksinkertaisempi tapa ehkäistä sairauksia. Sen sijaan, että käytettäisiin erilaisia hoitomuotoja sydänsairauksiin, Alzheimeriin ja paksusuolensyöpään, voisimme käyttää yhtä, tulehdusta lievittävää ainetta mikä ehkäisisi, tai minkä avulla voitaisiin hoitaa näitä, sekä muita tappavia sairauksia. Avainsanat ovat ’ehkäistä’ ja ’hoitaa’, mutta ei ’parantaa’. Vaikka magnesiumilla voidaan parantaa monet niistä vaivoista, joista kärsimme, kokonaista hoitoprotokollaa suositellaan käytettävän. Tämän protokollan tärkein osa on magnesiumkloridi. Protokollaan kuuluvat perusaineet, kuten magnesium, jodi, alfalinoleiinihappo, natriumbikarbonaatti, natriumtiosulfaatti, luonnonmukainen C-vitamiini, D-vitamiini (auringonvalosta), spirulina sekä muutamat muut tärkeät aineet, kuten puhdistettu vesi. Nämä kaikki yhdessä saavat aikaan muutoksen kroonisista sairauksista kärsivillä.

   

  Tulehdus ja systeeminen stressi ovat keskeisiä tekijöitä monissa sairauden kaltaisissa tiloissa. Magnesiumilla on tehokas lääkinnällinen vaikutus moniin tyystin toisistaan eroaviin vaivoihin. Lääkeyhtiöiden ei tarvitse mennä merenrantaa pidemmälle, sillä rannikoilla on miljoonia tonneja tulehdusta lievittävää tehoainetta, magnesiumkloridia.

  Tutkijat ovat tunnistaneet ns. hiljaiseksi tulehdukseksi kutsutun tilan. Tämäntyyppinen sisäinen tulehdus on luonteeltaan salakavala. Se on syypää diabeteksen ja sydänsairauksien taustalla. Krooninen ja jatkuva matala-asteinen stressi, jonka hiljainen tulehdus aiheuttaa elimistön puolustusjärjestelmälle, johtaa usein immuunijärjestelmän romahdukseen. Magnesiumvaje on samansuuntainen, hiljainen vaiva, mikä kalvaa meitä kehomme sisimmässä. Magnesiumvaje pahentaa tulehdusta ja kipua.

  Epidemiologiset tutkimukset ovat osoittaneet kääntäen verrannollisen suhteen juomaveden magnesiumpitoisuuden ja sydän- verisuonitautikuolleisuuden välillä. [4] [5] Kyseinen yhteys juomaveden magnesiumin ja iskeemisten sydänsairauksien välillä vahvistettiin suuressa kirjallisuuskatsauksessa, jonka tekivät Johns Hopkins yliopiston epidemiologit. Koska suurimpaan osaan sydänsairauksista liittyy eriasteiset tulehdukset, näissä tutkimuksissa korostettiin piilevää yhteyttä tulehduksen ja magnesiumvajeen välillä.

  Toinen syy sille, miksi krooninen tulehdus voi aiheuttaa tuskaisia kipuja, johtuu siitä, että tulehdustila ehdyttää magnesiumvarannot.

  Kaikkien muiden yleisten tulehduksen oireiden lisäksi, elimistön kudokset voivat menettää kykynsä erottaa “omat” solunsa vieraista. Tässä tilassa keho luulee virheellisesti omia solujaan vieraiksi tunkeutujiksi. Tämä sisäinen ohjelmointivirhe laukaisee immuunivasteen yhä uudelleen ja uudelleen, mikä luo puitteet autoimmuunisairauksien, kuten LPS-taudin, multippeliskleroosin tai skleroderman synnylle. Seurauksena on kaaos solutasolla, ja mikä häiritsevintä, prosessi voi jatkua vuosi toisensa jälkeen vailla minkäänlaisia oireita.

  Autoimmuunisairauksien erikoislääkärit, jotka tuntevat reaktiivisen artriitin, multippeliskleroosin, LPS-taudin ja muut autoimmuunisairaudet, tietävät mitä tapahtuu, kun keho hyökkää itseään vastaan. Nämä taudit osoittavat, kuinka tapahtuu suoraviivainen hyökkäys terveitä soluja vastaan nivelissä, hermoissa ja tukikudoksissa.

  Magnesiumilla on keskeinen rooli immunokompetenssin ylläpidossa, ja se on korvaamattoman tärkeä luontaisen ja adaptiivisen immuniteetin kannalta. [7]

  Ne Alzheimer-potilaat, jotka käyttivät ennestään tulehdusta lievittävää lääkitystä niveltulehdukseen tai sydänsairauteen, sairastuivat tautiinsa myöhemmin kuin ne, jotka eivät käyttäneet.

  Valtimokovettumatauti johtuu kroonisesta tulehduksesta, mikä alkaa yleensä varhaisessa iässä. Asiantuntijat ovat erimielisiä sitä, mistä itse tulehdus saa alkunsa. Yhden teorian mukaan bakteerit ja virukset voivat aiheuttaa tulehdustilan, mutta on selkeästi tiedossa, että lyijy, elohopea, mononatriumglutamaatti ja fluori sekä muut myrkylliset kemikaalit voivat aiheuttaa tulehdusreaktion verisuonissa.

  Hiljattaiset edistysaskeleet sydän- ja verisuonitautien lääketieteellisessä tutkimuksessa ovat nostaneet esille tulehduksen osuuden valtimoplakin muodostumisessa.

  Tämä kappale esittelee tulehduksen luonnetta käsittelevää perustutkimusta. Siinä katsellaan lääkeyhtiöiden ohi, ohi aspiriinista ja muista kokeellisista yleislääkkeistä, jotka estävät tulehduksen, mutta ei ilman sivuvaikutuksia. Magnesium on tulehdusreaktion keskiössä, ja jos sitä ei ole tarpeeksi, se on ensimmäinen syy tulehdukselle. Solujen ulkopuoleisen magnesiumpitoisuuden kasvu laskee tulehdusvasteen voimakkuutta, kun taas solujen ulkopuoleisen magnesiumpitoisuuden lasku johtaa tulehduksen voimistumiseen. Tulehdus aiheuttaa häiriöitä endoteelin toiminnassa, endoteelikudoksen aktivoituminen helpottaa syöpäsolujen kiinnittymistä ja siirtymistä.[8]

  Kroonisesti tulehtuneet kudokset tuottavat jatkuvasti signaaleja, mitkä houkuttelevat paikalle leukosyyttejä verenkierrosta. Kun leukosyytit kulkeutuvat verenkierrosta kudokseen, tulehdusvaste voimistuu.

  Magnesium jäähdyttää tulehduksen, kirjaimellisesti. Sydänsairaudet alkavat, kun tulehdusta edistävät kemikaalit raivoavat kuumapäisesti verisuonistossasi. Voit laskea lämpöä nauttimalla suositellun vähittäismäärän magnesiumia päivässä, näin ehdottaa tutkijat Etelä-Carolinan lääketieteellisestä yliopistosta. He mittasivat veren tulehdusarvot, käyttäen C-reaktiivista proteiinia (CRP) mittaavaa testiä. Tulosten mukaan 3800 miehestä ja naisesta niillä, jotka saivat magnesiumia alle 50 % päivittäisestä saantisuosituksesta (310 mg – 420 mg), oli lähes kolme kertaa suuremmalla todennäköisyydellä vaarallisen korkea veren CRP-arvo, verrattuna niihin, ketkä saivat magnesiumia saantisuositusten mukaisen määrän päivässä. Yli 40-vuoden ikä, ylipaino ja alle 50 % päivittäisestä saantisuosituksesta loivat yhdessä yli kaksinkertaisen riskin kärsiä verisuonistoa vaurioittavasta tulehduksesta.[9]

  Krooninen tulehdus saa kolesterolikertymät liikkeelle valtimoissa, mikä johtaa sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin.

   

  VA Administration -järjestön teettämä tutkimus julkaistiin JADA-lehdessä vuonna 1998. Tutkimukseen osallistui 10 000 yhdysvaltalaista veteraania. Suurin osa sepelvaltimotaudeista alkoi endoteelin infektiona, ja suurimmassa osassa tapauksista syynä oli patogeeni. Tulehduksen roolin tunnustaminen keskeisenä tekijänä valtimokovettumataudin synnyssä edustaa merkittävää paradigman muutosta kardiologian saralla. The American College of Cardiology, the American College of Physician’s ja the American Heart Association ovat pitkälti sivuuttaneet tulehduksen roolin sydänsairauksien ja aivohalvauksen taustalla. Tätäkin varmemmin he sivuuttavat sellaiset syyt, kuten käsittelemättömät psyko-emotionaaliset traumat tai myrkyllisen elohopean kertymisen, mitkä voivat johtaa äkilliseen sydänkohtaukseen, tai jopa terveimmän atleetin äkkikuolemaan.

  Tulehdus tekee muutakin kuin vaurioittaa suonten seinämiä. Niistä tulee jäykemmät ja alttiimpia plakin kertymiselle, mutta myös olemassa olevasta plakista tulee hauraampaa, ja se irtoaa todennäköisemmin.

  Journal of the American College of Nutrition -lehden (2006) numerossa oli artikkeli, minkä mukaan magnesiumin kulutuksen laskiessa C-reaktiivisen proteiinin taso kohosi. C-reaktiivinen proteiini, tai CRP, syntyy maksassa. Sen korkea pitoisuus ennustaa hyvin sairaalahoitoa vaativan sydän- ja verisuonisairauden, kuten sydänkohtauksen tai aivohalvauksen, riskiä, jopa niissä tapauksissa, missä kolesterolitasot ovat normaalit. Tästä syystä CRP:stä on tullut yksi rutiinikokeista, kun määritetään sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Veren CRP-tasot ovat yleensä erittäin matalat tai huomaamattoman alhaiset; korkeat tasot viittaavat vahvasti tulehdukseen.

   

  Kuvassa terve keuhkoputki (ylhäällä) ja tulehtunut keuhkoputki (alhaalla).
  Kuvassa terve keuhkoputki (ylhäällä) ja tulehtunut keuhkoputki (alhaalla).

  Pysyvä astma on tulehdusperäinen sairaus, mikä edellyttää säännöllistä, tulehdusta lievittävää hoitoa magnesiumkloridin avulla.

  Tämänkaltainen uusi lähestymistapa tulehdukseen on saanut osan lääkäreistä muuttamaan toimintatapojaan, mutta monet sydäntautien erikoislääkärit eivät ole valmiita suosittelemaan koko väestön kattavia tulehdustasojen seulontoja. Kardiologit eivät tiedä, että silloin harvoin kun he testaavat seerumin magnesiumtasoja, he saavat selville vain veren magnesiumpitoisuuden, mitä elimistö säätelee tarkasti. Kardiologien katsantokannassa pysyy Meksikonlahden kokoinen aukko. He eivät käsitä tulehduksen todellista syytä, mikä on magnesiumvaje.

   

  Magnesium lievittää turvotusta, ja “toimii tehokkaasti tulehdusperäisten ihotautien hoidossa.” [10]

  Bostonin Joslin Diabetes -keskuksen tieteilijät risteyttivät hiirikannan, jonka rasvasoluissa oli huomattavia määriä tulehdustekijöitä. “Kykenemme jäljentämään kokonaisen oireyhtymän (diabetes) pelkästään laukaisemalla tulehduksen,” sanoo tri Steve Shoelson. Tämän perusteella osa, ellei sitten kaikkia, diabeteksen vaikutuksista voitaisiin korjata hyvin ajoitetulla väliintulolla. Joitakin lääkkeitä, kuten metformiinia, käytetään jo tällä hetkellä sairauden hoitoon, sillä ne vaimentavat immuunivasteen voimakkuutta. Lisäksi alustavien tutkimusten mukaan korkeat CRP-tasot voivat viitata korkeampaan diabetesriskiin.

  Mikä tahansa, mikä heikentää elimistön kykyä hyödyntää insuliinia, edistää diabeteksen kehittymistä. Diabetesta hoidetaan antamalla korvaavaa insuliinia, tehostamalla elimistön omaa tuotantoa tai kykyä hyödyntää hormoni tehokkaammin.

  Moderni lääketiede on vasta myöntämässä, että krooninen tulehdus on keskeisin syytekijä sydänsairauksiin. Myös magnesiumkloridin mahdollisuudet äärimmäisen turvallisena ja tehokkaana tulehduksen lievittäjänä ollaan tiedostamassa. Magnesiumkloridi lievittää tulehdusta ja systeemistä stressiä turvallisesti, sillä molemmat tilat johtuvat pitkälti magnesiumin puutteesta.

  Magnesiumvajeesta kärsivien elimistö ei kykene käsittelemään EPA- ja DHA-rasvahappoja kunnolla. Ne ovat elintärkeitä sydänterveyden kannalta.

   

  On olemassa kirjaimellisesti satoja fysiologisia syitä sille, miksi magnesiumia voidaan kutsua sydänlääkkeiden ylivoimaiseksi ykköseksi; sen rooli sadoissa entsyymaasissa reaktioissa on vasta alkusoittoa. Tulehdusta lievittävä vaikutus tekee siitä korvaamattoman paitsi sydänpotilaille, myös diabeetikoille, syövästä ja neurologisista sairauksista kärsiville. Kroonisen tulehduksen hoitaminen on aiheuttanut ongelmia lääketieteessä, sillä suurin osa hoitomuodoista lisää tulehdusta. Magnesiumkloridi ei.

  [box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Käytännössä kaikki diabeteksen metabolisesta oireyhtymästä, korkeasta verenpaineesta, liikalihavuudesta ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöistä liittyvät alhaiseen magnesiumin saantiin. – tri Michael R. Eades[/box]


  Tri Eades
  väittää, että koko metabolinen oireyhtymä on vain magnesiumvajeen ilmentymä. Hän kysyy, “Miksi niin monet ihmiset saavat liian vähän magnesiumia? Koska ei ole olemassa yksittäistä elintarviketta, mikä sisältäisi suuria määriä magnesiumia, ja koska ei ole olemassa yksittäistä elintarviketta, ei ole olemassa magnesiumlobbya. Tarkastellaan kalsiumia. Kiitos meijeriteollisuuden, meille toistetaan jatkuvasti, että tarvitsemme riittävästi kalsiumia. Meille myös kerrotaan mistä saamme sitä. Maidosta ja juustosta. Sama toistuu C-vitamiinin kanssa. Appelsiinimehun tuottajat pitävät huolen tästä. Magnesiumin kanssa asiat eivät mene näin, siispä kukaan ei ajattele sitä. Toinen syy ihmisten magnesiumvajeelle on pullotetun ja pehmennetyn veden juonti. Entisinä aikoina kaikki joivat kaivo- tai jokivettä, joista molemmat sisältävät runsaasti magnesiumia. Magnesium poistetaan vettä pehmentäessä, eikä sitä ole suuria määriä suurimmassa osassa saatavilla olevista pullovesistä.”

  [box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Tulehdus osallistuu pro-aterogeenisten muutosten syntyyn lipoproteiinien aineenvaihdunnassa, aiheuttaa häiriöitä endoteelin toiminnassa, verisuonitukoksia, verenpaineen kasvua, ja selittää, miten magnesiumvaje pahentaa metabolista oireyhtymää. – tri Andrzej Mazura[/box]

  Tri A. Mazur ja hänen tutkimusryhmänsä [11] ovat osoittaneet, kuinka rotille kehittyi kliininen tulehdusoireyhtymä muutamien päivien sisällä siitä, kun näille aiheutettiin magnesiumin puutostila. Myös leukosyytit (valkosolujen) ja makrofaagit aktivoituivat, tulehdusta edistäviä sytokiineja vapautui, ja vapaiden radikaalien tuotanto kasvoi. “Magnesiumin puutos aiheuttaa systeemisen stressivasteen saamalla neuroendokriinisen järjestelmän aktivoitumaan,” kirjoittaa Mazur. “Magnesiumin puutos tilan myötävaikutuksesta syntyy ylimitoitettu vaste immunistressiin, ja oksidatiivinen stressi on tulehdusvasteen seuraus,” hän jatkaa.

  Pitkäaikainen altistuminen ilmansaasteille on yhdistetty hermokudostulehduksiin, muutoksiin luontaisessa immuunivasteessa, veri-aivoesteen vaurioitumiseen, erittäin hienojakoisten partikkeleiden kerrostumiseen ja beta-amyloidi 42 ja alsynukleiini -proteiinien kertymiseen lapsilla ja nuorilla aikuisilla. [12]

  [box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Magnesiumvajeisille rotille kehittyi yleisluonteinen tulehdus. [13] – tri Sophie Begon[/box]

  Näyttääkin siltä, etteivät statiinit vain laske kolesterolitasoja; ne myös lievittävät tulehdusta. Sydäntautien kehittymisen rasvahypoteesi on korvautumassa nopeasti tulehdushypoteesilla. Koko uransa kolesterolia tutkineet tutkijat ovat vajoamassa epäsuosioon, sillä suurin osa tutkijoista tukee käsitystä, jonka mukaan kohonnut kolesteroli yhdessä kohonneen C-reaktiivisen proteiinin määrän kanssa on parempi mittari arvioidessa sydänsairausriskiä. Näyttääkin siltä, että ilman tulehdusta kohonnut kolesteroli ei ole uhka.

  Milanon yliopiston tutkija, tri Andrzej Mazura tutkimusryhmineen varmisti sen, että magnesium säätelee tulehdukseen liittyviä soluilmiöitä. Kokeellisesti aiheutettu magnesiumvaje rotilla osoitti, että muutaman päivän sisällä kehittyi kliininen tulehdusoireyhtymä, mille on ominaista leukosyyttien ja makrofaagien aktivoituminen, tulehdusta välittävien sytokiinien ja akuutin vaiheen proteiinien vapautuminen, sekä ylenpalttinen vapaiden radikaalien muodostuminen. Solujen ulkopuolisen magnesiumpitoisuuden kasvu laskee tulehdusvasteen voimakkuutta, kun taas solujen ulkopuolisen magnesiumpitoisuuden lasku aktivoi soluja. [14], [15]

  Nykyään määrätään eniten lääkkeitä, jotka on tarkoitettu “pahan” LDL-kolesterolin alentamiseen. Niiden, joita vielä kiinnostaa kolesterolin alentaminen, kannattaa käyttää niasiinia (B3-vitamiini), mikä tehoaa suurina annoksina, on paljon halvempaa, ja mikä tärkeintä, turvallisempaa kuin yksikään lääke. [16] Niasiini myös laskee dramaattisesti triglyseridiarvoja. The New York Times kirjoitti, “Tehokas HDL tehostaja on jo olemassa, nimittäin niasiini, tavallinen B-vitamiini. Niasiini voi nostaa HDL-tasoa jopa 35 prosenttia, kun sitä nautitaan tarpeeksi suurina annoksina, yleensä noin 2000 milligrammaa päivässä … sen on havaittu laskevan suonet tukkivien triglyseridien tasoa seerumissa jopa 50 prosenttia.” [17]

  Tulehdus on immuunijärjestelmän tapa reagoida ärsykkeeseen. Esimerkiksi, jos nilkkasi nyrjähtää, immuunijärjestelmäsi kehittää kiertäviksi immuunikomplekseiksi (CIC, Circulating Immune Complex) kutsuttuja proteiineja. CIC-proteiinit kulkeutuvat nilkan alueelle, ja aiheuttavat kipua ja turvotusta. Kipu on elimistön tapa viestiä vaurioista tai vahingosta. Turvotuksella on suojaava vaikutus, sillä se estää liikuttamasta kohtaa, ja aiheuttamasta lisää ärsytystä. Tällä tavoin kehosi reagoi ongelmaan tuomalla paikalle tuoretta verta, vasta-aineita ja elinvoimaisia soluja, jotta paraneminen ja vaurioiden korjaantuminen voivat alkaa.

  Yleensä tämän jälkeen kehomme tuottaa proteolyyttisiä entsyymejä, mitkä kumoavat tulehduksen ja tilanne palautuu normaaliksi. Tämän vuoksi nuoren lapsen nyrjähtänyt nilkka paranee yleensä viimeistään muutaman viikon sisällä, mutta vaikkapa 45-vuotiaalla tässä voi kestää kuusi viikkoa tai kauemmin. Ongelma on siinä, että noin 25 ikävuoden jälkeen näiden entsyymien tuotanto lakkaa lähes kokonaan, eikä ole enää mitään, mikä kumoaisi tulehdustilan. Näiden entsyymien vastuulla on veren puhdistaminen, virus- ja bakteeriperäisten infektioiden torjunta ja ylimääräisen fibriinin (arpikudos) pilkkominen. Magnesium osallistuu näistä entsyymeistä suurimman osan, ellei aivan kaikkien, säätelyyn. Näin ollen magnesiumtasojen lasku heikentää näiden elintärkeiden entsyymien toimintaa.

  Entsyymit pilkkovat arpi- ja fibriinikudosta. Fibroosiksi kutsutaan arpikudosta, joka kertyy elimistöömme, ja ajan myötä rajoittaa elinten toimintaa siten, etteivät ne kykene enää toimimaan kunnolla. Entsyymit myös poistavat ylimääräisen fibriinin verestä. Fibriini tekee verestä paksumpaa ja aiheuttaa tukoksia, mitkä voivat aiheuttaa sydänkohtauksia tai halvauksia. Entsyymit myös helpottavat maksan toimintaa pitämällä veren puhtaana, ja estämällä veren liiallisen paksuuntumisen. Entsyymit ovat erittäin tärkeitä tulehduksessa, ja entsyymeistä pääsemmekin takaisin niiden toiminnan kannalta keskeiseen aineeseen, eli magnesiumiin.

   

  Tri Linda Rapson on kroonisen kivun hoitoon erikoistunut lääkäri. Hän arvelee, että noin 70 % hänen asiakkaistaan, jotka valittavat lihaskivuista, krampeista ja väsymyksestä, osoittavat merkkejä magnesiuminvajeesta. “Käytännössä kaikkien tila parani, kun määräsin heille magnesiumia,” kertoo Rapson, torontolaista klinikkaa pyörittävä lääkäri. “Se voi kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta totta se on.” Hän on nähnyt aineen tepsivän fibromyalgiaan, migreeniin ja ummetukseen. “Tiedeyhteisön tulisi vilkaista tätä paremman kerran.” [18]

  Lynne Suo on yksi Rapsonin potilaista. Hän on käyttänyt kipulääkkeitä ja steroideja vuosien ajan lievittääkseen niveltulehduksen ja fibromyalgian aiheuttamia kipuja. Rapson määräsi hänelle 675 yksikköä magnesiumia päivässä. Muutaman päivän sisällä Suo soitti Rapsonille ja ilmoitti yllättävästä muutoksesta. “Aiemmin kärsin jatkuvista kipuista päivin ja öin, nyt kipuja on vain hetkittäin. Minulle tämä on merkittävä muutos parempaan,” kertoo Suo, entinen englannin kielen opettaja. Hän hylkää kokonaan ajatuksen siitä, että kyseessä olisi lumevaikutus. “Aiemmin ei ollut päivää ilman kipuja, nyt en enää tarvitse vahvaa kipulääkitystä,” hän kertoo.

  Aspiriini on kaikkien tulehdusta lievittävien lääkkeiden isoisä. Se voi aiheuttaa vakavampia oireita, kuin mitä sillä hoidetaan. Suurin osa kipulääkkeistä ja tulehdusta lievittävistä lääkkeistä eivät ole turvallisia; jopa käsikauppatavarana myydyt kivunlievittäjät sisältävät odottamattomia vaaratekijöitä. Yli vuosikymmenen mittaisessa tutkimustyössä on saatu viitteitä siitä, että liiallinen asetaminofeenin käyttö voi pilata maksan. Tästä huolimatta vakavien, tahattomien myrkytystapausten määrä on kasvussa, kertoo tuore tutkimus. [19] Lääkeaine asetaminofeeni tunnetaan parhaiten Tylenol-valmisteen vaikuttavana aineena (Suomessa asetaminofeeniä käytetään Panadol-valmisteiden vaikuttavana aineena. Suom. Huom.).

   

  Huonosta unenlaadusta tai unen puutteesta kärsivien ihmisten interleukiini 6 (IL6) -tasot ovat koholla. Kyseinen kemikaali toimii tulehdusreaktion välittäjäaineena kaikkialla elimistössä. Tri J. Durlachin mukaan biologinen kello ja magnesium ovat kytköksissä toisiinsa. Magnesiumin oikea määrä on tärkeä käpyrauhasen toiminnan kannalta. Durlachin mukaan magnesium vahvistaa pimeyden aiheuttamaa psykoleptistä, sedatiivista vaikutusta. Magnesiumin ja melatoniinin välillä on todennäköisesti vahva yhteys; se ainakin on varmaa, että valon ja pimeyden määrä vaikuttaa käpyrauhasen toimintaan ja melatoniinin tuotantoon. Magnesiumilla on mieltä rauhottava vaikutus, mikä parantaa unenlaatua ja auttaa rentoutumaan. Magnesiumia voidaan pitää “antistressaavana” mineraalina. Se toimii luonnonmukaisena rauhoittavana, se rentouttaa sekä luurankolihaksia että verisuoniston ja ruoansulatuskanavan sileitä lihaksia.

  National Sleep Foundation -järjestön mukaan arviolta 70 miljoonaa amerikkalaista kärsii unihäiriöistä. Arviolta 12 miljoonalla amerikkalaisella on levottomien jalkojen oireyhtymä, unenlaatuun ja liikkumiseen vaikuttava sairaus. Sitä leimaa epämiellyttävä tunne jaloissa (kihelmöinti, mateleva, ryömivä tai vedon tunne), mikä pakottaa vaihtamaan asentoa oireiden helpottamiseksi. Magnesiumvalmisteet voivat helpottaa levottomien jalkojen oireyhtymän oireita, ja auttaa unettomuuteen.

  Myös masennus korreloi tulehduksen kanssa. Emoryn yliopiston (Emory University School of Medicine) tutkijat havaitsivat, että psykologinen stressi johtaa liiallisen tulehdusvasteen syntyyn. American Journal of Psychiatry -lehdessä julkaistut löydökset osoittivat, että masennuksesta kärsiville henkilöille kehittyi todennäköisemmin tulehdusvaste emotionaalisen oireilun vuoksi, verrattuna niihin henkilöihin, jotka eivät olleet masentuneita. [20] Ei siis ole yllättävää, että magnesiumlisällä on positiivinen vaikutus masennukseen.

  Ei ole olemassa yhtä lääkettä tai ravinnelisää, mikä samanaikaisesti sekä hoitaisi että ehkäisisi krooniset tulehdukset. Magnesium toimii eräänlaisena solujen yleispiristeenä, joka lievittää tulehdusta ja systeemistä stressiä. Sillä on yhtä lailla tärkeä rooli energian kokonaistuotannossa (ATP), hormonien ja entsyymien tuotannossa ja toiminnassa, mitkä kaikki heijastuvat voimakkaasti tulehdusprosessiin.

   

  Alkuperäisen artikkelin voit lukea Waking Times -verkkolehdestä.

  Lue myös:
  Magnesiumkloridi
  Magnesium on painonhallinnan tärkein apu
  Magnesium on avain terveisiin luihin – ei kalsium
  Tämän vuoksi kärsimme magnesiumvajeesta – oireet ja ratkaisut

  3 kommenttia

  1. Luontaistuotekaupoissa myytävistä magnesiumvalmisteista magnesiumsitraatti imeytyy parhaiten. Kun lisäksi vielä nauttii 100 mikrogrammaa D3-vitamiinia päivittäin, vaikutus on todella tehokas.

   Plusääni(8)Miinusääni(0)
  2. Apoteekeista tvs. aito suomalainen MagneCit. http://www.magnecit.com/ Magnesiumsitraatti 300mg + B6 3mg. Hyvä kama kuppipäillekin 🙂 Ed. sivustolla myös lääketieteellistä infoa.

   Plusääni(3)Miinusääni(1)
  3. Ehdottomasti cardiologit ja sydänlääkärit + sydänsairauksia hoitavat hoitajat pitäisi kouluttaa ajantasalle hoitaessaan sydänpotilaita, diabeetikkoja jne. Oli melkoinen farssi kun eräs läheiseni joutui sydänvalvomoon ja sai suonenvetokohtauksen ja sen perään vielä rajun kouristuskohtauksen. Hoitaja seisoi kuin H Moilanen kouristelevan potilaan vieressä tekemättä yhtään mitään. Sanoin että se on magnesiumin puutetta muuta tämä H voivotteli vaan ettei voi antaa magnesiumia kun ei ole lääkärin lupaa. Aika yksinkertaista ajatusmaailmaa jos ei tuonvertaa ymmärrä ettei pelkkä magnesiumkloridia sisältävää suihketta voi antaa ilman ”lääkärin” lupaa ja siks toiseks eihän lääkäri näytä useinkaan edes itse ymmärtävän mitä magnesium oikeasti on ja toimenkuvaanhan kuuluu että lääkettä joka asiaan mihin ikinä sitä voi ujuttaa . Annetaan mieluummin joku lihaksia rentouttav piikki että potilas nukahtaa, ja saa elimistöönsä lisää myrkyllisiä aineita. Seuraavalla kerralla otan ohjat omiin käsiini en katso kertaakaan enää sellaisia krampaamisia mitä sairaalassa näin. Olin kyllä vähällä nostaa koko hoitajan huoneesta ”pihalle” mutta hillitsin tällä kertaa itseni. Toivottavasti ei satu toista kertaa kohdalleni samanlaista farssia.

   Plusääni(4)Miinusääni(1)

  Kirjoita kommentti

  Pakolliset kentät on merkitty *

  Kotimaa

  Ulkomaat