Tämän vuoksi kärsimme magnesiumvajeesta – oireet ja ratkaisut

Magnesiumvajeen oireet näkyvät kaikkialla, jos vain osaa katsoa. Valitettavasti oireet ovat niin yleisiä, että ne jäävät vaille huomiota. Lääketieteen ammattilaiset, tavallisista ihmisistä puhumattakaan, eivät ymmärrä kuinka monet vaivat ovat magnesiumvajeen oireita.

Suurin osa ihmisistä saa aivan liian vähän tätä mineraalia. Ongelmat korostuvat niillä, jotka kärsivät enemmän tai vähemmän vakavista terveysongelmista.

Mitä on magnesium?

Magnesium on elämän edellytys. Se on elimistömme neljänneksi yleisin mineraali, heti rikin jälkeen. Rikki on elimistöllemme yhtä tärkeä mineraali kuin magnesium. Magnesium on myös elektrolyytti. ”Urheilujuomiksi” nimettyjen sokerilitkujen väitetään sisältävän magnesiumia, kaliumia ja natriumia. Urheilun aikana elimistöstämme poistuu tärkeitä kivennäisaineita hien mukana. Mineraalivaje johtaa urheilijoiden tuntemaan vaivaan, lihaskramppeihin. Elektrolyyteillä, kuten magnesiumilla on toki muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia, kuin pelkkä kramppien estäminen. Elektrolyyttien ansiosta pysymme hengissä, ne vastaavat kehomme kaikista sähköisistä toiminnoista. Lihakset eivät supistu, sydän ei syki, eivätkä aivojen signaalit kulje perille ilman elektrolyyttejä, kuten magnesiumia. Puutostilan vuoksi elimistön sähkönjohtavuus heikkenee, ja vireystila laskee. Teemme hidasta kuolemaa, olemme päivä päivältä ja vuosi vuodelta sairaampia ja heikompia. Ongelmaa ei voi korostaa liikaa, sillä magnesiumvajeen oireet näkyvät jokapuolella, jos vain kiinnität niihin huomiota. Magnesium on välttämätön yli kolmellesadalle elimistön reaktiolle, kuten hermoimpulssien välittämiselle, lämmönsäätelylle, myrkkyjen poistolle maksassa tai luiden ja hampaiden muodostumiselle. Tästä huolimatta magnesiumin todelliset hyödyt näyttäytyvät verenkiertojärjestelmän terveyden edistämisessä. Weston A. Price -säätiön sivuilla kirjoitetaan: ”Magnesium itsessään toimii sydänlääkkeiden tavoin: magnesium ehkäisee verenhyytymien muodostumista (kuten aspiriini), ohentaa verta (kuten Varfariini), estää kalsiumin takaisinoton (kuten Procardia, kalsiumkanavan salpaaja) ja laajentaa verisuonia (kuten ACE-estäjät, esimerkkinä Vasotec) (Pelton, 2001).”

Lähestulkoon jokainen meistä kärsii magnesiumvajeesta, vaikka emme tunnistaisi oireita.

Oireita ovat:

 • Ummetus
 • Korkea verenpaine
 • Ahdistus
 • Masennus
 • Unettomuus
 • Käytöshäiriöt
 • Uupumus
 • Muisti- ja ajatuskatkokset
 • Väsymys
 • Unihäiriöt
 • Kiputilat
 • Lihaskrampit
 • Krooninen selkäkipu
 • Päänsärky
 • Migreeni
 • Lihaskipu
 • Jännetulehdus
 • Suuttumuskohtaukset
 • Aggressiivinen käytös
 • ADHD
 • Tajunnan häiriöt
 • Jännittyneisyyden tunne
 • Ahdistuneisuushäiriöt

Mikäli kärsit kireyden tai jännittyneisyyden tunteesta, se voi johtua magnesiumvajeesta. Mikäli et kykene rentoutumaan tai pysähtymään edes hetkeksi, ota magnesiumia! Magnesium auttaa suureen osaan erilaisista kroonisista sairauksista. Krooniset sairaudet voivat aiheuttaa stressiä, ja stressi kuluttaa elimistön magnesiumvarannot loppuun. Magnesiumvaje vaikuttaa, ainakin osittain, seuraaviin sairauksiin:

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]”Potilaat, joiden diagnoosina on masennus, epilepsia, diabetes, Parkinsonin tauti, rytmihäiriö, verenkierron häiriö (aivoverenkierronhäiriö, sydäninfarkti tai valtimonkovettumatauti), kohonnut verenpaine, migreeni, sarjoittainen päänsärky, kramppi, neurovegetatiivinen oireyhtymä, vatsakipu, luukato, astma, tinnitus, ataksia, tajunnanhäiriö, raskausmyrkytys tai heikkous, voivat kärsiä magnesiumin puutteesta.”
-Journal of the American College of Nutrition
[/box]
Edellä mainitun artikkelin perusteella jopa neurovegetatiiviset häiriöt voivat johtua magnesiumin puutteesta. Tämä tarkoittaisi myös koomaa. Stressihormonin tuotanto edellyttää, että magnesiumia on saatavilla runsaasti. Stressaavat kokemukset voivat kuluttaa elimistön magnesiumvarannot samantien loppuun. Voisiko tämä selittää osittain sitä, miksi kooma on niin yleinen traumaattisten onnettomuuksien ja vammojen seuraus? Kuten aikaisemmin mainittiin, magnesium vastaa aivosignaalien siirtymisestä sekä aivojen sähkönjohtavuudesta. Mikäli magnesiumin saantia ei turvata, koomapotilaat eivät välttämättä toivu. Myös diabetesta sairastava voi vaipua diabeettiseen koomaan. Diabetes voi kehittyä magnesiumvajeen yhtenä mahdollisena seurauksena. Voisiko diabeettisen kooman taustalla olla jotain vastaavaa?

Mieliteot

Tumma suklaa on hyvä magnesiumin lähde.
Tumma suklaa on hyvä magnesiumin lähde.

Himoitsetko suklaata? Oletko koskaan miettinyt, miksi ihmiset himoitsevat suklaata juuri silloin, kun he ovat stressaantuneita? Suklaa on yksi parhaimmista magnesiumin lähteistä.

Nutritional Magnesium Association -järjestön jäsen, tri Carolyn Dean, on kirjoittanut kokonaisen kirjan magnesiumin parantavista vaikutuksista. Hän on parantanut tuhansia, erilaisista sairauksista kärsiviä potilaita, magnesiumin avulla. The Magnesium Miracle on välttämätöntä luettavaa kenelle tahansa magnesiumvajeesta kärsivälle. Kirjaan kannattaa joka tapauksessa tutustua, sillä magnesiumin parantava vaikutus ulottuu monenlaiseen vaivaan. Lue myös viidestäkymmenestä tutkimuksesta, joiden mukaan magnesiumvaje voi olla kuolemaksi.

Miksi lääkärit eivät havaitse magnesiumvajetta?

Valitettavasti tavanomainen lääketiede ei ole pysynyt kehityksen kelkassa, mitä tulee magnesiumvajetta käsitteleviin tutkimuksiin.

Syy siihen, miksi länsimaisen lääketieteen käsitys magnesiumista on virheellinen, johtuu käytetystä mittaustavasta, verikokeesta.

Verikokeet eivät anna tarvittavaa tietoa magnesiumin määrästä. Elimistö säätelee veren magnesiumpitoisuutta erittäin tarkasti. Mikäli magnesiumpitoisuus laskee edes hieman, tulet saamaan sydänkohtauksen. Elimistö välttää tällaisen tilanteen käyttämällä kaikkia mahdollisia soluja, kudoksia tai luita magnesiumin lähteenä, jotta veren magnesiumtaso pysyisi vakaana. Verikokeen perusteella magnesiumpitoisuus olisi raja-arvojen sisällä, vaikka soluissa ei olisi yhtään magnesiumia.

Vieläkin harhaanjohtavampaa on se, että 99 % magnesiumista on soluissa, ei veressä. Veressä on vain 1 % kokonaismäärästä. Nämä kokeet ovat silkkaa ajanhukkaa, eikä niiden pohjalta voida vetää järkeviä johtopäätöksiä.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]”Seerumin magnesiumpitoisuuden mittaaminen ei ole vain hyödytöntä, se on suorastaan haitallista. Tulosten perusteella on helppo tuudittautua väärään turvallisuuden tunteeseen, sillä ne eivät kerro magnesiumin todellisesta määrästä elimistössä. Se selittää myös, miksi lääkärit eivät tunnista magnesiumin puutostilan oireita: he olettavat, että seerumin magnesiumpitoisuus antaa täsmällisen kuvan elimistön magnesiumin määrästä.”
– Tri Carolyn Dean, The Magnesium Miracle.[/box]

Miksi kärsimme vajeesta?

Lyhyt yhteenveto syistä. Ensinnäkin, syömämme ruoka myrkyttää meidät. Toiseksi, olemme entistä stressaantuneempia. Kehomme käy ylikierroksilla kiireellisen elämänrytmin vuoksi. Stressihormonien tuotanto edellyttää korkeaa saatavilla olevan magnesiumin määrää. Stressaavat tilanteet johtavat varantojen ehtymiseen. Kolmanneksi, syömme sokeria enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ruuansulatuksemme käyttää 54 magnesium-atomia jokaista sokerimolekyyliä kohden. Neljänneksi, maaperän alhainen magnesiumpitoisuus, sekä modernit viljelytekniikat, kuluttavat magnesiumin loppuun. Ja viimeiseksi, monet lääkeaineet ja estrogeeniyhdisteet, kuten ehkäisypillerit, antibiootit, kortisoni, prednisoni ja verenpainelääkkeet (”Drug-induced nutrient depletion handbook,” Pelton, 2001), sekä kahvin ja teen diureetit (kofeiini), kuluttavat varannot loppuun. Kirsikkana kakun päälle, fluori häiritsee magnesiumin imeytymistä!

Nykyaikana lähestulkoon jokainen kärsii magnesiumvajeesta. Prosessoiduissa ja raffinoiduissa ruuissa ei ole mineraaleja, vitamiineja tai kuituja. Näitä ruokia voisi jopa kutsua antiravinteiksi, jotka sitovat magnesiumia elimistöstä aineenvaihduntaa varten. Syöminen kuluttaa magnesiumia, minkä seurauksena elimistö tulee kärsimään vakavasta puutostilasta. Kuten todettu, sokeri on kaikista antiravinteista pahin. Jokainen sokerimolekyyli vie elimistöstäsi viisikymmentäkertaisen määrän magnesiumia.

Entä jos syöt terveellisesti? Prosessoidut ruuat eivät ole ainoita elintarvikkeita, jotka sisältävät liian vähän magnesiumia. Magnesiumin määrä pintamaassa on vähentynyt. Saantimme on vähentynyt, vaikka tarpeemme on noussut. Altistumme yhä suuremmassa määrin erilaisille myrkyille (ilmassa, vedessä, muoveissa, kemikaaleissa, listaa voisi jatkaa loputtomiin!). Maaperän magnesiumvarannot ovat ehtyneet torjunta-aineiden käytön vuoksi, sillä torjunta-aineita käytetään kaikkiin tavanomaisesti viljeltyihin kasveihin. Torjunta-aineet tappavat maaperän hyödylliset bakteerit ja sienet, jotka muuttavat maaperän ravinteet kasvien hyödynnettävään muotoon, ja lopulta ihmisen käytettäväksi.

Käytätkö kannabista?

Kannabiksella on useita terveyshyötyjä, mitä tulee epilepsian, syövän, ja monien muiden sairauksien hoitoon. Se on turvallinen ja tehokas apu moniin vaivoihin. Lääke, jonka lukemattomia terapeuttisia etuja hallitus on yrittänyt salata vuosien ajan. Ainoa sallittu käyttömuoto tulee olemaan heidän patentoitu, voitontavoittelun vuoksi jalostettu versionsa.

Kannabiksen vaikutukset solutasolla tulee ottaa huomioon, mikäli käyttö on päivittäistä. Käyttäisitkö parasiiteista puhdistavia yrttejä päivittäin, tai edes muutaman päivän välein, loppuelämäsi ajan? Todennäköisesti et. Käyttäisit niitä vain sairaana tai kausittaisen puhdistuskuurin yhteydessä, muuten seurauksena olisivat liiallisen käytön haittavaikutukset. Muista, että kannabis on voimakas, lääkinnällinen yrtti, johon tulee suhtautua kunnioituksella.

Marihuanan käyttö ehdyttää elimistön magnesiumvarannot, käyttäjä tuntee olonsa hermostuneemmaksi kun pilvi lakkaa vaikuttamasta. Tätä ei pidä tulkita niin, etteikö hallittu käyttö olisi turvallista. Ilman asianmukaista magnesiumin saannin turvaamista, kannabiksen käyttö tulee johtamaan magnesiumvajeeseen.

Näin huolehdit magnesiumin saannistasi
magnesiumpitoisetruoat

 1. Syö luonnonmukaisesti kasvatettua, magnesiumpitoista ruokaa.
 2. Käytä magnesiumtippoja.
 3. Levitä magnesiumöljyä ihollesi!
 4. Ota karvassuolakylpyjä. Saat magnesiumin lisäksi rikkiä, mikä tekee hyvää maksallesi.

 

 

 

 

Artikkeli julkaistu alunperin englanniksi Waking Times -verkkosivuilla.

Aiheesta lisää:
Magnesium on avain terveisiin luihin – ei kalsium
Magnesiumkloridi
Magnesium on painonhallinnan tärkein apu
Kaneli ja magnesium ovat yhdessä maailman tehokkain verenpainelääke

7 kommenttia

 1. Että rikki kolmanneksi yleisin mineraali ihmiskehossa?! Nyt tartteis toimittajan vissiin tarkistaa tietonsa… :O

  Plusääni(5)Miinusääni(7)
 2. Ja magnesium neljäs? Ei, se on vasta seitsemänneksi yleisin mineraali ihmiskehossa. (Rikki on prosentuaalisesti neljänneksi yleisin.)

  Plusääni(6)Miinusääni(2)
 3. Voi jeesus mitä provokatiivista roskaa koko lehti täynnä.

  Plusääni(9)Miinusääni(35)
 4. Magnesium NOSTAA yleisen (”rotanmyrkky”) Marevan (engl. Warfarin tai Coumadin) -verenohennuslääkityksen ns. marevan-arvoja huomattavastikin (etenkin magnesium sitriittu huono), joten tämä pitää pitää mielessä (ja olisi ollut hyvä mainita artikkelissa), koska vaarana on sisäiset verenvuodot. K-vitamiini ALENTAA Marevan-arvoja lisätiedoksi.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Marevan hoidon vuoksi mangesiumin saantia olisi rajoitettava? Mistä apu jokaöisiin suonenvetoihin?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Moikka,

  Tosi kivasti oot kirjoittanut magnesiumista. Itekkin oon kiinnostunut siitä viimeaikoina enemmän, kun on selvinnyt kuinka tärkeä se on.

  Tein tollasen infograafikuvan magnesiumin puutoksesta, joka löytyy osoitteesta http://lisaravinnetieto.com/magnesiumin-puute/. Jos haluut, voit laittaa sen tähän sun kirjoitukseen. Mun mielestä se sopisi tosi hyvin tähän vaikka tohon loppuun.

  Hyvää joulunalkua ja tulevaa uutta vuotta!

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 7. Moikka,

  Tosi kivasti oot kirjoittanut magnesiumista. Itekkin oon kiinnostunut siitä viimeaikoina enemmän, kun on selvinnyt kuinka tärkeä se on.

  Tein tollasen infograafikuvan magnesiumin puutoksesta, joka löytyy osoitteesta http://lisaravinnetieto.com/magnesiumin-puute/. Jos haluut, voit laittaa sen tähän sun kirjoitukseen. Mun mielestä se sopisi tosi hyvin tähän vaikka tohon loppuun.

  Hyvää joulunalkua ja tulevaa uutta vuotta!

  Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat