Mausteiden mahti: inkivääri

Lämmin kupillinen inkivääriteetä rauhoittaa ja soveltuu erinomaisesti kylmään talvipäivään, silloin kun et ole parhaimmassa iskussa, kurkussa tuntuu karheutta tai vatsaasi vääntää. Yleensä neuvotaan, että inkivääriä kannattaa lisätä ruokiin ja juomiin, koska se antaa energiaa, tehostaa aineenvaihduntaa tai helpottaa erilaisia oireita aina kurkkukivusta ruoansulatusvaivoihin. Onko inkiväärillä oikeasti näin voimakas vaikutus, ja soveltuuko se todella näin moneen eri käyttötarkoitukseen? Otetaan selvää! Zingiber officinale on ainavihanta kasvi, jolla on pinkit tai keltaiset kukat. Kasvin alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa: joidenkin mukaan sitä kasvatettiin ensimmäisenä Kiinassa, toiset taas väittävät että Intiassa. Mutta suurempi merkitys on sillä, että inkivääriä on käytetty sekä Kiinassa että Intiassa yli kolmentuhannen vuoden ajan sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Kuten kurkumakin, inkiväärinjuuri on itse asiassa inkiväärikasvin maavarsi, ja sitä myydään kaikkialla tuoreena juurena, kuivattuna jauheena sekä myös eteerisenä öljynä. Sitä käytetään kaikkialla maailmassa yrttirohtona ja mausteena. Tarkastellaan sen terveysvaikutuksia ennen kuin siirrytään keittiöön.

Inkivääri auttaa!

Inkiväärin juuri on maultaan varsin voimakas ja tulinen, ja se sisältää yhdisteitä, joilla on tulehdusta lievittäviä, antiviraalisia, antioksidatiivisia ja rauhoittavia vaikutuksia. Osaa näistä yhdisteistä kutsutaan gingeroleiksi, ja niistä on hyötyä lihas– ja nivelkivun lievityksessä ja jäykkyyden lievityksessä nivelrikkopotilailla. Siitä on apua myös kuukautiskramppeihin ja päänsärkyyn. Gingerolit ovat kemiallisesti samankaltaisia chilipippureiden kapsaisiinien kanssa, ja niistä kummallakin on tulinen maku. Kypsennettäessä gingeroli muuttuu zingeroniksi. Gingeroni on aromaattinen yhdiste, jota käytetään ruokateollisuudessa ja kosmetiikassa (kuten parfyymeissä). Muut inkiväärin yhdisteet, kuten zingibereeni ja bisaboleeni, antavat inkiväärillä maustetuille ruoille ja juomille niille ominaisen maun.

Inkiväärin zingeronit, gingerolit ja shogaolit ovat myös voimakkaita antioksidantteja ja tulehdusta lievittäviä yhdisteitä, jotka helpottavat astman oireita. Niillä on keuhkoputkia laajentava vaikutus, ja ne auttavat keuhkosoluja rentoutumaan ja ehkäisevät hyperventilaatiota. Toisin kuin reseptillisillä ei-steroidisilla tulehduskipulääkkeillä, joita käytetään usein astman hoidossa, inkiväärillä ei ole vaarallisia sivuvaikutuksia. Suuri määrä inkivääriä voi aiheuttaa akuutteja ruoansulatusvaivoja, mutta alle kolmen ruokalusikallista raakaa inkivääriä tai 6-8 ruokalusikallista inkiväärijauhetta pidetään turvallisena, jopa raskaana oleville tai imettäville naisille. Inkivääri lievittää pahoinvointia, vatsanväänteitä ja jopa raskaana olevien naisten aamupahoinvointia. Monilla inkivääri tepsii parhaiten pahoinvointiin – tarvitset vain pienen palan tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna ja nautittuna – vaikutus on erittäin nopea. Inkivääri ehkäisee oksentelua, ilmavaivoja ja spasmeja rauhoittamalla suolistoa. Joidenkin tutkimusten mukaan inkiväärin päivittäinen käyttö auttaa pahoinvointiin ja matkapahoinvointiin kemoterapian aikana. Inkiväärillä on myös positiivinen vaikutus insuliinin vapautumiseen ja insuliiniherkkyyteen, se suojaa munuaisia, maksaa ja keskushermostoa. Se on loistava yrttirohto diabeetikoille.

Inkiväärin lämmittävät yhdisteet lisäävät kehon termogeneesiä (samalla tavalla kuin chilipaprika, kurkuma ja cayennepippuri), käytännössä se tarkoittaa sitä, että keho alkaa polttaa varastoitunutta rasvaa energiana ja tuottaa lämpöä prosessin aikana, mikä nopeuttaa rasvan palamista. Inkiväärin termogeeniset yhdisteet voivat tehostaa kokonaisaineenvaihduntaa jopa 5 prosentilla, ja jopa nopeuttaa rasvan palamista jopa 16 prosentilla (keho käyttää rasvaa polttoaineena arkisissa askareissa). Kun inkivääriä nautitaan järkevän ruokavalion ja hyvän treeniohjelman ohessa, inkivääri on ideaali luonnollinen, aitoon ruokaan perustuva rasvanpolttolisä, jolla ei ole negatiivisia sivuvaikutuksia. Termogeenisen vaikutuksensa ansiosta inkivääri myös edistää kylläisyyden tunnetta ja ehkäisee ylensyömistä, joten se toimii luontaisena stop-merkkinä ahmateille ja tunnesyöjille. Ruoka on mainio lohduttaja, mutta se on myös ensisijainen lääkkeemme. Inkivääri antaa loistavan säväyksen ruoallesi ja helpottaa samalla ruoansulatusvaivoja, eli hyöty on kaksinkertainen. Inkivääriä tutkitaan edelleen lukuisissa kokeissa, joissa etsitään todisteita sen antiviraalisten, antioksidatiivisten ja antibakteeristen vaikutusten puolesta. Näiden ominaisuuksien vuoksi inkivääristä on apua monenlaisiin sairauksiin, kuten eturauhassyöpään, se parantaa henkistä suorituskykyä, ja ehkäisee verensokeriin ja kolesteroliin liittyviä ongelmia, jotka johtavat sepelvaltimotautiin ja aivohalvaukseen.

Inkiväärin käyttö ruoanlaitossa

Inkivääri on varsin monikäyttöinen keittiössä! Koska sillä on lukuisia etuja eikä käytännössä lainkaan sivuvaikutuksia, sitä kannattaa lisätä mihin tahansa ruokaan. Suosin tuoretta inkiväärinjuurta niin usein kuin vain mahdollista, mutta pidän aina kuivattua inkiväärijauhetta maustekaapissani kaiken varalta. Ja koska olen eteeristen öljyjen suuri ystävä, inkivääriöljy kuuluu luonnollisesti kokoelmaani. Tuore inkiväärinjuuri säilyy useita viikkoja jääkaapissa ja useita kuukausia pakastimessa. Voit myös valmistaa siitä pikkelsiä tai kuivattaa myöhempää käyttöä varten. Tuore inkiväärinjuuri sisältää runsaasti tulehdusta lievittäviä gingeroleja, jauhettu taas säilyy paremmin. Inkiväärissä on tärkeitä hivenaineita: unssillinen tuoretta juurta sisältää 116 mg kaliumia, 12 mg magnesiumia ja 0,1 mg kuparia ja mangaania. Unssissa inkivääriä on myös 1,4 mg C-vitamiinia (jälleen yksi syy nauttia inkivääriä yhdessä melassin kanssa, mikä parantaa raudan imeytymistä!).

Inkivääritee on kaikista helpointa mitä voit valmistaa keittiössäsi. Lisää teelusikallinen pilkottua (kuorittua) tuoretta inkivääriä kupilliseen kuumaa vettä, anna hautua viiden minuutin ajan ja nauti. Voit myös lisätä joukkoon sitruunaa tai hunajaa (henkilökohtaisesti lisään myös tuoreita mintunlehtiä). Teetä voi laimentaa jos maku on liian voimakas. Toinen vaihtoehto, jolla on pitkät perinteet perinnelääkinnässä, on kultamaito eli kurkumamaito. Olemme maininneet reseptin muutamaan otteeseen aiemmin, ja löydät koko reseptin täältä. Se on käytännössä ihmejuoma, joka koostuu muutamasta voimakkaasta ainesosasta, joita löytyy todennäköisesti ruokakomerostasi. Se tehostaa vastustuskykyä ja on loistava unilääke kiireisen ja hektisen päivän päätteeksi, kun tarvitset lepoa ja haluat rentouttaa mielesi ja kehosi. Wellness Mama on myös jakanut kotitekoisen inkiväärijuoman reseptin, voit myös lisätä inkivääriä kombuchaan hiilihapotuksen aikana!

Lisään aina palan inkiväärinjuurta kattilaan kun valmistan luulientä, mikä tehostaa liemen suolistoa parantavaa vaikutusta, mutta jauhe toimii aivan yhtä hyvin. Inkivääriä käytetään usein mausteena aasialaisissa ruokalajeissa. Pidän tästä keitosta, ja tykkään myös lisätä inkivääriä vihannespyreeseen (johon lisätään porkkanoita, bataattia tai myskikurpitsaa). Inkivääri on erittäin suosittu ainesosa leivonnassa (piparkakut), sitä kannattaa kokeilla keksien maustamisessa. Inkivääri sopii hyvin yhteen valkosipulin kanssa, ja tämä yhdistelmä on täydellinen salaattikastikkeisiin ja marinadeihin, kuten tässä reseptissä. Vaihtoehtoja on lähes rajaton määrä, eli kokeile rohkeasti eri yhdistelmiä ja makuja!

Inkiväärirohdot

Koska inkivääri rauhoittaa sekä hengitystie- että ruoansulatusjärjestelmiä, inkiväärin lisääminen kotitekoisiin rohtoihin, tinktuuroihin ja siirappeihin on loistava idea. Jos et tykkää pureskella tuoretta inkivääriä, eikä inkivääritee ole juttusi, voit aina vilkaista näitä reseptejä ja valmistaa itse ruoansulatusrohtoa tai yskäntippoja. Voit lisätä muutaman tipan eteeristä inkivääriöljyä tai muutaman ruokalusikallisen inkiväärijauhetta kuumaan kylpyveteen kun haluat rentouttaa arkoja lihaksia: autoimmuunivaivoista kirjoittava Mickey käyttää inkivääriä osana kivunhallintaa. Kuten hän mainitsee kirjoituksessaan, inkivääriä tulisi käyttää varoen jos kärsit minkäänlaisesta verenvuotosairaudesta (tai käytät minkäänlaista verenohennuslääkettä, kuten aspiriinia), sillä inkiväärillä on verta ohentava vaikutus.

Raskaana olevien naisten ja sappikivistä kärsivien tulisi aina keskustella lääkärin kanssa ennen inkiväärin käyttöä, eikä suuria annoksia suositella alle kaksivuotiaille lapsille (inkivääriä voi käyttää ruoassa, mutta vältä lääkinnällisiä annoksia). Eteerinen inkivääriöljy käytettynä diffuusorissa tai huonehajusteena voi auttaa pahoinvointiin, matkapahoinvointiin ja hermostuneisuuteen, ja paikallisesti käytettynä se stimuloi verenkiertoa, tasapainoa ja parantaa ihoa, sekä tasoittaa selluliittia. Lue enemmän inkiväärin hyödyistä ja käytöstä, lisää sitä ruokiin, valmista iso mukillinen inkivääriteetä, ja anna luonnon oman lääkkeen rauhoittaa ärtynyttä vatsaa! Sinun ei tarvitse varastoida lääkkeitä kylmien kuukausien aikana: voit nauttia talvesta ilman flunssaa, yskää tai kurkkukipua käyttämällä yhtä yksinkertaista ainesosaa – inkiväärinjuurta!

 

Lähde: LifeEnthusiast

Lue myös:

Onko inkivääri universaali lääke?
Inkivääri tappaa syöpäsoluja vaarallisia syöpälääkkeitä tehokkaammin
Inkiväärin päivittäinen käyttö laskee kohonneen verenpaineen ja sepelvaltimotaudin riskiä
Inkiväärin yhdisteellä 10 000 kertaa voimakkaampi vaikutus koeviljelmän syöpäsoluihin kuin taksolilla
Torjuuko inkivääri eturauhassyövän?
Inkiväärin luonnolliset hyötyvaikutukset
Luonnollinen inkivääriolut

3 kommenttia

 1. Mercola on juutalainen, hänen tarinoihin tarvittaisiin vahvistusta muista lähteistä.

  Plusääni(3)Miinusääni(4)
 2. Jos ostaa tuolaisen möntin kaupasta, niin se kai kuoritaan. Vai pitääkö tehdä muutakin ennen ruokaan veistämistä?

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
  1. @Tipu.

   Kyllä. Se kuoritaan kuten peruna, porkkana tai muu juures. Kannattaa raastaa kuorittu inkivääri ja laittaa minigrippussiin sekä laittaa se pakastimeen. Sieltä on helppo lohkaista palanen esimerkiksi teehen, niin minä teen.

   Plusääni(7)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat