Paljain jaloin parempi! Nykykengät haitallisia jaloille

Mitä tekisit jos tietäisit, että kengättömyys estää lastesi jalkoihin muodostumasta rakennevikoja ja parantaa sekä heidän että omaa terveyttäsi? Lukuisat tutkimukset tukevat molempia väitteitä.

Kaikki on kiinni kengistä. Näin todettiin vuoden 1989 tienoolla Niken huumorisävytteisessä mainoksessa, jossa intohimoinen koripallofani ja ohjaaja Spike Lee kyseenalaistaa Michael Jordanin taitojen alkuperän.

Mutta kun kyse on jalkojen terveydestä kulttuurissamme, kaikki on todellakin kiinni kengistä, eikä asiassa ole mitään hauskaa.

Pediatrics-lehdessä elokuussa 1991 julkaistussa katsauksessa todettiin seuraavasti:

  1. Jalat kehittyvät parhaiten kun kenkiä ei käytetä.
  2. Kenkien ensisijainen tehtävä on suojata jalkoja vammoilta ja tartunnanaiheuttajilta.
  3. Jäykät ja tukevat kengät voivat aiheuttaa epämuodostumia ja heikentää lihasten kehitystä ja liikkuvuutta.
  4. ”Korjaava kenkä” on harhaanjohtava käsite.
  5. Iskunvaimennus, painonjakautumisominaisuudet ja kantapään ja päkiän välinen korkeusero ovat merkkejä kengistä, jotka rajoittavat askellusta.
  6. Lasten kengiksi tulisi valita paljasjalkamalleja.
  7. Lääkärien tulisi välttää käyttämästä kaupallisia termejä puhuessaan jalkineista. Kenkien markkinointi ”korjaavina” on haitallista lapselle, kallista perheelle ja häpeäksi lääkäreiden ammattikunnalle. (lähde)

Podiatry Managementin lokakuun 2002 numerossa julkaistussa artikkelissa arvostettu jalkaterapeutti tri William Rossi totesi, että väite siitä, että jalkavaivat johtuvat huonosti istuvista tai liian kuluneista kengistä on väärä, sillä lähes kaikki lapsille suunnitellut kengät on suunniteltu väärin.

Suurinta osaa kengistä, jopa niistä jotka on suunniteltu tukemaan pienten lasten ja taaperoiden jalkoja, ei ole suunniteltu vastaamaan jalan luontaista rakennetta. Tri Rossi väittää, että suurin osa jalkavaivoista johtuu kengistä. Hän kuoli vuonna 2003 93-vuotiaana, mutta hänen perintönsä elää yhä kirjoituksissa, jotka ovat osoittaneet monille miksi suurin osa kengistä ei sovi yhteen jalan liikkeiden kanssa.

Mitä vanhemmiksi tulemme, sitä enemmän kiinnitämme huomiota kenkien ulkonäköön, minkä vuoksi kengät istuvat yhä huonommin. Käytännössä minkään kengän kierto-ominaisuudet eivät vastaa jalan luontaista kiertoa. Se ja muut tekijät aiheuttavat jalan sisäisiä epämuodostumia ja toimintahäiriöitä.

Nykyään lasten jalkineiden valmistuksessa, sovituksessa ja myynnissä sovelletaan samoja virheellisen yksinkertaistettuja periaatteita kuin puoli vuosisataa sitten. (…) Mitä tästä seuraa? Yhdelläkään kenkiä käyttävällä täysikäisellä amerikkalaisella tai eurooppalaisella ei ole anatomisesti tai toiminnallisesti normaaleja ja pilaamattomia jalkoja.

Normaalilla tai luonnollisella tarkoitetaan jalkoja verrattuna niihin noin miljardiin turmeltumattomaan jalkapariin, jotka löytyvät niiltä, jotka elävät ilman kenkiä. Dr. William Rossi (lähde)

Biomekaanikko ja Whole Body Barefoot: Transitioning Well to Minimal Footwear -kirjan kirjoittaja Katy Bowman on näemmä tutustunut osaan tri Rossin kirjoituksista.

Hän suhtautuu asiaan positiivisemmin. Hänen näkemyksensä asettuu nykyisten kenkien ja paljasjalkaisuuden välille, osoittaen, että molemmat osapuolet ovat oikeassa joissain asioissa. Hän laati ohjeet kuinka siirtyä asteittain minimalistisempiin jalkineisiin, jotka eivät välttämättä ole pienempiä, mutta jotka mukailevat jalkojen luontaisia liikkeitä ja taipumista sekä tarjoavat suojaa.

Mutta mikä tärkeintä, hän kertoo kuinka suurin osa kengistä muovaa jaloista huonorakenteisia, mikä vaikuttaa myös selkärangan ja lantion asentoon, mikä voi puolestaan johtaa terveysongelmiin, joihin sillä ei luulisi olevan vaikutusta.

Sekä Bowman että Rossi osoittavat kuinka monimutkainen jalka on rakenteeltaan. Ihmisen jalassa on 26 luuta, 33 niveltä ja yli 100 lihasta, jännettä ja nivelsidettä. Jalat sisältävät noin neljänneksen kaikista luista. (lähde)

Jopa jalan kaaren rakenne esitetään yksinkertaistettuna. Kyseessä ei ole yksi kiinteä osa vaan useiden luiden, nivelten, nivelsiteiden, lihasten ja jänteiden muodostama kokonaisuus, joiden luontaisesta voimasta ja taipuisuudesta jalan kaari muodostuu. Kenkien kaari on vääränlainen ja kenkien käyttö voi madaltaa kaaren ”lättäjalaksi”.

Korottomien kenkien käyttö auttaa rajaamaan syntyviä vaurioita. Terveystietoinen kenkätrendi on minimalistisiin jalkineisiin päin.

Kengät häiritsevät jalkojen yhteyttä maan energiakenttään

Viimeisin mielenkiinto ”maadoitusta” kohtaan kävelemällä tai seisomalla paljain jaloin terveysvaikutusten vuoksi ei ole New Age huuhaata. Se perustuu tieteelliseen ymmärrykseen hienovaraisista energioista, joita on maassa ja kehossamme, kuten Chi-energia, jota Tai-Chi, Chi-Gong ja akupunktio stimuloivat.

Biofyysikko ja Energy Medicine:The Scientific Basis -kirjan kirjoittaja James Oschman kiteyttää maadoituksen näin:

Sillä hetkellä kun jalkasi koskettavat maata, olet yhteydessä maahan ja fysiologiassasi tapahtuu muutos. Tapahtuu välitön normalisaatio.

Anti-inflammatorinen kytkin menee päälle. Ihmisillä on jatkuva tulehdustila, koska he eivät ole koskaan yhteydessä maahan, joka on vapaiden elektronien lähde, joka voi neutraloida vapaita radikaaleja kehossa, jotka aiheuttavat sairauksia ja tuhoavat soluja. Maadoittuminen on yksinkertaisin ja suurin elämäntapamuutos minkä kukaan voi tehdä. (lähde)

Winfried Otto Schumann laski maan ja sen ionosfäärin välisen tilan keskimääräisen sähkömagneettisen resonanssin 1950-luvun alussa. Luku on 7,83 Hz (hertsiä), ja siitä käytetään nimitystä Schumannin resonassi. (lähde)

Hertsiluku kertoo värähdysten määrän sekunnissa, eli 7,83 Hz on hyvin matala taajuus. Suurin osa radio- ja internet-yhteyksissä käytetyistä taajuuksista on tuhansia tai miljoonia värähdyksiä sekunnissa eli kilohertsejä (kHz), megahertsejä (MHz) tai jopa gigahertsejä (GHz) eli miljardeja värähdyksiä sekunnissa.

Myöhemmin 1960- ja 70-luvulla nauhoitettiin ensimmäiset alfa-aivoaallot EEG-laitteistolla, joiden taajuudet vaihtelivat 8-12 Hz alueella, mikä on lähellä Schumannin resonanssin aluetta. Alfa-aivoaallot viittaavat siihen, että olet rentoutuneessa, tiedostavassa tai mahdollisesti luovassa tilassa. (lähde)

Tarkoituksenani on sanoa, että maassa on enemmän energiaa kuin luullaan. Huomattava osa siitä on näkymätöntä, mutta voimme saada pieniä määriä energiaa ja sähköistä ravitsemusta olemalla fyysisesti suorassa yhteydessä maahan.

Asia on noussut tieteellisen mielenkiinnon kohteeksi, sillä lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu yhteys maadoituksen sekä stimuloivien ja vahvistavien alfa-aaltojen välillä. Holistisen sydäntautiopin erikoislääkäri Stephen Sinatra oli osallisena tutkimuksessa, joka osoitti että maadoituksesta on hyötyä sydänterveydelle, sillä se ylläpitää sydämen sykettä ja alentaa tulehdusta. (tutkimus)

Toinen tutkimus, jossa tri Sinatra oli osallisena, tarkasteli maadoittautumista seisomalla tai kävelemällä paljain jaloin ulkona tai asettamalla paljaan ihon maadoitettua kohtaa vasten sisätiloissa ja raportoi lukuisista positiivisista seurauksista.

Parempi unenlaatu, stressin vähäisempi vaikutus lisämunuaisiin, lievittynyt kipu (ja mikä sopii paremmin kuin hyvin älymittarien, langattomien verkkojen ja kännyköiden kyllästämään kulttuuriimme: sähkökentät kehon sisällä heikkenivät maadoituksen ansiosta). Nämä kaikki parannukset edistävät vastustuskykyä ja kokonaisterveyttä. (lähde)

Kengät, erityisesti kumipohjaiset nykykengät, estävät yhteyden maan sähköenergiaan. Tämän takia tulisi seisoa ja kävellä paljain jaloin niin usein kuin mahdollista.

Maadoitus auttaa ohentamaan vaarallisen paksua verta sekä torjuu tulehdusta ja sairauksia

On olemassa sisämattoja ja johtimia, jotka saavat aikaan maadoittavan vaikutuksen. Osa tosin edellyttää vaihtovirran lähdettä, joka on taajuudeltaan 60 Hz Yhdysvalloissa ja 50 Hz useissa muissa maissa. Huonona puolena on se, että haitallinen likainen sähkö ja kodin langattomat verkot voivat heikentää sisätilan keinomaadoituksen positiivisia vaikutuksia.

Haittavaikutusta voi lieventää sammuttamalla reitittimet joko osaksi aikaa tai kokonaan ja käyttämällä vanhanaikaiseen tapaan kaapeliyhteyttä. Likaisen sähkön osuutta voi vähentää huomattavasti Graham Stetzer (GS) -suodattimella, kuten alla olevalla videolla näytetään.

Maadoituksella on nykyisin suurempi merkitys langattomien verkkojen, älymittarien ja kännykkäkulttuurin takia. Sähkömagneettisen saasteen vaikutuksia tutkitaan koko ajan, ja nykyinen tilanne on haitallisempi terveydellemme ja mielenterveydellemme kuin monet tutkijat myöntävät.

Tilanne pahenee koko ajan, sillä uusia sähköteknisiä sovelluksia otetaan jatkuvasti käyttöön testaamatta niiden mahdollisia haittavaikutuksia. Vaikutus on näkymättömämpi kuin tuhansilla uusilla, myrkyllisillä kemikaaleilla, joita yhteiskuntamme ottaa käyttöön selvittämättä mahdollisia haittavaikutuksia.

Tarjoamme hyvin yksinkertaisen ratkaisun ylenpalttiseen korkeataajuiseen sähköenergiaan, joka valtaa kehomme hienovaraisen energian, aivomme ja hermostojärjestelmämme – ole paljain jaloin puistossa, tai rannalla, tai pihalla, ja usein. Paljasjalkakävelystä jalkakäytävälläkin on hyötyä.

Yksinkertainen ratkaisu monimutkaiseen ongelmaan.

 

Lähde: Health Impact News

Lue myös:

Älymittareiden säteilyllä tuhoisia vaikutuksia kaikelle elämälle
Aiheuttaako Wi-Fi-verkon säteily terveyshaittoja?
9.-luokkalaisten tiedeprojekti todisti, että kasvit eivät kasva Wi-Fin lähellä

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat