Probiootit lievittävät stressiä, masennusta ja ahdistusta

Suolistobakteerit ovat tieteilijöiden intensiivisen tutkimuksen kohteena ympäri maailmaa. Niillä on merkittävä rooli satojen sairauksien synnyssä ja ennaltaehkäisyssä. Uusien systemaattisten katsausten ja meta-analyysien mukaan probiooteilla on useita mielenterveydelle suotuisia vaikutuksia. Ne lievittävät koetun stressin, masennuksen ja ahdistuksen psykologisia oireita.

Vatsassasi on tälläkin hetkellä yli 400 bakteerilajia, jotka voivat joko edesauttaa tai ehkäistä sairastumista. Ihmisen suoliston bakteerien ja virusten genomien arvellaan koodaavat 3,3 miljoonaa geeniä.

Journal of Alternative and Complementary Medicine –lehdessä julkaistu tutkimus tarkasteli seitsemän aikaisemman tutkimuksen tuloksia, joissa testattiin 300 terveen vapaaehtoisen oireita ennen probioottilisien käyttöä ja sen jälkeen.

Australian Queenslandin Griffithin yliopiston tutkijat kirjoittivat: ”Mielenkiinto suolisto-aivo-akseliin ja yhä suurempi määrä todisteita, joiden mukaan suoliston mikrobiomi voi vaikuttaa keskushermoston toimintaan, on johtanut hypoteesiin, jonka mukaan probioottilisien käytöllä voi olla positiivinen vaikutus mielialaoireisiin ja psyykkisiin oireisiin kuten masennukseen ja ahdistukseen.”

”Vaikka tätä on tutkittu lukuisissa ihmisillä tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa, tulokset ovat olleet vaihtelevia. Näin ollen lähestymistavaksi valittiin systemaattinen katsaus ja meta-analyysi, jolla tutkittiin onko probioottien käytöllä vaikutusta psykologisiin oireisiin.”

Ennen heinäkuuta 2016 julkaistut tutkimukset, jotka olivat satunnaistettuja ja plasebokontrolloituja, ja jotka mittasivat prekliinisiä psykologisia masennuksen, ahdistuksen ja koetun stressin oireita terveillä vapaaehtoisilla ennen kuin probioottilisien käytöt aloitettiin ja sen jälkeen.”

Seitsemän tutkimusta täytti asetetut kriteerit ja tarjosi tilastotietoa yhdeksää verrokkia vasten.

”Meta-analyysi osoitti, että probioottien käyttö lievitti psykologisia oireita tilastollisesti merkittävästi (standardisoitu keskimääräinen ero 0,34; 95 % luottamusvälillä 0,07-0,61, Z=2,49) plaseboon verrattuna,” he kirjoittivat.

”Nämä tulokset osoittavat, että probioottien käytöllä voi olla positiivinen vaikutus masennuksen, ahdistuksen ja koetun stressin psykologisiin oireisiin terveillä ja vapaaehtoisilla henkilöillä.”

Tutkimusta johtaneen tri Natalie Colsonin mukaan tarvitaan lisää tutkimuksia, jotta voidaan päätellä lievittääkö probioottien käyttö diagnosoidun kliinisen masennuksen oireita.

”Tutkimukset suoliston ja aivojen välisestä suhteesta ovat suhteellisen tuoreita, vaikka alamme ymmärtää paremmin ’suolisto-aivo-akselia'”.

”Emme vielä tiedä kuinka hyvin tätä voidaan hyödyntää masennuksen hoidossa, mutta suoliston mikrobiomi on mahdollinen kohde kognitiivisten häiriöiden ja mielialahäiriöiden hoidossa.”

”Mutta vaikuttaa siltä, että yleisesti ottaen terveet ihmiset joilla on stressaava vaihe menossa, voisivat ehdottomasti hyötyä probioottien lisäämisestä ruokavalioonsa.”

Jatkotutkimukset voivat mahdollistaa tarkempien probioottihoitosuunnitelmien käytön suolistoon liittyvien sairauksien hoidossa, jotka liittyvät heikentyneeseen kommunikaatioon suoliston ja aivojen välillä, tri Colson sanoi.

Kuusi yllättävää faktaa suolistosi mikrobeista

1.Suoliston sisältö vaikuttaa kokoon

Haluatko pudottaa painoa? Miksi et muuttaisi suoliston bakteerikoostumusta? Uusi Science-lehdessä julkaistu tutkimus ehdottaa, että suoliston mikrobeilla voi olla osansa lihavuudessa. Poikkeuksellisen laadukas ja tehokas probioottivalmiste, joka sisältää vähintään 10 miljardia CPU:ta (koloniaa muodostavaa yksikköä) useita ”ihmisystävällisiä” suolistobakteereita, voi ehkäistä aktiivisesti painon nousua.

2.Probiootit saattavat auttaa ahdistukseen ja masennukseen

Tieteilijät ovat tutkineet suolistobakteerien ja kemikaalien ja aivojen välistä yhteyttä vuosien ajan. Uusi tutkimus antaa lisää painoarvoa teorialle, jota tutkijat kutsuvat ”mikrobiomi-suolisto-aivo-akseliksi”.

Proceedings of the National Academy of Science –lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että hiirillä, joita ruokittiin Lactobacillus rhamnosus –bakteereilla, esiintyi vähemmän ahdistuksen ja masennuksen oireita. Tutkijat esittivät teorian, jonka mukaan tämä johtuu siitä, että L. rhamnosus vaikuttaa gamma-aminovoihappojärjestelmään, jota auttaa säätelemään tunteita.

L. rhamnosus, jota saa kaupallisena probioottivalmisteena, on myös yhdistetty ripulin, atooppisen ihottuman ja hengitystieinfektioiden ehkäisyyn.

3.Mitä enemmän bakteereja sen parempi

Vaikka bakteerit voivat aiheuttaa vakavia infektioita kehon ulkopinnalla, bakteerit voivat suojata kehoa sen sisäpuolella. Tutkimukset ovat osoittaneet, että eläimet, joilla ei ole suolistobakteereja, ovat herkempiä vakaville infektioille.

Suoliston luontaiset bakteerit toimivat suojamuurina muita kehoon saapuvia eläviä organismeja vastaan. Ne auttavat kehoa ehkäisemään haitallisten bakteerien nopeaa kasvua vatsassa, mikä voisi aiheuttaa vakavia vaikutuksia suolistossa.

Jotta ne kykenisivät tähän, ne muodostavat molempia osapuolia hyödyttävän suhteen elimistösi kanssa.

”Isäntä tarjoaa aktiivisesti ravinteita joita bakteerit tarvitsevat, ja bakteerit viestivät aktiivisesti kuinka paljon ne tarvitsevat isännältä,” sanoo The Lancetissa julkaistu tutkimus.

4.Suolistobakteerit siirtyvät äidiltä lapselle rintamaidon mukana

On yleistä tietoa, että äidinmaito voi auttaa vahvistamaan lapsen immuunijärjestelmää. Uusi tutkimus viittaa siihen, että suolistobakteerien suojaavat vaikutukset voivat siirtyä äidiltä lapselle rintaruokinnan aikana.

Enviromental Microbiology –lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että tärkeät suolistobakteerit kulkevat äidistä lapseen rintamaidon kautta ja kolonisoivat lapsen suoliston, mikä auttaa lapsen immuunijärjestelmää kehittymään.

5.Yksipuoleinen bakteerikanta yhteydessä allergioihin

Jos suolistossa on erilaisia bakteereja liian vähän, immuunijärjestelmän toiminta voi häiriintyä.

Kööpenhaminalaiset tutkijat kävivät läpi 411 imeväisen terveystiedot ja ottivat näitä ulostenäytteet. He havaitsivat, että ne, joiden suoliston bakteerikanta ei ollut monimuotoinen, sairastuivat paljon todennäköisemmin allergiaan.

Mutta ennen kuin annat suolistobakteerien lisääntyä vallattomasti, on syytä muistaa etteivät kaikki niistä ole hyviä.

6.Suolistobakteerit voivat vahingoittaa maksaa

70 prosenttia maksaa saapuvasta verestä on peräisin suolistosta, joten käy järkeen, että niiden välillä siirtyy muutakin kuin vain happipitoista verta.

Italialaiset tutkijat havaitsivat, että 20-75 prosentilla potilaista, joilla oli krooninen rasvamaksa – joka ei liittynyt alkoholismiin – esiintyi myös suolistobakteerien liikakasvua. Osa uskoo että suolistobakteerien kulkeutuminen maksaan saattaisi aiheuttaa kroonisen maksasairauden.

Kuinka probiootit toimivat

Probiootit toimivat monin eri tavoin tuottamalla antimikrobisia yhdisteitä (orgaanisia happoja, vetyperoksidia ja bakteriosiinejä), jotka estävät patogeenien kiinnittymistä ja hajottavat kutsumattomien vieraiden tuottamia myrkkyjä. Probiootit ehkäisevät haitallisten mikrobien kolonisaatiota kilpailemalla kasvualustasta ja ravinteista niiden kanssa. Toisin sanoen ne tukahduttavat patogeenien kuten candidan ja haitallisen E. colin kasvun.

Probiootit erittävät erilaisia proteiineja jotka stimuloivat immuunijärjestelmää sekä paikallisesti että kaikkialla kehossa, tehostavat suoliston nukkapinnan entsyymien toimintaa ja lisäävät IgA:n (vasta-aineiden ryhmä, jota esiintyy limakalvoilla) eritystä.
Probiootit tehostavat entsyymien kuten laktaasin, sukraasin, maltaasin, alfaglukosidaasin ja alkalisen fosfataasin toimintaa. Terveet probioottipopulaatiot pilkkovat kolesterolia ja triglyseridejä ja alentavat niiden määrää veressä. Probiootit kykenevät hillitsemään translokaatiota, mikä tarkoittaa patogeenien siirtymistä ruoansulatuskanavasta ruoansulatuskanavan ulkopuolelle esimerkiksi mesenteerisiin imusolmukkeisiin, pernaan, maksaan, munuaisiin tai vereen.

Probioottien lähteet

Hapatetut maitotuotteet kuten jugurtti, acidofilus-maito, piimä, hapankerma, raejuusto ja kefiiri ovat parhaiten tunnettuja suolistoystävällisten bakteerien lähteitä. Yhtä hyviä probioottien lähteitä ovat hapatetut/fermentoidut vihannekset (kaali, nauris, munakoiso, kurkut, sipulit, kurpitsat ja porkkanat). Muita vähemmän tunnettuja tai käytettyjä probioottien lähteitä ovat hapankaali ja juureen leivottu leipä. Ihannetilanteessa probiootit ovat peräisin yhdestä tai useasta lähteestä. Jos näiden ruokien nauttiminen ei ole mahdollista, probioottijauheet ja -kapselit on hyvä vaihtoehto. Valitse tuote, joka sisältää ainakin kolmea eri suolistoystävällistä bakteerikantaa ja 6-15 miljardia elävää organismia.

 

Lähde: Preventdisease.com

Lue myös:

Yksilöidyt probiootit – viidessä vuodessa lääketieteen valtavirtaa
Suoliston hyvinvointi on avain verensokerin hallintaan
Bakteerit ovat välttämättömiä elämälle
Kefiirissä on runsaasti probiootteja
Probioottien 12 yllättävää hyötyä
Terveys lähtee suolistosta
Totuus diabeteksesta: Suoliston häiriöt aiheuttavat sairauksia
Maitohappobakteerit pitävät yllä hyvää bakteerikantaa
Makua pöytään: laktofermentoitu salsa
Fermentoidut salaattikastikkeet

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat