Rokote vai virus: kumpi on suurempi uhka?

Valtamedia rummuttaa rokotuspakon puolesta, vaikka viralliset tilastot osoittavat rokotteiden olevan vaarallisempia kuin itse taudit, joita niillä hoidetaan. Tulisiko hallituksen pakottaa vanhemmat rokottamaan lapsensa?

 

Hallituksen ylläpitämään VAERS-järjestelmään (Vaccine Adverse Event Reporting System) on ilmoitettu yli 100 tapausta menneen vuosikymmenen ajalta, joissa lapsen kuolemalla on ollut yhteys tuhkarokkorokotteen ottamiseen. Samalla ajanjaksolla yksikään lapsi ei kuollut tuhkarokkoon, Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusten (CDC) tietojen mukaan. Toisin sanoen, viimeisen kymmenen vuoden aikana amerikkalaislasten todennäköisempi kuolinsyy on tuhkarokkorokotteen ottaminen kuin itse tauti. Puhumattakaan tuhansista, jotka ovat kärsineet tuhkarokkorokotteen ja muiden rokotteiden sivuvaikutuksista. Analyytikkojen mukaan huomattavan suurilla luvuilla on valtavia vaikutuksia julkiseen terveyteen.

Valtamedia on tietenkin jättänyt huomioimatta nämä luvut, äskettäin Disneyland-teemapuistossa puhjenneen tuhkarokkoaallon ollessa vielä tuoreessa muistissa. Tuhkarokkoon sairastuneiden määrä on noussut 113 tapaukseen helmikuun puoliväliin tullessa, luvaten lisää valtamedian säälimättömiä hyökkäyksiä rokotteiden vastustajia vastaan. Tähtäimessä ovat erityisesti ne vanhemmat, jotka eivät halua rokottaa lapsiaan, vaikka CDC:n edustajat sanoivat epidemian saaneen alkunsa ulkomailla tartunnan saaneen henkilön kautta. USA Today -lehti jopa julkaisi vihakirjoituksen, jossa kehotettiin vangitsemaan ne vanhemmat, jotka kieltäytyvät rokottamasta lapsiaan. Jäi myös kyseenalaiseksi, tultaisiinko Amisheihin ja muihin uskonnollisiin yhteisöihin kuuluvat henkilöt ottamaan kiinni ehdotettujen joukkopidätysten yhteydessä.

Tällä hetkellä osa ”valtavirta”mediasta pyrkii minimoimaan aiheutuneet vahingot. Tiedotusvälineet toistavat virheellistä väitettä, ettei tuhkarokko voisi levitä täysin rokotetussa yhteiskunnassa, samalla vakuutellen lukijoitaan rokotteiden turvallisuudesta ja toimivuudesta. Joissain tapauksissa, kuten New York Timesin kanssa, jopa lehtien tietolähteet ovat moittineet toimittajia lukijoita harhaanjohtavasta uutisoinnista. ”Vaikuttaa siltä, että toimittajanne tai kirjoittajanne tiesivät tarkalleen jo ennen haastatteluani, kuinka tarina tulisi muotoilla. Kun sanoin jotain, mikä ei sopinut yhteen tarinan kanssa, sanojani otettiin sieltä täältä ja liitettiin yhteen, sen mielikuvan luomiseksi, mitä he odottivat tai halusivat kuulla,” näin sanoi Kelly MacMenimen, rokottamattoman lapsen äiti, jonka haastattelua vääristeltiin, avoimessa kirjeessään New York Timesin päätoimittajalle.

Kuitenkin, koska totuuden rokotteista paljastava tieto on julkisesti saatavilla verkossa liittovaltion sivuilla, tiedot leviävät kulovalkean tavoin vaihtoehtomedioiden piirissä. Tiedettävästi ensimmäinen yhteenvetoraportti julkaistiin Health Impact News -verkkolehdessä, mikä sai aikaan vastausten ryöpyn useista eri lähteistä. HealthImpactNews.com sivuston päätoimittaja Brian Shilhavy laski, ettei yksikään lapsi kuollut tuhkarokkoon Yhdysvalloissa vuoden 2003 jälkeen, korostaen viime vuoden huhtikuussa julkaistun CDC:n raportin tuloksia, vastauksena äkillisesti nousseeseen tuhkarokkotapausten määrään.

Hän myös käytti HealthSentinel.com -sivuston kuvaajaa, mistä nähdään viralliset, tilastoidut tiedot tuhkarokkokuolleisuudesta, lähtien vuodesta 1900. Ennen 1920-lukua yli 10 tapausta 100 000 tapausta kohden (prosentteina 0,01 %) johti kuolemaan. Kuitenkin vuoteen 1955 mennessä kuolemantapausten määrä laski tasaisesti 0,03 kuolemaan 100 000 tapausta kohden, eli 0,00003 prosenttiin. Tämän voidaan katsoa johtuneen edistysaskelista elinolojen, ravitsemuksen, hygieniatason ja lääketieteellisen kehityksen suhteen. Kun tuhkarokkorokote otettiin käyttöön vuonna 1963, tauti oli jo menettänyt asemansa merkittävänä kuolinsyynä teollisuusmaissa.
tuhkarokko_tilasto

 

On tärkeää ottaa huomioon, että vakuutteluista huolimatta liittovaltion ylläpitämä rokotusten käyttöä edistävä Vaccines.gov-sivusto päätti jättää huomiotta suurimman osan ennen vuotta 1963 julkaistuista luvuista. Sen sijaan kuvaaja osoittaa tuhkarokkotapausten kokonaismäärän laskeneen Yhdysvalloissa, mutta rokotteen käyttöönottovuosi jätettiin pois kuvaajasta, mikä luo virheellisen kuvan esitetystä datasta.

Kuitenkin VAERS-tietokannasta paljastuu aivan toisenlainen kuva tuhkarokkorokotteen historiasta. Läpikotaisen tietokantojen penkomisen, etsiessään tietoa sivuoireista, Shilhavy raportoi: ”Haku antoi tuloksia 108:sta kuolemantapauksesta annetulta ajanjaksolta [2004 – 2015. Toim. huom.], jotka aiheutuivat neljän eri Yhdysvalloissa myydyn tuhkarokkorokotteen käytöstä, joita on myyty menneen 10 vuoden aikana.” Hän jatkoi: ”Tietokannasta nähdään vain ajanjaksolla raportoidut kuolemantapaukset, joiden määrä on todennäköisesti pienempi kuin varsinaisten kuolemantapausten määrä, sillä suurin osa lääkäreistä tai terveysviranomaisista uskoo rokotteiden turvallisuuteen, eivätkä he yleensä merkitse kuolinsyyksi rokotetta ja oikeasti ilmoita siitä.”

 

Todellakin, terveysaiheisen Drug Safety -lehden vuonna 2006 julkaisema meta-analyysi paljastaa hälyttävän suuren määrän, jopa 94 % reseptilääkkeiden aiheuttamista sivuvaikutuksista, jäävän raportoimatta. Samaan aikaan VAERS huomauttaa, ettei raportit sivuvaikutuksista välttämättä tarkoita suoraa syy-seuraus-suhdetta, ja että ainakin osa raportoiduista tapauksista ei todennäköisesti liittynyt suoraan itse pistokseen. Aliraportoinnin vuoksi todellista kuolleisuuslukua todennäköisesti ali- kuin yliarvioidaan. Pahaa-aavistamattomat lääkärit ja vanhemmat – vakuuttuneina rokotteiden turvallisuudesta – eivät todennäköisesti osaa yhdistää niitä äkillisiin kuolemantapauksiin, vaikka rokotepakkausten pakkausselosteet varottavat selvästi kuolemasta tai vakavista vammoista mahdollisena sivuvaikutuksena. Tuhkarokkorokotteista aiheutuneista kuolemantapauksista on tehty ainakin 77 korvausvaatimushakemusta liittovaltion National Vaccine Injury Compensation -ohjelman nojalla, vakavavista vammoista on tehty yli 1000 korvausvaatimushakemusta, joista lähes 40 % on korvattu veronmaksajien rahoilla, 7,4 % tapauksista on vielä auki. Rokotteiden aiheuttamista ongelmista on tehty yhteensä lähes 15 000 korvausvaatimushakemusta, joten kaikkia rokote-koktaileista, mukaanlukien tuhkarokkorokotteesta, oireita saaneita ei ole sisällytetty mainittuihin lukuihin.

Nyt kun tiedot ovat tulleet julki, paljon parjattu Snopes.com -verkkosivusto pyrkii kumoamaan esitetyt tosiasiat. Näissä pyrkimyksissään vahvan hallitusmyönteinen sivusto on lähinnä käyttänyt olkinukke-argumentointia, viitaten kolmannen maailman maihin, joissa kärsitään aliravitsemuksesta ja perusterveydenhuollon puutteista. Sivustolla kritisoitiin myös virallista raporttia tuhkarokkoon kuolleista, johon myös CDC on viitannut vuodesta 2004 lähtien. Snopes päätti nojata ”preliminääriseen tutkimustietoon”, jonka mukaan vuosina 2009 ja 2010 CDC:n raportin mukaan neljä ihmistä olisi kuollut tuhkarokkoon, vaikka tri. Anne Schuchat, CDC:n kansallisen immunisaatio ja hengityselinsairauksien keskuksen johtaja, kertoi Associated Press -uutistoimistolle, ettei viime vuonna raportoitu yhtäkään tuhkarokon aiheuttamaa kuolemantapausta. Toisella kertaa CDC:n virustautien yksikön lähettämässä sähköpostiviestissä luki: ”viimeisin Yhdysvalloissa dokumentoitu kuolemantapaus, jonka syyksi voitiin määrittää akuutti tuhkarokkoinfektio, sattui vuonna 2003.” Riippumatta siitä, mitä lukuja käytämme laskiessamme rokotteiden ja tuhkarokon aiheuttamia kuolemantapauksia Yhdysvalloissa, rokotteiden aiheuttamia kuolemantapauksia on sattunut enemmän viimeisen kymmenen vuoden aikana.

 

Samaan aikaan lääketeollisuuden rahallisesti tukema Newsweek-päivälehti (joka yrittää vieläkin toipua tilanteesta, kun lehti myytiin yhdellä dollarilla vuonna 2010), jatkaa tutulla linjalla. Julkaisun virheitä vilisevä verkkomedia julkaisi perättömän väitteen, jonka mukaan ”on totta, että jotkut ihmiset ovat voineet kuolla tuhkarokkorokotuksen seurauksena,” mutta ”useammat olisivat kuolleet ilman niitä.” Artikkeli lainaa vain Yhdistyneiden kansakuntien tilastoja kolmansista maista, mutta ei tilastotietoja Yhdysvalloista, vaikka tiedot ovat julkisesti saatavilla.
Vähemmän yllättävästi CDC väittää rokotusohjelman ”hävittäneen” tuhkarokon vuonna 2000. ”Yhdysvallat onnistuivat eliminoimaan tuhkarokon, koska sillä oli käytössä erittäin tehokas rokote, toimiva rokotusohjelma, jolla saavutettiin korkea rokotekattavuus lasten keskuudessa, sekä vahva julkisen terveydenhuollon järjestelmä yksittäisten tuhkarokkotartuntojen ja laajempien tartuntojen havaitsemiseen ja hoitoon,” kuului CDC:n kannanotto. Kuitenkin tautia esiintyy vuosittain, lähinnä matkalaisten, siirtolaisten ja laittomien maahanmuuttajien tuodessa sen rajojemme sisäpuolelle ulkomailta.

Kuitenkin HealthSentinel.com -sivuston kuvaaja selkeästi osoittaa, tuhkarokkotapausten määrä oli laskussa Yhdysvalloissa ennen vuotta 1963, jolloin rokote otettiin yleiseen käyttöön. Tosi asiassa täysin rokotettu väestökin saa tuhkarokkotartuntoja ja levittää sitä, kuten useissa virallisissa tutkimuksissa, sekä vertaisarvioidussa kirjallisuudessa on havaittu. Esimerkiksi, kuten tammikuussa CDC raportoi 12 % Kalifornian Disneylandin tuhkarokkotapauksista puhjenneen täysin rokotetuilla henkilöillä. Mielenkiintoista kyllä, rokotteen saanut 22-vuotias nainen laukaisi laajan tuhkarokkotartuntojen aallon New Yorkissa vuonna 2011. Osa ihmisistä jopa saa tuhkarokkotartunnan rokotteesta itsestään, kuten virallisista asiakirjoista voidaan lukea.

 

Kansallinen rokotetiedotuskeskus (The National Vaccine Information Center) on voittoa tavoittelematon, valistustoimintaa harjoittava ja potilaiden etuja ajava järjestö. Ryhmä vastustaa hallituksen määräysvaltaa asiassa, selostaa verkkosivuillaan, ettei rokote välttämättä suojaa henkilöä tuhkarokolta, toisin kuin virkamiesten ja valtamedian julkaisemat, harhaanjohtavat väitteet esittävät. ”Lääketieteellisessä kirjallisuudessa on julkaistu todisteita siitä, että rokotetut henkilöt voivat saada tuhkarokon, koska joko tuhkarokkorokote ei luo tilapäistä immuniteettia, tai suojan vaikutus hiipuu ajan kuluessa.” Erityisen ongelmallista on se, että rokotteet voivat tarjota tilapäisen suojan, mutta niiden vaikutus hiipuu, tehden ihmisistä alttiita taudille myöhemmässä elämänvaiheessa aikuisiässä, jolloin taudin seuraukset voivat olla vielä paljon haitallisempia.

Vaikka useimmat amerikkalaiset eivät tiedä sitä, lukemattomat lääketieteen ammattilaiset ovat puhuneet aiheesta vuosikymmenten ajan. ”Sen jälkeen kun sinua on peloteltu epätodennäköisellä tuhkarokon aiheuttamalla aivotulehduksella, lääkärisi tuskin kertoo sinulle taudin ehkäisyyn käytettyyn rokotteeseen liittyvistä riskeistä,” selittää tri. Robert Mendelsohn viimeisimmässä uutiskirjeessään. ”Tuhkarokkorokote liittyy aivosairauksiin ja lukuisiin muihin komplikaatioihin kuten SSPE (Subakuutti sklerisoiva panenkefaliitti) tulehdustilaan, mikä aiheuttaa aivojen kovettumista, ja johtaa poikkeuksetta kuolemaan.”

”Muita tuhkarokkorokotteeseen liittyviä neurologisia, ja joskus kuolemaan johtavia tiloja ovat ataksia (kyvyttömyys hallita lihasten toimintaa), henkinen jälkeenjääneisyys, steriili aivokalvontulehdus, kouristuskohtauksia, hemiplegia (toispuoleinen halvaus),” Tri Mendelsohn jatkoi selontekoa, kuinka varsinkaan kehittyneissä maissa tuhkarokko ei ole kuolettava rutonkaltainen tauti, joka edellyttäisi kansallisen tason vainoharhaisuutta ja pakkorokotuksia. ”Rokotteisiin liittyvät sekundääriset komplikaatiot voivat olla vieläkin kauhistuttavampia. Niihin lukeutuvat aivotulehdus, nuoruusiän diabetes, Reyen oireyhtymä ja multippeliskleroosi.” Itse asiassa jopa tänä päivänä tuhkarokkorokotteiden pakkausselosteet varoittavat monista mainituista sekä lukuisista muista ongelmista. ”Pitäisin tuhkarokkorokotteihin liittyviä riskejä ylitsepääsemättömän suurina, vaikka rokotteiden hyötyvaikusten puolesta olisi olemassa vakuuttavaa näyttöä,” myöhemmin, kyseinen lääkäri mainitsi ”Eikä sellaista [näyttöä] ole olemassa.” Hiljattain lukuisat korkean profiilin lääkärit ja terveysalan asiantuntijat ovat antaneet saman suuntaisia lausuntoja, huolimatta hallituksen ja Lääketeollisuuden suunnalta tulevasta valtavasta paineesta tai uhkailuista, joilla pyritään vaientamaan kaikki varoituksen rokotteisiin liittyvistä riskeistä.

 

Valmistajien immuniteetti

Toisin kuin lähes kaikilla muilla tuotteilla tai teollisuuden aloilla Yhdysvalloissa, liittovaltio suojelee rokotevalmistajia, myöntämällä heille vastuunvapautuksen tuotteidensa aiheuttamista vammoista ja kuolemantapauksista. Rokotteista vammoja saaneet uhrit – tai kuolemantapauksissa uhrien perheet – joutuvat turvautumaan verorahoin ylläpidettyyn Yhdysvaltain rokotevammojen korvausohjelmaan (Vaccine Injury Compensation Program, VICP), sen sijaan että rokotevalmistajat haastettaisiin oikeuteen potentiaalisesti vaarallisten tuotteiden myymisestä. Kun monet kaikkialla maailmassa käytetyt rokotteet valmistetaan nykyään WHO:n hyväksynnällä Kommunistisessa Kiinassa, joka on tullut surullisen kuuluisaksi vaarallisten ja kuolettavien tuotteiden valmistamisesta, riskien vakavuus on noussut kertaluokkaa suuremmaksi.

”Miksi liittohallitus suojelee rokotevalmistajia tuotteitaan vastaan nostetuilta oikeusjutuilta?” MaryJo Perry, Mississippi Parents for Vaccine Rights -rokotetietoryhmän varajohtaja kysyi USA Today -verkkolehdessä 27. tammikuuta. Hän huomautti, että veronmaksajat ovat rahoittaneet Yhdysvaltain Terveys- ja henkilöpalveluviraston VICP-korvausohjelmaa vuodesta 1989 lähtien, minkä nojalla on maksettu 3 miljardia dollaria ”turvallisten” lääketuotteiden uhreille. ”Kun kansalaiset eivät voi saattaa yrityksiä vastuuseen rokotteiden turvallisuudesta ja tehokkuudesta, on äärimmäisen tärkeää suojella lainmukaisia oikeuksiamme kieltäytyä rokotuksista,” Perry toteaa.

Kansallisen rokotetiedotuskeskuksen Barbara Loe Fisher on samaa mieltä. ”Tästä lähtien – ellemme nouse vastarintaan ja vastusta pakkorokotuksia – hallitus voi laillisesti käyttää poliisivoimia pakottamaan ihmiset ottamaan satoja rokotuksia rangaistuksen uhalla,” hän kirjoittaa, ”kun rokotteista vahinkoja kärsineet on helpompi lakaista maton alle ja jäättää pärjäämään itsekseen.”.

Kansallinen rokotetiedotuskeskus korostaa, että rokotteista komplikaatioita saaneiden lukumääriä on kaunisteltu tilastoissa lehdistön toimesta. ”5. tammikuuta 2015 alkaen on laadittu yli 946 korvausvaatimushakemusta rokotevammojen korvausohjelmaan MPR-rokotteen aiheuttamista vammoista ja kuolemantapauksista, sisältäen 57 kuolemantapausta ja 889 vakavaa vammautumista,” keskus tiedotti. Kun myös muut tuhkarokkorokotteet, kuin pelkkä MPR-rokote otetaan huomioon, luvut ovat vielä korkeampia.

”Kun käytetään MedAlerts-hakukonetta, 14. joulukuuta 2014 Vaccine Adverse Event Reporting System -järjestelmään (VAERS) on raportoitu yli 6962 tapausta vakavista sivuvaikutuksista vuodesta 1990 lähtien, mitkä liittyvät tuhkarokkovirusta sisältäviin rokotteisiin,” Keskuksen tiedote jatkuu: ”Yli puolet vakavista, tuhkarokkorokotteeseen liittyvistä sivuvaikutustapauksista ilmeni kolmevuotiailla tai sitä nuoremmilla lapsilla. VAERS-järjestelmään kirjatuista tapauksista tuhkarokkorokotteeseen liittyvistä sivuvaikutustapauksista 329 olivat kuolemantapauksia, joista yli puolet sattui alle kolmevuotiaille lapsille.”

 

Hallituksen mandaatilla

Mississippi Parents for Vaccine Rights ja National Vaccine Information Center -ryhmien toimintaa motivoi hallituksen toimesta laaditun rokotepakon uhka, mikä on ongelma, ottaen huomioon nykyisen säätelykeskeisen toimintakulttuurin. Lukuisia osa- ja liittovaltiotason toimia on otettu käyttöön puuttumalla henkilökohtaisia vapauksiin, julkisen terveyden puolustamiseen vedoten. Karkeasti arvioituna 80 % osavaltioista on ottanut käyttöön vaihtelevassa määrin Model State Emergency Health Powers Act -lain [Laki terveydenhuollon pakkotoimenpiteiden käytöstä hätätilanteissa. Suom. huom.], vuodesta 2002 alkaen, eri puolilla maata. Lakiesitys laadittiin yhteistyössä hallituksen järjestöjen, kuten CDC:n ja YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön kanssa. Laki antaa osavaltiolle mittavat oikeudet henkilökohtaisen yksityisyyden ja yksilönvapauden kustannuksella, sallien pakotetut karanteenit ja rokotukset virallisesti julistetun ”hätätilan” aikana.

Kansallisella tasolla, Laki julkisesta terveydenhuollosta (Public Health Service Act, PHSA) sekä presidenttien George W. Bushin ja Barack Obaman allekirjoittamat täytäntöönpanosäädökset ovat antaneet liittovaltiolle laajat valtuudet karanteenien asettamiseksi. Mikäli tämänkaltaiset drakoniaaniset toimenpiteet kohtaavat yleistä vastustusta, Obama on valmistautunut käyttämään sotilaita perustuslain vastaisen tilan ylläpitoon. Hänen puolustusministeriönsä Implementation Plan for Pandemic Influenza -suunnitelma sisältää kohdan ”puolustusministeriön tarjoamasta avusta sekä kotimaisille, että ulkomaisille siviiliviranomaisille [pandemian aikana. Suom. huom.]”

Toisin sanoen virkamiehet voivat riistää Yhdysvaltain kansalaiselta hänen loukkaamattomat oikeutensa – niin kauan kuin virkamies näkee sen tarpeelliseksi – mikäli tämän epäillään olleen yhteydessä taudinkantajaan. Päinvastoin kuin liittovaltion viranomaiset Julkisen terveydenhuoltolain nojalla, Yhdysvaltain perustuslain viides lisäys kieltää vapaudenriiston ilman oikeudenkäyntiä – ajaton ja välttämätön periaate, joka kirjattiin jo Manga Cartaan [’suuri peruskirja’, Englannissa 1200-luvulla käyttöön otettu julkista valtaa rajoittava säädöskokoelma. Suom. huom.] 800 vuotta sitten. Myös osavaltioiden perustuslait tunnustavat nämä samat perusoikeudet.

 

Epätoivoiset ajat edellyttävät epätoivoisia ratkaisuja, vai? Emmekö voisi luopua yksilönvapauksistamme julkisen terveyden vuoksi? Eikö viidennen lisäyksen suomien vapauksien loukkaus ole pienempi paha kuin tuhkarokon kaltaiseen tautiin sairastuminen?

Käymme läpi lakiteknisiä seikkoja hetken kuluttua, mutta mietitään ensin muutamia pointteja rokotteista yleensä ja erityisesti tuhkarokosta. Ensinnäkin, tuhkarokko johtaa vain harvoin kuolemaan, ja suurin osa ihmisistä toipuu täydellisesti. Kuten aikaisemmin huomautettiin, vuosien 1920 ja 1955 välillä tuhkarokon aiheuttamien kuolleisuustapausten määrä putosi Yhdysvalloissa 0,01 prosentista 0,00003 prosenttiin ilman rokotteiden käyttöä. Jopa tänäkin päivänä globaalisti tuhkarokkoon sairastuvien kuolleisuus on erittäin alhainen, 0,00328 %. Näiden lukujen esittämisen tarkoituksena ei ole väheksyä yksittäisten kuolemantapausten traagisuutta, vaan osoittaa ettemme puhu tappavista taudeista kuten isorokosta, joka on niin vaarallinen että sitä on käytetty biologisena aseena sodankäynnissä antiikin ajoista lähtien.

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi sekä tuhkarokkotartuntojen että -kuolemien määrät putosivat 1900-luvun alkupuolella oli kalanmaksaöljyn, mikä sisältää runsaasti A-vitamiinia, terveysvaikutteiden havaitseminen. The New England Journal of Medicine -julkaisu vahvisti vuonna 1990 tiedon, jonka mukaan A-vitamiinilla on tärkeä osa tuhkarokon hoidossa, ja julisti että ”kaikille lapsille, jotka kärsivät vakavasta tuhkarokosta, tulisi antaa A-vitamiinilisää, riippumatta siitä, arvellaanko heillä olevan ravitsemuksellinen puutostila.” Vaikka A-vitamiinin on osoittautunut toimivan hoidossa, ja suojaavan taudin tarttumiselta, tuhkarokkorokotteesta ei voi luvata samaa.

 

Tehokkuus vastaan suojaavuus

Mikä nostaakin esille kysymyksen rokotteiden turvallisuudesta ja tehokkuudesta yleisellä tasolla. Tutkijat saattavat kutsua rokotetta ”tehokkaaksi” vain siksi, koska se saa potilaan elimistön kehittämään vasta-aineita. Kuitenkin, ”on tärkeää ymmärtää, ettei tehokas ja suojaava ole synonyymejä rokotetutkimuksissa,” selventää tri. Sherri Tenpenny, lääkäri ja suorasanainen rokotekriitikko. Hän siteeraa HiBTiter-flunssarokotteen pakkausselostetta, jossa lukee ”vasta-aineiden osuutta kliiniseen suojavaikutukseen ei tunneta,” ja CDC:n kirjallisuutta pertussis-rokotteesta, jossa myönnetään, että ”Tehokkuustutkimusten tulokset eivät ole osoittaneet suoraa korrelaatiota vasta-aineiden muodostumisen ja hinkuyskää vastaan saadun suojan välille.” Tämä tehokkuuden ja suojaavuuden välinen ero selittää sen, miksi taudit voivat puhjeta täysin immunisoiduissa populaatioissa, kuten vuoden 1985 tuhkarokkoepidemia koulussa, Corpus Christin kaupungissa Teksasissa. Kuten aiemmin huomautettiin, osa Kalifornian tapauksen yhteydessä sairastuneista oli aiemmin immunisoituja potilaita.

Kauan ennen tätä trendi oli samankaltainen. Esimerkiksi vuonna 1967 YK:n alainen Maailman terveysjärjestö julisti tuhkarokon hävitetyksi Ghanasta, kun 96 % populaatiosta oli rokotettu. Vain viisi vuotta myöhemmin, maassa puhkesi kaikkein kuolettavin tuhkarokkoepidemia. Hiljattain, vuonna 1990, tuhkarokkoa käsittelevä artikkeli Journal of the American Medical Association -julkaisussa osoitti: ”Vaikka yli 95 % kouluikäisistä lapsista Yhdysvalloissa on saanut tuhkarokkorokotteen, laajoja tuhkarokkotartuntoja on puhjennut kouluissa, ja usein kyseessä ovat olleet aiemmin rokotetut lapset.”

Tri. Tenpenny muistuttaa, että hänet vedettiin mukaan väittelyyn vuosia sitten, kun hän ymmärsi ”kymmenien tuhansien vammautuneen tai kuolleen rokotusten seurauksena.” Monet terveysongelmat, joita vanhemmat ja terveydenhuollon ammattilaiset pelkäävät liittyvän rokotteisiin, ovat autismi, kätkytkuolema, allergiat, nuoruusiän diabetes ja lapsuusiän nivelreuma.

Silti Vaccines.gov väittää, ”Rokotteet ovat eräitä kaikkein turvallisimmista saatavilla olevista lääketuotteista.” Tätä seuraa väitteet siitä, että rokotevastainen liike koostuu vanhemmista, jotka ovat anteeksiantamattoman sinisilmäisiä ja vastuuttoman rikollisia – syyllisiä sekä lasten kaltoinkohteluun että yhteiskunnan vaarantamiseen tyhmänrohkeilla laiminlyönneillään. Loppujen lopuksi, rokotemyönteinen media väittää, ettei tuhkarokkovirukselle ole alttiita kantajia rokotetun väestön keskuudessa, mutta tauti voi saada jalansijaa ja levitä rokottamattomiin ihmisiin.

 

Miksi osa vanhemmista kieltäytyy

Arvostetut lähteet, ja jopa CDC paljastavat keltaisen median virhepäätelmät. Lisäksi vanhemmilla, jotka kieltäytyvät rokottamasta lapsiaan rakkautensa vuoksi, on moraalisesti ja tieteellisesti päteviä perusteluita. Lääketieteen tohtori Jane Orient, Amerikan lääkärien ja kirurgien yhdistyksen (American Physicians and Surgeons, AAPS) toiminnanjohtaja selittää, kuinka monet vastustavat rokotteita, jotka on valmistettu käyttäen abortoiduista vauvoista otettuja soluja. Näin esimerkiksi Merckin kaikkialla käytetyn MPR-rokotteen [suoja tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Suom. huom.] tapauksessa, kuten Orient osoitti helmikuun 9. lausunnossaan AAPS:n verkkosivuilla.

Vanhemmat ovat myös huolissaan rokotteiden ottamiseen liittyvistä kroonisista, kielteisistä terveysvaikutuksista, erityisesti autismista. Samalla kun valtavirtamedia heittää vitsiä kaikista väitteistä, Orient huomauttaa, että autismitapausten määrä lapsilla on kasvanut yllättäen MPR-rokotteen käyttöönoton jälkeen: 1 tapauksesta 10 000 lapsella jopa 1 tapaukseen 85 lapsella. ”Monet tekijät voivat vaikuttaa, mutta ei ole virheellistä epäillä, etteikö MPR-rokote ole yksi näistä.” hän argumentoi. ”Tuhkarokko itsessään voi aiheuttaa aivotulehduksen – taudin kaikkein pelätyimmän komplikaation. MPR sisältää eläviä viruksia, sekä yhdistelmässä riskit voivat olla suuremmat kuin erillistapauksissa.”

Nämä huolet alleviivaavat sitä valinnanteon tärkeyttä, että vanhemmilla on oikeus kieltäytyä lääketieteellisestä hoidosta, ja sitä tosiasiaa, että jokaisessa toimenpiteessä on sekä etunsa että riskinsä. Riippumatta siitä, onko yksilön mielipide jonkun tietyn rokotteen puolesta vai sitä vastaan, tämä on keskeisin sanoma: Hallituksella ei ole oikeutta tai valtaa määrätä ketään rokotettavaksi.

 

Tietoinen suostumus

AAPS selventää eroa jaon välillä. ”Pakkorokotukset ovat lääketieteellisen etiikan tietoisen suostumuksen periaatteen vastaisia,” todetaan järjestön tietolomakkeessa, mikä myös selventää, ettei järjestö vastusta rokotteita tai ole ikinä ollut rokotteiden vastaisella kannalla. Järjestö kuitenkin vastustaa hallituksen käytäntöjä, mitkä ovat tietoisen suostumuksen periaatteen vastaisia. ”Voitaisiin myös nostaa esille tilanteet, joissa koulupiirien ja lainsäädäntöelinten oikeus määrätä rokotteita on itse asiassa lääketieteen harjoittamista ilman lupaa.”

Hallituksen vaatimat rokotteet ovat räikeässä ristiriidassa yksityisyyden ja henkilökohtaisten vapauksien kanssa, kuten myös lääkärin ja potilaan välisen luottamussuhteen väärinkäyttöä. Vuoden 1999 lausunnossaan Yhdysvaltain House Government Reform Committee -komitealle, Orient selitti, ”Potilaan ja lääkärin välinen luottamussuhde on särkynyt; antaessaan rokotetta, lääkäri toimii hallituksen puolesta.” Tuossa roolissa lääkäri on pakotettu rikkomaan ikiaikainen Hippokrateen vala, jonka vannova lääkäri lupaa toimia potilaansa parhaimman edun mukaisesti. Periaate ilmenee AAPS iskulauseesta: Omnia pro aegroto (”Kaikki potilaan puolesta”). ”Sen sijaan, hän noudattaa uutta, ryhmäkeskeistä etiikkaa, joss yksittäisen potilaan etu voidaan uhrata ’yhteisön tarpeiden vuoksi’.”

Orient toteaa että hallituksen toimeenpanemat rokotukset muokkaavat radikaalisti perinteisiä julkisen terveydenhuollon periaatteita. Menneisyydessä viranomaiset rajoittivat yksilönvapautta vain ”selkeän ja välittömän vaaran kohdatessa”, kuten asettaessa karanteeniin vaarallisen, tarttuvan infektion saaneen henkilön. ”Tänä päivänä lapselta voidaan riistää mahdollisuus olla kanssakäymisessä muiden kanssa tai oikeus yhteiskunnan tarjoamaan opetukseen vain siksi, ettei häntä ole rokotettu,” Orient sanoi. Sillä ei ole merkitystä, ettei hänellä ole tartuntaa tai ettei hänestä aiheudu ”selkeää ja välitöntä vaaraa”. Hän on syyllinen, kunnes hänet todetaan syyttömäksi ( tai tässä tapauksessa rokotetuksi).

AAPS ei ole yksin puolustaessaan tietoisen suostumuksen periaatetta. Kansallinen rokotetietokeskus NVIC selittää, kuinka tietoisen suostumuksen periaatteesta ”on tullut keskeinen eettinen periaate modernin lääketieteen piirissä, ja sitä sovelletaan lääketieteellisiin toimenpiteisiin, mihin liittyy riskejä vammautumisesta tai kuolemasta.” NVIC-järjestön jäsenet uskovat, ettei rokotusten kohdalla tulisi tehdä poikkeusta, sillä ryhmä koostuu vanhemmista, joiden lapset ovat vammautuneet tai kuolleet rokotteiden aiheuttamista komplikaatioista.

Vaikkei vielä olekaan liittovaltiotason rokotemandaattia, jokainen osavaltio asettaa omat vaatimuksensa lasten immunisaatiolle samalla tavoin, kuin julkinen koulutuskin järjestetään. NVIC-järjestön internet-sivusto tarjoaa yksityiskohtaista tietoa tämänhetkisistä vaatimuksista, kuten myös työn alla olevista säädännöistä, joilla on tarkoitus antaa uusia valtuuksia tai erivapauksia, tai poistaa niitä.

 

Jälkiseuraukset

Huolimatta valtamedian pyrkimyksistä luoda perusteetonta hysteriaa ja lietsoa vaatimuksia ”lääkitsemisestä pakon uhalla”, tutkimukset ja asiantuntijat ovat esittäneet tämänkaltaisen lähestymistavan tuottavan päinvastaisia tuloksia suuressa mittakaavassa. Ensinnäkin yhä useammat vanhemmat tulevat tietoiseksi rokotteisiin liittyvistä, kiistanalaisista kysymyksistä. He eivät ole aikaisemmin tienneet, että lääketieteen ammattilaiset sekä tutkimukset ovat osoittaneet rokotteiden olevan kaukana täysin turvallisista ja tehokkaista valmisteista.

Lisäksi, koska luottamus hallitukseen on historiallisen alhaisella tasolla, kaikki poliitikkojen, lobbareiden ja virkamiesten PR-temput aiheuttavat närää ja herättävät epäilyksiä. Tämä on eittämättä positiivista kehitystä – erityisesti kun se koskee rokotteita. Kaiken tiedon, mitä käytetään tärkeiden lääketieteellisten päätösten tekoon, tulisi olla vanhempien ja potilaiden saatavilla ennen toimeen ryhtymistä ja lääkärin konsultointia.


Alkuperäinen artikkeli

Lue myös:
Video: Rokotteet voivat aiheuttaa autismia
Rokotteet, aivotulehdus ja masennus
Ovatko rokotteet turvallisia?
21 kriittistä kysymystä rokotteista

17 kommenttia

 1. Alumiiniadjuvantit johtavat usein heikkoon immunopotentiaaliin ja vähäiseen (tai ei lainkaan) vasta-ainetuotantoon. Alumiinia löydetty THP-1 -solulinjasta:
  Mold M1, Eriksson H2, Siesjö P3, Darabi A3, Shardlow E1, Exley C1. Unequivocal identification of intracellular aluminium adjuvant in a monocytic THP-1 cell line. Sci Rep. 2014 Sep 5;4:6287. doi: 10.1038/srep06287.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25190321

  Alumiiniadjuvanttien vaikutukset mitokondriaan ja syöjäsolujen lysosomeihin:
  Ohlsson L1, Exley C, Darabi A, Sandén E, Siesjö P, Eriksson H. Aluminium based adjuvants and their effects on mitochondria and lysosomes of phagocytosing cells. J Inorg Biochem. 2013 Nov;128:229-36. doi: 10.1016/j.jinorgbio.2013.08.003. Epub 2013 Aug 9.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23992993

  Rotavirusrokotteen saaneet voivat levittää rokotteesta peräisin olevaa rotavirusta rokottamattomiin, mikä puolestaan aiheuttaa rotavirusgastroenteriittiä:
  Payne DC1, Edwards KM, Bowen MD, Keckley E, Peters J, Esona MD, Teel EN, Kent D, Parashar UD, Gentsch JR. Sibling transmission of vaccine-derived rotavirus (RotaTeq) associated with rotavirus gastroenteritis.
  Pediatrics. 2010 Feb;125(2):e438-41. doi: 10.1542/peds.2009-1901. Epub 2010 Jan 25.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20100758

  Tiomersaalia sisältävien Hib-rokotteiden suhde tahdosta riippumattoman hermoston kehityshäiriön diagnooseihin Yhdysvalloissa:
  Geier DA1, Kern JK, King PG, Sykes LK, Geier MR. A Case-Control Study Evaluating the Relationship Between Thimerosal-Containing Haemophilus influenzae Type b Vaccine Administration and the Risk for a Pervasive Developmental Disorder Diagnosis in the United States. Biol Trace Elem Res. 2014 Nov 11.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25382662

  Vertaisarviointi: puutteellinen prosessi tieteen ja lehtien ytimessä:
  Smith R. Peer review: a flawed process at the heart of science and journals.
  J R Soc Med. 2006 Apr;99(4):178-82.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16574968

  Veri-aivoesteen vahinkojen vakavuudella on keskeinen rooli akuutin sekavuustilan, neuropsykiatrisen punahukan vakavimman muodon kehittymisessä, koska anti-N-metyyli-D-aspartaatin reseptorin NR2-vasta-aineet pääsevät nopeammin ja suurempina määrinä keskushermostoon:
  Hirohata S, Arinuma Y, Yanagida T, Yoshio T. Blood-brain barrier damages and intrathecal synthesis of anti-N-methyl-D-aspartate receptor NR2 antibodies in diffuse psychiatric/neuropsychological syndromes in systemic lupus erythematosus. Arthritis Res Ther. 2014 Mar 21;16(2):R77. doi: 10.1186/ar4518.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24655341

  Ihmisen N-metyyli-D-aspartaatin reseptorin vasta-aineet muuttavat muistia ja käyttäytymistä hiirillä:
  Planagumà J1, Leypoldt F2, Mannara F3, Gutiérrez-Cuesta J4, Martín-García E4, Aguilar E5, Titulaer MJ6, Petit-Pedrol M5, Jain A7, Balice-Gordon R7, Lakadamyali M8, Graus F9, Maldonado R4, Dalmau J10.
  Human N-methyl D-aspartate receptor antibodies alter memory and behaviour in mice. Brain. 2014 Nov 11. pii: awu310.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25392198

  Vakava kognitiivinen heikentyminen MS-potilailla voi joissakin tapauksissa liittyä vasta-ainevälitteiseen autoimmuuni enkefaliittiin:
  Fleischmann R1, Prüss H1, Rosche B1, Bahnemann M1, Gelderblom H2, Deuschle K2, Harms L1, Kopp U1, Ruprecht K1. Severe Cognitive Impairment Associated With Intrathecal Antibodies to the NR1 Subunit of the N-Methyl-D-Aspartate Receptor in a Patient With Multiple Sclerosis. JAMA Neurol. 2014 Nov 10. doi: 10.1001/jamaneurol.2014.1817.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25384024

  Hashimoton enkefaliitti: epätavallinen syy peruutettavissa olevaan dementiaan.
  Anand KS1, Garg J1, Verma R2, Chakraborty A2. Hashimoto’s Encephalitis: Unusual Cause of Reversible Dementia. J Family Med Prim Care. 2014 Jul;3(3):284-6. doi: 10.4103/2249-4863.141650.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25374873

  Rokotuksen jälkeinen demyelinoiva enkefaliitti:
  Rogalewski A1, Kraus J, Hasselblatt M, Kraemer C, Schäbitz WR. Improvement of advanced postvaccinal demyelinating encephalitis due to plasmapheresis.
  Neuropsychiatr Dis Treat. 2007 Dec;3(6):987-91.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19300637

  Isorokkorokotuksen jälkeinen enkefaliitti:
  Miravalle A1, Roos KL. Encephalitis complicating smallpox vaccination.
  Arch Neurol. 2003 Jul;60(7):925-8.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12873847

  Miksi valtamedia sensuroi rokotekeskustelua?
  http://healthimpactnews.com/2014/how-journalists-are-censored-from-covering-both-sides-of-the-vaccine-debate/

  Tohtori Kelly Brogan: Lopultakin totuus hinkuyskärokotteista tulee ilmi.
  http://www.greenmedinfo.com/blog/finally-truth-emerges-about-whooping-cough-vaccine-obs-and-pediatricians-stand-1

  Afrikkalaisiin naisiin injektoidaan rokotteita, jotka aiheuttavat hedelmättömyyttä:
  http://vactruth.com/2014/12/10/tetanus-vaccines-cause-infertility/

  Plusääni(8)Miinusääni(6)
 2. Autoimmuniteetti ja hepatiitti A-rokote lapsilla:
  Karali Z1, Basaranoglu ST, Karali Y, Oral B, Kilic SS. Autoimmunity and hepatitis A vaccine in children. J Investig Allergol Clin Immunol. 2011;21(5):389-93.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21905502

  Transglutaminaasi 2 ja hermoston tulehdus:
  Ientile R1, Currò M, Caccamo D. Transglutaminase 2 and neuroinflammation.
  Amino Acids. 2014 Nov 15.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25398223

  IL-17:n ja IL-22:n rooli autoimmuniteetissa ja syövässä.
  Blake SJ1, Teng MW2. Role of IL-17 and IL-22 in autoimmunity and cancer.
  [Article in English, Spanish] Actas Dermosifiliogr. 2014;105S1:41-50. doi: 10.1016/S0001-7310(14)70017-1.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25398491

  Adaptiivisen immuunijärjestelmän toimintahäiriö Huntingtonin taudissa:
  Lee DH, Heidecke H, Schröder A, Paul F, Wachter R, Hoffmann R, Ellrichmann G, Dragun D, Waschbisch A, Stegbauer J, Klotz P, Gold R, Dechend R, Müller DN, Saft C, Linker RA. Increase of angiotensin II type 1 receptor auto-antibodies in Huntington’s disease. Mol Neurodegener. 2014 Nov 15;9(1):49.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25398321

  Autoimmuunisairaudet suurten granulaisten lymfosyyttien leukemiassa:
  Bockorny B1, Dasanu CA. Autoimmune manifestations in large granular lymphocyte leukemia. Clin Lymphoma Myeloma Leuk. 2012 Dec;12(6):400-5. doi: 10.1016/j.clml.2012.06.006. Epub 2012 Sep 19.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22999943

  Rokotteiden adjuvanttien aiheuttama autoimmuuni/tulehduksellinen oireyhtymä lapsipotilailla:
  Esposito S1, Prada E, Mastrolia MV, Tarantino G, Codecà C, Rigante D. Autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants (ASIA): clues and pitfalls in the pediatric background. Immunol Res. 2014 Nov 14.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25395340

  Lisääntyneitä CCL2 / MCP1-tasoja henkilöillä, joilla on pitkäaikainen, rokotusten aiheuttama macrophagic myofasciitis ja autoimmuuni/tulehduksellinen oireyhtymä:
  Cadusseau J, Ragunathan-Thangarajah N, Surenaud M, Hue S, Authier FJ, Gherardi RK1. Selective elevation of circulating CCL2/MCP1 levels in patients with longstanding post-vaccinal macrophagic myofasciitis and ASIA. Curr Med Chem. 2014;21(4):511-7.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24083602

  Äkillisesti alkanut pseudoneurologinen oireyhtymä HPV-rokotteen jälkeen:
  Poddighe D1, Castelli L, Marseglia GL, Bruni P. A sudden onset of a pseudo-neurological syndrome after HPV-16/18 AS04-adjuvated vaccine: might it be an autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants (ASIA) presenting as a somatoform disorder? Immunol Res. 2014 Nov 12.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25388965

  Rokotteiden sisältämien ihmissikiöiden DNA-fragmenttien integroituminen isäntägenomiin:
  K. Koyama and T. A. Deisher
  Spontaneous Integration of Human DNA Fragments Into Host Genomes
  Sound Choice Pharmaceutical Institute, Seattle, WA
  https://imfar.confex.com/imfar/2012/webprogram/Paper10615.html

  Eturistiriitoja rokoteturvallisuustutkimuksissa:
  DeLong G. Conflicts of interest in vaccine safety research. Account Res. 2012;19(2):65-88. doi: 10.1080/08989621.2012.660073.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22375842

  Oletko sinulle tai onko lapsillesi tullut vaurioita rokotteista?
  http://vaccineimpact.com/2014/have-you-or-your-children-been-damaged-by-vaccines/

  Kolumbialaisten tyttöjen reaktioita HPV-rokotteeseen:
  http://holyhormones.com/global-gardasil-concerns/girls-in-colombia-react-to-hpv-vaccine-gardasil/

  Vahingoittavatko influenssarokotteet vanhuksia? Influenssatapaukset vanhuksilla eivät ole vähentyneet huolimatta siitä, että 80 % heistä on rokotettu:
  http://www.newsmaxhealth.com/Headline/flu-shot-vaccine-seniors/2014/12/09/id/612073/

  Valtamedia sensuroi systemaattisesti totuutta rokotteista:
  http://www.safeminds.org/blog/2014/12/10/deafening-silence-systematic-censorship-truth-vaccines/

  Plusääni(7)Miinusääni(5)
 3. Keltakuumerokotteeseen liittyvät autoimmuunisairaudet:
  Oliveira AC1, Maria Henrique da Mota L2, Dos Santos-Neto LL2, De Carvalho JF3, Caldas IR4, Martins Filho OA5, Tauil PL2. Occurrence of Autoimmune Diseases Related to the Vaccine against Yellow Fever. Autoimmune Dis. 2014;2014:473170. doi: 10.1155/2014/473170. Epub 2014 Oct 22.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25405025

  Krooninen väsymysoireyhtymä ja fibromyalgia hepatiitti B-rokotteen jälkeen: toinen näkökulma adjuvanttien aiheuttamaan autoimmuuniseen oireyhtymään.
  Agmon-Levin N1, Zafrir Y, Kivity S, Balofsky A, Amital H, Shoenfeld Y.
  Chronic fatigue syndrome and fibromyalgia following immunization with the hepatitis B vaccine: another angle of the ’autoimmune (auto-inflammatory) syndrome induced by adjuvants’ (ASIA). Immunol Res. 2014 Nov 27.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25427994

  Sikotautiepidemia rokotetuilla nuorilla aikuisilla Lounais-Ranskassa:
  Vareil MO1, Rouibi G1, Kassab S2, Soula V3, Duffau P4, Lafon ME2, Neau D1, Cazanave C5. Epidemic of complicated mumps in previously vaccinated young adults in the South-West of France. Med Mal Infect. 2014 Dec;44(11-12):502-8. doi: 10.1016/j.medmal.2014.09.006. Epub 2014 Oct 25.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25391635

  Tutkimus viittaa vahvasti siihen, että hepatiitti B-rokotteet aiheuttavat MS-tautia Ranskassa :
  Le Houézec D. Evolution of multiple sclerosis in France since the beginning of hepatitis B vaccination. Immunol Res. 2014 Nov 14.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25395338

  Mahdollinen syy siihen miksi hepatiitti B-rokotteet voivat aiheuttaa MS-tautia on se, että yksi rokotteen proteiineista muistuttaa myeliinin proteiinia:
  Bogdanos DP1, Smith H, Ma Y, Baum H, Mieli-Vergani G, Vergani D.
  A study of molecular mimicry and immunological cross-reactivity between hepatitis B surface antigen and myelin mimics. Clin Dev Immunol. 2005 Sep;12(3):217-24.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16295528

  Faure E. Multiple sclerosis and hepatitis B vaccination: could minute contamination of the vaccine by partial hepatitis B virus polymerase play a role through molecular mimicry? Med Hypotheses. 2005;65(3):509-20.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15908138

  Anafylaksia DTP-rokotteesta lapsilla, joilla on lehmänmaitoallergia. Rokotteet sisältävät jäämiä kaseiinista (maidon proteiini). Injektoimalla kaseiinia ihon alle, ohitetaan ruoansulatuskanava, mikä voi aiheuttaa allergisia reaktioita:
  Kattan JD, Konstantinou GN, Cox AL, Nowak-Węgrzyn A, Gimenez G, Sampson HA, Sicherer SH. Anaphylaxis to diphtheria, tetanus, and pertussis vaccines among children with cow’s milk allergy. J Allergy Clin Immunol. 2011 Jul;128(1):215-8. doi: 10.1016/j.jaci.2011.04.046.
  http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(11)00747-0/fulltext

  Anti-NMDA-reseptorin enkefaliitti, autoimmuniteetti ja psykoosi:
  Kayser MS1, Dalmau J2. Schizophr Res. 2014 Oct 25. pii: S0920 9964(14)00546-5. doi: 10.1016/j.schres.2014.10.007.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25458857

  22.7.2009 erityisessä kokouksessa, johon osallistui 24 Yhdysvaltain terveysviraston johtavaa tutkijaa, keskusteltiin äskettäin löydetystä retroviruksesta, joka liittyy krooniseen väsymysoireyhtymään, eturauhassyöpään, lymfoomaan ja hermoston kehityshäiriöhin lapsilla:
  http://www.prohealth.com/library/showarticle.cfm?libid=18960

  http://www.plaguethebook.com/

  Tohtori Kelly Brogan: DTaP-rokotteet raskauden aikana:
  http://www.greenmedinfo.com/blog/pincushion-pregnancy-new-data-dtap-vaccine

  Hinkuyskätapaukset rokotetuilla vanhemmilla lapsilla kasvussa:
  http://healthimpactnews.com/2014/whooping-cough-outbreaks-among-vaccinated-older-children-increasing/

  Yhdysvaltain merijalkaväen vääpeli sairastui pernaruttorokotteen jälkeen:
  http://www.tampabay.com/news/military/a-marine-master-sergeant-seeks-answers-for-illness/2211593

  Rokotettu tyttö sairastui sikotautiin:
  http://minnesota.cbslocal.com/2014/12/22/girl-quarantined-with-mumps-received-vaccination/

  Ennätysmäärä hinkuyskätapauksia San Diegossa huolimatta siitä, että yli 80 % ihmisistä on rokotettu:
  http://www.kpbs.org/news/2014/dec/22/record-number-whooping-cough-cases-san-diego-count/

  Oikeusistuin kasaa kärsimystä rokoteuhreille viivästyttämällä päätöksiään vuosien ajan:
  http://townhall.com/news/politics-elections/2014/12/22/court-heaps-grief-on-vaccine-victims-makes-them-wait-years-n1934783

  Plusääni(2)Miinusääni(2)
 4. Onko rokotteissa ja immunoterapiassa käytettävillä alumiiniadjuvanteilla negatiivisia vaikutuksia keskushermostoon?
  Shaw CA1, Li D, Tomljenovic L. Are there negative CNS impacts of aluminum adjuvants used in vaccines and immunotherapy? Immunotherapy. 2014 Oct;6(10):1055-71. doi: 10.2217/imt.14.81.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25428645

  Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä punahukan retinopatiassa:
  Hong-Kee N1, Mei-Fong C2, Azhany Y3, Zunaina E3. Antiphospholipid syndrome in lupus retinopathy.
  Clin Ophthalmol. 2014 Nov 24;8:2359-2363. eCollection 2014.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25473262

  Immuunijärjestelmän toimintahäiriön vaikutus autoimmuunisen suolisto- ja maksasairauden kehittymiseen:
  Levine J. The Impact of Immune Dysregulation on the Development of Autoimmune Gastrointestinal and Liver Disease. Curr Probl Pediatr Adolesc Health Care. 2014 Nov 26. pii: S1538-5442(14)00107-2. doi: 10.1016/j.cppeds.2014.10.001.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25466501

  Autoimmuunihepatiitti: Klassinen autoimmuuninen maksasairaus.
  Moy L1, Levine J2. Autoimmune Hepatitis: A Classic Autoimmune Liver Disease.
  Curr Probl Pediatr Adolesc Health Care. 2014 Nov 26. pii: S1538 5442(14)00111-4. doi: 10.1016/j.cppeds.2014.10.005.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25466500

  Rokotuksen jälkeinen autoimmuunihepatiitti:
  Perumalswami P1, Peng L, Odin JA. Vaccination as a triggering event for autoimmune hepatitis. Semin Liver Dis. 2009 Aug;29(3):331-4. doi: 10.1055/s-0029-1233537. Epub 2009 Aug 12.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19676005

  Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä ja sydän:
  Denas G1, Jose SP1, Bracco A1, Zoppellaro G1, Pengo V2. Antiphospholipid syndrome and the heart: A case series and literature review. Autoimmun Rev. 2014 Nov 12. pii: S1568-9972(14)00275-4. doi: 10.1016/j.autrev.2014.11.003.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25461836

  Fosfolipidivasta-aineet edistävät syövän etenemistä:
  Wu YY1, V Nguyen A2, Wu XX1, Loh M2, Vu M3, Zou Y4, Liu Q1, Guo P5, Wang Y1, Montgomery LL6, Orlofsky A1, Rand JH1, Lin EY7. Antiphospholipid antibodies promote tissue factor-dependent angiogenic switch and tumor progression. Am J Pathol. 2014 Dec;184(12):3359-75. doi: 10.1016/j.ajpath.2014.07.027. Epub 2014 Oct 18.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25451155

  Autovasta-aineita punahukassa: 180 eri vasta-ainetta löydetty SLE-potilailta:
  Yaniv G1, Twig G2, Shor DB3, Furer A4, Sherer Y5, Mozes O1, Komisar O1, Slonimsky E1, Klang E1, Lotan E1, Welt M6, Marai I7, Shina A8, Amital H9, Shoenfeld Y10. A volcanic explosion of autoantibodies in systemic lupus erythematosus: A diversity of 180 different antibodies found in SLE patients.
  Autoimmun Rev. 2014 Oct 16;14(1):75-79. doi: 10.1016/j.autrev.2014.10.003.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25449682

  Retrobulbaarinen näköhermotulehdus hepatiitti B-rokotteesta:
  Albitar S1, Bourgeon B, Genin R, Fen-Chong M, N’Guyen P, Serveaux MO, Atchia H, Schohn D. Bilateral retrobulbar optic neuritis with hepatitis B vaccination. Nephrol Dial Transplant. 1997 Oct;12(10):2169-70.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9351086

  Varhain alkava näköhermotulehdus tuhkarokko-vihurirokkorokotteen jälkeen:
  Moradian S1, Ahmadieh H. Early onset optic neuritis following measles-rubella vaccination. J Ophthalmic Vis Res. 2008 Apr;3(2):118-22.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23479534

  Influenssarokotteen saanut 3-vuotias tyttö kuoli influenssaan:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2895690/Mommy-tired-mysterious-tragic-flu-death-little-girl-3-running-house-one-day-gone-influenza-72-hours-later.html

  2-vuotias tyttö sairastui Guillain-Barrén oireyhtymään todennäköisesti influenssarokotteesta:
  http://littlelightsky.blogspot.fi/

  Influenssarokotteen saanut 37-vuotias nainen kuoli influenssaan:
  http://fox6now.com/2014/12/29/she-was-vaccinated-against-the-flu-but-she-got-sick-on-her-37th-birthday-and-after-christmas-she-was-dead/

  Influenssarokotteen saanut 14-vuotias tyttö kuoli influenssaan:
  http://whotv.com/2015/01/02/iowa-teenager-dies-days-after-flu-symptoms-appear/

  Voiko influenssarokote aiheuttaa vakavampaa influenssaa ja kuolemia?
  http://healthimpactnews.com/2015/could-the-ineffective-flu-shot-be-causing-more-severe-flu-outbreaks-including-deaths/

  Plusääni(8)Miinusääni(5)
 5. Bellin halvaus mahdollisena hepatiitti B-rokotteen komplikaationa lapsella:
  Alp H1, Tan H, Orbak Z. Bell’s palsy as a possible complication of hepatitis B vaccination in a child. J Health Popul Nutr. 2009 Oct;27(5):707-8.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19902808

  Bellin halvaus ja autoimmuniteetti:
  Greco A1, Gallo A, Fusconi M, Marinelli C, Macri GF, de Vincentiis M.
  Bell’s palsy and autoimmunity. Autoimmun Rev. 2012 Dec;12(2):323-8. doi: 10.1016/j.autrev.2012.05.008. Epub 2012 Jun 8.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22684016

  Ohimenevä Bellin halvaus hepatiitti B-rekombinanttirokotteen jälkeen:
  Paul R1, Stassen LF2. Transient facial nerve paralysis (Bell’s palsy) following administration of hepatitis B recombinant vaccine: a case report.
  Br Dent J. 2014 Jan;216(2):69-71. doi: 10.1038/sj.bdj.2014.1.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24457866

  Bellin halvaus yhdistetty influenssarokotukseen: kaksi tapausraporttia.
  Chou CH1, Liou WP, Hu KI, Loh CH, Chou CC, Chen YH. Bell’s palsy associated with influenza vaccination: two case reports. Vaccine. 2007 Apr 12;25(15):2839-41. Epub 2006 Oct 19.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17084492

  Ohimenevä silmälihashalvaus influenssarokotuksen jälkeen:
  de Almeida DF1, Teodoro AT, Radaeli Rde F. Transient oculomotor palsy after influenza vaccination: short report. ISRN Neurol. 2011;2011:849757. doi: 10.5402/2011/849757. Epub 2011 Apr 26.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22389831

  Silmäkomplikaatioita hepatiitti B-rokotteesta:
  Arya SC. Ophthalmic complications of vaccines against hepatitis B virus.
  Int Ophthalmol. 1997;21(3):177-8.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9587836

  Multifocal placoid epitheliopathy ja hepatiitti B-rokotus:
  Bourges JL1, Pisella PJ, Laurens C, Limon S.
  [Multifocal placoid epitheliopathy and anti-hepatitis B vaccination].
  J Fr Ophtalmol. 1998 Nov;21(9):696-700.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9894208

  Acute posterior multifocal placoid pigment epitheliopathy hepatiitti B-rokotteen jälkeen:
  Brézin AP1, Massin-Korobelnik P, Boudin M, Gaudric A, LeHoang P. Acute posterior multifocal placoid pigment epitheliopathy after hepatitis B vaccine. Arch Ophthalmol. 1995 Mar;113(3):297-300.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7887843

  MEWDS hepatiitti B-rokotteen jälkeen:
  Baglivo E1, Safran AB, Borruat FX. Multiple evanescent white dot syndrome after hepatitis B vaccine. Am J Ophthalmol. 1996 Sep;122(3):431-2.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8794720

  MEWDS samanaikaisen hepatiitti A- ja keltakuumerokotuksen jälkeen:
  Stangos A1, Zaninetti M, Petropoulos I, Baglivo E, Pournaras C.
  Multiple evanescent white dot syndrome following simultaneous hepatitis-A and yellow fever vaccination. Ocul Immunol Inflamm. 2006 Oct;14(5):301-4.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17056464

  MEWDS HPV-rokotuksen jälkeen:
  Ogino K1, Kishi S2, Yoshimura N1. Multiple evanescent white dot syndrome after human papillomavirus vaccination. Case Rep Ophthalmol. 2014 Feb 1;5(1):38-43. doi: 10.1159/000358870. eCollection 2014.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24707270

  Multifokaalinen korioidiitti samanaikaisten hepatiitti A-, lavantauti- ja keltakuumerokotuksen jälkeen:
  Escott S1, Tarabishy AB, Davidorf FH. Multifocal choroiditis following simultaneous hepatitis A, typhoid, and yellow fever vaccination. Clin Ophthalmol. 2013;7:363-5. doi: 10.2147/OPTH.S37443. Epub 2013 Feb 18.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439495

  Lääkeyhtiö GlaxoSmithKline myöntää, että heksavalenttinen rokote on aiheuttanut autismia rokotetutkimuksissa mukana olleille. Lisäksi GlaxoSmithKlinen raportissa todetaan, että rokote aiheuttaa mm. autoimmuunista hemolyyttistä anemiaa, trombosytopeniaa, trombosytopeenista purppuraa, autoimmuuni trombosytopeniaa, idiopaattista trombosytopeenista purppuraa, hemolyyttistä anemiaa, syanoosia, pistoskohdan kyhmyjä ja paiseita, Kawasakin tautia, neurologisia tapahtumia kuten enkefaliittia ja enkefalopatiaa, Henoch-Schönleinin purppuraa, verenpurkaumia, veriulostetta, allergisia reaktioita kuten anafylaktisia ja anafylaktoidisia reaktioita ja kuolemia:
  http://www.ageofautism.com/2015/01/recent-italian-court-decisions-on-vaccines-and-autism.html

  Rokotteiden on todettu aiheuttavan äkkikuolemia lapsilla – 67 kuolemaa on selitettävissä vain rokotteilla. 97 % kuolemista eli 65 kuolemaa alle 1-vuotiailla lapsilla tapahtui kymmenen päivän sisällä rokotuksesta ja 3 % kuolemista eli kaksi kuolemaa tapahtui seuraavan kymmenen päivän sisällä. 87,5 % kuolemista eli 7 kuolemaa yli 1-vuotiailla lapsilla tapahtui 10 päivän sisällä rokotuksesta ja 12,5 % kuolemista eli yksi kuolema tapahtui seuraavan 10 päivän sisällä:
  https://childhealthsafety.wordpress.com/2015/01/13/vaccines-proven-to-cause-sudden-death-in-children-67-deaths-only-explicable-as-caused-by-vaccines-drug-safety-regulators-had-the-information-for-over-2-years-and-let-children-die/

  Plusääni(4)Miinusääni(2)
 6. Molemminpuolinen neuro-papilliitti hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Berkman N, Benzarti T, Dhaoui R, Mouly P. [Bilateral neuro-papillitis after hepatitis B vaccination]. [Article in French] Presse Med. 1996 Sep 28;25(28):1301.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8949792

  Unilateraalinen papilledeema hepatiitti B-rokotuksen jälkeen potilaalla, jolla on migreeni:
  Fledelius HC. Unilateral papilloedema after hepatitis B vaccination in a migraine patient. A case report including forensic aspects. Acta Ophthalmol Scand. 1999 Dec;77(6):722-4.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10634574

  Bilateraalinen optikusneuropatia yhdistetty influenssarokotukseen:
  Ray CL1, Dreizin IJ. Bilateral optic neuropathy associated with influenza vaccination.
  J Neuroophthalmol. 1996 Sep;16(3):182-4.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8865010

  Peruutettavissa oleva sokeus optikusneuriitissa, joka on yhdistetty influenssarokotukseen:
  Perry HD, Mallen FJ, Grodin RW, Cossari AJ. Reversible blindness in optic neuritis associated with influenza vaccination. Ann Ophthalmol. 1979 Apr;11(4):545-50.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/453752

  Optikusneuriitti MPR-rokotuksen jälkeen:
  Kazarian EL, Gager WE. Optic neuritis complicating measles, mumps, and rubella vaccination. Am J Ophthalmol. 1978 Oct;86(4):544-7.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/707601

  Retinopatia MPR-rokotuksen jälkeen:
  Marshall GS, Wright PF, Fenichel GM, Karzon DT. Diffuse retinopathy following measles, mumps, and rubella vaccination. Pediatrics. 1985 Dec;76(6):989-91.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4069871

  Optikusneuriitti tuhkarokko-vihurirokkorokotuksen jälkeen kahdella 13-vuotiaalla lapsella:
  Stevenson VL, Acheson JF, Ball J, Plant GT. Optic neuritis following measles/rubella vaccination in two 13-year-old children. Br J Ophthalmol. 1996 Dec;80(12):1110-1.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9059281

  Bilateraalinen neuro-retiniitti kanan alkiosoluviljelmissä valmistetun raivotautirokotteen jälkeen:
  Saxena R1, Sethi HS, Rai HK, Menon V. Bilateral neuro-retinitis following chick embryo cell anti-rabies vaccination–a case report. BMC Ophthalmol. 2005 Aug 17;5:20.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16105182

  Bilateraalinen peräkkäinen ei- valtimoperäinen iskeeminen optinen neuropatia toistuvien influenssarokotusten jälkeen:
  Manasseh G1, Donovan D2, Shao EH3, Taylor SR4. Bilateral sequential non-arteritic anterior ischaemic optic neuropathy following repeat influenza vaccination. Case Rep Ophthalmol. 2014 Aug 23;5(2):267-9. doi: 10.1159/000366472. eCollection 2014.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25298770

  Unilateraalinen verkkokalvon keskialueen laskimotukos hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Berkman N. [A case of segmentary unilateral occlusion of the central retinal vein following hepatitis B vaccination]. [Article in French] Presse Med. 1997 Apr 26;26(14):670.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9180888

  Lapset, jotka saavat viisi annosta hinkuyskärokotetta, sairastuvat hinkuyskään:
  http://healthimpactnews.com/2014/whooping-cough-outbreaks-among-vaccinated-older-children-increasing/

  Tyttö sairastui autismiin rokotteiden jälkeen:
  http://www.ageofautism.com/2014/12/2014-kim-stagliano-to-1994-kim-stagliano-re-vaccination-dont.html

  Immunisointia gonadotropiinia vapauttavaa hormonia vastaan: tehokas keino estää hedelmällisyyttä nisäkkäillä.
  http://dspace.library.uu.nl/handle/1874/7533

  12-vuotias tyttö kuoli HPV-rokotteen jälkeen:
  http://worldtruth.tv/healthy-12-year-old-girl-dies-shortly-after-receiving-hpv-vaccine/

  HPV-rokotteista seuranneilla vaurioilla voi olla pysyviä vaikutuksia:
  http://sanevax.org/warning-gardasil-injuries-can-permanent-impact/

  Influenssarokotteen saanut 26-vuotias nainen kuoli influenssaan:
  http://www.realfarmacy.com/flu-vaccinations-playing-russian-roulette-avoid-bad-cold/

  Tyttö sairastui HPV-rokotteen jälkeen. Rokotuksen jälkeen hän pyörtyi. Seuraavina päivinä häntä alkoi huimata. Hänelle tuli sydämentykytyksiä, vilunväristyksiä ja hänen oikea jalkansa ja kätensä alkoivat tärisemään. Hänen verensä immunoglobuliini M oli liian korkea. Lisäksi hänellä todettiin rokotuksen aiheuttama yliherkkyys gluteenille ja histamiinille:
  http://sanevax.org/gardasil-researched-first/

  Japanilainen tutkimus osoittaa, että HPV-rokotteet ovat yhteydessä keskushermoston sairauksiin:
  http://sanevax.org/japan-researchers-link-hpv-vaccines-cns-disorders/

  Yhdysvaltain rokotteiden haittavaikutusrekisteriin VAERS:iin kirjattiin 34 HPV-rokotteeseen yhdistettyä kuolemaa kuukauden aikana:
  http://sanevax.org/hpv-vaccines-34-deaths-reported-one-month/

  Onko ravistellun vauvan oireyhtymä rokotteiden aiheuttama riisitauti?
  http://healthimpactnews.com/2015/is-shaken-baby-syndrome-often-misdiagnosed-and-caused-by-vaccine-induced-rickets/

  3-vuotias poika sairastui aivokasvaimeen rokotteiden jälkeen:
  https://sites.google.com/site/nigdysiesynkuniepoddamy/home/nigdy-sie-synku-nie-poddamy

  Plusääni(7)Miinusääni(5)
 7. Gianotti-Crostin oireyhtymä hepatiitti A-rokotuksen jälkeen:
  Kolivras A1, André J. Gianotti-Crosti syndrome following hepatitis A vaccination.
  Pediatr Dermatol. 2008 Nov-Dec;25(6):650. doi: 10.1111/j.1525-1470.2008.00795.x.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19067881

  Gianotti-Crostin oireyhtymä hepatiitti A-rokotuksen jälkeen:
  Monastirli A, Varvarigou A, Pasmatzi E, Badavanis G, Georgiou S, Mantagos S, Tsambaos D. Gianotti-Crosti syndrome after hepatitis A vaccination. Acta Derm Venereol. 2007;87(2):174-5.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17340031

  Gianotti-Crostin oireyhtymä yhdistetty hepatiitti A- ja influenssarokotuksiin:
  Sigmon JR1, Venkatesh S, Lesher JL. Gianotti-Crosti syndrome associated with hepatitis A and influenza vaccination. J Drugs Dermatol. 2012 Feb;11(2):260-1.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22371989

  Verkkokalvon keskialueen laskimotukos hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Devin F, Roques G, Disdier P, Rodor F, Weiller PJ. Occlusion of central retinal vein after hepatitis B vaccination. Lancet. 1996 Jun 8;347(9015):1626.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8667894

  Verkkokalvon keskialueen laskimotukos rekombinanttisten hepatiitti B-rokotteiden jälkeen. Neljä tapausta:
  Granel B1, Disdier P, Devin F, Swiader L, Riss JM, Coupier L, Harlé JR, Jouglard J, Weiller PJ. [Occlusion of the central retinal vein after vaccination against viral hepatitis B with recombinant vaccines. 4 cases]. [Article in French] Presse Med. 1997 Feb 1;26(2):62-5.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9082411

  Liivatetta sisältävät DTaP-rokotteet voivat aiheuttaa liivateallergiaa:
  Nakayama T1, Aizawa C, Kuno-Sakai H. A clinical analysis of gelatin allergy and determination of its causal relationship to the previous administration of gelatin-containing acellular pertussis vaccine combined with diphtheria and tetanus toxoids. J Allergy Clin Immunol. 1999 Feb;103(2 Pt 1):321-5.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9949325

  Kuumeettomia kouristuksia MMRV-rokotteen jälkeen sekä tuhkarokkoviruksen RNA:ta seerumissa, kurkussa ja virtsassa:
  Eckerle I1, Keller-Stanislawski B, Santibanez S, Buderus S, Hillmann M, Drosten C, Eis-Hübinger AM. Nonfebrile seizures after mumps, measles, rubella, and varicella-zoster virus combination vaccination with detection of measles virus RNA in serum, throat, and urine. Clin Vaccine Immunol. 2013 Jul;20(7):1094-6. doi: 10.1128/CVI.00084-13. Epub 2013 May 1.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23637042

  Rokotteesta peräisin oleva vesirokkovirus aiheutti vyöruusun 68-vuotiaalle immunokompetentille henkilölle:
  Tseng HF1, Schmid DS, Harpaz R, LaRussa P, Jensen NJ, Rivailler P, Radford K, Folster J, Jacobsen SJ. Herpes zoster caused by vaccine-strain varicella zoster virus in an immunocompetent recipient of zoster vaccine. Clin Infect Dis. 2014 Apr;58(8):1125-8. doi: 10.1093/cid/ciu058. Epub 2014 Jan 26.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24470276

  16-vuotiaalle pojalle tuli vakava silmätulehdus ja tulehduksellisen okulaarihypertensio yli kahdeksan vuotta vesirokkorokotteen saamisesta,:
  Lin P1, Yoon MK, Chiu CS. Herpes zoster keratouveitis and inflammatory ocular hypertension 8 years after varicella vaccination. Ocul Immunol Inflamm. 2009 Jan-Feb;17(1):33-5. doi: 10.1080/09273940802491892.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19294571

  5-vuotias tyttö sairastui vyöruusuun vesirokkorokotteen jälkeen:
  Fahlbusch M1, Wesselmann U, Lehmann P. [Herpes zoster after varicella-zoster vaccination]. [Article in German] Hautarzt. 2013 Feb;64(2):107-9. doi: 10.1007/s00105-012-2477-x.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23358727

  12-vuotiaalle pojalle tuli ihottuma MMR-vesirokkorokotteen jälkeen:
  http://link.springer.com/article/10.1007/s40278-014-0119-z

  Vesirokkoviruksen DNA:ta inokulaatiopaikassa ja syljessä vyöruusurokotuksen jälkeen. Joillakin yli 60-vuotiailla rokotetuilla henkilöillä rokotteen viruksen DNA säilyi syljessä jopa neljä viikkoa:
  Pierson DL1, Mehta SK, Gilden D, Cohrs RJ, Nagel MA, Schmid DS, Tyring SK.
  Varicella zoster virus DNA at inoculation sites and in saliva after Zostavax immunization.
  J Infect Dis. 2011 Jun 1;203(11):1542-5. doi: 10.1093/infdis/jir139.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21592982

  Kasvava joukko tutkijoita ehdottaa, että masennus on seurausta elimistön immuunijärjestelmän aiheuttamasta tulehduksesta:
  http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/jan/04/depression-allergic-reaction-inflammation-immune-system

  Intialaisille lapsille ei kerrottu, että heitä käytetään koekaniineina lääkeyhtiö Merckin HPV-rokotetutkimuksessa:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2893485/Children-guinea-pigs-anti-cervical-cancer-drug.html

  CDC:n omat tilastot osoittavat, että rokotteet ovat yhteydessä kätkytkuolemaan:
  http://www.greenmedinfo.com/blog/cdcs-own-data-vaccine-infant-death-link

  Poika sairastui enkefaliittiin ja autismiin rokotteiden jälkeen:
  http://vaxtruth.org/2015/01/the-needle-and-the-damage-done-by-jane-know-it-all/

  Plusääni(5)Miinusääni(3)
 8. Tdap-rokotteisiin liittyy lisääntynyt riski korionamnioniittiin:
  Kharbanda EO1, Vazquez-Benitez G1, Lipkind HS2, Klein NP3, Cheetham TC4, Naleway A5, Omer SB6, Hambidge SJ7, Lee GM8, Jackson ML9, McCarthy NL10, DeStefano F10, Nordin JD1. Evaluation of the association of maternal pertussis vaccination with obstetric events and birth outcomes. JAMA. 2014 Nov 12;312(18):1897-904. doi: 10.1001/jama.2014.14825.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25387187

  Hepatiitti B-rokotuksen jälkeen ilmaantuneita haittavaikutuksia ovat mm. kätkykuolema, MS-tauti, krooninen väsymysoireyhtymä, idiopaattinen trombosytopeeninen purppura, vaskuliittiperäinen optikusneuriitti, anafylaksia, punahukka, punajäkälä ja neuromuskulaarinen sairaus:
  Tarakji B1, Ashok N1, Alakeel R2, Azzeghaibi S1, Umair A1, Darwish S1, Mahmoud R3, Elkhatat E3. Hepatitis B vaccination and associated oral manifestations: a non-systematic review of literature and case reports.
  Ann Med Health Sci Res. 2014 Nov;4(6):829-36. doi: 10.4103/2141-9248.144870.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25506472

  Tiomersaalia sisältävät hepatiitti B-rokotteet ja riski diagnosoituihin erityisiin kehityshäiriöihin Yhdysvalloissa:
  Geier DA1, Kern JK2, Hooker BS3, King PG4, Sykes LK4, Geier MR1. Thimerosal-containing hepatitis B vaccination and the risk for diagnosed specific delays in development in the United States: a case-control study in the vaccine safety datalink. N Am J Med Sci. 2014 Oct;6(10):519-31. doi: 10.4103/1947-2714.143284.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25489565

  Etelä-Korealainen tutkimus osoittaa, että vesirokkorokotteet lisäävät taudin puhkeamista. Vesirokkorokotteet otettiin Etelä-Koreassa rokotusohjelmaan vuonna 2005 12 – 15-kuukautisille lapsille. Lapsista 97 % on rokotettuja. Etelä-Korean tartuntatautivirasto KCDC raportoi, että vesirokkoa oli vuonna 2006 22,6 tapausta per 100 000 henkilöä kohden ja vuonna 2011 71,6 tapausta per 100 000 henkilöä kohden. Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että 152:sta 1-vuotiaasta tai vanhemmasta vesirokkoon sairastuneesta lapsesta, 139 oli rokotettuja:

  http://www.greenmedinfo.com/blog/chickenpox-vaccine-when-mandated-increases-disease-outbreak-south-korean-study-0

  Oh SH1, Choi EH, Shin SH, Kim YK, Chang JK, Choi KM, Hur JK, Kim KH, Kim JY, Chung EH, Lee SY, Park SE, Cha S, Kim KN, Ma SH, Eun BW, Kim NH, Jo DS, Choi BY, Kim SA.
  Varicella and varicella vaccination in South Korea. Clin Vaccine Immunol. 2014 May;21(5):762-8. doi: 10.1128/CVI.00645-13. Epub 2014 Mar 26.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24671555

  Äkillinen kuulonalenema hepatiitti B-rokotuksen seurauksena:
  Orlando MP1, Masieri S, Pascarella MA, Ciofalo A, Filiaci F. Sudden hearing loss in childhood consequent to hepatitis B vaccination: a case report. Ann N Y Acad Sci. 1997 Dec 29;830:319-21.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9616691

  Tutkimus paljastaa, että ydinajatus klassisessa genetiikassa on ilmeisen väärä. Sen sijaan ruokavalio, ajattelutapa ja kemikaalialtistukset voivat suoraan vaikuttaa DNA:n ja tulevien sukupolvien terveyteen:
  http://www.greenmedinfo.com/blog/no-sex-required-body-cells-transfer-genetic-info-directly-sperm-cells-amazing

  Sivuston ylläpitäjä kertoo, miten hänen kaksi veljeään ja siskonsa kuolivat poliorokotteen jälkeen yli 50 vuotta sitten. Kaikki kolme lasta kärsivät samanlaisista oireista ennen kuolemaa. Sivuston ylläpitäjä kertoo myös, että he veivät miehensä kanssa ensimmäisen lapsensa rokotettavaksi, mutta huomattuaan, että lapsi muuttui uneliaaksi rokotteiden jälkeen, he lopettivat rokotukset:
  http://thesnapmom.com/vaccines-why-i-dont-vaccinate-my-children-trigger-loss-disturbing-content/

  2-vuotias tyttö sairastui rokotteen jälkeen. Sairaalassa todettiin, että hänellä ei kehity myelinisaatio normaalisti ja että kohtaukset tapahtuivat kaikkialla oiken aivopuoliskon alueella. Lisäksi hänellä todettiin Rasmussenin oireyhtymä. Häneltä poistettiin leikkauksessa puolet aivoista. Hänellä on edelleen heikkoutta vasemmassa käsivarressaan ja jalassaan. Hänellä on sokeutta molemmissa silmissään vasemmalla puolella:
  http://thesnapmom.com/fighting-vaccine-battle-half-brain/

  Tytölle tuli HPV-rokotteen jälkeen huimausta, päänsärkyä, kouristuksia, suonenvetoa jalkoihin ja käsivarsiin, pyörtymisiä ja kipua injektiokohtaan. Saatuaan toisen HPV-rokotteen, päänsärky sekä suonenveto jaloissa ja käsissä pahenivat. Hän alkoi saada kohtauksia ja muistinmenetyksiä, lisäksi hänellä alkoi olla vaikeuksia olla suurissa väkijoukoissa:
  http://sanevax.org/daughters-life-altering-changes-gardasil/

  Tytölle tuli HPV-rokotteen jälkeen korkea kuume. Hänellä alkoi olla ongelmia virtsarakon kanssa ja hänelle alkoi tulla infektioita. Hänen vasen munuaisensa vaurioitui ja sen toiminta heikkeni merkittävästi:
  http://sanevax.org/six-years-cervarix-life-still-not-normal/

  Plusääni(6)Miinusääni(4)
 9. Nefroottinen oireyhtymä hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Işlek I, Cengiz K, Cakir M, Küçüködük S. Nephrotic syndrome following hepatitis B vaccination. Pediatr Nephrol. 2000 Jan;14(1):89-90.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10654341

  Nefroottinen oireyhtymä yhdistetty hepatiitti B-rokotukseen:
  Ozdemir S, Bakkaloğlu A, Oran O. Nephrotic syndrome associated with recombinant hepatitis B vaccination: a causal relationship or just a mere association? Nephrol Dial Transplant. 1998 Jul;13(7):1888-9.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9681759

  82-vuotias potilas sairastui minimal change-nefroosiin DTP-rokotuksen jälkeen. Rokottaminen ja rokottamisesta johtuva immuunijärjestelmän stimulointi voivat aiheuttaa minimal change-nefroosia ja muita vakavia immuunireaktioita:
  Clajus C1, Spiegel J, Bröcker V, Chatzikyrkou C, Kielstein JT. Minimal change nephrotic syndrome in an 82 year old patient following a tetanus-diphteria-poliomyelitis-vaccination. BMC Nephrol. 2009 Aug 5;10:21. doi: 10.1186/1471-2369-10-21.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19656382

  Polyneuropatia yhdistetty hepatiitti B-rokotteeseen:
  Ribera EF, Dutka AJ. Polyneuropathy associated with administration of hepatitis B vaccine. N Engl J Med. 1983 Sep 8;309(10):614-5.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6308445

  Uveiitti hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Fried M, Conen D, Conzelmann M, Steinemann E. Uveitis after hepatitis B vaccination. Lancet. 1987 Sep 12;2(8559):631-2.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2887922

  Aikuisiän Stillin tauti hepatiitti A- ja B-rokotuksen jälkeen?
  Grasland A1, Le Maître F, Pouchot J, Hazera P, Bazin C, Vinceneux P. [Adult-onset Still’s disease after hepatitis A and B vaccination?]. [Article in French] Rev Med Interne. 1998 Feb;19(2):134-6.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9775130

  Trombosytopenia yhdistetty hepatiitti B- ja A-rokotteisiin:
  Meyboom RH, Fucik H, Edwards IR. Thrombocytopenia reported in association with hepatitis B and A vaccines.
  Lancet. 1995 Jun 24;345(8965):1638.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7632294

  Trombosyyttinen purppura oraalisen poliorokotteen haittavaikutuksena:
  Jin CQ1, Dong HX, Sun ZX, Zhou JW, Dou CY, Lu SH, Yang RR. Acute immune thrombocytopenic purpura as adverse reaction to oral polio vaccine (OPV). Hum Vaccin Immunother. 2013 Aug;9(8):1739-40. doi: 10.4161/hv.24847. Epub 2013 Jun 4.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23807364

  Hepatiitti B-rokote ja uveiitti:
  Fraunfelder FW1, Suhler EB, Fraunfelder FT. Hepatitis B vaccine and uveitis: an emerging hypothesis suggested by review of 32 case reports. Cutan Ocul Toxicol. 2010 Mar;29(1):26-9. doi: 10.3109/15569520903427717. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19947819

  Tdap-rokotteet voivat aiheuttaa kyhmyruusua:
  Cohen PR1. Combined reduced-antigen content tetanus, diphtheria, and acellular pertussis (tdap) vaccine-related erythema nodosum: case report and review of vaccine-associated erythema nodosum. Dermatol Ther (Heidelb). 2013 Dec;3(2):191-7. doi: 10.1007/s13555-013-0035-9. Epub 2013 Nov 1.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24318418

  Vaskuliitti yhdistetty hepatiitti B-rokotteeseen:
  Cockwell P, Allen MB, Page R. Vasculitis related to hepatitis B vaccine. BMJ. 1990 Dec 1;301(6763):1281. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2148701

  Poikkeavuuksia aivoissa kroonista väsymysoireyhtymää sairastavilla:
  http://eurekalert.org/pub_releases/2014-10/rson-mib102314.php

  Terveet, influenssarokotteen saaneet ihmiset kuolevat:
  http://vaccineimpact.com/2015/healthy-people-who-were-vaccinated-for-the-flu-continue-to-die/

  Hinkuyskän tehosterokotteet eivät ole hyödyllisiä:
  http://www.pnas.org/content/early/2015/01/14/1415573112.abstract

  Japanissa on nostettu massiivisia ryhmäkanteita, joissa on mukana ihmisiä, jotka sairastuivat hepatiitti B:n lapsuusiän rokotteista. Vahingonkorvausten arvioidaan nousevan 39 miljardiin dollariin:
  http://www.wsj.com/articles/SB10001424052748703555804576101502771928070

  FDA hyväksyy uuden HPV-rokotteen, joka sisältää yli kaksi kertaa enemmän alumiinia kuin edeltäjänsä:
  http://vactruth.com/2015/02/01/vaccine-containing-aluminum/

  4-kuukautisen poikavauvan kätkytkuolema on yhdistetty uskottavasti rokotteisiin:
  http://vactruth.com/2015/02/03/sids-death-vaccines/

  Kuvia rokotteista vaurioita saaneista lapsista:
  http://www.naturalnews.com/048691_vaccine_damaged_children_graphic_photos_medical_mutilation.html

  Hallituksen tutkijat vahvistavat, että rokotetut levittävät tuhkarokkoa:
  http://www.greenmedinfo.com/blog/measles-transmitted-vaccinated-gov-researchers-confirm

  WHO:n, Merckin ja CDC:n asiakirjat vahvistavat, että rokotetut levittävät tuhkarokkoa:
  http://www.greenmedinfo.com/blog/vaccinated-spreading-measles-who-merck-cdc-documents-confirms

  Plusääni(8)Miinusääni(4)
 10. Churg-Straussin oireyhtymä hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Vanoli M, Gambini D, Scorza R. A case of Churg-Strauss vasculitis after hepatitis B vaccination. Ann Rheum Dis. 1998 Apr;57(4):256-7.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9709187

  Punahukka ja hepatiitti B-rokotus:
  Tudela P, Martí S, Bonal J. Systemic lupus erythematosus and vaccination against hepatitis B. Nephron. 1992;62(2):236.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1436323

  Punahukka hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Guiserix J. Systemic lupus erythematosus following hepatitis B vaccine.
  Nephron. 1996;74(2):441.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8893178

  Perifeerinen kasvohalvaus hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Ganry O, Lerailler F, Vercelletto M, Chiffoleau A, Larousse C.
  [Peripheral facial paralysis following vaccination against hepatitis B. Apropos of a case].
  [Article in French] Therapie. 1992 Sep-Oct;47(5):437-8.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1299988

  Trombosyyttinen purppura hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Nuevo H, Nascimento-Carvalho CM, Athayde-Oliveira CP, Lyra I, Moreira LM.
  Thrombocytopenic purpura after hepatitis B vaccine: case report and review of the literature. Pediatr Infect Dis J. 2004 Feb;23(2):183-4.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14872193

  Transversaali myeliitti hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Trevisani F, Gattinara GC, Caraceni P, Bernardi M, Albertoni F, D’Alessandro R, Elia L, Gasbarrini G. Transverse myelitis following hepatitis B vaccination. J Hepatol. 1993 Sep;19(2):317-8.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8301068

  Akuutti transversaali myeliitti hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Iñiguez C1, Mauri JA, Larrodé P, López del Val J, Jericó I, Morales F. [Acute transverse myelitis secondary to hepatitis B vaccination]. [Article in Spanish] Rev Neurol. 2000 Sep 1-15;31(5):430-2.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11027094

  Akuutti myeliitti hepatiitti B-rokotuksen jälkeen:
  Mahassin F1, Algayres JP, Valmary J, Bili H, Coutant G, Bequet D, Daly JP. [Acute myelitis after vaccination against hepatitis B]. [Article in French] Presse Med. 1993 Dec 18;22(40):1997-8.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8127802

  Autoimmuuninen oireyhtymä HPV-rokotuksen jälkeen:
  Pellegrino P1, Perrone V, Pozzi M, Carnovale C, Perrotta C, Clementi E, Radice S. The epidemiological profile of ASIA syndrome after HPV vaccination: an evaluation based on the Vaccine Adverse Event Reporting Systems. Immunol Res. 2014 Nov 9.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25381482

  Lavantautirokotteet aiheuttavat tulehdusta aivoissa ja lisääntyneitä kiertäviä interleukiini-6:a, jotka ovat merkittävästi yhteydessä lisääntyneeseen väsymykseen, sekavuuteen ja heikentyneeseen keskittymiskykyyn:
  Harrison NA1, Brydon L, Walker C, Gray MA, Steptoe A, Dolan RJ, Critchley HD. Neural origins of human sickness in interoceptive responses to inflammation. Biol Psychiatry. 2009 Sep 1;66(5):415-22. doi: 10.1016/j.biopsych.2009.03.007. Epub 2009 May 1.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19409533

  Journal of Public Health and Epidemiology-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa yhteyden autismin ja rokotteiden sisältämien ihmissikiöiden DNA:n välillä. Tutkimusta johtanut tohtori Theresa Deisher toteaa, että rokotteiden sisältämä ihmissikiöiden DNA ei ole ainoastaan yhteydessä autismiin kaikkialla maailmassa, vaan on myös yhteydessä lapsuusiän leukemia-ja lymfoomaepidemiaan:
  http://www.standardnewswire.com/news/965249574.html

  Tapausraportteja rokotteiden aiheuttamista haittavaikutuksista lapsilla ja aikuisilla:
  http://www.toxi-health.com/adversereactionstovaccines.html

  Sairaala varoittaa syöpäpotilaita rokotetuista henkilöistä:
  http://www.naturalhealth365.com/cancer-patients-vaccinated-compromised-immune-system-1331.html

  Tohtori Robert Rowen: MPR-rokotteet heikentävät kateenkorvan kykyä tuottaa immuunisoluja. Rokottamattomiin lapsiin verrattuna rokotetuilla lapsilla on jopa 70 % vähemmän kateenkorvan immuunisoluja ja tämä muutos on pysyvä:
  http://www.naturalnews.com/048770_MMR_vaccine_measles_immune_damage.html

  Yhdysvaltain hallitus myöntää avoimesti, että rokotteet aiheuttavat poliota, kouristuksia ja kuolemia:
  http://www.naturalnews.com/048861_Vaccine_Injury_Table_adverse_events_US_government.html

  Tohtori Michael Elice: Epätarkka rokotetieto aiheuttaa vahinkoa lapsillemme.
  http://www.aimintegrativemedicine.com/blog/measles-matters

  Tohtori Lee Hieb: Miten rokotehysteria voi edesauttaa totalitaarista painajaista.
  http://www.alt-market.com/articles/2500-how-vaccine-hysteria-could-spark-totalitarian-nightmare

  Tohtori Robert Rowen: Rokotetut levittävät tuhkarokkoa.
  http://healthimpactnews.com/2015/dr-rowen-measles-spread-by-those-vaccinated/

  Poikavauva sai vakavia vaurioita rokotteista:
  http://vaccinechoicecanada.com/personal-stories/kirks-story-collateral-damage/

  Plusääni(8)Miinusääni(4)
 11. MMRV-rokotteisiin liittyy kaksinkertainen riski kuumekouristuksiin verrattuna MPR- ja vesirokkorokotteisiin:
  Klein NP1, Lewis E2, Fireman B2, Hambidge SJ3, Naleway A4, Nelson JC5, Belongia EA6, Yih WK7, Nordin JD8, Hechter RC9, Weintraub E10, Baxter R2. Safety of Measles-Containing Vaccines in 1-Year-Old Children. Pediatrics. 2015 Jan 5. pii: peds.2014-1822.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25560438

  Influenssarokotteet lisäävät influenssaan liittyviä hengitystieinfektioita:
  Khurana S1, Loving CL, Manischewitz J, King LR, Gauger PC, Henningson J, Vincent AL, Golding H. Vaccine-induced anti-HA2 antibodies promote virus fusion and enhance influenza virus respiratory disease. Sci Transl Med. 2013 Aug 28;5(200):200ra114. doi: 10.1126/scitranslmed.3006366.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23986398

  Tuhkarokkovirus voi parantaa syöpää. Lääketieteellisesssä kirjallisuudessa on tapauksia, joissa syöpä on mennyt remissioon tuhkarokon sairastamisen jälkeen:
  Russell SJ1, Peng KW. Measles virus for cancer therapy. Curr Top Microbiol Immunol. 2009;330:213-41.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19203112

  Probiootti Lactobacillus brevis KB290 vähentää influenssaa. Influenssan väheneminen oli erityisen huomattavaa rokottamattomilla lapsilla:
  Waki N1, Matsumoto M, Fukui Y, Suganuma H. Effects of probiotic Lactobacillus brevis KB290 on incidence of influenza infection among schoolchildren: an open-label pilot study. Lett Appl Microbiol. 2014 Dec;59(6):565-71. doi: 10.1111/lam.12340. Epub 2014 Oct 30.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25294223

  Probiootti Lactobacillus brevis KB290 vähentää influenssan oireita hiirillä:
  Waki N1, Yajima N, Suganuma H, Buddle BM, Luo D, Heiser A, Zheng T. Oral administration of Lactobacillus brevis KB290 to mice alleviates clinical symptoms following influenza virus infection. Lett Appl Microbiol. 2014 Jan;58(1):87-93. doi: 10.1111/lam.12160. Epub 2013 Nov 6.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24329975

  Probiootti Bifidobacterium longum MM-2 parantaa hiirten immuunijärjestelmää influenssaa vastaan:
  Kawahara T1, Takahashi T, Oishi K, Tanaka H, Masuda M, Takahashi S, Takano M, Kawakami T, Fukushima K, Kanazawa H, Suzuki T. Consecutive oral administration of Bifidobacterium longum MM-2 improves the defense system against influenza virus infection by enhancing natural killer cell activity in a murine model. Microbiol Immunol. 2014 Nov 14. doi: 10.1111/1348-0421.12210.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25400245

  Sikotautirokotteen saaneet voivat levittää sikotautia:
  Otrashevskaia EV, Kulak MV, Otrashevskaia AV, Karpov IA, Fisenko EG, Ignat’ev GM.
  [Mumps vaccine virus transmission]. [Article in Russian] Vopr Virusol. 2013 Nov-Dec;58(6):42-5.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24772647

  Tiomersaalia sisältävien Hib-rokotteiden suhde kehityshäiriöiden diagnooseihin Yhdysvalloissa:
  Geier DA1, Kern JK, King PG, Sykes LK, Geier MR. A Case-Control Study Evaluating the Relationship Between Thimerosal-Containing Haemophilus influenzae Type b Vaccine Administration and the Risk for a Pervasive Developmental Disorder Diagnosis in the United States. Biol Trace Elem Res. 2015 Feb;163(1-2):28-38. doi: 10.1007/s12011-014-0169-3. Epub 2014 Nov 11.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25382662

  HPV-rokote yhdistetty autoimmuunisairauksiin:
  Geier DA1, Geier MR. A case-control study of quadrivalent human papillomavirus vaccine-associated autoimmune adverse events. Clin Rheumatol. 2014 Dec 23.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25535199

  Miten rokotetut lapset tartuttavat rokottamattomia:
  http://www.greenmedinfo.com/blog/how-vaccinated-kids-infect-non-vaccinated

  Tytölle tuli vakavia oireita HPV-rokotteen jälkeen:
  http://www.thelibertybeacon.com/2015/02/08/vaccine-damage-destroying-another-family-will-you-help-maddie/

  Tohtori Charles Shepherd: Hepatiitti B-rokote ja krooninen väsymysoireyhtymä.
  http://www.vaccinationinformationnetwork.com/hepatitis-b-vaccine-related-chronic-fatigue-in-health-professionals/

  Tohtori David Brownstein: Abortoitujen ihmissikiöiden DNA tuhkarokkorokoteissa yhdistetty autismiin.
  http://healthimpactnews.com/2015/dr-brownstein-m-d-human-dna-from-fetal-cells-in-measles-vaccine-could-be-linked-to-increase-in-autism/

  Kenian katoliset piispat kutsuvat terästettyjä jäykkäkouristusrokotteita monumentaaliseksi ihmisoikeusrikkomukseksi:
  http://www.catholicnews.com/data/stories/cns/1500703.htm

  Tohtori Jamie Deckoff-Jones: CDC ja rokotevalmistajat valehtelevat rokotteiden turvallisuudesta.
  http://www.greenmedinfo.com/blog/vaccine-safety-myth

  Tohtori Donald Miller: MPR-rokotteen riskit ylittävät tuhkarokon riskit.
  http://www.lewrockwell.com/2015/02/donald-w-miller-jr-md/more-dangerous-than-measles/

  Rokotteista vaurioita saaneiden lasten vanhemmat: Syyllisyys on valtava.
  https://www.yahoo.com/parenting/parents-of-vaccine-injured-children-speak-out-110904439577.html

  Plusääni(7)Miinusääni(4)
 12. HP-viruksen ei ole koskaan todistettu aiheuttavan syöpää. Yksilöllisiä karyotyyppejä alkuperäisissä kohdunkaulan kasvaimissa. Vuonna 1952 diagnosoitiin ensimmäisen kerran kohdunkaulan karsinoomat, jotka perustuivat yksilöllisiin epänormaaleihin DNA-sisältöihin ja solujen fenotyyppeihin:
  McCormack A, Fan JL, Duesberg M, Bloomfield M, Fiala C, Duesberg P1. Individual karyotypes at the origins of cervical carcinomas. Mol Cytogenet. 2013 Oct 17;6(1):44. doi: 10.1186/1755-8166-6-44.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24134916

  Influenssarokotteen aiheuttama keskushermoston demyelinaatio 50-vuotiaalla miehellä:
  Sacheli A1, Bauer R1. Influenza vaccine-induced CNS demyelination in a 50-year-old male. Am J Case Rep. 2014 Aug 31;15:368-73. doi: 10.12659/AJCR.891416.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25175754

  Varhainen kohdunkaulan myeliitti HPV-rokotuksen jälkeen:
  Fernández-Fournier M1, Díaz de Terán J1, Barranco AT1, Puertas I1. Early cervical myelitis after human papilloma virus vaccination. Neurol Neuroimmunol Neuroinflamm. 2014 Sep 11;1(3):e31. doi: 10.1212/NXI.0000000000000031. eCollection 2014.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25340083

  Akuutti disseminoitunut enkefalomyeliitti, johon liittyy vakavia neurologisia seurauksia influenssarokotteen jälkeen:
  Alicino C1, Infante MT, Gandoglia I, Miolo N, Mancardi GL, Zappettini S, Capello E, Orsi A, Tamburini T, Grandis M. Acute disseminated encephalomyelitis with severe neurological outcomes following virosomal seasonal influenza vaccine. Hum Vaccin Immunother. 2014 Jul;10(7):1969-73. doi: 10.4161/hv.28961.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25424806

  Kovakalvonalainen verenvuoto, verkkokalvon verenvuoto ja ravistellun vauvan oireyhtymä eivät aina ole yhteydessä vauvan ravisteluun:
  Gabaeff SC1. Challenging the Pathophysiologic Connection between Subdural Hematoma, Retinal Hemorrhage and Shaken Baby Syndrome. West J Emerg Med. 2011 May;12(2):144-58.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21691518

  Teinitytöt, jotka rokotetaan heikennetyllä vihurirokkoviruksella, kärsivät masennuksesta jopa 10 viikkoa rokotuksen jälkeen:
  Yirmiya R1, Pollak Y, Morag M, Reichenberg A, Barak O, Avitsur R, Shavit Y, Ovadia H, Weidenfeld J, Morag A, Newman ME, Pollmächer T. Illness, cytokines, and depression. Ann N Y Acad Sci. 2000;917:478-87.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11268375

  Saccharomyces cerevisiae-vasta-aineita Crohnin taudissa:
  Dassopoulos T1, Frangakis C, Cruz-Correa M, Talor MV, Burek CL, Datta L, Nouvet F, Bayless TM, Brant SR. Antibodies to saccharomyces cerevisiae in Crohn’s disease: higher titers are associated with a greater frequency of mutant NOD2/CARD15 alleles and with a higher probability of complicated disease.
  Inflamm Bowel Dis. 2007 Feb;13(2):143-51.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17206688

  Lääkeyhtiö Merckin Recombivax HB® hepatiitti B-rokotteen monografiassa lukee: ”The antigen is harvested and purified from fermentation cultures of a recombinant strain of the yeast Saccharomyces cerevisiae…”

  Influenssarokotus voi tuottaa fosfolipidivasta-aineoireyhtymään liittyviä autovasta-aineita punahukkaa sairastavilla henkilöillä:
  Vista ES1, Crowe SR, Thompson LF, Air GM, Robertson JM, Guthridge JM, James JA. Influenza vaccination can induce new-onset anticardiolipins but not β2-glycoprotein-I antibodies among patients with systemic lupus erythematosus. Lupus. 2012 Feb;21(2):168-74. doi: 10.1177/0961203311429554.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22235049

  Poikavauva sai vaurioita rokotteista:
  http://bethevoice.typepad.com/my-blog/2015/02/vaccine-injured-in-mississippi-noahs-story-mmr-itp.html

  Eric syntyi vuonna 1991. Hän sai vauvana DTP-rokotteen ja tuntien päästä rokotteen saamisesta hän alkoi huutamaan. Hän sai rokotteesta vakavan aivovaurion. Hän ei koskaan kävellyt tai puhunut elämänsä aikana. Hän kuoli toukokuussa 2014.
  http://bethevoice.typepad.com/my-blog/2014/10/hes-my-son-erics-story.html

  2-vuotias poika sai vaurioita rokotteista:
  http://bethevoice.typepad.com/my-blog/2014/10/vaccine-injured-in-mississippi-wiatts-story.html

  Kaksi veljestä sai vaurioita rokotteista:
  http://bethevoice.typepad.com/my-blog/2014/10/vaccine-injured-in-mississippi-a-story-of-two-brothers.html

  Poikavauva sai vaurioita rokotteista:
  http://bethevoice.typepad.com/my-blog/2014/10/vaccine-injured-in-mississippi-wheelers-story.html

  Tohtori Jeffrey Dach: Kumpi on suurempi uhka, tuhkarokko vai tuhkarokkorokote?
  http://jeffreydachmd.com/2015/02/greater-threat-measles-measles-vaccine/

  Valtamedia joutuu sensuroimaan uutisia rokotevaurioita saaneista lapsista, koska rokotefanaatikot uhkailevat heitä. Toronto Star kertoi vähintään 60 kanadalaisen tytön saaneen vakavia vaurioita HPV-rokotteesta, mutta joutui vetämään juttunsa pois, koska uutinen oli ilmeisesti liikaa joillekin lukijoille:
  http://www.naturalnews.com/049170_Gardasil_HPV_vaccine_mainstream_media.html

  Plusääni(9)Miinusääni(4)
 13. Punahukka HPV-rokotteen jälkeen:
  Soldevilla HF1, Briones SF, Navarra SV. Systemic lupus erythematosus following HPV immunization or infection? Lupus. 2012 Feb;21(2):158-61. doi: 10.1177/0961203311429556.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22235047

  Hinkuyskärokotteista kouristuksia, hyperkinesiaa ja vakavia mielenterveyden häiriöitä:
  Stewart GT. Vaccination against whooping-cough. Efficacy versus risks.
  Lancet. 1977 Jan 29;1(8005):234-7.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/64761

  Pertussis-toksiinia tarvitaan hinkuyskärokotteesta johtuvaan enkefalopatiaan:
  Steinman L, Weiss A, Adelman N, Lim M, Zuniga R, Oehlert J, Hewlett E, Falkow S.
  Pertussis toxin is required for pertussis vaccine encephalopathy.
  Proc Natl Acad Sci U S A. 1985 Dec;82(24):8733-6.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2867545

  Isorokkorokotuksesta johtuvat kuolemat vuosina 1959-1966 ja 1968:
  Lane JM, Ruben FL, Abrutyn E, Millar JD. Deaths attributable to smallpox vaccination, 1959 to 1966, and 1968.
  JAMA. 1970 Apr 20;212(3):441-4.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4392370

  Ekseema vaccinatum:
  Reed JL1, Scott DE, Bray M. Eczema vaccinatum. Clin Infect Dis. 2012 Mar;54(6):832-40. doi: 10.1093/cid/cir952. Epub 2012 Jan 30.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22291103

  Normaali suoliston mikrobisto säätelee aivojen kehitystä ja käyttäytymistä:
  Diaz Heijtz R1, Wang S, Anuar F, Qian Y, Björkholm B, Samuelsson A, Hibberd ML, Forssberg H, Pettersson S. Normal gut microbiota modulates brain development and behavior. Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Feb 15;108(7):3047-52. doi: 10.1073/pnas.1010529108. Epub 2011 Jan 31.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21282636

  Rokotteiden alumiiniadjuvantit aiheuttavat macrophagic myofasciitis-sairautta:
  Rigolet M1, Aouizerate J2, Couette M3, Ragunathan-Thangarajah N2, Aoun-Sebaiti M3, Gherardi RK4, Cadusseau J5, Authier FJ4. Clinical features in patients with long-lasting macrophagic myofasciitis. Front Neurol. 2014 Nov 28;5:230. doi: 10.3389/fneur.2014.00230. eCollection 2014.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25506338

  Rokotteiden alumiini voi kerääntyä lihakseen ja imusolmukkeisiin, joista se voi kulkeutua fagosyyttisolujen kautta kaikkialle elimistöön ja kerääntyä hitaasti aivoihin. Alumiiniadjuvantit voivat aiheuttaa viivästynyttä neurotoksisuutta:
  Gherardi RK1, Eidi H1, Crépeaux G1, Authier FJ1, Cadusseau J1. Biopersistence and brain translocation of aluminum adjuvants of vaccines. Front Neurol. 2015 Feb 5;6:4. doi: 10.3389/fneur.2015.00004. eCollection 2015.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25699008

  Suoliston bakteerit suojaavat sairauksilta. Suoliston bacillus-bakteerit saavat stressin aikana B-solut jakautumaan ja lisääntymään nopeasti. Tämä B-solujen lisääntyminen puolestaan tuottaa ylimääräisiä vasta-aineita:
  Severson KM1, Mallozzi M, Driks A, Knight KL. B cell development in GALT: role of bacterial superantigen-like molecules. J Immunol. 2010 Jun 15;184(12):6782-9. doi: 10.4049/jimmunol.1000155. Epub 2010 May 7.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20483765

  Suoliston Bacteroides fragilis-bakteerin polysakkaridi A voi tasoittaa TH1- ja TH2-immuniteetin epätasapainoa:
  Mazmanian SK1, Liu CH, Tzianabos AO, Kasper DL. An immunomodulatory molecule of symbiotic bacteria directs maturation of the host immune system. Cell. 2005 Jul 15;122(1):107-18.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16009137

  Rokotekriittisiä vanhempia nauranut äiti oppi karvaalla tavalla, mitä rokotteet voivat aiheuttaa:
  http://thinkingmomsrevolution.com/rolled-eyes-parents-said-vaccines-caused-kids-autism/

  Kenialaiset lääkärit löysivät sterlisaatiokemikaalia jäykkäkouristusrokotteista:
  http://www.globalresearch.ca/mass-sterilization-kenyan-doctors-find-anti-fertility-agent-in-un-tetanus-vaccine/5431664

  Tohtori Peter Fletcher: MPR-peloista tulossa totta.
  http://www.dailymail.co.uk/health/article-376203/Former-science-chief-MMR-fears-coming-true.html

  Jasonin muistolle.
  http://www.vaccinationinformationnetwork.com/in-remembrance-of-jason-february-16th/

  Rokotteet sairastuttavat koiria:
  http://abc7chicago.com/pets/are-vaccines-making-pets-sick/531640/

  Mies sai vaurioita rokotteista lapsuus- ja nuoruusvuosinaan:
  http://www.vaccinationinformationnetwork.com/pebbles-from-a-lonely-beach-jagannath-chatterjee/

  Poikavauva vietiin sairaalaan hänen lakattuaan hengittämästä rokotteiden jälkeen:
  http://m.themorningbulletin.com.au/news/baby-boy-in-hospital-after-vaccinations/2541710/

  Influenssarokotteet heikentävät immuniteettia influenssaa vastaan:
  http://www.cbc.ca/news/health/flu-vaccine-paradox-adds-to-public-health-debate-1.2912790

  Vauva kuoli kahdeksan rokotteen jälkeen:
  http://vactruth.com/2015/02/26/infant-dies-after-8-vaccines/

  Kazakstan keskeyttää tuhkarokkorokotusohjelman monien opiskelijoiden sairastuttua rokotteen jälkeen:
  http://www.rferl.org/content/measles-vaccination-kazakhstan-campaign-problems/26870954.html

  Plusääni(7)Miinusääni(4)
 14. Tuhkarokkorokotteen saanut lapsi sairastui tuhkarokkoon, rokotteesta peräisin olevaa virusta virtsassa ja kurkussa:
  Kaic B1, Gjenero-Margan I, Aleraj B, Vilibic-Cavlek T, Santak M, Cvitković A, Nemeth-Blazic T, Ivic Hofman I. Spotlight on measles 2010: excretion of vaccine strain measles virus in urine and pharyngeal secretions of a child with vaccine associated febrile rash illness, Croatia, March 2010.
  Euro Surveill. 2010 Sep 2;15(35). pii: 19652.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20822734

  Kuumeettomia kouristuksia MMRV-rokotteen jälkeen lapsella. Tuhkarokkoviruksen RNA:ta seerumissa, kurkussa ja virtsassa.
  Eckerle I1, Keller-Stanislawski B, Santibanez S, Buderus S, Hillmann M, Drosten C, Eis-Hübinger AM. Nonfebrile seizures after mumps, measles, rubella, and varicella-zoster virus combination vaccination with detection of measles virus RNA in serum, throat, and urine. Clin Vaccine Immunol. 2013 Jul;20(7):1094-6. doi: 10.1128/CVI.00084-13. Epub 2013 May 1.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23637042

  Kuumeisten infektiotautien sairastaminen vähentää riskiä sairastua syöpään:
  Albonico HU1, Bräker HU, Hüsler J. Febrile infectious childhood diseases in the history of cancer patients and matched controls. Med Hypotheses. 1998 Oct;51(4):315-20.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9824838

  Tuhkarokon sairastaminen lapsuudessa voi vähentää riskiä sairastua lymfoomaan aikuisena:
  Montella M1, Maso LD, Crispo A, Talamini R, Bidoli E, Grimaldi M, Giudice A, Pinto A, Franceschi S. Do childhood diseases affect NHL and HL risk? A case-control study from northern and southern Italy.
  Leuk Res. 2006 Aug;30(8):917-22. Epub 2006 Jan 6.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16406019

  Lapsilla, jotka ovat vähiten sairastaneet infektiotauteja, on suurin riski sairastua leukemiaan:
  Dickinson HO. The causes of childhood leukaemia.
  BMJ. 2005 Jun 4;330(7503):1279-80.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15933336

  Varhainen altistuminen infektioille voi vähentää riskiä sairastua akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan:
  Urayama KY1, Ma X, Selvin S, Metayer C, Chokkalingam AP, Wiemels JL, Does M, Chang J, Wong A, Trachtenberg E, Buffler PA. Early life exposure to infections and risk of childhood acute lymphoblastic leukemia. Int J Cancer. 2011 Apr 1;128(7):1632-43. doi: 10.1002/ijc.25752. Epub 2010 Dec 17.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21280034

  Kuumekouristuksia tuhkarokko- ja vesirokkorokotteiden jälkeen lapsilla Australiassa:
  Macartney KK1, Gidding HF2, Trinh L3, Wang H3, McRae J3, Crawford N4, Gold M5, Kynaston A6, Blyth C7, Yvonne Z8, Elliott E8, Booy R9, Buttery J10, Marshall H5, Nissen M6, Richmond P7, McInytre PB9, Wood N9.
  Febrile seizures following measles and varicella vaccines in young children in Australia. Vaccine. 2015 Mar 10;33(11):1412-7. doi: 10.1016/j.vaccine.2014.10.071. Epub 2014 Nov 7.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25444797

  Rokottamiseen liittyy suurentunut riski sairastua MS-tautiin tai muihin keskushermoston demyelinaatiosairauksiin alle 50-vuotiailla henkilöillä:
  Langer-Gould A1, Qian L2, Tartof SY2, Brara SM3, Jacobsen SJ2, Beaber BE3, Sy LS2, Chao C2, Hechter R2, Tseng HF2. Vaccines and the risk of multiple sclerosis and other central nervous system demyelinating diseases.
  JAMA Neurol. 2014 Dec;71(12):1506-13. doi: 10.1001/jamaneurol.2014.2633.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25329096

  Valtamedian toimittaja huomaa, että rokotteista vaurioita saaneita lapsia on olemassa ja löytää lääkärin, joka kertoo näistä tapauksista:
  http://www.charlotteobserver.com/living/health-family/karen-garloch/article11577116.html

  Tyttö sai aivovaurion rokotteista:
  http://www.charlotteobserver.com/living/health-family/article11620775.html

  Etelä-Afrikassa apartheidin aikaan tutkijat yrittivät kehittää bakteereja, jotka tappaisivat mustia ihmisiä ja rokotteita, jotka tekisivät mustista naisista hedelmättömiä:
  http://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21641303-when-forgive-when-not-forget-dr-death-and-prime-evil

  Kiistattomat todisteet osoittavat, että WHO on rikkonut perusihmisoikeuksia käyttämällä köyhiä maita rokotetutkimuksiin vuosien ajan:
  http://www.greenmedinfo.com/blog/whos-private-vaccine-laboratory-developing-world

  Pitäisikö olla rokote sairauteen nimeltä sattuma?
  http://www.thelibertybeacon.com/2015/03/07/should-there-be-a-vaccine-for-the-disease-called-coincidence/

  Vauva kuoli saatuaan kahdeksan rokotetta ja lääkärit peittelivät tapahtunutta piilottelemalla ruumista:
  http://www.naturalnews.com/049668_vaccine_damage_SIDS_medical_abuse.html

  Meksikolaisessa kaupungissa 75 % rokotteita saaneista lapsista kuollut tai sairaalahoidossa:
  http://www.naturalnews.com/049669_vaccine_injury_depopulation_agenda_deadly_side_effects.html

  Rokotteisiin kuolleita lapsia:
  http://www.vaccinechoiceprayercommunity.org/we-remember.html

  HPV-rokotteista vaurioita saaneita tyttöjä:
  http://www.mygardasilstory.com/

  Plusääni(8)Miinusääni(6)
 15. Hatunnosto ’kummajaisellekin’ arvokkaasta tiedosta. Niille, jotka faktoista huolimatta ovat taipuvaisia uskomaan rikollisen Big Pharman lakeijoita ja trolleja, voi suositella myös tanskalaisen lääketieteen professori Peter C. Gøtzschen kirjaa ”Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus”.

  Plusääni(10)Miinusääni(6)
 16. Virukset tappavat enemmän kuin rokotteet jotka eivät tapa.

  Poliotapausten määrä lähti dramaattiseen laskuun kun Sabin ja Salk keksivät toimivat poliorokotteet.

  Plusääni(3)Miinusääni(8)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat