Statiinit edistävät sepelvaltimoiden kalkkeutumista

Statiinit ovat lääketeollisuuden parhaiten tuottavia lääkkeitä. National Center for Healthin tilastojen mukaan 50 % 65-74-vuotiaista miehistä ja lähes 40 % yli 75-vuotiaista naisista käyttää statiinilääkkeitä. Vuonna 2011 julkaistu tutkimus osoitti, että yli 32 miljoonaa amerikkalaista käyttää statiinilääkkeitä.

Jos lääkettä on määrätty näin monelle, voisi olettaa, että lääke hoitaa tai ehkäisee tehokkaasti jotain.

Kuinka toimivia statiinilääkkeet ovat? Eivät kovin tehokkaita. Tämä lääketyyppi ei onnistu täyttämään tehtäväänsä lähes 99 prosentilla käyttäjistä. Olen kirjoittanut kirjan siitä, kuinka heikosti statiinit toimivat. Kirjan nimi on The Statin Disaster.

Kardiologit teettävät testin, joka mittaa kuinka paljon sepelvaltimoihin on kertynyt kalkkia. Testissä käytetään tietokonekerroskuvausta. Cleveland Clinicin mukaan ”Sepelvaltimokalkki[lukema] on kaikkein tarkin tapa tarkastella sepelvaltimon kalkkeutumista ennen kuin oireita ilmenee.”(1) Toisin sanoen, mitä korkeampi sepelvaltimokalkkilukema, sitä suurempi sydänkohtausriski.

Journal of the American College of Cardiology -lehden artikkelissa (2) tutkittiin vaikuttivatko statiinit sepelvaltimoiden kalkkeutumisen etenemiseen viiden vuoden seurantajaksolla. Koehenkilöillä oli statiinilääkitys, ja heitä verrattiin koehenkilöihin jotka eivät ottaneet statiinilääkkeitä.

Tutkijat raportoivat, että koehenkilöillä, jotka ottivat statiineja viiden vuoden ajan, sepelvaltimoiden kalkkeutumisen nopeus oli kaksinkertainen verrattuna niihin, jotka ottivat lumelääkettä.

Kommentti: Kyllä, luit viimeisen lauseen oikein: statiinit pahentavat sepelvaltimoiden kalkkeutumista. Mutta eikö statiineja määrätä, jotta sydänkohtauksen riski olisi pienempi? Jos olosi on kuin Liisalla Ihmemaassa, jossa asiat ovat nurinkurin, et ole yksin. Tiedän tunteen!

Statiinilääkkeet ovat olleet täydellinen fiasko. Silloin harvoin kun ne toimivat, ne alentavat sydänkohtauksen riskiä noin 1 prosentilla lääkkeen käyttäjistä. Ei ole yksinkertaisesti mitään syytä tehtailla reseptejä liukuhihnalta sellaisiin lääkkeisiin, joista ei ole ole hyötyä juuri yhdellekään käyttäjistä. Lisäksi on syytä muistaa, että statiinit eivät ole vaarattomia lääkkeitä, vaan ne on yhdistetty lukuisiin vakaviin sivuvaikutuksiin, kuten lihassärkyyn ja -kipuun, ääreishermoston toimintahäiriöihin ja syöpään. Enkä edes puhu kustannuksista, joita syntyy kun määrätään lääkkeitä jotka eivät toimi 99 prosentissa tapauksista.

Statiinit on loistava esimerkki lääketyypistä, joka ajaa terveydenhuoltojärjestelmän vararikkoon. Ne ovat kalliita, niistä ei ole hyötyä suurimmalle osalle käyttäjistä, ja ne on yhdistetty vakaviin sivuvaikutuksiin. Nyt kun Washington D.C:ssa on uudet päättäjät, toivon että joku ottaa terveydenhuoltojärjestelmän syyniin ja tekee tosiasioihin perustuvia ratkaisuja mitä lääkkeitä tulisi käyttää ja mitä ei.

Statiinilääkkeiden tapauksessa kuka tahansa rationaalisesti ajatteleva tekisi johtopäätöksen, että tämä lääketyyppi tulisi poistaa myynnistä. Löydät lisätietoa statiineista kirjastani The Statin Disaster.

 

Lähde: Health Impact News

Lue myös:

Statiinihuijaus ja kolesterolimyytti
Valtamedia joutui nöyrtymään: statiinit ovat tappava huijaus!
Statiinien käytön ja diabetesriskin välillä vahva yhteys
Miksi statiineja ei tulisi käyttää
4 miljoonan ihmisen tutkimus: Statiineista ei hyötyä
Totuus statiineista ja kolesterolista
Yhdysvaltain lääkevirasto myöntää statiinien aiheuttavan diabetesta ja muistihäiriöitä
EU hyväksyy lapsille suunnatut statiinit

1 kommentti

  1. Noinhan se suurin piirtein menee. Puhutaan kuitenkin kalkkiutumisesta, ei ”kalkkeutumisesta”.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat