Sveitsiin kansanäänestys rahanluontioikeuden kansallistamisesta

Sveitsiläinen Vollgeld-Initiative (’täyden rahan aloite’) –ryhmä sai kerättyä tarpeeksi nimiä talousdemokraattista rahauudistuskansanäänestystä varten! Sveitsi on Euroopan ensimmäinen maa, jossa aiheesta järjestetään kansanäänestys.

Nimien keruu alkoi keväällä 2014. Raha-aktivistit saivat kerättyä tarvittavat 100 000 allekirjoitusta kansalaisilta, jotka haluavat, että rahaluontioikeus poistetaan yksityisiltä pankeilta ja luovutetaan kokonaisuudessaan kansalliselle keskuspankille.

Rahauudistus on saanut paljon lisää kannatusta euromaiden velkakriisin vuoksi, sillä oman rahansa luova talousdemokraattinen valtio ei tarvitse ulkomaista velkaa.Video: Englanninkieliset tekstitykset saatavilla.

 

Sveitsiläisviranomaiset ottavat aloitteen käsiteltäväksi joulukuussa. Itse kansanäänestys järjestetään muutaman vuoden kuluttua. Ennen kansanäänestystä aloitetta tullaan käsittelemään hallituksessa ja parlamentissa.

Sveitsiläisen aloitteen sisältö on samanlainen kuin muiden maailmalla toimivien talousdemokratia- ja Positive Money -järjestöjen. Lue lisää aiheesta seuraavista artikkeleista:

Talousdemokratia kiinnostaa eurooppalaisia
Haastaako Islanti yksityisten pankkien ylivallan?
Talousdemokraattien julkaisu haastaa pankkiirien poliittisen vallan
Rahan valta pankeilta valtiolle
Hitler ja pankkiirit: korko-orjuuden murtaminen

4 kommenttia

 1. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, sivuuttaako kasaarijuutalaisen, johtava sionisti Rotschildin velkahuijaus-rahajärjestelmän nimeen vannovia maanpetturi-vallanpitäjiä tukeva propagandamedia pelkällä vaikenemisella tämänkin, myös Suomen kansalaisille erittäin olennaisen asian.

  Plusääni(18)Miinusääni(1)
 2. Kyllä sefardi- ja mizra-juutalaiset ovat ihan yhtä juutalaisia kuin kasaaritkin ts. ashkenazit

  Plusääni(9)Miinusääni(0)
 3. Tähän kymmenet vuodet Brysselin politrukkeja nuoleskelleet maanpetturit ovat meidät suistaneet:

  ”Telegraph: Suomen lama viimeinen naula euron arkkuun
  Suomi on menettänyt neljänneksen tuotannostaan vuoden 2008 jälkeen, vaikka se on yhteisvaluutan kilpailukyvyn priimus.
  Suomi vajuu syvemmälle talouslamaan, mikä on valioesimerkki euron epäonnistumisesta ja vieläkin huolestuttavampi saaga euron teoreettisille puolustajille kuin Kreikan ristiinnaulitseminen.

  Kuusi ja puoli vuotta globaalia kasvua myöhemmin ja Suomen BKT on edelleen 6% alle edellisen huippulukemansa. Suomi kärsii syvemmästä ja pidemmästä taantumasta kuin koskaan, mukaalukien 1930-luvun Great Depression ja 1990-luvun lama, joka johtui Neuvostoliiton romahduksesta.

  Kukaan ei voi syyttää Suomea tuhlailusta eikä kurittomuudesta eikä teknillisestä takaperoisuudesta – ei korruptiosta – eikä siitä, että maa olisi oligarkkien lypsylehmä – näistä kaikistahan kreikkalaisia syytettiin.

  Maan julkinen velka on 62% suhteessa BKT:hen, alempi kuin Saksalla. Suomea on pitkään pidetty esillä yhteisvaluutan priimuksena, joka leikkaa sisukkaasti ja on super-joustava ; ainoana maana periferiassa, jonka piti olla tehnyt läksynsä ennenkuin se liittyi yhteisvaluuttaan ja on siksi kykeneväinen vastaanottamaan euron antamat iskut.

  Suomi on EU:n huipulla Maailman talousfoorumin (WEC) globaalin kilpailukyvyn mittauksessa. Se on maailman ensimmäisenä peruskoulujen, korkeakoulutuksen ja valmennuksen, innovatiivisuuden, yksityisomaisuuden suojan, monopolien vastaisten säädösten, yliopistojen tuotekehitys-yhteyksien, tuoreimpien teknologioiden käytössä ja tiedemiesten ja insinöörien saatavuudessa.

  Sen lähes täydellinen profiili murskaa Saksan talousministeriön keskeisen väitteen – sen Brysselin äänitorven kautta – että maat joutuvat pahoihin vaikeuksiin yhteisvaluutassa vain jos ne hidastelevat rakenneuudistusten kanssa tai tuhlailevat liikaa.

  Maa on mitä ilmeisimmin joutunut kohtaamaan useita iskuja: Nokian romahdus, metsätuotteiden ja kulutushyödykkeiden hintojen alentuminen ja Venäjän taantuma.

  Keskeinen asia on, että Suomi ei voi nyt puolustaa itseään. Suomi on kiinteän valuuttakurssin ja Euroopan vakaussopimuksen pakkopaidassa. Vakaussopimus on juristien luomus, jota ei koskaan tarkoitettu tällaiseen tilanteeseen.

  Vakaussopimuksen ukaaseja kuitenkin pakotetaan Suomen kärsimykseksi, koska säännöt ovat sääntöjä ja koska Teutoni-blokilla on absoluuttinen päähänpinttymä siitä, että talouskuri karkaa kokonaan, jos yksikin yhteisvaluutan maa näyttää huonoa esimerkkiä muille…

  Äänestäjät Ruotsissa ja Tanskassa estivät heidän hallituksiaan tuhoamasta heidän valtioidensa muinaisia valuuttoja. Suomalaisille ei koskaan annettu mahdollisuutta kansanäänestykseen asiasta. Päätös euroon liittymisestä runnottiin läpi laajasta vastustuksesta välittämättä ja se naamioitiin kansallisen turvallisuuden kysymykseksi…

  Suomen tuotanto laski jälleen 0.6% vuoden kolmannella neljänneksellä ja maan kolmevuotinen pitkä taantuma on jatkumassa neljännenkin vuoden. Teollisuuden tilaukset vähenivät syyskuussa 31%. Nordean Pasi Sorjonen sanoo, että se on ”pelottavaa”…”

  Artikkeli kokonaisuudessaan: http://anarkisti.vuodatus.net/lue/2015/11/telegraph-suomen-lama-viimeinen-naula-euron-arkkuun

  Ks. myös ”Suomalainen EU-vaalipetos tiivistettynä ”A-nelosella”, http://jormajaakkola.fi/EY-vaalipetos%20A-nelosella

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 4. Ehkäpä tahtomattaan tuo Kaukinen tulee haudanneeksi salaisuuksia. Ryti ei ole täysin sopiva sanakrihahmoksi, vaikka huonompiakin hahmoja on olemassa. Ryti oli vapaamuurari ja anglofiili, jolla oli svät suhteet Englannin ja USA:n pankkimaailmaan. Ehkä varsin hyväuskoinenkin tai sitten sitoutunut näiden kelkkaan. Hän ei tykännyt lainkaan kansallissosialismista eikä nationalismista Suomessa. Hän oli edityspuolueen talousguru eli liberaali ja hän siis edustaa puhdasta länsimaista pankkidemokratiaa demareineen ja tyhjine näkemyksineen kansallisvaltion ym. suhteen. Rytin nykyinen palvonta on siinäkin mielessä öiian yksisilmäistä, sillä hänhän oli mies, jonka NL junaili pressaksi kieltämällä muiden ehdokkuudet. NL ja USA olivat tässä ovelasti yhdessä.

  Lisäksi Kaukinen sanoo Englanni Pankin yrittäneen pelastaa Rytin. Kyse ei tietenkään ollut kuin muutamista henkilöistä siellä. Kaikihan on teatteria ja Englannin Pankin ylin vallankäyttäjähän oli koko sodan takana ja päätti noistakin asioist sekä N-liitossa että Lännessä.

  Plusääni(6)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat