Totuus syövästä ja tulehduksesta; ensimmäinen osa

On olemassa liuta erilaisia sairauksia, joista jokaisella on oma tieteellisen kuuloinen diagnoosinsa ja sen hoitamiseen tarkoitettu lääke. Lääkärinä tiedän, että yleisimmistä sairauksista käytännössä jokaisen taustalla piilee yksi ensisijainen syy: krooninen systeeminen tulehdustila.

Se on piilevä laukaiseva tekijä erilaisten ja näennäisesti toisiinsa liittymättömien sairauksien, kuten Alzheimerin taudin, astman, sepelvaltimotaudin, kroonisen kivun, ruoansulatusvaivojen, diabeteksen – ja kyllä myös syövän – taustalla. Mutta juuri sitä koululääketiede ei huomioi perimmäisenä syynä. Mistä miljoonat ihmiset joutuvat maksamaan heidän pitkäaikaisterveytensä kärsiessä.

chronic-inflammation-1Kaksiosaisen artikkelisarjan ensimmäisessä osassa käsittelen tulehdusta ja sen roolia syövän kehityksessä, sekä kerron mitä tulehdus on. Opit tuntemaan yleisimmät sitä edistävät ruoka-aineet sekä millä ruoka-aineilla sitä voi minimoida.

Kerron myös muita hyödyllisiä vinkkejä kuinka voit tehdä parempia ruokavalintoja, jotta syövän ja kaikkien muiden tulehduksellisten sairauksien riski pienenisi.

Mitä tulehdus on ja miksi lääkkeet ei ole ratkaisu

Todennäköisesti tiedät että lääketeollisuus tarjoaa kaikenlaisia laboratoriossa valmistettuja pillereitä ja ”rohtoja” satoihin sairauksiin, joista monet johtuvat kroonisesta tulehduksesta. Mutta todellisuudessa yksikään näistä keinotekoisista kemikaaleista ei tee mitään rajoittaakseen niitä tekijöitä jotka aiheuttavat tulehdusta.

Sen sijaan nämä tuottoisat myrkyt naamioivat tulehduksellisten sairauksien oireet, jolloin kehon rappeutuminen etenee eikä sitä havaita. Tämä kaikki tehdään ”tieteeseen perustuvan lääketieteen” nimissä, vaikka monet lääkkeet itse asiassa heikentävät terveyttä ajanmittaan.

Selkokielellä ilmaistuna: paikallinen tulehdustila, joka on usein akuutti tulehdus, on luontainen paranemisprosessi, joka käynnistyy kun keho reagoi vaurioihin ja taudinaiheuttajiin. Tämänkaltaista tulehdusta esiintyy kuumeena reaktiona esimerkiksi bakteeriperäiseen tulehdukseen, eikä se ole sellaista tulehdusta josta kerron tässä artikkelissa.

Systeeminen tulehdustila taas johtuu yleensä huonosta ruokavaliosta, liikunnan puutteesta, autoimmuniteetista ja monista muista tekijöistä. Tämä on pysyvä, hiljainen tulehdus, joka monissa tapauksissa voi johtaa heikkoon terveydentilaan kroonisen sairauden muodossa tai jopa ennenaikaiseen kuolemaan!

Keinotekoisista lääkkeistä ei ole apua tästä seuraaviin terveysongelmiin. Ne vain naamioivat tai peittävät kroonisen tulehduksen vaikutukset vaikuttamatta tulehduksen perimmäisiin syihin.

Seurauksena verisuonet, suolisto, sisäelimet ja muut tärkeät järjestelmät rappeutuvat etenevästi. Tämä puolestaan voi johtaa vakavampiin terveysongelmiin kuten sepelvaltimotautiin, tulehdukselliseen suolistosairauteen, syöpään ja muihin.

On järkevämpää sivuuttaa kaikki lääkkeet ja pureutua tulehduksen perimmäisiin syihin muuttamalla elintapoja ja ruokavaliota.

Mistä tulehdus johtuu

Kuten aiemmin mainitsin, krooninen tulehdus versoo asioista kuten huonosta ruokavaliosta, myrkkyaltistuksesta, liikunnan puutteesta ja muista tekijöistä. Näistä jokainen aiheuttaa vammoja kehossa, joita immuunijärjestelmä pyrkii korjaamaan tuottamalla vapaita radikaaleja. Nämä vapaat radikaalit läpäisevät kehon kudokset ja veren korjatakseen vauriot.

Kun keho on jatkuvassa ylirasitustilassa, ongelmien korjaamiseksi tarkoitettu tulehdustila voi jäädä päälle pysyvästi. Liiallinen vapaiden radikaalien määrä johtaa verisuonien, hermojen ja muun kudoksen oksidatiivisiin vaurioihin, josta vakavat terveysongelmat kumpuavat.

Kun mietitään ruokavalion osuutta tässä rappeutumisprosessissa, mieti hetki millaista ruokaa normaalisti syöt.

Syötkö usein ulkona? Millaisissa paikoissa käyt syömässä? Millaisia eläinkunnan tuotteita, kuten lihaa, siipikarjaa, kalaa tai kananmunia niissä käytetään? Kuinka ruoka valmistetaan ja millaista öljyä ruoanlaitossa käytetään? Ja kuinka suuri osa ruokavaliosta koostuu valmiiksi paketoiduista ja pitkälle jalostetuista ruoista?

Näillä tekijöillä on huomattava merkitys sen kannalta edistääkö ruoka tulehdusvastetta kehossasi. Kun ruoka-aineet ovat raffinoituja (kaikki ravinteet on poistettu), kemiallisesti muunneltuja, prosessoituja ja/tai kuumennettu korkeaan lämpötilaan, ne tapaavat olla tulehduksellisia.

Pahimmat tekijät ovat läsnä lähestulkoon jokaisen ruokavaliossa. Asuitpa Amerikassa, Intiassa tai Australiassa, todennäköisesti kulutat kasviöljyjä jotka aiheuttavat tulehdusta – nimittäin soija-, rypsi-, pellavansiemen-, auringonkukka- ja safroliöljyä. Muita yleisiä aiheuttajia, jotka ovat myös yleisiä ja edistävät tulehdusta, ovat tehotuotetut eläinperäiset elintarvikkeet. Kerron näistä kummastakin enemmän myöhemmin.

Välttämättömät rasvahapot

Kasviöljyjen välttämättömien rasvahappojen välinen suhde on yleensä epätasapainoinen. Välttämättömät rasvahapot toimivat solukalvojen rakenteellisina osina. Koska ihmisen elimistö ei kykene tuottamaan itse monia niistä, niitä on saatava ruoasta.

Välttämättömät rasvahapot voi mieltää ”rasvaksi”, joka pitää solukalvot joustavina, elastisina ja läpäisevinä (jotta niihin kulkeutuu ravinteita) ja toimintakykyisinä. Välttämättömät rasvahapot myös edistävät solujen kasvua ja korjautumista, sillä ilman niitä solut nääntyisivät eikä keho kykenisi tuottamaan elintärkeitä osia, kuten punasoluja tai immuunisoluja.

Välttämättömiä rasvahappoja tulee kuitenkin nauttia oikeassa suhteessa jotta hyödyt saataisiin, eikä kasviöljyt tai monet muut yleiset elintarvikkeet mahdu listalle. Monet näistä ruoista sisältää enemmän yhtä rasvahappotyyppiä (sitä tyyppiä joka on hyvin epävakaata ja johtaa oksidatiivisiin vaurioihin), ja niistä puuttuu toista (sitä joka suojaa kehoa oksidatiivisilta vaurioilta).

Välttämättömiä rasvahappoja on kahta tyyppiä

Tarkastellaan kahta erilaista rasvahappotyyppiä jotta saat selkeämmän kuvan asiasta:

Omega-3-rasvahapot – alfalinoleenihappo (ALA) on yleisin ruokien sisältämä omega-3-rasvahappo, jonka keho muuttaa monityydyttymättömäksi eikosapentaeenihapoksi (EPA) ja dokosaheksaeenihapoksi (DHA). Molemmat tyypit ovat välttämättömiä suoliston terveyden ylläpidon sekä ruoansulatusentsyymien ja sapen optimaalisen tuotannon kannalta.

Ihmisen keho kykenee muuttamaan ALA:aa EPA:ksi ja DHA:ksi, mutta konversioaste on tyypillisesti hyvin matala (vaikka ihmisen keho on hyvä sopeutumaan). Tästä huolimatta kannattaa syödä runsaasti EPA:aa ja DHA:ta sisältäviä ruokia tai ravintolisiä jos haluaa pitää tulehdustasot kurissa.

Omega-3-rasvat ovat niitä joita kasviöljyistä ja muista pitkälle jalostetuista elintarvikkeista usein puuttuu.

Omega-6-rasvahapot – omega-6-rasvahapot kuten linolihappo (LA) ja sen johdannainen gammalinoleenihappo (GLA) ovat yleisiä nykyisen ruokaketjun kaikissa portaissa. Erityisen paljon niitä on kasviöljyissä, joita käytetään kaikenlaisissa prosessoiduissa ja uppopaistetuissa ruoissa ja einesruoissa.

Salaattikastikkeet, majoneesi, kastikkeet ja lähes kaikki prosessoidut ruoat sisältävät näitä tulehdusta edistäviä kasviöljyjä. Lisäksi käytännössä kaikki ravintoloissa öljyllä kypsennetty sisältää runsaasti omega-6-kasviöljyjä (pääasiassa soijaöljyä ja rypsiöljyä). Jopa yleisimmissä terveystavarakaupoissa myydään satoja prosessoituja ruokia, jotka sisältävät näitä kasviöljyjä.

Monet ns. ”terveys”ravintolat käyttävät näitä öljyjä joko ruoanlaitossa tai ruoan ainesosana. Se on myös heidän salaattikastikkeidensa pääainesosa!

Öljyistä tulee entistä myrkyllisempiä kun ne kuumennetaan korkeaan lämpötilaan, kuten ravintoloissa usein tehdään. Lisäksi korkeaa lämpötilaa käytetään usein säilöttyjen, pullotettujen ja pakattujen ruokien käsittelyssä. On syytä tietää että jos ruoka on valmistettu uppopaistamalla, wokkaamalla tai paistettu pannulla pienessä määrässä öljyä, ja se tarjoillaan ravintolassa tai myydään päivittäistavarakaupassa, on todennäköistä että se sisältää runsaasti myrkyllistä omega-6-kasviöljyä.

Uppopaistetuissa ruoissa piilee korkein syöpäriski, koska valmistuksessa käytetään korkeita lämpötiloja ja ruoka imee itseensä näitä myrkyllisiä öljyjä. Niihin lukeutuvat ranskalaiset, donitsit, friteerattu kana, friteerattu kala ja merenelävät jne. Jopa monet kasvipurilaiset valmistetaan uppopaistamalla.

Lisäksi omega-6-pitoisia öljyjä usein varastoidaan pitkiä aikoja, mikä saa ne härskiintymään. Uppopaistamisen ja härskiintymisen yhdistelmä tekee jo valmiiksi myrkyllisistä öljyistä entistä haitallisempia, sillä niihin muodostuu vapaita radikaaleja, jotka hapettavat verta ja kolesterolia, mikä johtaa sairauksiin kuten sepelvaltimotautiin.

Vaikka sekä omega-3- että omega-6-rasvat ovat terveydelle välttämättömiä, tyypillinen länsimainen ruokavalio sisältää suhteettoman paljon omega-6:ia omega-3:iin verrattuna. Tiede on osoittanut tämän olevan tulehduksen ensisijainen ajuri, sillä omega-6:et kilpailevat omega-3:ien kanssa ALA:n muuntamisessa EPA:ksi ja DHA:ksi, jotka ovat välttämättömiä jotta keho voisi torjua tulehduksen ja sairaudet.

Alla The Center for Genetics –keskuksen tutkijoiden havaintoja liittyen omega-3:n ja omega-6:n roolin arviointiin terveen ihmisen ruokavaliossa:

”Liiallinen määrä omega-6-monityydyttymättömiä rasvahapoja (PUFA) ja hyvin korkea omega-6/omega-3-suhde … edistää monien sairauksien, mukaanlukien sydän- ja verisuonisairauksien, syövän ja tulehduksellisten ja autoimmuunisairauksien patogeneesia, kun taas kohonneet omega-3 PUFA -tasot (matala omega-6/omega-3-suhde) vaikuttaa alentavasti.”

Toinen asia joka on syytä muistaa on se, että monet kasviöljyt on geenimuunneltuja (GMO), prosessi, jossa on omat tulehdukseen liittyvät terveysriskinsä. Eläintutkimuksissa GMO:n kulutus on yhdistetty suoliston tulehdukseen, munuais- ja maksavaurioihin ja rintakasvaimiin.

Yleisesti hyväksytyn käsityksen mukaan omega-6- ja omega-3-rasvojen välinen optimaalinen suhde on 1:1. Muista, että tyypillisessä länsimaisessa ruokavaliossa suhde on noin 15:1, mikä selittää sen miksi systeemiset tulehdukselliset sairaudet ovat niin kroonisia ja yleisiä nyky-yhteiskunnassa.

Anti-inflammatoriset rasvat ja öljyt

On osoitettu, että suhteen tasapainottaminen mahdollisimman lähelle 1:1 suhdetta auttaa alentamaan sairastumisen riskiä sekä kääntämään taudin etenemisen käytännössä kaikissa sairausluokissa aina sepelvaltimotaudista rintasyöpään. Voit saavuttaa mainitun suhteen korvaamalla runsaasti omega-6-rasvoja sisältävät ruoka-aineet seuraavilla omega-3-pitoisilla ruoka-aineilla, öljyillä ja rasvoilla.

Ruoholla ruokitun lehmän voi – tyydyttyneet rasvat, kuten voi, suojaavat sydäntä ja ovat hyödyllisiä tulehduksen tukahduttamisessa. Koko ikänsä laidunnetut lehmät tuottavat voita joka sisältää enemmän omega-3:ia ja ”hyvää” kolesteroli ja vähemmän omega-6:ia kuin suljetuilla (tehotuotantotiloilla) kasvatetut lehmät.

Ruoholla ruokitun lehmän voi lisältää myös runsaasti anti-inflammatorisia yhdisteitä kuten:

 • Butyraattia, lyhytketjuista aminohappoa, joka edistää ruoansulatusjärjestelmän terveyttä ja energiantuotantoa.
 • Konjugoitu linolihappo (CLA), pitkäketjuinen aminohappo, joka sammuttaa tulehdusta ja ehkäisee syövän kasvua.
 • Retinoli, A-vitamiinin rasvaliukoinen muoto, joka toimii antioksidanttina ja edistää immuunijärjestelmän, silmien ja hermoston tervettä toimintaa.
 • K2-vitamiini, kalsiumin imeytymisen kannalta elintärkeä ravinne. Kalsiumin heikko imeytyminen on merkittävä syövälle altistava riskitekijä. (Ei tule sekoittaa K1:een, jota on vihreissä kasviksissa.)
 • D-vitamiini, syövän ja muiden kroonisten sairauksien ehkäisyn kannalta kriittinen ravinne.

Ghee – suurin osa niistä, joilla on ongelmia maitotuotteiden kanssa, voivat käyttää ruoholla ruokitun lehmän voita ongelmattomana tyydyttyneiden rasvojen lähteenä, sillä se ei sisällä juuri lainkaan laktoosia ja hyvin vähän kaseiinia (proteiinia jota on maitotuotteissa). Mutta jos olet erityisen herkkä ja tarvitset turvallisen vaihtoehdon, niin ruoholla ruokitun lehmän ghee eli kirkastettu voi on paras vaihtoehto.

Käytännössä ghee on hyvin puhdasta voita, joka soveltuu loistavasti ruoanlaittoon korkeassa lämpötilassa (se ei pala kuten voi), eikä se pilaannu. Se myös sisältää runsaasti anti-inflammatorisia A- ja E-vitamiineja sekä K2:ta ja CLA:ta.

Pure Indian Foods myy mainiota gheetä, joka on valmistettu ruoholla ruokittujen lehmien luomumaidosta. Yritys testaa jokaisen ghee-erän taatakseen että se sisältää korkeintaan 0,25 % laktoosia ja 2,5 miljoonasosaa (ppm) kaseiinia ja heraa.

Kookosöljy – jos eläinkunnan tuotteet eivät kuulu ruokavalioosi, kookosöljy on toinen terveellinen tyydyttynyt rasva, joka on luonteeltaan anti-inflammatorinen. Kookosöljy sisältää luonnostaan runsaasti keskipitkiä triglyseridejä (MCT:t), jotka imeytyvät suoraan maksaan nopeaa ja tehokasta energiantuotantoa varten.

Kuten muutkin tyydyttyneet rasvat, huoneenlämpötilassa kiinteä kookosöljy soveltuu loistavasti ruoanlaittoon korkeassa lämpötilassa, koska se ei pala. (Öljy muuttuu palaessaan myrkylliseksi, eikä sitä tulisi enää käyttää.)

 • Ekstraneitsytkookosöljy on puhdistamatonta ja maistuu kookospähkinälle, joten se toimii hyvin sekä levitteenä että resepteissä, joissa halutaan kookoksen makua. Se sopii erityisen hyvin keittoihin ja smoothieihin.
 • Öljypuristettu kookosöljy on usein puhdistettua eikä se maistu kookospähkinälle, minkä vuoksi se soveltuu kaikenlaisiin ruokiin.

Luultavasti parasta puhdasta kookosöljyä kummassakin muodossa saa Tropical Traditionsilta. Tämän perheyrityksen kaikki tuotteet ovat laatua. He ovat jopa aloittaneet Glyfosaattitestattu-sertifiointiohjelman taatakseen asiakkailleen ettei yksikään heidän tuotteistaan sisällä myrkyllisiä torjunta-aineita.

Muita hyviä kookosöljyn lähteitä ovat Wilderness Family Naturals, Dr. Bronner’s ja Nutiva. Kahta viimeiseksi mainittua brändiä voi ostaa monista luomu- ja luontaistuotekaupoista kaikkialla Yhdysvalloissa.

Palmuöljy – Vähän kuin kookosöljy, kestävästi tuotettu palmuöljy on loistava vaihtoehto tavanomaisille kasviöljyille. Se on paitsi kiinteää huoneenlämpötilassa (minkä vuoksi se soveltuu loistavasti transrasvattomaan ruoanlaittoon) mutta myös erityisen terveellistä ja varsin herkullista.

Journal of Inflammation –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että punainen palmuöljy sisältää erityisen runsaasti välttämättömiä rasvahappoja ja rasvaliukoisia antioksidantteja. Myös valkoinen on hyödyllistä, se sisältää runsaasti sydäntä suojaavia MCT:itä kuten kookosöljykin.

Nutiva myy mainiota ”superruoka”levitettä, joka on sekoitus sekä palmu- että kookosöljyä (eikä sisällä transrasvoja!). He myyvät myös punaista palmuöljyä, joka sisältää runsaasti sekä beetakaroteenia (A-vitamiinipigmentti, joka antaa bataateille ja porkkanoille oranssin värin) että lykopeenia, joista molemmat ovat anti-inflammatorisia ja syöpää ehkäiseviä ravintoaineita.

Tulehdus ja syöpä: valitse anti-inflammatorisia ruokia

On olemassa kokonainen anti-inflammatoristen ruokien kategoria, jotka sisältävät luontaisesti sairauksia torjuvia ravinteita kuten omega-3:ia. Ensin kerron eläinkunnan tuotteista ja sitten kasvilähteistä.

Eläinperäiset omega-3-rasvojen lähteet

Mitä tulee omega-3-rasvoihin, lähes mikään ei peittoa öljyistä, rasvaista kalaa kuten villilohta. Villilohi sisältää erityisen paljon sekä EPA:aa että DHA:ta, jotka aiemmin mainiten ovat kriittiset tärkeitä tulehduksesta eroon pääsemiseksi.

Näitä kahta ravintoainetta on hankala saada nykyruoista. Eli niiden löytäminen niistä harvoista ruoista joissa niitä on luonnostaan on yksi parhaimmista tavoista minimoida riski sairastua tulehdukselliseen sairauteen kuten syöpään.

Runsaimmin EPA:aa ja DHA:ta on sardiineissa, kalaöljyssä, (pastuurikasvatetun siipikarjan) kananmunissa ja (pastuurikasvatettujen eläinten) maitotuotteissa. Korkealaatuiset kala- ja mereneläväöljyt, kuten ne mitä Green Pasture myy, toimivat loistavina EPA:n ja DHA:n ravintolisälähteinä kun ruokaperäisiä lähteitä on vähän.

Alla eriteltynä parhaat DHA:ta ja EPA:aa sisältävät kalat. Suosittelen syömään vähintään 2-3 annosta viikossa seuraavia omega-3-pitoisia, eläinperäisiä ruokia.

 • alaskalainen villilohi
 • silakka
 • makrilli
 • sardelli
 • sardiini
 • taimen
 • simpukat
 • meriahven

Suosittelen valitsemaan vain villejä kantoja näistä kaloista kasvatettujen sijaan, sillä kasvatetut kalat ovat usein saastuneet eivätkä ne sisällä monia syöpää ehkäiseviä ravinteita, joita on vapaana kasvaneissa lajitovereissaan.

On tärkeää muistaa, että vaikka pastuurikasvatetun siipikarjan munat ja ruoholla ruokittujen eläinten liha (erityisesti naudanliha) ovat loistavia ALA:n ja DHA:n lähteitä, kumpikaan näistä ruoista ei sisällä riittävästi EPA:a. Siispä EPA täytyy hankkia kaloista, kalaöljyistä ja muista merenelävistä.

Liha ja kananmunat ovat hyviä omega-3:en lähteitä, ja on kriittisen tärkeää, että saat niitä ruoholla ruokituista ja pastuurikasvatetuista eläimistä, joita on mieluiten ruokittu torjunta-aineettomalla ja ei-geenimuunneltuja ainesosia sisältävällä rehulla.

Tehotuotantotiloilla kasvatettuja eläimiä ruokitaan pääasiassa soijalla ja maissilla, joka on myös geenimuunneltua. Ne eivät ole eläinten luontaista ravintoa, ja ne ovat sairaita suurimman osan elämästään. Tämä myös nostaa huomattavasti omega-6:n ja omega-3:n välistä suhdetta siten, että näistä ruoka-aineista (liha, kana, kananmunat jne.) tulee proinflammatorisia.

Lisäksi nämä eläimet yleensä pumpataan täyteen keinotekoisia hormoneja, ja koska ne ovat sairaita, niille annetaan antibiootteja. Kehoosi siirtyy näitä myrkkyjä joka kerta kun menet ravintolaan, jossa tarjoillaan tehotuotettujen eläinten lihaa, samalla lisäät tulehdusta edistävien omega-6-rasvojen kulutusta. Surullista kyllä, tämä pätee suurimpaan osaan ravintoloista.

Kasviperäiset omega-3-rasvojen lähteet

Valitettavasti EPA:a ja DHA:ta ei esiinny luonnostaan kasvipohjaisissa ruoissa. On kuitenkin olematta laadukkaita ALA:n lähteitä, joista osa (niinkin pieni kuin viisi prosenttia) pilkkoutuu kehossa EPA:ksi ja DHA:ksi.

ALA:a on monissa pähkinöissä, siemenissä, kasviksissa, palkokasveissa ja jopa viljoissa. Sitä on myös pieniä määriä vihanneksissa, kuten keräkaalissa, pinaatissa, ruusukaali, parsakaali, pinaattikiinankaali, valkokaali ja kukkakaali. (Itse asiassa lähestulkoon kaikki vihreät sisältävät hieman omega-3-rasvoja.)

Nämä eivät todellakaan ole tulehdusta torjuvien omega-3:en parhaita lähteitä. Mutta jos kala ja kalaöljyt ei ole vaihtoehto, tai jos haluat lisätä ruokavalioosi muita tulehdusta torjuvia ruokia, seuraavat ovat parhaimmistoa ALA:n lähteistä:

 • chian siemenet
 • saksanpähkinä
 • pellavansiemenet – sisältävät selkeästi eniten 22,8 grammaa ALA:aa 100 gramman annosta kohden

Paras tapa käyttää pellavansiemeniä ja pellavansiemenöljyä

Pellavansiemen on kiistatta paras kasviperäinen omega-3-rasvojen lähde. Pellavansiemenet täytyy jauhaa tai nauttia öljynä jotta niistä hyötyy. Pellavansiemenillä on kuitenkin suhteellisen lyhyt säilymisaika, sillä monityydyttymättömät rasvat hajoavat varsin nopeasti. Sellaisenaan jauhetut pellavansiemenet tai öljy hapettuu helposti, käynnistäen sarjan vapaiden radikaalien reaktioita, jotka edistävät tulehdusta.

Esijauhetut pellavansiemenet ja pellavansiemenöljy härskiintyvät nopeammin kuin kokonaiset pellavansiemenet, sillä niiden tyydyttymättömät rasvat altistuvat enemmän hapettumiselle. Näin ollen pellavansiemenet kannattaa jauhaa juuri ennen käyttöä.

Kuinka jauhaa pellavansiemenet

Kaksi helpointa tapaa jauhaa on käyttää kahvimyllyä tai tehosekoitinta. Varmista että tehosekoitin on täysin kuiva. Käytän itse Vitamix-tehosekoitinta, mikä helpottaa puhdistamista sillä jauhan pellavansiemeniä vain sen verran kuin tarvitset smoothieen. Jos haluat säilyttää jauhettuja pellavansiemeniä, käytä umpinaista, tummaa astiaa ja säilytä jääkaapissa tai pakastimessa korkeintaan päivän ajan.

Vinkkejä pellavansiemenöljyn varastointiin

Jos käytät pellavansiemenöljyä, on järkevää puristaa pulloon geelikapselin sisältö, jossa on E-vitamiinia sekoitettuna tokoferoliin tai astaksantiiniin, joka toimii luontaisena säilöntäaineena ja antioksidanttina. (Käytä 1-2 geelikapselia kahta ja puolta desilitraa öljyä kohden). Hapettumista voi välttää ostamalla pellavansiemenöljy pienemmissä pulloissa suurempien sijaan.

Ennen ostamista tarkasta pullosta öljyn valmistuspäivämäärä ja parasta ennen -päiväys ja valitse sellainen jonka valmistuspäivämäärästä on kulunut mahdollisimman vähän aikaa. Osta aina brändejä jotka on kylmäpuristettu ja jotka käyttävät läpinäkymättömiä pulloja. Öljy kannattaa käyttää 30 päivän sisällä avaamisesta.

Entäs vegaaneille soveltuvat lähteet?

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että osa ravintolisien tuottajista myy 100 prosenttista leväpohjaista vegaaniöljyä, jonka he väittävät vetävän vertoja eläinkunnan lähteille EPA- ja DHA-sisällön suhteen. On hyvä tietää, että monet näistä tuotteista on valmistettu geenimuunnellusta levästä käyttäen keinotekoista muokkausta, säteilytystä, kemikaaleja ja muita lisäaineita. Näitä tuotteita tulisi välttää.

 

Lähde: Truth About Cancer

Lue myös:

Tunnettu lääkäri paljastaa sydän- ja verisuonitautien todellisen syyn
Lievitä tulehdusta luonnollisesti – 5 yleistä ruokaa
Kaiken takana on tulehdus?
Omenissa ja viinirypäleissä tulehdusta alentavia yhdisteitä
Välimeren ruokavalio alentaa lihavuuteen liittyvää tulehdusta
Tulehdus kuriin elämäntapavalinnoilla

20 kommenttia

 1. Hyvää ja tärkeää asiaa. Emme saa unohtaa että Nwo-mafia tekee omistamiensa suuryritysten kautta tuhoisaa työtään monella sektorilla väestön kurjistamiseksi.
  Siihen kuuluu mm. epäterveellisen ravinnon tuotto, veden myrkyttäminen ja erilaisten sairauksien tuottaminen esim. rokotteiden avulla ja terveydenhuollon heikentäminen ja lääketeollisuuden hallitseminen. Lääkkeet joita meille syötetään ovat valtaosin suurta bisnestä lääketeollisuudelle ja siksi tarvitaan sairauksia joita voidaan ’hoitaa’.
  Tilanne on entistä enemmän se että ihmiset ovat pelkkiä nappuloita ja jumalaksi nostetun rahan uhrilampaita. Mihinkään ei enää juurikaan voi luottaa turvallisesti kun lähes kaiken takana piilee bisnes ja petos.
  Maaperän ja ilmaston myrkyttäminen on sitten oma lukunsa.
  Kun maailmaa johtaa eliitti joka kerää kaiken itselleen ja jolle me ’tavikset’ olemme pelkkä rasite joka pyritään korvaamaan roboteilla niin meidän lähtölaskenta on alkanut jo kauan sitten. Köysi koko ajan tiukkenee kaulassamme kun meitä tuuditetaan hedonismin uneen velkarahalla.
  Väestön degeneroituminen ei ole myytti
  Iltalehdessä voimme huolestuneena kertoa miksei seksi enää maita. Tärkeintä taitaa olla vain laueta monta kertaa ja siihen saa ohjeita Iltalehdestä. Sitten ei enää potku riitä todellisiin ja tärkeisiin asioihin. Näin nwo-mafia hoitaa hommiaan.
  https://www.kansalainen.fi/vaeston-degeneroituminen-ei-ole-myytti/

  Plusääni(16)Miinusääni(0)
 2. Olen kokenut tämän omega-6- ja omega-3-rasvojen välisen optimaalisen suhteen tärkeänä terveyden takaajana.
  Vuosia kärsin nivelien kivuista jotka johtuivat tulehduksista ja sain neuvon eräältä apteekkarilta joka opasti käyttämään hyljeöljyä juuri tämän omega tasapainon saavuttamiseksi ja tätä hyljeöljyä hyödyntää ihmiskeho paremmin kuin kalaöljyä, koska se on tuotettu nisäkkäästä.
  Noin kolmen kuukauden kuluttua kivut ja jäykyys nivelissäni oli kadonnut, mutta kun asumme tässä EUsuomessa, niin nämä ”maailmanparantajat” kielsivät hyljeöljyn markkinoinnin tällä alueella ja nyt olen korvannut sen kalaöljyllä.
  Tämä ”hylkeiden pelastus” operaatio vaan on eräänlainen paradoksi kun väitetään, että inuiiteillä joilla on kansainvälinen oikeus alkuperäiskansana hylkeen pyyntiin menee tätä hyljeöljyn raaka-ainetta tarpeettpmana kaatopaikalle kun sen jalosteelle ei ole markkinoita.

  Plusääni(4)Miinusääni(1)
  1. Noin juuri Nwo-mafia toimii … hyvien tavoitteiden ja ’ihmiskunnan parasta’ ajavan naamion – kuten tämäkin pelastus operaatio kertoo – takana se huijaa kanssa. Ja kansa menee halpaan.
   Mutta todellisuus on aivan muuta. Mafian tuhon jälki planeettaan on massiivinen ja se kasvaa koko ajan. Kun tarkemmin tutkitaan ei ole juurikaan asiaa missä se todellisuudessa välittäisi muusta kuin itsestään ja oman valtansa lisäämisestä kaikin keinoin. Kaikki kolutaan loppuun. Luonto saa rauhassa parkua kovaa kohtaloaan.

   Plusääni(8)Miinusääni(0)
  2. Voiko tuota öljyä tilata ulkomailta? Kaikki terveellinenhän meiltä pyritään kieltämään. En aina jaksa ymmärtää, miten jotkut eivät käsitä, millaisessa valheen maailmassa elämme.. Ja vaikka yrität kertoa erilaisin esimerkein, indoktrinaatio istuu tiukassa.

   Plusääni(5)Miinusääni(0)
   1. En ole saanut tietooni mitään kanavaa jonka kautta tilaisin ja mahdollisuuksiani etsimiseeni rajoittaa myös se, että puhun ainoastaan Suomenkieltä sekä myös puutteelliset ”nörttitaitoni”.
    Tätä kirjoitteluani voi verrata hukkuvan oljenkorteen tarttumiseksi, sillä näistä muista korvaavista tuotteista ei löydy sitä apua mitä hyljeöljy antoi joka myös kasvattaa nivelien kulumiin uutta kalvoa.
    Laajamittaiset tutkimukset ovat asoittaneet, että hyljeöljy on parempi kuin kalaöljy, koska se tarjoaa keholle oikean rasvahappokoostumuksen ja on nisäkäs peräistä.
    Toisin kuin kalaöljyssä, hyljeöljyssä on vain rajoitetusti Omega-6 rasvahappoja. Esimerkiksi lohiöljy sisältää neljästä kahdeksaan kertaa enemmän Omega-6 rasvahappoja kuin hyljeöljy.
    Mutta tässä EU-ihantalassa poljetaan kaikki mikä ei kuulu näiden rahanpalvojien pisneksiin, heidän maailmanlopun alttarilleen uhrataan häikäilemättömästi kaikki ja silloin sellainen sivuseikka kuin kansalaisten hyvinvointi on heille haitallista jorinaa.

    Kiitos huomiosta ja toivo että vielä löytyisi osoite mistä voisi ostaa kyseistä tuotetta.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
    1. Ortopedi Antti Heikkilä suosittelee äskettäin ilmestyneessä kirjassaan ”Lääkketön elämä” ruokalusikallista kalanmaksaöljyä päivässä. Pidän tuota kirjaa varsin suositeltavana luettavana, koska siinä on paljon pätevää terveystietoa.
     Aikaisemmin esim. Lysin kalanmaksaöly oli tiettävästi korkealaatuista mutta tämän hetken tilannetta en tiedä, vaikka olen sitä jo melko pitkään ottanut ruokalusikallisen päivässä; pelkän maun perusteella ei välttämättä voi laatua arvioida.

     Plusääni(2)Miinusääni(0)
     1. NutritionData-sivuston (nutritiondata.self.com) mukaan kalaöljyissä ja kalanmaksaöljyssä on keskimäärin sataa grammaa kohti omega3-rasvahappoa 5526mg ja vain 262mg omega6-rasvahappoa. Omega3-rasvahappoa on noissa öljyissä niin ollen n. 21 kertaa enemmän kuin omega6-rasvahappoa. Suomalaisten tavanomaisessa ruokavaliossa näiden kahden rasvahappon suhde on enimmäkseen käänteinen tai vielä huonompi.

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
     2. Käytän Möllerin kalamaksaöljyä päivittäin pullotuotteena ja maku ei ole sitä entisaikojen ”ällötystä” kun pitää avatun pullon jääkaapissa ettei se härskiinny, mutta henkilökohtaisesti siitä ei ole ollut sitä apua jonka sain hyljeöljystä.
      Aloin käyttämään tätä kun tämä EU sulki rajat tältä hyljeöljyltä.

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Olen kokenut tämän omega-6- ja omega-3-rasvojen välisen optimaalisen suhteen tärkeänä terveyden takaajana.
  Vuosia kärsin nivelien kivuista jotka johtuivat tulehduksista ja sain neuvon eräältä apteekkarilta joka opasti käyttämään hyljeöljyä juuri tämän omega tasapainon saavuttamiseksi ja tätä hyljeöljyä hyödyntää ihmiskeho paremmin kuin kalaöljyä, koska se on tuotettu nisäkkäästä.
  Noin kolmen kuukauden kuluttua kivut ja jäykyys nivelissäni oli kadonnut, mutta kun asumme tässä EUsuomessa, niin nämä ”maailmanparantajat” kielsivät hyljeöljyn markkinoinnin tällä alueella ja nyt olen korvannut sen kalaöljyllä.
  Tämä ”hylkeiden pelastus” operaatio vaan on eräänlainen paradoksi kun väitetään, että inuiiteillä joilla on kansainvälinen oikeus alkuperäiskansana hylkeen pyyntiin menee tätä hyljeöljyn raaka-ainetta tarpeettpmana kaatopaikalle kun sen jalosteelle ei ole markkinoita.

  Plusääni(6)Miinusääni(1)
 4. Tutkijat hämmästyneitä: ’ensimmäinen lajissaan’ tutkimuksessa paljastunut voimakas yhteys fluoratuvan veden ja ADHD:n välillä
  (Natural News) Fluoridoitua vettä vastaan on monia syitä. Ei vain se, että se on julkisen sanan mukaista massalääkitystä, tutkimus on johdonmukaisesti osoittanut, että fluoridikulutuksella on monia haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Viimeaikaiset tutkimukset ovat jälleen vahvistaneet, että fluoridi on neurotoksiini – sikiöiden kehittymisen ja pikkulasten alttiuden sen haitallisille vaikutuksille. … Toronton yliopiston tutkijat ovat äskettäin vahvistaneet, että altistuminen korkealle fluoridipitoisuudelle kohdussa lisää ADHD: n kaltaisia oireita kouluikäisillä lapsilla.
  Scientists STUNNED as first-of-its-kind study reveals strong link between fluoridated water and ADHD
  (Natural News) There are many reasons to oppose fluoridated water. Not only is it a form of government-dictated mass medication, research has consistently shown that fluoride consumption has a host of ill effects on human health. Recent research has once again confirmed that fluoride is a neurotoxin — with developing fetuses and young children being the most susceptible to its deleterious effects. … Scientists from the University of Toronto recently confirmed that exposure to high levels of fluoride in the womb increases ADHD-like symptoms in school-aged children. 
  https://www.naturalnews.com/2018-10-21-study-strong-link-between-fluoridated-water-and-adhd.html

  Plusääni(5)Miinusääni(0)
 5. Tutkimus juomavedestä Gazassa: saastuminen aiheuttaa korkean kuolleisuuden lapsille
  Tilanne paheni vuonna 2005 ristiriitoja johdon Gazassa Israelin armeija. Vuonna 2017 jätevesijärjestelmä vahingoittui vakavasti taisteluissa IDF: n (Israelin armeija) kanssa.
  Nykyään 97 prosenttia Gazan juomavedestä katsotaan kelvottomaksi. Gazan johto ei pysty huolehtimaan kahta miljoonaa asukastaan ​​vedellä. Vesi on kallista (Israel tekee sillä bisnestä). Ihmiset maksavat kolmanneksen kuukausipalkastaan ​​vedestä. Työttömyys on kuitenkin 57 prosenttia. 90 prosenttia asukkaista luottaa yksityisten puhdistajien juomaveteen.
  Kouluilla on myös huonot hygieniaolosuhteet. Joten 75 opiskelijan on jaettava wc ja pesuallas. Vesi joko kierrätetään tai tulee säiliöstä. Infektioriski on suuri. Sairaaloissa henkilökunta vain satunnaisesti pesee kätensä suuren veden pulauksen takia.

  Studie zu Trinkwasser in Gaza: Verunreinigungen Grund für hohe Kindersterblichkeit
  Die Situation verschlechterte sich 2005 durch Konflikte der Führung des Gazastreifens mit dem israelischen Militär. 2017 wurde das Abwassersystem durch Kämpfe mit dem IDF schwer beschädigt.
  Heute gelten 97 Prozent des Trinkwassers in Gaza als ungenießbar. Die Führung Gazas ist nicht in der Lage, seine zwei Millionen Einwohner mit Wasser zu versorgen. Das rare Gut ist teuer. Die Menschen müssen ein Drittel ihres Monatsgehalts für Wasser ausgeben. Die Arbeitslosigkeit aber liegt bei 57 Prozent. Dabei sind 90 Prozent der Anwohner auf Trinkwasser aus privaten Reinigern angewiesen.
  Auch in den Schulen herrschen schlechte hygienische Zustände. So müssen sich 75 Schüler eine Toilette und ein Waschbecken teilen. Das Wasser ist entweder recycelt oder stammt aus einem Reservoir. Es besteht eine hohe Ansteckungsgefahr. In den Krankenhäusern wäscht sich das Personal aufgrund des hohen Wassermangels nur gelegentlich die Hände.
  https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/78036-studie-zu-trinkwasser-in-gaza-verunreinigungen-grund-hohe-kindersterblichkeit/

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 6. Kaikki löydettiin murhattuna! Lääkärit, jotka löysivät syöpää aih. entsyymejä rokotteissa
  Lukuisat holistiset lääkärit Floridassa, yli 60 heistä vuoden sisällä, jotka on löydetty, tapettu tai kuolleet, omaavat yhteisen nimittäjän. He olivat kaikki huomanneet, että entsyymiproteiini oli syövän aiheuttaja ja Nagalese-niminen proteiini oli lisätty ihmisille annettuihin rokotteisiin ja tämä on tapahtunut maailmanlaajuisesti.
  Lääkärit sanoivat olevansa valmiita paljastamaan havainnot
  Nagalesea sanotaan olevan entsyymi, joka lopettaa D-vitamiinin tuottamisen elimistössä ja pysäyttää sen luonnollisen kyvyn tuhota syöpäsoluja. Se on myös proteiini, joka luodaan syöpäsoluilla, ja se löytyy suurina pitoisuuksina lapsilla, joilla on autismi. Todettiin, että se on tuotu rokotteisiin.
  All Found Murdered! Doctors Who Discovered Cancer Enzymes in Vaccines
  A number of holistic doctors in Florida, over 60 of them within one year, who have been found, killed or dead all have one common denominator. They had all found out that an enzyme protein was cancer-causing and the protein with the name of Nagalese had been added to vaccines that had been given to humans and this is something that has been happening on a global scale.
  Doctors Were Said To Be Getting Ready To Reveal Findings
  Nagalese is said to be an enzyme that stops vitamin D from being produced in the body and so stops the natural ability of the body to kill off any cancer cells. It is also a protein that is created by cancer cells and can be found in high concentrations in children with autism. It was revealed that it has been put into vaccines.
  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=178291
  https://www.disclose.tv/all-found-murdered-doctors-who-discovered-cancer-enzymes-in-vaccines-314407

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
 7. Outo syndrooma piinaa lukuisia suomalaislapsia – vanhemmat taistelevat vastausten saamiseksi: mikä sairastumisen taustalla voi olla?
  Osa vanhemmista on nostanut esille sen, voisiko oireiden taustalla olla rokote. Myös Vuorenmaa toi tämän haastattelussa esiin.

  – Jos esimerkiksi rokote tai lääke on sairastuttanut, niin totta kai sitä toivoo myöskin, että se korvataan asianmukaisesti.

  Vuorenmaa toivoi myös sitä, että joku ottaisi asiasta vastuun.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/4aecf10c-303b-4572-ba2e-f68698cd834e_u0.shtml

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
  1. Matala-asteinen tulehdus vaanii elimistössä oireettomana – Uusi tutkimustieto kertoo, miten vakavasta riskistä on kyse
   https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/13e52702-3108-4d75-9230-e0ef942d0933_we.shtml
   Kumma kun taaskin rokotteet ja lääkkeet unohtuivat jonnekin.
   Eihän lääketeollisuus, joka kaikkea tutkimusta rahoittaa, voisi kerätä voittojaan ellei sairauksia tuotettaisi.
   Siinä pätee sama homma kuin sodissakin: jotta aseteollisuus tuottaisi hyvät voitot on sotia pidettävä yllä.
   Näin Nwo-mafia alias DeeåState on päättänyt – ja kansa ei halua ymmärtää tätä tosiasiaa.

   Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat