Tutkimus: kasviöljyt edistävät rasvamaksan kehittymistä – tyydyttyneet rasvat eivät

Alkoholin käytöstä riippumattomasta rasvamaksasta on tulossa nopeasti maailmanlaajuinen epidemia. Valtavirtaisen lääketieteen mukaan ilmiö johtuu ”rasvan kulutuksesta.”

Kuitenkin ”rasvoja” on monenlaisia, eikä tehty eroa perinteisten, terveellisten rasvojen ja modernien, epäterveellisten prosessoitujen rasvojen ja öljyjen välillä. Yleisen uskomuksen mukaan tyydyttyneet rasvat rasvoittavat maksaa, mutta European Journal of Nutritionissa 4. heinäkuuta 2017 julkaistussa uudessa tutkimuksessa päädyttiin toisenlaiseen johtopäätökseen.

Tutkimus on vertaisarvioitu, ja siinä verrattiin (maissista ja soijasta valmistettujen kasviöljyjen) transrasvahappoja tyydyttyneisiin rasvoihin, joita on perinteisissä rasvoissa, kuten voissa, kookosöljyssä ja palmuöljyssä.

Ei-alkoholiperäisellä steatohepatiitilla tarkoitetaan käytännössä alkoholin käytöstä riippumattoman rasvamaksan pidemmälle edennyttä muotoa. Sille on olemassa oma lyhenteensä, NASH. Sana steatohepatiitti juontuu kreikankielisestä sanasta steato joka tarkoittaa rasvaa, ja hepatiitista, joka tarkoittaa maksan tulehdusta. Rasvan kertyminen johtaa maksan tulehdukseen ja ei-alkoholiperäiseen steatohepatiittiin, joka heikentää maksan terveyttä ja johtaa maksakirroosiin ja mahdollisesti myös kuolemaan.

Tutkimuksen otsikosta käy ilmi johtopäätökset: fruktoosi on haitallista maksalle, mutta se on haitallisempaa transrasvojen kuin tyydyttyneiden rasvojen kanssa.

Ajatuksia tutkimustuloksista

Tutkimus perustui oletukseen, että länsimaista ruokavaliota dominoivat rasvat ja fruktoosi aiheuttavat alkoholin käytöstä riippumatonta rasvamaksaa. Tutkijat olivat kiinnostuneita siitä minkätyyppiset rasvahapot saavat ei-alkoholiperäisen rasvamaksan pahenemaan steatohepatiitiksi.

Kyseessä oli eläintutkimus, jossa käytettiin urospuolisia Sprague–Dawley-rottia, jotka jaettiin kuuteen ruokintaryhmään. Jokaista ryhmää ruokittiin eri rasvalla, minkä lisäksi ravinto sisälsi high fructose -makeutusainetta, jonka voidaan olettaa olevan glukoosi-fruktoosisiirappia.

Kalorien määrä pysyi vakiona jokaisessa ryhmässä. 44 prosenttia kaloreista tuli sokerista ja 39 prosenttia erityyppisistä rasvoista. Rottia ruokittiin 24 viikon ajan eri ruokayhdistelmillä, joiden lisäksi annettiin sokeria, johon oli vain yksi poikkeus, seuraavan listan ensimmäinen:

  • Tärkkelyspitoista ruokaa ja maapähkinäöljyä.
  • Fruktoosia ja maapähkinäöljyä.
  • Fruktoosia ja palmoleiinia, eräänlaista palmuöljyä, josta lähes puolet on tyydyttynyttä rasvaa ja tyydyttymätöntä rasvaa ilman transrasvahappoja.
  • Fruktoosia ja kirkastettua voita. Ei ole tietoa oliko voi kirkastettu gheeksi asti vai ei. Joka tapauksessa se oli sulatettua voita, josta oli poistettu kiinteät aineet.
  • Fruktoosi-kookosöljy, helposti sulavaa ja korkeasti tyydyttynyttä rasvaa.
  • Fruktoosi-osittain hydrogenoitu kasviöljy, transrasvahappojen lähde.

Tutkimuksessa tehtiin johtopäätös:

Fruktoosin ja TFA:n [osittain hydrogenoitujen transrasvahappojen] yhdistelmä aiheutti ei-alkoholiperäistä steatohepatiittia ja fibroosia [arpeutumista] aiheuttamalla oksidatiivista stressiä ja tulehdusta, kun taas fruktoosin ja tyydyttyneiden rasvahappojen yhdistelmä aiheutti yksinkertaisen steatoosin [rasvamaksa], mikä viittaa siihen, että rasvahapon laadulla on merkitystä ei-alkoholista johtuvan rasvamaksan kehityksen kannalta. (tutkimuksen tiivistelmä)

Toisin sanoen lämpökäsiteltyjen ja osittain hydrogenoitujen (maissi, soija) kasviöljyjen transrasvojen kulutus on haitallisempaa maksalle kuin tyydyttyneiden rasvojen (voi, kookosöljy, palmuöljy) kulutus.

Tämä käy järkeen, ottaen huomioon sen, että monityydyttymättömät öljyt ovat alttiita hapettumiselle ja vapaiden radikaalien aiheuttamille vaurioille, kun taas tyydyttyneet rasvat eivät ole.

Tutkimuksessa oli yksi harhaanjohtava tekijä

Lihavuus ja rasvamaksaepidemia alkoivat yleistyä jalostettujen elintarvikkeiden ja virvoitusjuomien kulutuksen kasvaessa. Samanaikaisesti glukoosi-fruktoosisiirappi on korvannut ruoko- ja juurikassokerin halvempana ja tehokkaampana makeutusaineena. Samanaikaisesti sokerinhimo on kasvanut eksponentiaalisesti länsimaissa.

Glukoosi-fruktoosisiirappia käytetään myös yhä useammin makeutusaineena leivonnaisissa, makeisissa ja jopa elintarvikkeissa jotka eivät kolota sokerihammasta.

Virvoitusjuomat sisältävät yleensä enemmän glukoosi-fruktoosisiirappia kuin suurin osa muista pitkälle jalostetuista elintarvikkeista, ja virvoitusjuomia myydään suuremmissa pakkauksissa. Glukoosi-fruktoosisiirappia ei tule sekoittaa hedelmien luontaiseen fruktoosiin. Glukoosi-fruktoosisiirappi on tiivistettyä ja keinotekoista makeutusainetta, jota valmistetaan maissisiirapista.

Jos jätetään huomiotta GM-maissin tunnetut vahingoittavat tekijät ja käsittelyyn liittyvät elohopean sivutuotteet, glukoosi-fruktoosisiirappi on haaste maksan aineenvaihdunnalle. Maksa voi hyödyntää vain osan glukoosi-fruktoosisiirapista energiana. Loput varastoituu maksaan rasvana.

Eli yhdistämällä tyydyttyneet rasvat, erityisesti kookosöljy, vapaidet keinotekoisesti tuotettujen sokerien kanssa, ja tekemällä havainto että seurauksena kehittyy ei-alkoholiperäinen rasvamaksa, johtaa harhaan sillä glukoosi-fruktoosisiirappi on pääsyyllinen, joka yksistään aiheuttaa ajan myötä ei-alkoholiperäisen rasvamaksan. Tutkimuksen johtopäätös, että transrasvahapot pahentavat ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa, käy järkeen, koska terveelliset tyydyttyneet rasvat ovat terveellisiä ja suojaavia. Tyydyttyneet rasvat ovat luonnollisia ja olleet osa ravintoketjua tuhansien vuosien ajan, kun taas pitkälle jalostetut elintarvikkeet, kuten nykyaikaiset kasviöljyt, ovat vasta tulleet osaksi ihmisen ravintoa.

Transrasvat ovat haitallisia, koska ne sulavat huonosti, vahingoittavat soluseinämiä ja aiheuttavat tulehdusta. Tulehdus aiheuttaa lähes kaikki autoimmuunisairaudet ja metaboliset aineenvaihduntahäiriöt, jotka johtavat lihavuuteen, diabetekseen ja sepelvaltimotautiin.

Lisäksi transrasvat aiheuttavat tulehdusta verisuonten sisäseinämien ulommissa kerroksissa, joka tunnetaan endoteelinä. Tämä johtaa verisuonten tulehdukseen joka aiheuttaa ongelmia jota kolesteroli yrittää paikata ja joka sitten saa syyt niskoilleen tulehduksen aiheuttamasta verisuonten vaurioista.

Kookosöljy on erityisen terveellistä, sillä se sisältää keskipitkiä triglyseridejä eli MCT-pohjaisia luontaisia kasviöljyjä. Maksa muuttaa MCT:t helposti ja nopeasti ketoneiksi, joita käytetään energiana. Rasva ei varastoidu maksaan.

Ketonit torjuvat tehokkaasti metabolista aineenvaihduntahäiriötä ja tarjoavat energiaa insuliiniresistenteille aivoille, jotka muuttavat glukoosia energiaksi tehottomasti. Tästä syystä monet dementiaoireet lievittyvät runsaalla kookosöljyn käytöllä. (lähde)

Transrasvahappoöljyjä ja margariinia käytetään lähestulkoon kaikissa pitkälle jalostetuissa elintarvikkeissa ja pikaruokaravintoloissa sekä joissain ei-niin-pikaruoka-ravintoloissa. Näitä rasvoja tulisi välttää, mistä on tehty helpompaa, sillä ne tulee merkitä tuoteselosteeseen.

Erityisen ongelmallisia ovat nestemäiset kasviöljyt, joita ei ole kylmäpuristettu ja joiden etiketissä on maininta osittaisesta hydrogenoinnista. Käytä niiden sijaan kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä. Margariini on lähes täysin hydrogenoitua. Parempi pitäytyä voissa, olipa se minkälaatuista tahansa, mutta parhainta on ruoholla ruokittujen lehmien luomuvoi.

Ruoka-aineista johtuvien maksavaurioiden välttäminen ja korjaaminen

Vältä pitkälle jalostettuja elintarvikkeita niin pitkälle kuin vain mahdollista. Lue etiketit tarkasti vaikka ostaisit pitkälle jalostettuja elintarvikkeita terveystavarakaupoista. Glukoosi-fruktoosisiirappi piilotetaan mainitsemalla tuoteselosteessa maissisiirappi. Jos näet maininnan osittain hydrogenoiduista öljyistä tuoteselosteessa, laita pakkaus takaisin hyllyyn.

Käytä alkoholia kohtuudella tai älä käytä alkoholia lainkaan. Vältä käsikauppatavarana myytäviä kipulääkkeitä, jotka sisältävät asetaminofeenia, jonka tiedetään olevan myrkyllistä maksalle, ja joka voi aiheuttaa maksakuolion ja tappaa maksan omistajan. (lähde)

Valtavirtainen lääketiede pitää ravitsemuksellisia ratkaisuja tehottomina. Maksavaurioita pidetään korjautumattomina. Oikean ravinnon ja ravintolisien yhdistelmän on kuitenkin kliinisesti osoitettu parantavan jopa maksakirroosin potilailla, joille on jo varattu maksasiirto.

Amerikkalainen lääkäri tri Burton Berkson on suorittanut kliinisiä tutkimuksia potilailla, joilla on pitkälle edennyt maksasairaus. Hän käytti lipoiinihappoa, seleeniä ja silimariinia, joka oli uutettu maarianohdakkeista, suurella annostuksella. Tukena käytettiin C- ja B-vitamiineja.

Hänen työnsä mullistavia tuloksia ei julkaistu amerikkalaisissa lääketieteen julkaisuissa, mutta saksalainen lääketieteellinen julkaisu Medizinische Klinik julkaisi hänen työnsä, joka löytyy englanniksi käännettynä täältä.

Sittemmin tri Nicholas Gonzales ja Gersonin syöpähoitomenetelmä ovat käyttäneet menestyksekkäästi kahvisuolihuuhtelua puhdistamaan maksaa, joka on ylirasittunut myrkyistä. Kahvisuolihuuhtelut soveltuvat käytettäväksi minkä tahansa maksanhoitomenetelmän kanssa. Se on yksi niistä hoitomuodoista, joista lääketeollisuus ei halua sinun tietävän. Suluissa olevassa lähteessä kerrotaan enemmän asiasta. (lähde)

Jos olet onnekas ja asut osavaltiossa jossa kannabiksen lääkekäyttö on laillista, nykyään on olemassa yhä enemmän todisteita siitä että koko kannabinoidispektrin sisältävä kannabisöljy auttaa korjaamaan maksavaurioita. Joissain osavaltioissa sitä saa käyttää hepatiitti C:n hoidossa. Koska C-hepatiittivirusta ei ole koskaan eristetty, on selvää että C-hepatiitti liittyy enemmän tulehdukseen kuin viruksiin. (lähde)

Eli on olemassa ratkaisu, jolla ei-alkoholiperäinen rasvamaksa ja siitä seuraavat aineenvaihdunnan sairaudet voidaan välttää ja korjata. Ota asioista selvää ja viittaa kintaalla niin sanotulle ”tieteelle”, jota lääketeollisuuden rahoittama media syöttää, jonka tarkoituksena on suojella lääke- ja elintarviketeollisuutta.

 

Lähde: Health Impact News

Lue myös:

Lisää kasviöljyjä? Lisää sydänkohtauksia!
Voi korvattiin margariinilla – jälki on karua katsottavaa
Siemenöljyt altistavat Parkinsonin taudille – vältä näitä!
Totuus kevytlevitteistä, margariinista ja teollisesti käsitellyistä rasvoista
Lopettakaa rypsiöljyn käyttö heti!
Luonnolliset rasvat – Verisuonten ja sydämen ystävät
Tutkimus: transrasvat aiheuttavat masennusta
Kasvirasvojen valmistusprosessi

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat